Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Olek - nie słyszysz. Twój ból albo twoje szczęście jak widać. Kilku tu takich (nie wiadomo po cholerę) się kręci. Wiosna idzie. Nie lepiej pedałować? :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Natomiast z ciekawości zapytam się Panów (i Panie być może) jak chronicie te bezpieczniki po 100-300zł. No żeby nie dokonały tego do czego są stworzone - czyli żeby się nie przepaliły.

Generalnie, bezpieczniki, te drogie.. kupujemy o rozmiar albo dwa większe... tz o wartości 30-50 proc większej niż standardowe.

Widziałem gdzieś na niemieckiej stronie pomiary bezpieczników.. Audiofilskie szybciej się przepalają, mają inną charakterystykę...

Znalazłem recenzję... z wykresem... Myślę ze bez znajomości języka będzie to zrozumiale.. Czerwony -standardowy, niebieski - HFT Supreme (audiofilski).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Generalnie, bezpieczniki, te drogie.. kupujemy o rozmiar albo dwa większe... tz o wartości 30-50 proc większej niż standardowe.

Widziałem gdzieś na niemieckiej stronie pomiary bezpieczników.. Audiofilskie szybciej się przepalają, mają inną charakterystykę...

żebym dobrze zrozumiał - producent i konstruktor urządzenia wstawia np bezpiecznik 2A a ja żeby mi się nie spalił mój drogi audiofilski cud dźwiękowy w 2centymetrowej bańce wstawiam np 2,5 albo 3A? aha.. ale skoro może być 3A to czemu konstruktor wstawia 2A... może narażam urządzenie na spalenie i uszkodzenie wstawiając bezpiecznik o wyższym A?

zobacz wykres po prostu i będziesz wiedział dlaczego... jeśli tego nie zrozumiesz to już nikt ci nie będzie potrafił wytłumaczyć... po prostu, niektórzy ludzie są mniej inteligentni. Ale to nie ich wina. Więc nie przejmuj się.

Znalazłem recenzję... z wykresem... Myślę ze bez znajomości języka będzie to zrozumiale.. Czerwony -standardowy, niebieski - HFT Supreme (audiofilski).

Masz może link do oryginału ?, z tej miniatury tak rozmywa ze jest nieczytelne.

z góry dziękuje.

żebym dobrze zrozumiał - producent i konstruktor urządzenia wstawia np bezpiecznik 2A a ja żeby mi się nie spalił mój drogi audiofilski cud dźwiękowy w 2centymetrowej bańce wstawiam np 2,5 albo 3A? aha.. ale skoro może być 3A to czemu konstruktor wstawia 2A... może narażam urządzenie na spalenie i uszkodzenie wstawiając bezpiecznik o wyższym A?

Poczytaj sobie najpierw.

Żeby bezpiecznik się przepalił muszą być stworzone konkretne warunki nie zawsze jest tak że ten z szybką charakterystyką zadziała wcześniej od zwłocznego, bywa że odwrotnie.

Po drugie:

Prąd zwarciowy jest tak duży, że wartości dziesiętne czy nawet całe nie robią mu znaczenia, a i ten prąd jest różny dla różnych warunków sieci etc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Grunt, że napisali SUPREME - zajebiste po naszemu. Więcej nie trzeba :)

Ładnie pisząc - Zajebiscie to ciebie ktoś udekorował w ignorancję!

Pozwól tym wszystkim baranom dać sie golić i niech sobie nawet złote bezpieczniki kupują.

Czy liczba palantów na tym forum osiągnęła już maksimum czy będzie jeszcze lepiej ?

----------------------------------------------------

Ładnie pisząc - Zajebiscie to ciebie ktoś udekorował w ignorancję!

Pozwól tym wszystkim baranom dać sie golić i niech sobie nawet złote bezpieczniki kupują.

Czy liczba palantów na tym forum osiągnęła już maksimum czy będzie jeszcze lepiej ?

Kim jesteś żeby mieć prawo wyzywać nas od "baranów i palantów" ?

robisz tak samo u siebie czy kogoś kto cie gości ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Gerard, Ty chyba nie zrozumiałeś intencji Squada... To nie były uwagi do Ciebie. Ale faktem jest, że mógł wyrazić się jaśniej, co też ja niniejszym uczynię. Ileż to razy można wysłuchiwać takich uwag, że jak napisali Supreme to każdy jeleń audiofil z klapkami na oczach to kupi... Kolega Dekoracja raczej nie rozpływał się z zachwytu ani nad bezpiecznikami ani nad tymi co je kupują;-)

Ja żart zrozumiałem

Tomku, poniższy tekst

"Pozwól tym wszystkim baranom dać sie golić i niech sobie nawet złote bezpieczniki kupują."

rozumiem, ze jestem golącym się baranem który kupił sobie zloty bezpiecznik, srebrny sobie kupiłem ale to nie ma znaczenia.

Przepraszam ale muszę sobie "urlop na forum" zrobić.

robisz tak samo u siebie czy kogoś kto cie gości ?

.:Gerard:.,

Bardzo przepraszam jeżeli Cię uraziłem, nie takie były moje intencje.

Kim jednak innym niby dla nich jesteśmy jak nie baranami, którzy dają się golić płacąc krocie za kawałek druta w złotym bezpieczniku, kim innym skoro często kable głośnikowe kosztują więcej niż nasze kolumny.

Oni mają nas za bandę niedouczonych ludzi, którzy spali na lekcjach fizyki.

Gerard, Ty chyba nie zrozumiałeś intencji Squada... To nie były uwagi do Ciebie. Ale faktem jest, że mógł wyrazić się jaśniej, co też ja niniejszym uczynię. Ileż to razy można wysłuchiwać takich uwag, że jak napisali Supreme to każdy jeleń audiofil z klapkami na oczach to kupi... Kolega Dekoracja raczej nie rozpływał się z zachwytu ani nad bezpiecznikami ani nad tymi co je kupują;-)

Tomek, ile razy można wyrażać się jasno, pięknie prosić o to aby nie wypowiadać się o rzeczach, które widziało się tylko na zdjęciu ?

Co by nie było antysłyszący, opierają się na nauce, często nawet lekko zaawansowanej, zakładam więc, że są to ludzie o trochę wyższym poziomie inteligencji niż przeciętny Kowalski i może skoro prosisz taką osobą w sposób zerojedynkowy o powstrzymanie się od wydawania opinii a ona tego nie potrafi zrozumieć, to może jak napisanie czegoś między wierszami, lekkie zasugerowanie , ze jej opinia nie ma żadnego znaczenia spowoduję chwilę refleksji... kurcze chyba jednak za dużo wymagam...

A kolega squad to już tak od urodzenia ma, czy może kiedyś bezpiecznik nie zadziałał i "kopło", aż w zwoje mózgowe poszło?

:)

zdecyduj się może...

----------------------------------------------------

.:Gerard:.,

Bardzo przepraszam jeżeli Cię uraziłem, nie takie były moje intencje.

Kim jednak innym niby dla nich jesteśmy jak nie baranami, którzy dają się golić płacąc krocie za kawałek druta w złotym bezpieczniku, kim innym skoro często kable głośnikowe kosztują więcej niż nasze kolumny.

Oni mają nas za bandę niedouczonych ludzi, którzy spali na lekcjach fizyki.

W takim razie to ja bardzo przepraszam

w tym przypadku rzeczywiście jestem baranem, szczególnie ze nie zrozumiałem przenośni.

Poproszę o usuniecie ostatnich wpisów bo się wstydzę.

Jeszcze raz przepraszam kolegę squad05 za moja nadgorliwość

zobacz wykres po prostu i będziesz wiedział dlaczego... jeśli tego nie zrozumiesz to już nikt ci nie będzie potrafił wytłumaczyć... po prostu, niektórzy ludzie są mniej inteligentni. Ale to nie ich wina. Więc nie przejmuj się.

Nektórzy mniej inteligentni a niektórzy to po prostu chamskie buce. Ale nie przejmuj sie - to wina społeczenstwa i wychowania.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek, ile razy można wyrażać się jasno, pięknie prosić o to aby nie wypowiadać się o rzeczach, które widziało się tylko na zdjęciu ?

Pora była późna, więc postanowiłem rozjaśnić nieco temat;-)

To był żart, ale widać nie trafiony. Albo u Was nie ma już dystansu.

To się dzieje w przypadku, gdy długość przekracza już odległość.

Dlatego ważne jest zawsze, by sobie pozostawić nieco dystansu.

<br />zdecyduj się może... <br />

W takim razie źle się wyraziłeś, bo zabrzmiało to inaczej niż chyba miało zabrzmieć. Odebrałem to tak jak Gerard sorry.

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Panowie, a powiedzcie mi jak to jest z bezpiecznikami, ale nie tymi w sprzęcie, a tymi, które mamy w skrzynce. Czy faktycznie one mogą mieć jakikolwiek wpływ na brzmienie? Czy tu też występują jakieś "audiofilskie" bezpieczniki, na które warto wymienić te zwykłe? Pytam, gdyż akurat ten temat jest mi zupełnie nieznany.

Panowie, a powiedzcie mi jak to jest z bezpiecznikami, ale nie tymi w sprzęcie, a tymi, które mamy w skrzynce. Czy faktycznie one mogą mieć jakikolwiek wpływ na brzmienie? Czy tu też występują jakieś "audiofilskie" bezpieczniki, na które warto wymienić te zwykłe? Pytam, gdyż akurat ten temat jest mi zupełnie nieznany.

Tego ci tutaj nikt nie powie, bo wymiana takiego bezpiecznika to nie plug&play...

Medaart

No pewnie że są bezpieczniki Audiofilski do zastosowania w skrzynce elekto.

Ale wtedy to ma sens jak jest zastosowana odrębna linia do zastosowania tylko pod Audio.

Producentów jest od groma , ja posiadam akurat marki Gigawatt i jestem bardzo zadowolony , zresztą ten temat był już tutaj poruszany trzeba poczytać .

• 3 tygodnie później...

Przez dwa tygodnie testowałem Verictum X-Fuse. Jak to zwykle bywa coś za coś: pełniejsza średnica, ciepełko fajne ale na minus spowolnienie, utrata konturów, zbyt duże przesunięcie dźwięku w dół. Zostaję przy SR Red, daje więcej przestrzeni mimo, że potrafi na słabszych nagraniach przyostrzyć.

Verictum będzie dobry jak macie za jasny system. Różnica w brzmieniu wyraźna i słyszalna od razu.

Jestem dokładnie po takim samym zestawie testowym, tj. Red/X Fuse. Red o wiele, wiele lepiej, niż zwykły bezpiecznik. Prawie opad szczeny, bo aż takich zmian nie przewidywałem. Kierunkowość Red-a jest również słyszalna niemal od pierwszych taktów. Ja wybrałem tę "łagodniejszą" nie wchodząc w szczegóły i mógłbym z tym zostać, gdyby nie ciekawość i takie pochwały X Fuse. Oddałem Red-a (musiałem, był klient czekający na odsłuch) i odebrałem X Fuse.

X Fuse na razie 3 dni. Zależnie od kierunku łagodnie, ze zbyt spowolnionym atakiem lub w drugim kierunku dużo bardziej liniowo z jaśniejsza górą i bardziej konturowym basem, wydaje się, że basem także silniejszym, niż w "łagodnym" położeniu. Na razie położenie pierwsze odpada, takie spowolnienie ataku u mnie jest nieakceptowalne i inne zalety nie mają już znaczenia. "Drugi kierunek" jest ok i tu mam zagwozdkę, bo korespondencyjnie ciężko mi teraz ocenić, który bezpiecznik mi bardziej pasuje. Muszę znowu posłuchać Red-a i wówczas zadecydować.

W każdym razie poprawa względem bezpiecznika zwykłego jest zasadnicza w przypadku obu bezpieczników, a kierunkowość ma również istotne znaczenie, w przypadku X Fuse zasadnicze.

Bardzo jestem ciekawy, do którego położenia odnoszą się słowa ze strony Verictum "(...) jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy aktualnie bezpiecznik na rynku audio high-end (...)", bo do "dwóch kierunków" nie mogą, gdyż brzmienie zmienia się zasadniczo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.