Skocz do zawartości
IGNORED

Denon pma-1060 czy 1080R

abaddon90

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Bardzo dużo naczytałem się na temat tych właśnie wzmacniaczy Denona. Wyciągając średnią lepiej wypada jednak PMA-1060. Wizualnie jak i funkcjonalnie (pilot) podpasowałby mi jednak PMA-1080R. Czy brzmieniowo naprawdę występuje między nimi odczuwalna różnica? Ciekawi mnie jeszcze stosunkowo duża różnica wagowa między nimi: PMA-1060 waży 12,4 kg, a PMA-1080R 10,5 kg. Skąd ta różnica? Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/94361-denon-pma-1060-czy-1080r/

Dla kogoś nie obeznanego wśród tych wzmacniaczy może być problem z odróżnieniem brzmienia, jesli nie kupiłeś żadnego to generalnie polecam kupić co tańsze i w lepszym stanie wizualnym, chociaż nien ukrywam że 1060 jest wzmacniaczem brzmieniowo ciekawszym.

Napewno PMA-1060 będzie lepszy brzmieniowo, ale nie zmienia to tego, że jego walory będą bardzo niskich lotów. Miałem PMA-860 kilka lat. Wydawało mi się, że jest dobrze, dopóki nie kupiłem "prawdziwych" kolumn - klasycznych wielkich Infinity Kappa 8.2i. Paczki bardzo ciężkie do napędzenia i wtedy wyszło na wierzch jak tragicznie grał - zero poprawnej średnicy, wysokie ucięte (jakbym zasłonił kocem wstęgę), jazgot w paśmie średnio-wysokotonowym, gówniany - buczący i dudniący bas bez jakkolwiek kontroli. Oczywiście o budowaniu przestrzeni wgłąb, czy choć na boki można było zapomnieć, tragiczna stereofonia, itp. Zero równowagi tonalnej (podbity wyższy bas i pasmo średniowysokotonowe - tzw. efektowny dźwięk). Po prostu totalny zlepek jazgotliwego, dudniącego dźwięku. Czym bardziej się kręciło gałką tym było gorzej. Aktualnie posiadam troszkę przysłabą do tych paczek końcówkę Yamaha M-65, mającą na pokładzie 2x180w 8ohm i 1150w poboru, ok. 120.000uF w kondach na zasilaniu i jest wspaniale. Wystarczy ok. 3 waty oddawanej mocy i już jest potężniej niż ten denon na połowie mocy. Denon ma jak dobrze pamiętam chyba 2x105w przy poborze 250w i może z 20.000uF :) Zastanów się chwilkę - praw fizyki nie oszukasz. Nie wiem z czym ma to grać, ale w ciemno polecam ci zakup o wiele lepszych brzmieniowo i wydajniejszych prądowo wzmacniaczy Yamaha AX-900 (pobór 600w i ok. 16 kg wagi) i od biedy AX-700. Napewno jeden i drugi zdeklasuje bez problemów PMA-1060. Na allegro masz AX-700 w normalnej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zresztą przyjrzyj się nawet budowie PMA-1060 w porównaniu z AX-900 :)

post-12651-0-01310200-1337632826_thumb.jpg

post-12651-0-94390400-1337632829_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem przesada, trzeba pamiętać ile te wzmacniacze kosztują i nie oczekiwać od nich znowu takich cudów za te pieniądze. Z dość ciemnymi kolumnami seria x60 gra całkiem całkiem(i znowu mówię tu o klasie budżetowej).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Może i trochę za bardzo dosadnie opisałem jak to u mnie grało, ale tak po prostu brzmiało i wszystko. Tragedia na maxa w porównaniu z M-65, którą można zakupić już za ok. 1000zł, ale należy pamiętac o pre, np.: C-60 - czyli + ok. 600zł. Należy pamiętać, że Kappy to paczki bardzo ciężkie do napędzenia - potrzeba elektrowni i to stablilnej przy 2ohm. Ten Denon może i jest w miarę (jak na budrzetowy sprzęt), ale moim zdaniem podane przezemnie Yamahy jego przebiją w każdym aspekcie, a kosztują bardzo podobnie. U mnie kiedyś PMA-860 grał z mega zamulonymi Mission 704 i było w miarę OK. Tak więc jak poprzednik powiedział nadaje się tylko do tandemu z bardzo ciemnymi kolumnami, które nawet nie dadzą nam usłyszeć jego wad :)

Ps. Już w swoim przedwzmacniaczu mam chyba większe kondy niż ma ten Denon :)

Zasilanie w większości Denonów jest takie sobie, jakichś wielkich rezerw mocowych tam nie ma. A końcówka i pre Yamahy to już o wieeele lepiej. Zarówno konstrukcja jak i brzmienie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wizualnie jak i funkcjonalnie (pilot) podpasowałby mi jednak PMA-1080R.

Kupowanie sprzętu ze względu na wygląd zewnętrzny czy pilot jest bardzo dużym błędem. Trzeba patrzeć na to co jest pod obudową. W końcu pilot, czy obudowa nie generuje tego co słyszymy :)

• 3 tygodnie później...

Przepraszam za zwłokę, ale chciałem bardzo podziękować za udzielone przez Was odpowiedzi. Ostatnio zacząłem jeszcze myśleć o jakimś Rotelu, ale to już kiedyindziej i w innym temacie.

Pozdrawiam

Mialem PMA-1080R. Dysponuje mega niskim basem itd. Ale brak mu szczegolow i polotu na srednicy. Goruje nad nim Marantz PM7000, 7200, 8000, PM68, 78. PMA-1560 to mocarz. Ale zdaje mi sie ze starszy PMA-1520 byl by lepszy.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.