Skocz do zawartości
IGNORED

okablowanie głośnikowe i ic

airbourne

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam sprzęt cd yamaha s2000, kolumny Sonus Oliva na revelatorach, wzmak Advance Acoustic 407, jestem w trakcie wymiany okablowania, moje preferencje to lekko wypchnięta średnica, czytelne wysokie i dobrze kontrolowany bas. Proszę o propozycje w jakim kierunku poszukiwać, niestety nie zabardzo mam gdzie pożyczyć kable do odsłuchu. Budżet adekwatny do posiadanych klocków.Muzyka typowo metalowa z przewagą southern metalu, doom metalu i innych pochodnych. Liczę na poważne podejście do zagadnienia bez zbędnych uszczypliwych komentarzy.

Dodam ,że kable mają prezentować szeroką scenę ,dużo powietrza i dobrą stereofonię. Obecnie słucham na kablach za przysłowiowe 5 zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/94353-okablowanie-g%C5%82o%C5%9Bnikowe-i-ic/

Witaj,

wydaje mi się, że dobrym pomysłem byłoby zastosowanie okablowania Cardas - seria Quadlink. Proponuję jednak zdecydowanie odsłuchy we własnym systemie.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

No tak znawca od chińszczyzny wie najlepiej....masz kolumny Sonus Oliva więc wypadałoby mieć ich kable .....ale powiem tak innni sprzedają kable Albedo , Sonus Oliva jak spotkają moje druty a nawet innych bardziej cenionych firm a i kieszeń nie będzie spustoszona ..kable można zwracać ale nikt tego nie robi...

Dodam ,że kable mają prezentować szeroką scenę ,dużo powietrza i dobrą stereofonię

Kable Ci tego nie zapewnią, jesli brakuje stereofonii i sceny to zmień wzmacniacz, brak powietrza to pokombinuj z ustawieniem kolumn w pomieszczeniu.

Kable zostaw w spokoju takie jakie masz

Stereofonii nie brakuje, a odnośnie obecnych kabli to audionowa za 12 zł metr, ic za 3 zł kapujesz kolego, a wzmacniacza jak nie słyszałeś to nie oceniaj bo w takiej muzie sprawdza się wybitnie, mój cel to wyciągnąć co się da z tych klocków

Stereofonii nie brakuje

W/e jesli czegoś Ci brakuje to nie szukaj poprawy po zmianie kabli tylko zmień elektronike

mój cel to wyciągnąć co się da z tych klocków

A może juz kolega osiagnął max? kable nie maja tu nic do gadania.

Stereofonii nie brakuje, ..., a wzmacniacza jak nie słyszałeś to nie oceniaj bo w takiej muzie sprawdza się wybitnie, mój cel to wyciągnąć co się da z tych klocków

Skąd wiesz, skoro masz śmieciowe kable?

Ale skoro system jest wybitny to go zostaw; "lepsze jest wrogiem dobrego"...

mój cel to wyciągnąć co się da z tych klocków

Cel jest szczytny, ale niestety na tym forum aktualnie nie uzyskasz rzeczowej, publicznej porady. Paru głuchych, oplusowujących się wzajemnie w pocie czoła, nie pozwoli aby jakakolwiek propozycja zakupu kabli za więcej niż "złotówa za metr", tu się pojawiła. Czują misję antykablarską, która stała się dla nich czymś w rodzaju sensu istnienia. Misję tę w ich przypadku uzupełnia obnoszenie się na stronach www ze swoją wrodzoną lub nabytą głuchotą, co jest rodzajem współczesnego, "elektronicznego" ekshibicjonizmu. I cholernie ich drażni, że inni tej misji jakoś nie czują. To się nazywa terror idiotów.

Pozdro,

Yul

P.S. Poczytaj wątki o kablach, wyłów z nich rzeczowe wypowiedzi w sprawie kabli, zapamiętaj nicki forumowiczów i nie masz innej rady, jak się zwrócić do nich na priva.

Ja mam 24 lata :) więc jeszcze dobry słuch ale kabli jakoś nie słyszę w sumie testowałem mało dwa rodzaje audiofilskich kabli(ale nadal z tych tańszych) na swoim sprzęcie ale jakoś nie usłyszałem istotnych zmian.Wokół tych kabli jest tyle kontrowersji i sprzeczności że lepiej dać sobie z tym spokój.

Ja się zastanawiam. Kolega pyta jakie kable, a oczywiście Ci wg mnie mniej słyszący od razu każą mu zmieniać klocki. A może doradźcie mu zmieniać mieszkanie z lepszą akustyką bo akustyka ma największe znaczenie. Ludzie dajcie spokój.

A do kolegi airborne zwróć uwagę że osoby które nie słyszą wpływu przewodów na brzmienie systemu zazwyczaj sami mają albo słabe systemy albo żaglowali kabelkami do 10 pln za metr a zachowują się jakby wszystkie rozumy pozjadali. Najlepiej poszukać w jakiś starych tematach. Bo teraz pisanie o kablach to jak wyprawa na wojnę. Powodzenia w poszukiwaniach. Najlepiej byłoby żebyś mógł posłuchać u siebie ale nie zawsze jest to możliwe. Wg mnie tanie kable to są takie półśrodki. I zawsze będziesz się zastanawiał czy czasami kable nie ograniczają Ci sprzętu. Ja ze swojej strony mogę Ci doradzić tylko żebyś skoczył od razu na głęboką wodę a gwarantuję Ci że nie będziesz żałował i zobaczysz że przewodów nie należy traktować po macoszemu. Ważne tylko żebyś wiedział czego chcesz. Zależy od budżetu ale ja na Twoim miejscu zaczął bym od dobrego IC. A później dopiero po osłuchaniu się z nim szukał dopiero głośnikowych. Pogadaj z Arkiem_45. Ja jego kabli nie zamienię na inne i sam szykuję się żeby zamówić u niego IC po pierwsze bo potrzebuję a po drugie bo porównam sobie z moim Argentum. A że lube tę zabawę. Pozdrawiam

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Stachu, doskonała wypowiedź. Sam przerabiałem słuchanie stereo na tańszym zestawie i pomimo nie najwyższej pólki zmiana zwykłych kabli na nawet te tańsze robione z tzw. zamienników dają wyraźnie słyszalną poprawę. Minimalna podstawa to w miarę sensowne kolumny, dzięki którym ta różnica będzie słyszalna. Miałem sytuację, że słyszałem poprawę tylko na kablach głośnikowych. IZmiana interkonektów nie była słyszalna. Zmieniłem kolumny na dokładniej podajace dźwięk i sytuacja się odwróciła: zmiana interkonektów była słabiej słyszalna ale głośnikowe nagle stały się słyszalne zdecydowanie przy każdej ich zmianie. Wniosek: z pewnością są tanie zestawy, gdzie zmiany są wyraźne ale są i takie, gdzie zmiana jest żadna. Ci, którzy nie słyszą różnicy, która naprawdę potrafi być zadziwiająco duża mogą jechać na słabym sprzęcie, z mojego doświadczenia to najczęściej wina kolumn. Słabych kolumn. Teraz mam podstawkowe Dynaudio DM 7/2 i każdy kabel gra inaczej - podstawa to słuchanie muzyki dokładnie, jak ja to mówię.

Pytanie tylko czy warto sobie tym zawracać głowę takie kombinacje odbierają przyjemność ze słuchania muzyki bo zamiast skupić się na muzyce słuchamy sprzętu ciągle zastanawiając się czy rzeczywiście mi to dobrze gra.Posiadam kolumny Usher V-601 czy to są słabe kolumny? jakoś wątpie.

Oni, kablosceptycy to:

Ci wg mnie mniej słyszący

bredzą, że akustyka ma największe znaczenie

zazwyczaj sami mają albo słabe systemy albo żaglowali kabelkami do 10 pln za metr

zachowują się jakby wszystkie rozumy pozjadali

My słyszący uważamy:

Tanie kable to są takie półśrodki

czy oby czasami kable nie ograniczają Ci sprzętu

więc trzeba abyś skoczył od razu na głęboką wodę

Pytanie tylko czy warto sobie tym zawracać głowę takie kombinacje odbierają przyjemność ze słuchania muzyki bo zamiast skupić się na muzyce słuchamy sprzętu ciągle zastanawiając się czy rzeczywiście mi to dobrze gra.Posiadam kolumny Usher V-601 czy to są słabe kolumny? jakoś wątpie.

Dobre kable , zaznaczam DOBRE kable potrafią dużo zmienić.

Ale nie licz że za taki dobry IC kupisz nowy za 300zł.

moje preferencje to lekko wypchnięta średnica, czytelne wysokie i dobrze kontrolowany bas.

Taki idealnie jest :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I to jest poziom od którego słychać wpływ kabli na brzmienie.

Kup najpierw taki IC , posłuchaj z 2 tygodnie i " wróć " z dalszymi pytaniami.

Rób to krokami .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rydz

(Konto usunięte)

Wg mnie tanie kable to są takie półśrodki. I zawsze będziesz się zastanawiał czy czasami kable nie ograniczają Ci sprzętu.

Brawo! Zdanie wybitnie złożone,by zrobić natychmiast pranie mózgu airbourne i innym!

A do kolegi airborne zwróć uwagę że osoby które nie słyszą wpływu przewodów na brzmienie systemu zazwyczaj sami mają albo słabe systemy albo żaglowali kabelkami do 10 pln za metr a zachowują się jakby wszystkie rozumy pozjadali. Najlepiej poszukać w jakiś starych tematach. Bo teraz pisanie o kablach to jak wyprawa na wojnę. Powodzenia w poszukiwaniach. Najlepiej byłoby żebyś mógł posłuchać u siebie ale nie zawsze jest to możliwe. Wg mnie tanie kable to są takie półśrodki. I zawsze będziesz się zastanawiał czy czasami kable nie ograniczają Ci sprzętu. Ja ze swojej strony mogę Ci doradzić tylko żebyś skoczył od razu na głęboką wodę a gwarantuję Ci że nie będziesz żałował i zobaczysz że przewodów nie należy traktować po macoszemu.

Mądre słowa.

I to jest fakt że ktoś kto ma kable z grosze kupi takie niewiele droższe , zmian nie usłyszy i powiela bzdury.

Dobre kable są drogie.

Nie ma tu czegoś takiego jak stosunek jakość vs cena.

Ale jak już raz w swój system wepnie się porządne druty odwrotu nie będzie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dobre kable są drogie.

Możesz wymienić drogie kable które zmienią diametralnie brzmienie?,które to i jaka cena według Ciebie?

Czy kable głośnikowe np za 3-4 tysiące są już drogie? czy nie?

Czy IC za 1tysiąc złotówek jest drogi? czy nie?

A do kolegi airborne zwróć uwagę że osoby które nie słyszą wpływu przewodów na brzmienie systemu zazwyczaj sami mają albo słabe systemy albo żaglowali kabelkami do 10 pln za metr a zachowują się jakby wszystkie rozumy pozjadali.

Jak zwykle to samo.

Nie słyszysz? to znaczy ze masz badziewny sprzęt lub nie testowałeś kabli za tysiac złotych.

Dobre kable są drogie.

Nie ma tu czegoś takiego jak stosunek jakość vs cena.

Ale jak już raz w swój system wepnie się porządne druty odwrotu nie będzie.

1. Zamiast tysiac złotych pakowac w druty lepiej doplacic do kolumn lub aranzacji wnetrza pod wzgledem akustyki

2. Alez oczywiscie ze jest, zakladajac ze kable faktycznie cos zmieniaja to jest to zmiana 0.5%? placac tysiac zlotych za taka zmiane to wyrzucanie pieniedzy w bloto.

3. Odwrotu nie ale i pewlnego zadowolenia nie bedzie, po kablu za tysiac przyjdzie czas na kabel za 2 tysiace.

Jak zwykle to samo.

Ten i inne wątki to nie kwestia słyszenia czy niesłyszenia.

To kwestia małych siusiaków i kompleksów na tym tle.

Mnie osobiście nie przeszkadza wydawanie kroci na kable czy zatyczki gniazd. Sam posiadam to i owo... ;)

Problemem jest łganie w żywe oczy...

a w zasadzie nie w żywe. Internet to nieco anonimowe medium.

Jeszcze nikt mi w oczy nie powiedział, że słyszy kable.

Jakoś dziwnym trafem, mimo żonglowania kablami na odsłuchach na jakich bywałem, robiono to z przyczyn formalnych a nie odsłuchowych...

Swoje warunki już podawałem na Forum. Jak ktoś jest chętny ze Szczecina...

Witam.Bardzo daleko mi do fachowców od kabli.Ale zrobiłem experyment, sam złożyłem sobie sieciówki (nie ważne z czego i jak zagrały).Po prostu byłem ciekawy czy usłyszę różnicę (pozytywną, czy negatywną nie ważne-usłyszałem).Wtedy dopiero zacząłem czytać o różnych sieciówkach i próbować dobierać do swoich klocków,co przyniosło pozytywny efekt jak dla mnie.Może według niktórych mój brak doświadczenia w branży będzie powodem do wyśmiewań, ale doświadczyłem tego zjawiska wpływu sieciówek sam, i teraz żadne opinie pozytywne lub negatywne nie zmienią mojego zdania na ten temat.System mam budrzetowy, ale jednak te sieciówki coś pozytywnego wniosły do całości grania.I wcale nie trzeba wydawać majątku na kable, no chyba że ktoś ma kasę i już wydał krocie na klocki.

Co do głośnikowych to miałem to szczęście że życzliwi koledzy przysłali mi za friko dobre kable (wcale nie tanie) i mogłem porównać ich walory we własnym systemie i pomieszczeniu, i dopiero padł wybór na dany model.Podziękowania dla Paltona i L3VY.Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Witam.Bardzo daleko mi do fachowców od kabli.Ale zrobiłem experyment, sam złożyłem sobie sieciówki (nie ważne z czego i jak zagrały).Po prostu byłem ciekawy czy usłyszę różnicę (pozytywną, czy negatywną nie ważne-usłyszałem).Wtedy dopiero zacząłem czytać o różnych sieciówkach i próbować dobierać do swoich klocków,co przyniosło pozytywny efekt jak dla mnie.Może według niktórych mój brak doświadczenia w branży będzie powodem do wyśmiewań, ale doświadczyłem tego zjawiska wpływu sieciówek sam, i teraz żadne opinie pozytywne lub negatywne nie zmienią mojego zdania na ten temat.System mam budrzetowy, ale jednak te sieciówki coś pozytywnego wniosły do całości grania.I wcale nie trzeba wydawać majątku na kable, no chyba że ktoś ma kasę i już wydał krocie na klocki.

Pozdrawiam.

A wziąłeś pod uwage autosugestie? bo w końcu złozyłeś coś sam to powinno zagrać :)

To była bróba zrobiona najtańszym kosztem.Nie obchodziło mnie to czy da to pozytywny efekt, tylko jak pisałem wyżej czy jest sens w moim przypadku inwestować w kable, czy moje ucho to wychwyci.Nie ma sensu rozgrzebywać tego tematu, bo znowu będzie wojna.Opisałem swoje doświadczenia i tyle (chyba mogłem)Posłużyły one tylko mojej osobie.Inni niech robią po swojemu.Co do mojej osoby to kończę wywody na ten temat, bo te experymenty służyły tylko mojej nauce w tym kierunku i nie zamieżam nikogo nawracać ani wyśmiewać ze swoich doświadczeń.Z mojej strony zamykam ten temat, i życzę udanych rozważań pozbawionych kłutni i drwin z poglądów innych.

Pozdrawiam.

A wziąłeś pod uwage autosugestie? bo w końcu złozyłeś coś sam to powinno zagrać :)

Czy powinno zagrać, jasne że powinno, ale brałem pod uwagę dwie możliwości -lepiej, lub gożej?

THE-END

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Kiza. Jesteś gotów poddać się testowi?

Żaden tam ABX.

Po prostu. Ktoś losowo przełącza kable a Ty wskazujesz który jest włączony.

Następnie porównuje się wyniki.

Polecam. Umów się choćby z Robertem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.