Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa obudowy kolumny

kosa11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupilem kolumny glosnikowe na ebay. Niestety kurier uszkodzil rogi jednej z nich. Kolumny oklejone sa naturalnym fornirem. Czy wiedza Panstwo jak to naprawic? Myslalem zeby uzyc jakiegos wypelniacza czy szpachli, pozniej wyszlifowac cale kolumny i polakierowac polmatowym lakierem. Czy to powinno sie udac?

Pozdrawiam, Maciek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-44252-0-57362200-1336802988_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94302-naprawa-obudowy-kolumny/

Hmm, wbrew pozorom, uszkodzenie jest poważne. Nawet nie chodzi o estetykę, ale spore pęknięcie i rozwarstwienie fornirowanej płyty (prawdopodobnie MDF). Napiszę, co ja bym zrobił. Klej wikol lekko rocieńczony wodą (np. 3:1), pędzelkiem nasączamy możliwie jak najgłębiej uszkodzoną płytę rozcieńczonym wikolem, trzeba zaczekać, aż klej głęboko wsiąknie w strukturę płyty i forniru, usunąć szmatką nadmiar kleju i następnie mocno skręcić obudowę ściskami stolarskimi. Tutaj z kolei potrzebne będą jakieś dwa luźne kawałki płyty, które posłużą jako powierzchnia dociskowa i zabezpieczą skrzynki przed uszkodzeniem. Można podłożyć jeszcze folię pomiędzy klejoną powierzchnię a docisk, aby razem się nie skleiły. Pozostawić na dwa dni. Usunięcie zabrudzeń klejowych opisane jest w sieci. Ja bym jeszcze wszedł do środka obudów i tak samo nasączył wikolem miejsca łączenia płyt od środka. Nadanie końcowej estetyki wg. potrzeb i uznania, natomiast najważniejsze będzie zrobione, skrzynka w miejscu uszkodzenia będzie mocna.

Poszedlem do osoby ktora zajmuje sie odnawianiem mebli. Do wyboru sa dwie drogi:

1. Wymienic obydwie scianki kolumny i polakierowac calosc. Obawiam sie rozwalania kolumny na czesci, szczegolnie ze moze uszkodzic fornir na sasiednich scianach.

2. szpachla i lakier. nie bedzie w stanie zrobic tego tak zeby nie bylo widac. Bedzie to troche widoczne ale chyba sie na to zdecyduje. No chyba zeby polakierowac na jakis ciemniejszy kolor, tylko ze lubie dab :)

Podstawa kolumny rowniez zostala uszkodzona. Znajomy kamieniarz zrobi mi nowe z granitu. Mysle ze bedzie to lepiej wygladalo.

Nie chce ich zwracac do sprzedajacego bo kupilem je na ebayu i to ja zorganizowalem kuriera. Moge skorzystac z ubezpieczenia, ale wtedy strace okolo 80 funtow za przesylke.

Za kolumny zaplacilem 220 funtow, kilka miesiecy temu sprzedawaly sie po 400 - 450 funtow.

No i wlasnie niska cena zakupu kusi mnie zeby je zatrzymac.

Kolumny to mission 754 freedom 5 i sa na ebayu bardzo rzadko.

Graja naprawde swietnie i nie sadze ze dostane cos podobnego w tej cenie. Moje acoustics energy neo 3 brzmia jakby byly za szyba w porownaniu z missionami.

Zrobie tak:

zglosze koszty naprawy w cenie 200 funtow. Jesli mi je wyplaca to zostane z tymi kolumnami i 200 i zobacze co dalej. Jesli beda chcieli je odeslac to polece na 80 funtow.

Pierwsza rada jest najlepsza. To można naprawić.Zamiast ścisków można zastosować taśmy z naciągiem i oczywiście dwie płyty jako płaszczyzny dociskowe.Nie rozcieńczałbym kleju tylko delikatnie rozchylił szczelinę i napuścił ile się da. Oczyścić z kleju. Są kleje polioctanowe(wikolowe) szybko wiążące.

Piszecie o skrzynkach, a sadzac po uszkodzeniach to ja bym sie obawial o same glosniki. Napewno wplynelo to na ich stan techniczny, co moze wyjsc za jakis czas - moim zdaniem zwrocilbym je nawet z niewielka strata,

Dzieki za pomysly naprawy. Sprobuje z klejem firmy Soudal.

Bede musial tez zastosowac chyba jakas szpachle, zeby wyrownac rogi kolumny.

W tej chwili czekam na decyzje firmy kurierskiej po odeslaniu wyceny naprawy.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Witam,

dostalem odpowiedz od kuriera - oplacaja naprawe kolumn.

Zadecydowany jestem na 90 procent zeby pomalowac je na kolor bialy z polyskiem. Cos jak lakier samochodowy. I do tego namalowac pieciolinie z 3 nutkami w kolorze czarnym na przodzie kolumn. Do tego kamienne podstawy z czarnego granitu. Widzicie to? Moze jakies inne propozycje?

Fajne fotki kolumn sa na stronie:

Ukryta Zawartość

Prosze nie piszcie o stracie na wartosci, ze nie oryginalne jak wyszly z fabryki. Troche szkoda tego naturalnego forniru ale jak mam dac do naprawy i ma byc to 'lekko widoczne' to chyba lepiej zrobic cos zupelnie inaczej wygladajacego:) Koszt naprawy pokryje ubezpieczenie wiec mozna zaszalec.

Dzieki za sugestie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

hmm biały ... mocno specyficzny kolor ? ! Skad ten pomysł ?

Pomyśl jak będziesz chciał ją sprzedać !

Pomaluj to na normaly kolor :)

No ale wszystko ma plusy i minusy

Z tą szpalchlą też ostrożnie .....

A aby ci oni zwrócili kase to musisz mieć kwit tj Fakturę immieną gdzie będzie jak wół stało za co jest tj ... Naprawa kolumn takich i takich ....

A wieć musi to ci wystawić stolarz który bedzie wystawiał FV, musi to być dobry stolarz :) - może spróbuj u Marko3T (chyba tak się człowiek nazywa) z tutejszego forum (nie wiem czy wystawia kwity), ale on jest podobno dobry więć najlepiej ci doradzi co z nimi zrobić ....

po prostu napisz do niego na maila priva ...

Pomysl z bialym stad ze w pokoju jest juz za duzo brazu drewna. Poza tym pokoj jest troche ciemny a kolumny dosyc duze i moze troche rozjasnia otoczenie. Bedzie tak bialo - czarno.

Mieszkam w Irlandii wiec bede to robil tutaj na miejscu. Stolarz oczywiscie wystawi fakture.

O odsprzedazy to na razie nie mysle :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.