Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

zaciski wykonane ze standardowego materiału. Przez ten element traci się najwięcej mikroszczegółów więc w efekcie poczucie realizmu. Bezpośrednie porównanie z litym drucikiem Furukawy pokazało to niezbicie.

a to na pewno...

A gdzie?

w 4 wymiarze :)

tak btw: szkło w bezpiecznikach jest pewnie też z przyczyn praktycznych - kto nie nosi okularów zobaczy od razu czy mu się bezpiecznik pożegnał z życiem, czy może podał prąd dalej :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

tak btw: szkło w bezpiecznikach jest pewnie też z przyczyn praktycznych - kto nie nosi okularów zobaczy od razu czy mu się bezpiecznik pożegnał z życiem, czy może podał prąd dalej :)

Szkło ma także za zadanie zabezpieczenie przeskoku iskry podczas wyładowania na inne elementy elektroniki będące w pobliżu! Jaka jest to energia może poświadczyć to że często szklana rurka potrafi wtedy pęknąć.

Dla tego zdecydowanie odradzam drutowanie czymkolwiek, nawet "antybezpiecznikami" !!!

Trzeba w końcu przestać być kutwą i jak nie jesteśmy zadowoleni z porządnego audiofilskiego bezpiecznika o prądzie nominalnym!!! (taki jak w instrukcji producenta urządzenia) należy zmienić cały układ zabezpieczający na inny który wcześniej opisywano na forum a który za nieduże pieniądze kupuje w USA jedna z rodzimych firm za na prawdę nie duże jak na audio i High End przystało pieniądze.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jak nie jesteśmy zadowoleni z porządnego audiofilskiego bezpiecznika o prądzie nominalnym!!! (taki jak w instrukcji producenta urządzenia) należy zmienić cały układ zabezpieczający na inny który wcześniej opisywano na forum a który za nieduże pieniądze kupuje w USA jedna z rodzimych firm za na prawdę nie duże jak na audio i High End przystało pieniądze.

Jaki układ masz na myśli? Albo napisz, w którym miejscu jest to opisane.

Sorry aktualnie nie mogę sobie przypomnieć nazwy tej amerykańskiej firmy robiącej takie rzeczy.

Nie mam czasu szukać :( Na dzień dzisiejszy nie interesuje mnie ta opcja mimo że moim zdaniem jest fantastyczna! Masz weekend poczytaj sobie ten watek i go innym zainteresowanym linkiem przypomnij.

Z góry dziękuję :)

To 60 stron. Może innym razem. :-)

Cieszę się że mnie zrozumiałeś :) Jeszcze szukałem u siebie w kompie w specyfikacjach ale tam trzeba trochę ogarnąć bo się zrobił młyn informacyjny ;)

Czyżby tutaj były wysokiej jakości oprawki na bezpieczniki (pod nazwą Sicherungshalter):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest napisane, że są kriogenizowane.

=>rafael

Czy te oprawki można wymienić zamiast "zwykłych"?

Ukryta Zawartość

=>rafael

Czy te oprawki można wymienić zamiast "zwykłych"?

To są bezpieczniki do szaf rozdzielczych, można je np bez problemu wymienić w szafie bo mocowanie na szynie jest znormalizowane. Czyli jak byś miał osobny obwód do audio to można by było coś takiego spróbować (oczywiście wymiana po odpięciu zasilania zasilającego poza mieszkaniem) Sam proces CRYO sporo poprawia ja namiętnie go stosuję :) Użyte materiały (standardowe stopy) sugerują że poprawa będzie niewielka no ale w audio High Endzie walczy się o każdy milimetr ;)

Gość A&T

(Konto usunięte)

Szkło ma także za zadanie zabezpieczenie przeskoku iskry

Nie za bardzo ci w głowie iskrzy?

Skąd ci ludzie wiedzę czerpią?

ale w audio High Endzie walczy się o każdy milimetr ;)

Zdumiewasz mnie. A czyja to szkoła?

[email protected] dnia 30.04.2016 - 18:01 napisał

ale w audio High Endzie walczy się o każdy milimetr ;)

Zdumiewasz mnie. A czyja to szkoła?

To przecież oczywiste dla kogoś, kto posiada hi-end. Elementarz.

Miałeś kiedyś okazje odparować 40mm pręty stalowe o wysokości ok 2 metrów?

rafaell......, jak zaczyna brakować Tobie argumentów, to "wymyślasz wyzwanie", aby tylko postawić definitywną kropę. Aby nikt tego wyzwania nie przeskoczył. Remonty elektro-wrzecion , przeglądy solarów, projektowanie narzędzi, których nikt nie jest w stanie wykonać i wiele innych. No i teraz odparowany 40mm pręt. Gdzie Ty takie wynalazki wyszukujesz?

Nic trudnego odparować taki pręt. Grubsze da się odparować bez problemu. A jeszcze powiedz, czy to widziałeś na własne oczy, gdzie u siebie w domu. Wyjaśniało by to pewne problemy.

Sepcjalisto od siedmiu kabli. Spalenie bezpiecznika to jak spalenie żarówki. Zdarzyło ci się to kiedyś?

Kloniku Arton-ie

Włókno żarówki rzadko w elektronice jest używane jako zabezpieczenie, skąd Ci do małej główki wpadł taki pomysł?!

rafaell......, jak zaczyna brakować Tobie argumentów, to "wymyślasz wyzwanie", aby tylko postawić definitywną kropę. Aby nikt tego wyzwania nie przeskoczył. Remonty elektro-wrzecion , przeglądy solarów, projektowanie narzędzi, których nikt nie jest w stanie wykonać i wiele innych. No i teraz odparowany 40mm pręt. Gdzie Ty takie wynalazki wyszukujesz?

Nic trudnego odparować taki pręt. Grubsze da się odparować bez problemu. A jeszcze powiedz, czy to widziałeś na własne oczy, gdzie u siebie w domu. Wyjaśniało by to pewne problemy.

Brałem czynny udział także przy budowie cyklotronu 144. Przykro mi że mało kto z kolegów miał okazję nawet zajrzeć do Instytutu Fizyki Jądrowej w Krakowie na ulicy Eljasza Radzikowskiego. No cóż mogę tylko być dumny że pracowałem w zakładzie XIII który obsługiwał nie tylko cyklotron ale także wszystkie pracownie i laboratoria na terenie tego instytutu oraz pracownie w Jeleniej Górze, CERN, i.t.d. i.t.p.

Przy tym co obecnie sobie dłubię takie doświadczenie jest niesłychanie ważne choćby z tego powodu że mało kto choćby trochę liznął takie tematy. Odszedłem stamtąd mimo ciekawej pracy na mniej ciekawą ale dającą mojej rodzinie lepsze warunki ekonomiczne; ot proza życia.

Z czegoś się jeszcze muszę dalej tłumaczyć?

Amerykanie w '45 odparowali całą stalową konstrukcję na pustyni koło Alamogordo w Nowym Meksyku :-)

Tylko że oni świadomie energią jądrową a w IFJ nieświadomie silnym polem EM w sumie prawie to samo :)

Nauczka jednak tu i tu się przydała w późniejszych pracach.

Coś jeszcze na temat tego cyklotronu przy którym pracowałem:

"W latach 80-tych dwudziestego wieku podjęto w IFJ prace nad budową kolejnego cyklotronu. Miał to być cyklotron izochroniczny, umożliwiający przyspieszanie protonów do energii 20-60MeV, deuteronów do energii 15-30MeV oraz cząstek alfa do energii w zakresie od 30 do 60MeV. Cyklotron AIC-144 został zaprojektowany i zbudowany w IFJ PAN."

Przy takich energiach mogą się dziać na prawdę dziwne rzeczy które w domowych warunkach nie zaistnieją!

A tak szczerze i do bólu to prowadziłem dokumentację tego cyklotronu i było to rozwiniecie prac Prof. Henryka Niewodniczańskiego. Prace w sumie rozpoczęły się pod koniec lat 50 (pierwsze daty na rysunkach technicznych-leżące na pułkach lata części) i był to bardzo długo trwający bo 30 lat projekt! Miałem np. okazję na czas pracy tam "przerabiać" rozwiązywanie problemów z uzyskaniem w komorze cyklotronu bardzo wysokiej próżni. Takie np. uszczelki metalowe nie trzymały i gdzieś się tam sączyły pojedyncze! atomy gazu z zewnątrz.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Kloniku Arton-ie

Włókno żarówki rzadko w elektronice jest używane jako zabezpieczenie, skąd Ci do małej główki wpadł taki pomysł?!

Specjalisto od siedmiu kabli.

Widzisz. Nawet przykładów nie rozumiesz. Otóż żarówka przepala się podobnie jak bezpiecznik topikowy. Jeśli tego nie rozumiesz to twoje kable wolę oglądać z daleka.

Otóż drut w bezpieczniku drutowym ma jednakową długość na całym odcinku a drut w przepalającej się żarówce ma przewężenie w najbardziej narażonym na emisję miejscu. Zjawisko powstawania iskry w wypadku przerwania obwodu wygląda jednak różnie!

Tak że Arton-iku przyjmij to z godnością na klatę że rurkę szklaną bezpiecznika znacznie łatwiej rozerwać niż żarówkę gdyż energia wyładowania jest na długim odcinku i w związku z tym jest znacznie większa!

rafael, litości. Co ma wspólnego Twoja praca przy cyklotronie z bezpiecznikami w audio? I nie musisz odpowiadać na zaczepki A&T na jego poziomie. Znacznik "branża" trochę zobowiązuje

No cóż skoro nic się z takimi osobami wielokrotnie banowanymi i wracającymi pod innymi nickami nic nie robi to jednak czasem należy się nad nimi pochylić, podać jakiś argument-lekarstwo? na ból du*y

Sama praca w IFJ bardzo dużo mi dała, miałem tam do czynienia z egzotycznymi materiałami i technologiami których na co dzień nie uświadczysz a można je używać także przy bezpiecznikach.

No cóż skoro nic się z takimi osobami wielokrotnie banowanymi i wracającymi pod innymi nickami nic nie robi to jednak czasem należy się nad nimi pochylić, podać jakiś argument-lekarstwo? na ból du*y

Wysłałem właśnie prośbę do sly'a żeby zbanował tego trolla.

Łuk elektryczny, wyładowanie łukowe – ciągłe wyładowanie elektryczne zazwyczaj w gazie pod ciśnieniem normalnym (atmosferycznym) lub wyższym. Cechą charakterystyczną jest bardzo mały wewnętrzny opór elektryczny. Wyładowanie zachodzi pomiędzy dwiema elektrodami z materiału przewodzącego prąd elektryczny lub między stykami mechanicznego łącznika elektrycznego w trakcie wyłączania prądu elektrycznego.

Łuk elektryczny ma szerokie zastosowanie w technice, stosowany jest do wytwarzania światła w lampach łukowych. Używa się go w syntezie chemicznej i przy spawaniu elektrycznym, w hutniczych piecach łukowych.

W obszarze łuku elektrycznego gaz jest silnie zjonizowany, stanowi plazmę. Jej temperatura zależy od natężenia prądu, rodzaju elektrod, rodzaju i ciśnienia gazu. Pod ciśnieniem atmosferycznym i przy przepływie prądu 1 A wynosi ona 5000–6000 K (ok. 4720–5720 °C).

Ukryta Zawartość

Za tym przepalony drut w bezpieczniku uzyskujący taką lub wyższą * temperaturę zamienia ciało stałe jakim jest drut bezpiecznika w gazową postać której objętość znacznie wzrasta wytwarzając wysokie ciśnienie pod wpływem którego cienka szklana rurka bezpiecznika narażona udarowo na wysoką temperaturę ma prawo pęknąć!

* (np. 10Amperowym bezpieczniku zabezpieczajacym listwę elektryczną)

Arton **** zmykaj stąd jak chcesz jeszcze ocalić nowy nick!

Ukryta Zawartość

Te zmiany o których pisał kolega Trab są właśnie efektem większej ilości czystego prądu. Poprawa zejścia na basie i polepszenie aspektów dynamicznych są wprost skorelowane z większą nazwijmy to umownie "przepuszczalnością" prądu, natomiast aspekty holograficzne wynikają głównie z oczyszczenia z mikrozakłóceń i pasożytniczych oscylacji.

zmartwię cię. Te zmiany nie mogły być efektem zmiany bezpiecznika, z kilku powodów. Otóż bezpiecznik jest w torze zasilania i to od wydajności zasilacza uzależniona jest moc chwilowa pobierana przez wzmacniacz. Piszę moc chwilowa bo zakładam że piszecie o chwilowym przekroczeniu mocy znamionowej zasilacza a nie o poszerzeniu pasma przenoszenia w dół (!). Bezpiecznik nie zmienia w żadnym wypadku prądu zasilającego, nie posiada on ani pojemności ani indukcyjności. Od filtrowania są filtry w zasilaczu i jeżeli słyszysz zmianę dźwięku po wymianie bezpiecznika to reklamuj sprzęt, jest zepsuty.

jeżeli słyszysz zmianę dźwięku po wymianie bezpiecznika to reklamuj sprzęt, jest zepsuty.

jutro lecę z reklamacją.

Podobnie jak wszyscy tutaj

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Od filtrowania są filtry w zasilaczu i jeżeli słyszysz zmianę dźwięku po wymianie bezpiecznika to reklamuj sprzęt, jest zepsuty.

Niby jak wymiana bezpiecznika miałaby naprawić zepsuty sprzęt? :)

U mnie termin reklamacji już minął. Jestem załamany. Co robić? Bo zmiany słyszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.