Skocz do zawartości
IGNORED

problem z lampką ECC 81

julek

Rekomendowane odpowiedzi

Po załączeniu się napięcia anodowego jedna lampka ecc 81 powoduje lekkie trzaski a czasem też gwizd w głosniku które to po paru sekundach wyraźnie cichną i są słyszalne tylko po przyłożeniu ucha do głośnika a po kilku czy kilkunastu minutach ustępują. Potem już się nie pojawiają. Być może brum w kanale w ktorym ta lampka pracuje jest delikatnie głosniejszy.

Czy z tą lamka jest coś nie tak czy taki tylko jej urok? Nie wiem ile ma lat ale kilka na pewno. Jest to telefunken wiec chyba z trwałoscia nie powinno być najgorzej. Poza tym wzmacniacz pracuje całkowicie normalnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/94330-problem-z-lampk%C4%85-ecc-81/

musisz to albo polubić albo wymienić lampkę

samo popstrykiwanie to mi nie przeszkadza tylko czy to świadczy o rychłym zgonie czy ta lampka tak sobie ma i już? jakby to był jakiś jj to bym wymienił i po sprawie ale telefunken to parę złotych kosztuje

po prostu to lamka mikrofonuje, ja mam cos podobnego tyle że to pojawia sie sie co jakiś czas i trzeba ja lekkos stuknąć i potem na długi czas jest spokój

ate to się pojawia tylko na starcie natychmiast po załączeniu sie napięcia anodowego, potem cichnie i na rozgrzanym wzmacniaczu juz tego nie ma. no chyba ze jeszcze nie zauważylem bo wzmacniacz mam kilka dni

przeczyściłem nóżki drobnym papierem ściernym i jest lepiej. za pierwszym razem po właczeniu nie słyszałem pstrykania a za drugim pstrykniecie było ale dużo cichsze i krótsze niż przed wyczyszczeniem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.