Skocz do zawartości
IGNORED

serwis/kalibracja magnetofonów kasetowych w warszawie?

v12

Rekomendowane odpowiedzi

szukam kompetentnej osoby ktora potrafi zbadac i ewentualnie wyleczyc:

1. akai gx-75.

wyglada jak nowy ale nagrywa tylko sony HF i basfy ferro.szkoda bo na oko moglby popracowac jeszcze ze 20 lat. sciagnalem serwisowke, ale po jej lekturze rozsadek podpowiada nie grzebac samemu.

ideałem byłaby kalibracja do TDK AD (I) i basf'ow CR-E (II) ale obawiam sie ze ciezko bedzie przywrocic go chocby do fabrycznych ustawien - wg serwisowki SA byla referencyjna tasma typu II dla gx-75 a zeby uzyskac poziom wysokich zblizonych do zrodla trzeba krecic bias'em do godziny8:30-9:00 wiec cos jest grubo nie halo ;/

2. druga rzecz - wystrzelilem w kosmos technics'a rs-b755 - zle podpialem zasilanie silnika capstanowego i rzolegl sie zapach topionych kabli, deck zmarł -a szkoda bo o ile odtwarzal fatalnie, to nagrane na nim kasety swietnie brzmialy na innych dekach. potrzebuje opinii czy to jest do odkrecenia czy moge go oddac na czesci.

3cia sprawa - yamaha kx-580 , pochodzi z uk i wymaga teoretycznie 240V ktorych nie umiem mu zapewnic.

i teraz nie wiem, czy to za niskie napiecie powoduje problemy z nagrywaniem/odtwarzaniem wysokich Hz czy problemem jest skopana elektronika. lubie te graty za ich prostote i pojecia nie mam co moze sie popsuc w urzadzeniu ktore jest w zasadzie pustym pudelkiem ;)

za wszelkie wskazowki -dzieki. (im blizej okolicy mokotow/wilanow tym lepiej - przemieszczam sie wylacznie poprzez ztm)

Nieopodal metra "Słodowiec" znajdziesz serwis. Pracuje tam Człowiek znający się na magnetofonach i z pewnością się podejmie naprawy. [ustawienie GX75 to szczerze mówiąc zabawa - taśma wzorcowa typu II (Żelazowa modyfikowana kobaltem) jest praktycznie niedostępna a najbliższe jej są TDK SA z lat 80` i Maxell XLII. Magetofon można bez problemu samamemu (jeśli masz sprzęt pomiarowy) skalibrować do każdej taśmy nawet do prawdziwego chromu Basfa.

Nieopodal metra "Słodowiec" znajdziesz serwis.

A jak bardzo nieopodal :-) i w którym kierunku?

Pytam, bo sam jestem zainteresowany.

Poineer 979 grał grał, aż nagle po włączeniu przestał reagowac na 'play' :-/

A jak bardzo nieopodal :-) i w którym kierunku?

Pytam, bo sam jestem zainteresowany.

Poineer 979 grał grał, aż nagle po włączeniu przestał reagowac na 'play' :-/

Na ulicy kasprowiza idąc w stronę podczaszyńskiego od metra. Po prawej stronie są pawilony a w nich Serwis RTV. Oddawałem tam dwa razy magnetofon kasetowy w momencie kiedy sam nie mogłem sobie poradzić z mechaniką. [Elektronikę zawsze ustawiam sam]

Na ulicy kasprowiza idąc w stronę podczaszyńskiego od metra. Po prawej stronie są pawilony a w nich Serwis RTV. Oddawałem tam dwa razy magnetofon kasetowy w momencie kiedy sam nie mogłem sobie poradzić z mechaniką. [Elektronikę zawsze ustawiam sam]

Dzięki wielkie. Jutro tam podjadę.

dzieki za info.

nie posiadam zadnej tasmy ze wzorcowymi sygnalami za to mam spore zapasy tasm tdk SA z 1990 i AD z 88go..

wiec jesli deck wroci do pro-japonskich ustawien fabrycznych tragedii nie bedzie.

choc zaden wiśniowy* wynalazek (mimo mojej szczerej sympatii) nie trzyma tak stabilnie jak dupontowski dwutl.chromu i idealem byloby nastroic maszyne do współpracy z tą formułą.

a tak przy okazji - szwankuje nam w studio rolandowski poglos re-201, czy ktos

"oblatany" w temacie magnetofonu poradzilby sobie z takim urzadzeniem? serwis w analogii.pl to zwykle koszt porownywalny z nabyciem innego egzemplarza.

• 3 lata później...

Ja ostatnio w swoim magnetofonie wymienialem paski, a robiłem to na Miedzianej 4A. To jest serwis ktory byl kiedys przy sklepie SONY na Bonifraterskiej. Ceny nie sa moze "lekkie" ale zrobili cos co w innym serwisie bali sie dotknac uznajac ze magnetofon zbyt skomplikowany :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.