Skocz do zawartości
IGNORED

cs4397 i trafo sygnałowe

aqjaroslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w doborze trafa sygnałowego na wyjście przetwornika cs 4397:

lundahl 1531,

sowtek 3292,

Czy takie transformatory z rezystancją wejściową 500/600ohm się do tego celu nadają, czy jednak trzeba użyć czegoś z większą rezystancją wejściową powyżej 1k ?

https://www.audiostereo.pl/topic/94249-cs4397-i-trafo-sygna%C5%82owe/

Witam ja stosuje Jensena JT-11-P1 ten zagrał mi najlepiej w stosunku do Sowtera i Lundahla.Dopasowanie od strony dac jest ważne ale bardzo wazne dopasowanie od strony wyjścia dopiero wówczas można uzyskać zadowalające wyniki.

Pozdrawiam

CS4397 może dobrze pracować z lundahl LL1540 , ale definitywnie nie można doradzić, zostają próby i odsłuchy.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

W żadnym wypadku nie polecam pracy CS4397 z takimi trafami, po prostu ich impedancja jest zbyt mała by obciążać bezpośrednio DACe z wyjściami napięciowymi. Może to zagrać lepiej niż z nędzną analogwką na opampach. Ale szczególnie tyczy się tego tego CSa, bo nie dość ze powoduje to rażący wzrost zniekształceń w sygnale. Nie takimi trafami.

Osobiście dostałem lampucere do naprawy obciążaną LL1531, w którym pewnego razu poszedł stopień wyjściowy CS4397, bo kostka po prostu charczała.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Jeszcze pytanie, czy do uzwojenia wtórnego trafa sygnałowego może być podłączony bufor wzorowany na pass b1 - wersja dcb1 z zasilaniem symetrycznym i wyeliminowanymi kondensatorami z toru sygnałowego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednak bez odfiltrowania stałej składowej na wejściu układu która będzie się pojawiać w momencie uruchamiania przetwornika aż do ustabilizowania napięć w zasilaczu oraz przy wyłączeniu urządzenia.

Chcę ominąć dodatkowy układ opóźnionego załączania jeśli jego zastosowanie nie jest konieczne.

Ukryta Zawartość

Miałem okazję słuchać CS4397 z trafem lundahl ll1540 i moim zdaniem nie było słychać żadnych zniekształceń, pomiary nie były wykonywane. Z trafem LL1527 ten sam układ z CS4397 grał fatalnie i było słychać zniekształcenia, tak jak wspomina Robertus.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 2 miesiące później...

Witam.

Przetwornik w moim cd to CS 4390 oraz trafa lundahl Lundahl LL 1540. Wcześniej Lundahl LL1527. Z 1540 jest lepiej, ale podstawowy problem nie został niewyeliminowany. A jest to góra pasma, a właściwie jej brak.

Czy Lundahl LL 1540 jest niewłaściwy c/a CS 4390 ?

Co radzicie ?

Pzdr.

Tomek

Witam.

Przetwornik w moim cd to CS 4390 oraz trafa lundahl Lundahl LL 1540. Wcześniej Lundahl LL1527. Z 1540 jest lepiej, ale podstawowy problem nie został niewyeliminowany. A jest to góra pasma, a właściwie jej brak.

Czy Lundahl LL 1540 jest niewłaściwy c/a dla CS 4390 ?

Co radzicie ?

Pzdr.

Tomek

Tak spojrzalem na szybko note CS'a 4390 i uwage zwrocil jeden szczegol. Otoz jest napisane, ze minimalne obciazenie wyjsc napieciowych daca nie moze byc nizsze niz 4k ohmy. Twoja trafo posiada 610ohmow na kazdym uzwojeniu pierwotnym, wiec jest to mocno ponizej zalecen. Oczywisice nie mowie, ze to moze byc powodem, nigdy traf niestosowalem, ale jednak.

po co wam te trafa w torze? W hi-endzie się tego nie stosuje może z kilkoma wyjątkami jak np w klimaxie Linna dla desymetryzacji . Proste rozwiązanie ale technicznie niezbyt dobre

W trakcie usuwania konta.

Jezeli mniejsze napiecie na wyjsciu nie bedzie Ci przeszkadzac, to na wyjsciu mozna zastosowac pasywny filtr RC oraz jakies kondesatory sprzegajace i taki sygnal mozna podac na wyjscie. Oczywiscie to tylko dopieszczanie samego analogu, wieksza uwage powinienes skupic na samym zasilaniu ukladow w tym CD.

• 1 miesiąc później...

Może się przyda, układ znaleziony w sieci.

Trafa T3, T4 to Lundahl LL7902

R4, R5, R6, R7 10K/0,5W metal film

C13 C14 22uF/35VDC elektrolit

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zawsze jak widzę ludzi piszących, że trafo nie może być obciążeniem DACa, bo ma ZA NISKĄ REZYSTANCJĘ UZWOJEŃ, to mam ochotę piszącemu dać z liścia w pysk. Ale niestety nie mogę, bo to nielegalne. Ludzie! Nie piszcie na forum, jak nie macie o czymś pojęcia! Błagam! McGyver się ośmieszał w ten sposób niewiedzą, chcecie równać do tego szarlatana? Ruszcie łbem! Czy kiedykolwiek powstało trafo głośnikowe do lampiaka o rezystancji uzwojenia pierwotnego 7000 ohmów? Do GM70 tyle, według waszej "teorii", musiałoby mieć. Moje miały 160 ohm. Pozwolę wam zgadywać, czy lampy się spaliły czy nie. A jak nie dacie rady, to zapytajcie Arega, gra na tych trafach od trzech lat. Ups! Chyba podałem prawidłową odpowiedź. Ale podejrzewam, że i tak nikt się nie zorientuje.

• 2 lata później...

Siemka . Rezystancja impedancja , podobne się nie dziwię że się Ludziom popiep...

większość dłubaczy ma gdzieś dopasowanie impedancyjne , to co się dziwić . Ja bym lampę wstawił i prądowo sterował prosto z CS 4397 na katodę , a siatkę do gleby . Fakt rezystory i punkt pracy lampy trzeba dobrać , ale się odwdzięczy jakością . Tylko że taka uwaga Ja się jeszcze słabo znam dopiero 20 lat lampami się zajmuję tak więc proszę o łagodność :)

Pozdrawiam Citrone TubeDAC

Z CS-em stosuję od dawna tylko B1 bezpośrednio na wyjście (z innymi preampami i przetwornikami zresztą też). Idealny bufor jeśli nie trzeba dodatkowego wzmocnienia. Impedancje We i Wy zawsze dopasowane. B1 w wersji symetrycznej - jeśli dobrze są dobrane 2SK170 to jest 0V na wyjściu i zero kondensatorów w torze.

Trafa maja w miarę małe zniekształcenia dopiero, jak włączy się je w układ sprzężenia, inaczej zniekształcenia są spore.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.