Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-ject 1-Xpression III Ustawianie VTA

mcemsi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Czytam instrukcję z tego Pro-jecta i mam wątpliwości co opisu w tejże instrukcji. Dali by zdjęcie albo rysunek i byloby jasne.

Chodzi o regulację VTA , chcę delikatnie podnieść ramię.

Zerknijcie na zdjęcia i czy to co znaczyłem strzałką to te śruby do regulacji VTA ? Jeżeli to te to co robić , zluzować i co potem ręką ramię ciągnąć do góry czy juz samo kręcenie tymi śrubami unosi/obniża ramię ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

img0770qt.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, to te śruby. Luzujesz je, drugą ręką podtrzymując ramię od spodu. Następnie unosisz (lub opuszczasz) ramię na pożądaną wysokość i je zakręcasz. Zakręcając nie używaj zbyt dużej siły, bo gwinty są delikatne, ale ramię nie może być też przykręcone zbyt słabo. Trzeba to wyczuć. Zakręcać można te śruby po trochu, metodą "na przemian", wtedy kolumna ramienia ułoży się prawidłowo w jarzmie.

Pozdro,

Yul

Tak, to te śruby. Luzujesz je, drugą ręką podtrzymując ramię od spodu. Następnie unosisz (lub opuszczasz) ramię na pożądaną wysokość i je zakręcasz. Zakręcając nie używaj zbyt dużej siły, bo gwinty są delikatne, ale ramię nie może być też przykręcone zbyt słabo. Trzeba to wyczuć. Zakręcać można te śruby po trochu, metodą "na przemian", wtedy kolumna ramienia ułoży się prawidłowo w jarzmie.

Trochę po za tematem, ale jak widze tego typu rozwiązania regulacji VTA , były juz znane w tak leciwych sprzetach , jak mój Lenco. Tez działam dwoma śrubami, podtrzymuje ręką i dokręcam. Kurdę PJ wzoruje sie na najlepszych w tej dziedzinie..;)

robiz

Trochę po za tematem, ale jak widze tego typu rozwiązania regulacji VTA , były juz znane w tak leciwych sprzetach , jak mój Lenco. Tez działam dwoma śrubami, podtrzymuje ręką i dokręcam. Kurdę PJ wzoruje sie na najlepszych w tej dziedzinie..;)

robiz

A no pewnie :) To jest rozwiązanie stare i dobrze znane. Kupisz Transrotora, Clearaudio albo Linn'a za 20 tysięcy i też tak będziesz działał. Są wprawdzie takie rozwiązania o jakich myśli ojciec- założyciel wątku (kręcimy śrubą mikrometryczną i ramię się podnosi lub opuszcza, np. droższe ramiona VPI), no ale tam samo ramię kosztuje tyle co z 4-5 Xpressionów :)

Pozdro,

Yul

Yul , dzieki bardzo za upewnienie.

Jeszcze jedno , tam jest jakis imbus ?

Tak imbus, potrzebny do tego jest mały kluczyk imbusowy kątowy (typu "fajka"), w rozmiarze chyba 2 mm. Powinieneś mieć takowy na wyposażeniu.

Pozdro,

Yul

Gramek kupiony używany i tak sie składa , że jest chyba wszystko ... oprócz tego kluczyka :-)

Bedzie sie dalo tym podzialac bez obaw >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Mysle ze chyba bedzie OK :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gramek kupiony używany i tak sie składa , że jest chyba wszystko ... oprócz tego kluczyka :-)

Bedzie sie dalo tym podzialac bez obaw >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Mam ten kluczyk, ale nie mam suwmiarki żeby go dokładnie zmierzyć. Coś mi się jednak widzi, że to jest trochę mniej niż 2 mm, chyba 1,5 mm. Może ktoś z forumowiczów ma jedno i drugie: kluczyk imbusowy od 1.Xpression i suwmiarkę, żeby koledze podać co i jak?

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Skorzystam jeszcze z wątku i poprosze o wyjasnienie co dokladnie moge za pomocą tego załączonego do gramofonu wzornika/szablonu ustawić ?.

Co to jest i jak tego użyć , w instrukcji zero informacji na ten temat

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod tym linkiem masz abecadło kalibracji wkładki gramofonowej:

Ukryta Zawartość

Na końcu tekstu jest plik z szablonem do wydrukowania, ale Ty już znalazłeś taki szablon w pudle z gramofonem. Szablon jest potrzebny do ustawienia tzw. tangency, czyli kąta dogięcia wkładki. Trzeba postudiować tekst, można poszukać też na forum info o kalibracji wkładki. Ten temat był tu wałkowany z 1000 razy.

Ukryta Zawartość

Tak, widzialem juz ten artykul wczesniej wchodzac z rms.pl .Czytam to i czytam a coraz bardziej baranieję.Kiedy zaczynalem zabawe z gramofonem za dzieciaka jakies 30 lat temu jedyne co trzeba bylo to wcisnac 33 lub 45 oraz ramie do tylu zeby silnik ruszyl (Camping Stereo :-) ) , potem Artur , po czym GS-461 gdzie tylko nacisk i antyskating byl do zrobienia.

No OK , VTA i azymut sa zrozumiale ale ta stycznosc ? Co jest nie tak (brzmienie , nadekspolatacja płyt/igły) jeżeli nie ma tego albo mamy żle to ustawione ?

Tak, widzialem juz ten artykul wczesniej wchodzac z rms.pl .Czytam to i czytam a coraz bardziej baranieję.Kiedy zaczynalem zabawe z gramofonem za dzieciaka jakies 30 lat temu jedyne co trzeba bylo to wcisnac 33 lub 45 oraz ramie do tylu zeby silnik ruszyl (Camping Stereo :-) ) , potem Artur , po czym GS-461 gdzie tylko nacisk i antyskating byl do zrobienia.

No OK , VTA i azymut sa zrozumiale ale ta stycznosc ? Co jest nie tak (brzmienie , nadekspolatacja płyt/igły) jeżeli nie ma tego albo mamy żle to ustawione ?

Niestety nie jest tak, że któryś z tych parametrów można zaniedbać i go nie ustawiać. Każdy trzeba wyregulować jednakowo dokładnie, bo będzie grało na pół gwizdka, albo i gorzej. Nie będzie wygładzenia dźwięku, będą zniekształcenia, nie będzie prawidłowej, wielowymiarowej stereofonii, będzie rozjechanie, nie będzie skupienia dźwięku poszczególnych instrumentów, zamiast tego będzie rozmycie, itp. Na początku ta kalibracja wydaje się strasznie trudna, człowiek ma rzeczywiście wrażenie, że prędzej coś zepsuje niż ustawi, ale nie należy się poddawać. Każdy przez to przechodził, no może za wyjątkiem tych, którzy kupili gramofony za krocie, zaprosili do siebie do domu ekipę ze sklepu RCM w Katowicach, która wszystko cacy ustawiła, zabroniła ruszać :) i ...poszła konsumować zyski, hehe. Dasz radę, a jak czegoś nie wiesz, to nie rób "na oślep" - pytaj.

W ustawieniach tangency bardzo pomaga ustrojstwo pod nazwą "Align it" - masz to w linku.

Ukryta Zawartość

Jak za drogie, to popytaj w sklepach, w niektórych mają to na wyposażeniu, może Ci użyczą. Wkładki tym wyregulowane grają "od pierwszego kopa".

Jak się zupełnie nie chce grzebać i kręcić przy wkładkach i ramionach, to polecam całkiem inne rozwiązanie - mocowanie wkładki do ramienia w systemie T4P - nawet kabelków podłączać nie trzeba :)

Pozdro,

Yul

P. S. Jaką masz wkładkę do tego 1.Xpression?

Ukryta Zawartość

Wróce, Yul - o ile mogę jeszcze - do regulacji tangency.

Na czym najogólniej rzecz polega ? Tzn cel tego jest zrozumiały ale kwestia samego zabiegu :

Zakladam szablon i (wg opisu z RCM) kładę igłę w polu A czyli na tym moim szablonie w polu fi 250. I co potem - reguluję wkładką przy zluzowanych śrobach przy niej aby ... no własnie co uzyskać ? co ustawic do czego ? . Potem idę do punktu B (fi=130) i znowu reguluję ? To nie zakłóci wczesniejszej regulacji w pkt A ?

No za cholerę nie rozumiem tego.

Szablon ten pozwala wyregulować dwie rzeczy jednocześnie - overhang i tangency. Przylepiasz rysik od ołówka automatycznego do frontowej ścianki wkładki i przy zluzowanych, lecz jednocześnie lekko przytrzymujących śrubach ustawiasz wkładkę w podłużnych slotach headshella tak, aby było dobrze w punkcie 250. Dobrze, to znaczy rysik obserwowany od góry pokrywa się z podłużnymi liniami szablonu (tymi biegnącymi wzdłuż promienia płyty). Następnie unosisz ramię, przesuwasz je ku środkowi talerza i opuszczasz na punkt 130 (można i trzeba też przesunąć szablon na talerzu). Opuszczasz ramię na punkt 130 i patrzysz co wskazuje rysik, czy się pokrywa z tymi liniami. Jeśli tak, to kalibracja tangency i overhangu jest już zakończona, ale aż tak dobrze prawie na pewno nie będzie. Wkładka będzie wymagała zapewne skorygowania położenia - w tym celu można nią obracać w headshellu (czyli doginać bardziej do środka płyty albo odginać ją ku brzegowi talerza - to jest właśnie regulacja tangency), można też wkładką "suwać" wzdłuż slotów headshella bez jej obracania (to jest właśnie regulacja overhangu). Po ustawieniu w punkcie 130 należy jeszcze powrócić do punktu 250 i sprawdzić w nim, zwykle położenie wkładki wymaga jeszcze minimalnej korekty. Przy finalnym dokręcaniu śrubek trzeba uważać aby już nie poruszyć wkładki, bo cała zabawa zacznie się de novo.Wkładkę przykręca się do ramienia dość mocno, no oczywiście nie tak aby soki z gwintów poszły :)

Łatwiej i szybciej, a co najważniejsze dokładniej, można to zrobić na szablonach jednopunktowych lub za pomocą tego ustrojstwa "Align It".

Dzięki jednemu lub drugiemu sposobowi, skalibrowana wkładka porusza się identycznie po płycie podczas jej odtwarzania zarówno w Twoim jak i moim gramofonie, i każdym innym, który ma ramię radialne o długości 8,6 cala, i to niezależnie od kształtu ramienia ("eska", "jotka", proste) i rodzaju wkładki (ja mam akurat inną niż Shure M-44-). Cantilever jest podczas czytania rowków prawie na całej płycie styczny do łuku rowka, a błąd który powstaje (zwany błędem śledzenia poziomego), jest nie większy niż około 1,5 stopnia kątowego. Wtedy i tylko wtedy, po starannej kalibracji, jest sens słuchać gramofonu.

Miłej zabawy,

Yul

Trochę zakłóci, ale z reguły nie za bardzo - po 2-3 "iteracjach" powinno być OK.

Co do imbusa - nie mogę znaleźć (pewnie dawno wkładki nie wymieniałem ;) ),

ale na moje oko to jest 1 mm - trzeba raczej oryginalny, bo o takim wymiarze może być ciężko dostępny.

miłych dźwięków -

Krzysiek

Wróce, Yul - o ile mogę jeszcze - do regulacji tangency.

Na czym najogólniej rzecz polega ? Tzn cel tego jest zrozumiały ale kwestia samego zabiegu :

Zakladam szablon i (wg opisu z RCM) kładę igłę w polu A czyli na tym moim szablonie w polu fi 250. I co potem - reguluję wkładką przy zluzowanych śrobach przy niej aby ... no własnie co uzyskać ? co ustawic do czego ? . Potem idę do punktu B (fi=130) i znowu reguluję ? To nie zakłóci wczesniejszej regulacji w pkt A ?

No za cholerę nie rozumiem tego.

Ok więc , zacząłem zabawę z regulacją od początku i starannie - tak mi sie wydaje.

Po pierwsze , juz zamówilem cięższą przeciwwagę (75g zamiast stockowej 65g) bo ledwo co mogę ustawić równowagę przy Shure M44-7 (waga samej wkładki 6.7g , poprzednia AT95 5.6g + do tego śrubki) , od biedy poziom jest ale przy 75g będzie lepiej.

Nacisk ustawiam 2g

Poprosze o rade co do antiskatingu - ciężarek wieszać w położeniu 15-20 czy powyzej 20 , w końcu i tu 20 i tam 20 ?

Yul , ponownie dzięki co wyjasnienia tangency , teraz wszystko jasne (szczegolnie dzieki temu wkladowi do ołówka:-) i wiadomo o co chodzi

Tangency wygląda w obu położeniach (na oko oczywiście) dobrze , równolegle ołówek z kreską , choć wiadomo - z innego konta patrząc to juz inaczej wygląda ale starałem sie patrzec z góry prostopadle najbardziej jak umiem.

Zostaje jeszcze VTA ale czekam na imbusik.

Widać , że nosek Shure jest chyba troche za bardzo zadarty do góry :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żyłkę od antyskatingu daj na środkowe nacięcie na tym małym pręciku wkręconym w pivot. Ale można oczywiście spróbować posłuchać z żyłką zaczepioną na pierwszym, jak i ostatnim nacięciu. Ramię masz faktycznie trochę za nisko. Podnoszeniu ramienia towarzyszy zwykle zmiana w dźwięku - ubywa trochę basu i przybywa góry pasma - "rozjaśnia się" lekko. Ja tam wolę mieć ramię trochę za wysoko niż za nisko, ale najcześciej ustawiam "po bożemu", biała linia na belce ramienia jest ustawiona równolegle do powierzchni płyty.

Pozdro,

Yul

• 5 miesięcy później...

Czy dobrze oznaczyłem przeznaczenie śrubek?

ramie-ustawienia.jpg

Chciałem poprawić azymut, ale po zluzowaniu śrubki (czy to ta właściwa?) ramię ani drgnie... nie użyłem siły, tylko z wyczuciem chciałem przekręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.