Skocz do zawartości
IGNORED

luxmian SQ-N100 problemy z lampami

Xiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Stałem się szczęśliwym posiadaczem następującego zestawu:

1. Lampowy wzmacniacz zintegrowany SQ-N1000

2. Odtwarzacz CD D-N100

3. Kolumny głośnikowe Visaton VIB 170 AL

Sprzęt miał być idealny niestety mam następujący problem: zdarza się tak, że kanał prawy gra nieco ciszej od lewego, czasem są szumu a czasem różnica między kanałami jest minimalna. Wzmacniacz rzekomo przez ostatnie 7 miesięcy był bardzo rzadko używany a lampy były zmieniane ok rok temu. Ponadto jedna z lamp jest w minimalnym stopniu przechylona.

Czy warto wymieniać wszystkie lampy? Jaki to mniej więcej byłby koszt ?

Znawców proszę o komentarz, to mój pierwszy lampowiec :)

https://www.audiostereo.pl/topic/94401-luxmian-sq-n100-problemy-z-lampami/

Przy wyłączonym wzmacniaczu wyjmij wszystkie lampy i włóż je z powrotem , zdarza się nieraz , że się poluzują styki . Gdyby ten zabieg nie pomógł , to musisz kupić nowe lampy elektronowe , prawdopodobnie jedna z lamp się zużyła . Oznaczenie typu lampy masz pewnie na lampach lub przy gniazdach na lampy na pokrywie wzmacniacza ..

Piotr

Czy kolumny B&W są dobrym wyborem ? Tu bym się na Twoim miejscu dobrze zastanowił . Powinieneś zainteresować się lub chociaż posłuchać kolumn Harpia Acustics (Polskie kolumny) , modele z serii Golden Age ze względu na liniową impedancję i dużą efektywność dedykowane są do wzmacniaczy lampowych , które z reguły dysponują małą mocą . Luxman , którego posiadasz nie ma zbyt dużej mocy i podejrzewam ,że na kolumnach B&W 800 się po prostu wyłoży zwłaszcza na basie i dynamice (nie sądzę abyś mógł w tym zestawieniu posłuchać muzyki organowej lub rockowej ) Przestrzegam cię dlatego , ponieważ zanim kupiłem wzmacniacz lampowy skądinąd bardzo dobry , Amplifon Wt 40 II kupiłem wprzódy kolumny na SS , świetnie brzmią w wokalu , fortepianie można się zakochać ale są trudne do wysterowania jeżeli chodzi o dynamikę dla wzmacniacza lampowego o mocy 2 X 40 wat dopiero mój drugi wzmacniacz tranzystorowy Luxman L 550 A je należycie napędza . POSŁUCHAJ ZANIM WYDASZ PIENIĄDZE , Piotrek

Piotr

Powiem tak: mam możliwość zakupu kolumn B&W w bardzo atrakcyjnych cenach. Co do swoich aktualnych kolumn czasem bas szwankuję - nie nadarzą za średnicą. Całość świetnie potrafi zgrać się z fortepianem czy gitarą akustyczną, ale przy bardziej skomplikowanych instrumentach - stereofonia męczy. Dlatego w najbliższym czasie będę zmuszony je zmienić. Polskich kolumn wolałbym uniknąć, aczkolwiek jeśli będę miał możliwość przesłuchania - na pewno się skuszę :) Luxman rzeczywiście nie dysponuje dużą mocą, ale z drugiej strony nigdy nawet nie doszedłem do połowy potencjometru głośności a zaznaczam, że nie obawiam się grymasu sąsiadów, kobiety i lubię pozwolić sobie na dobitny przekaz.

Amplifon Wt 40 to już kompletnie inna bajka. Gdyby posiadał wejście gramofonowe, nie był tak podatny na kurz i ,,dotyk", no ale cóż :)

Skoro jesteś świadom swych wyborów , to ok. Niemniej zachęcam cię abyś zapakował swojego Luxmana i posłuchał kolumn ze stajni B&W a zwłaszcza zwróć uwagę na to czy mają liniowy przebieg impedancji jak obecne Twoje kolumny Visaton . Jeżeli B&W mają spadek impedancji do załóżmy 3 omów , to Luxman może się wyłożyć ...Zaintrygowałeś mnie zdaniem , cyt. "Polskich kolumn wolałbym uniknąć" a czemuż to ?

Piotr

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.