Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Materiał na jednym był nawinięty grubiej i to słychać tzn środek sceny jest troche przesunięty więc technologia nie jest dobra, albo trzeba robic to dokładnie a nie szybko :)

A to rozumiem, że masz dwa bezpieczniki, po jednym na każdą sekcję dual-mono? U mnie w końcówce mocy jest szczęśliwie jeden, więc odpada mi problem dokładnego skręcania.

Ale w kontekście kolejnych zdań z Twojego postu, to wcale nie są małe różnice.

Wypiąłem SR Black i dałem zwykły. Góra jest mniej aksamitna, bardziej blaszana, co tak po prawdzie nie jest wadą w moim systemie, gdzie mam lampowy DAC zasilany złoconymi Oyaide a jako interkonekt KONDO. Basu niewiele mniej. Niewiele. Stereofonia i tak jest spektakularna. Potem powróciłem do SR Black i wybadałem kierunkowość. Słychać kierunkowość, ale to są niuanse. Najłatwiej mi wyłuskać różnicę w sposobie wybrzmienia wysokich tonów. Wydaje mi się. Wydaje mi się, że w jednym położeniu kierunkowym na SR osiągam stan uprzestrzennienia dźwięku w sposób bezgraniczny po bokach i trochę mocniejszej góry. I to przy tym ustawieniu pozostanę, ale prawda jest taka, że w moim systemie mówimy o niuansach.

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

U mnie w systemie różnice są znaczące. W zasadzie porównywalne z zamianą interkonektów.

Co świadczy raczej o potraktowaniu per noga sekcji zasilającej w ARC stąd takie góry i doliny z powodu kawałka cienkiego drucika ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Co świadczy raczej o potraktowaniu per noga sekcji zasilającej w ARC

Całkiem możliwe. W każdym z trzech klocków ta sekcja wymaga znaczących ulepszeń, począwszy od wymiany gniazdek na bezpiecznikach skończywszy. Dobrze, że choć transformatory mają dużą wydajność prądową.

Całkiem możliwe. W każdym z trzech klocków ta sekcja wymaga znaczących ulepszeń, począwszy od wymiany gniazdek na bezpiecznikach skończywszy. Dobrze, że choć transformatory mają dużą wydajność prądową.

Tomek ja bym się cieszył masz duże perspektywy żeby jeszcze znacznie wykręcić sprzęt na wyższy poziom!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek ja bym się cieszył masz duże perspektywy żeby jeszcze znacznie wykręcić sprzęt na wyższy poziom!

Tak jest moim zdaniem w każdym seryjnym sprzęcie. Mało które firmy podchodzą do konstrukcji sprzętu tak jak choćby Amplifon, który montuje to co jest w danym momencie najlepsze na rynku i jest w stanie dopasować urządzenie do Twoich preferencji. Na tym właśnie polega różnica pomiędzy molochami typu ARC a małymi manufakturami hi-end.

Wy tu o Grafenie i kosmicznych technologiach a tu proszę bezpieczniki z woskiem.

Pytanie czy to wosk pszczeli czy wosk z uszu audiofila ?

I co z kierunkowością wosku ?

Kur... czego to ludzie nie wymyślą :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pomysł fajny, pytanie czy działa. Jakieś tam teoretyczne uzasadnienie na pewno da się znaleźć, wosk jest miękki, ma faktycznie dobre właściwości tłumiące. Zastanawia mnie tylko czy przewodzi prąd;-) Ale analizując całkiem serio, to naturalne materiały wydają się być właściwym rozwiązaniem. Bez odsłuchu dyskusja o tym bezpieczniku nie ma sensu. Cena do okazyjnych też nie należy.

Pytanie czy to wosk pszczeli czy wosk z uszu audiofila ?

I co z kierunkowością wosku ?

to jest dobre :-)

można sobie kupić taki bezpiecznik z woskiem plus jak popularne np. w Japonii używane majtki w słoiku do wąchania i zakładania na głowę i mamy imprezę techno :-)))

Nie ma się czemu dziwić wosk jest w kondach, cewkach czemu wiec nie miało by go być w bezpiecznikach :)

Tymczasem zrobiłem następne bezpieczniki ktore są dużo lepsze od poprzednich ktore były przekombinowane :)

Mogę dać do przetestowania jak zrobię następne bo tych już nie wyjmuję.

Muszę jeszcze pomyśleć o zrobieniu kapsli z miedzi i dać je do złocenia no i wtedy bedzie hi-end nawet z wyglądu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ładny miedziak. U mnie jest jeszcze prościej, gra czysta Furukawa bez żadnego opakowania. W preampie jedna natomiast w końcówce mocy dwie belki o przekroju 2,5mm kw. W CD przekrój jest znacznie mniejszy, nie wiem ile to jest, ale wygląda jak cienki włos.

To jest niestety NIEBEZPIECZNIK.

Jak sie zrobi cieńszy to już bedzie bezpiecznik :)

Po kilku eksperymentach wniosek jest prosty za grubością idzie masa dźwięku :) Jak będę miał grubsze sieciówki to zapewne niebezpieczniki będą cieńsze no i będą juz bezpieczne. Póki co zabezpieczenie jest w kondycjonerze więc nie widzę problemu a jak wystapi to się naprawi.

Tomek eksperymenty masz we krwi, chcesz komplet grube plus cienkie do porownania z furukawą.?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek eksperymenty masz we krwi, chcesz komplet grube plus cienkie do porownania z furukawą.?

Bardzo chętnie, jestem ciekaw jak to zagra. U mnie do tej pory jedyną alternatywą dla Furukawy był Verictum X-Fuse. Różnice tkwią w szczegółach, Furukawa jest ciut bardziej otwarta ale nie tak ciepła, natomiast X-Fuse bardziej plastyczny ale trochę zaokrąglony na końcach. Nic innego się do tych dwóch rozwiązań nie zbliżyło. Nawet znakomite Hi-Fi Tuning Supreme Silber oraz Copper odbieram jako zauważalnie słabsze. Potwierdzam też to co napisałeś, końcówka mocy gra lepiej, kiedy ma w środku dwie belki Furukawy a nie jedną. Poprawia się szeroko rozumiana dynamika a dźwięk staje się bardziej obszerny. Może nie są to różnice wielkie, ale jednak wyczuwalne.

Witam.

Mam do Was pytanie. Z tego, co zrozumiałem, to Hi-fi Tuning Supreme można kupić w wersji srebrnej lub miedzianej. Czy dotyczy to tylko bezpieczników o wymiarach 5x20mm? Mnie interesują 6.3x32mm, ale z tego co się rozeznałem nie ma tu wyboru. Jeśli się mylę, proszę o konkretny link do sklepu.

Z góry dzięki.

Będę też robić wersję z woskiem przczelim który dostanę z zaprzyjaźnionej pasieki ekologicznej. Pewnie za 2-3 tygodnie (jak tylko wosk dotrze) pierwsze testy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja oczekuję bezpieczników z oleju rekina głębinowego.

Chyba zaczynamy się poruszać w oparach absurdu. Na szczęście przed wzrostem cen zaopatrzyłem się w hf tuning...

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mam do Was pytanie. Z tego, co zrozumiałem, to Hi-fi Tuning Supreme można kupić w wersji srebrnej lub miedzianej. Czy dotyczy to tylko bezpieczników o wymiarach 5x20mm? Mnie interesują 6.3x32mm, ale z tego co się rozeznałem nie ma tu wyboru. Jeśli się mylę, proszę o konkretny link do sklepu.

Tak, są wersje Kupfer oraz Silber zarówno 20 jak i 32mm. Tu masz link do strony największego dystrybutora:

http://www.klangatelier-berlin.de/hersteller/hifi-tuning/

A tu lista dystrybutorów, kliknij górny link Distributoren:

http://www.hifi-tuning.com/index_de.html

Będę też robić wersję z woskiem przczelim który dostanę z zaprzyjaźnionej pasieki ekologicznej. Pewnie za 2-3 tygodnie (jak tylko wosk dotrze) pierwsze testy.

Malujesz na bordowo paznokcie ;)

=>tomkly

Dzięki. Czy wiesz jak tam złożyć zamówienie. Mailowo?

Miałem ostatnio ten bezpiecznik pożyczony od kolegi, kupiony na tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Spisywał się świetnie, ale nie wiem czy to wersja miedziana czy srebrna. A Twoim zdaniem , jaka?

P.S. To od Ciebie kupiłem Gargantuę :-)

Ukryta Zawartość

A nie lepiej uciąć wypasioną sieciówkę i wlutować, za bezpiecznikiem. Można też, tak połączyć przewód od tablicy bezpiecznikowej i ominąć kilka newralgicznych połączeń po drodze ;)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A nie lepiej uciąć wypasioną sieciówkę i wlutować, za bezpiecznikiem. Można też, tak połączyć przewód od tablicy bezpiecznikowej i ominąć kilka newralgicznych połączeń po drodze ;)

Już widzę jak niektórzy w audiofilskim zapędzie omijają topowym Nordostem..... licznik elektryczny ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.