Skocz do zawartości
IGNORED

perpetum mobile sub magnat

sylwia 23

Rekomendowane odpowiedzi

witam wlasnie kupilem magnat sub 301a gdy wyjolem go z kartonu jakie bylo moje zdziwienie uwaga pobor pradu 40 watts nie wierzylem ze magnat moze dac wzmacniacz do 30 cm glosnika a jednak a starsza wersja miala podobno az 80 wat a nowy model ma polowe tego czy firma magnat zrobila perpetum mobile bo nie pojmuje tego

https://www.audiostereo.pl/topic/94420-perpetum-mobile-sub-magnat/

ale jesteś zadowolony z dźwięku czy nie

kilka dni temu byłem w MM i mieli tam tego suba podłączonego , kosztował 599zł ( jakaś specjalna akcja ) i powiem Ci że jak na te 40W to całkiem fajnie grał ten subik w dość sporym pomieszczeniu

czy gra dobrze wydaje mi sie ze ze wzmacniaczem 100 wat napewno by lepiej gral bo glosnik ma 100 wat nawet jest niezly to czemu tego nie wykorzystac ale jak widac magnat oszczedza a szkoda jak sie skonczy gwarancja to zamontuje mu te 100 wat bo teraz to czuc ze brakuje mu mocy

a mi się wydaje że producent zastosował taki wzmacniacz aby sub w tej klasie cenowej zagrał najlepiej , nie za mocny , nie za słaby ale ma grać i tyle

sub ma 30cm głośnik i to że napisali 40VA nie do końca oznacza że ma 40W , są tam kondensatory , odpowiedni zasilacz i to powinno wystarczyć do tego głośnika

kiedyś były kolumny Altus z 30cm głośnikiem który o ile się nie mylę miał 60W i to spokojnie starczyło do nagłośnienia sporego pokoju , a na samych kolumnach pisało 140W

30cm zrobi swoje

być może wzmacniacz 100W ruszył by ten głośnik jeszcze lepiej , ale może być też tak że byłby do niego za mocny

te 100W to nie wiadomo czy to moc znamionowa czy jakaś RMS

na pewno chodzi o pobór mocy z gniazdka 40W, a nie o moc wzmacniacza

zobacz jaką moc mogą oddać tanie wzmacniacze klasy D a takie są niemal w każdym subie

pobór 130W, moc 2x 110W lub 2x 190W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Raczej watpie. Nie ta polka. Tam pewnie jest po kosztach upchniety jakis wzmacniaczyk na lmxxxx, stad i pobor tylko 40W. Inna sprawa, ze ten glosnik przy 100W pewnie by wyzional ducha. :)

@sylwia 23

Poczytaj to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

tak juz to czytalem kilka razy mam jeszcze kilka dni do reklamacji wiec zobacze jak sie bedzie spisywal ale cienko go widze 40 watts jak to zobaczylem to niedowierzalem w starym modelu bylo 80 wat a tu polowa tego ciekawe jak wyjdzie nowy model to tym razem bedzie 20 wat polowa starej wersji az smiac sie mi chce zebym wiedzial przed zaplaceniem to pewnie bym go nie wzia wogole

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie słuchałem tego suba ale 40W dla 30cm głośnika?! No bez jaj. W moim dali 1250W też do 30cm.

Kontroli basu raczej po tej konstrukcji bym się nie spodziewał. To lepeij kupić jakąś zadbaną używke. Za 600zł to już z 200W dostaniesz.

hehe 40 wat dla 30 ki no ale kto wie moze to jaka kosmiczna technologia magnata nie powiem nisko nawet schodzi ale 100 wat wzmacniacza by sie przydalo a ten wzmacniacz co jest to w tych piniadzach wstydzili by sie dac do tak dozego glosnika

hehe 40 wat dla 30 ki no ale kto wie moze to jaka kosmiczna technologia magnata nie powiem nisko nawet schodzi ale 100 wat wzmacniacza by sie przydalo a ten wzmacniacz co jest to w tych piniadzach wstydzili by sie dac do tak dozego glosnika

Ja bym proponował najpierw posłuchać, a nie oceniać na podstawie mocy. Rzecz ważna, ale nie przeswiadczająca o jakosci subwoofera na tym poziomie cenowym.

W moim dali 1250W też do 30cm.

Jaki to model subwoofera Dali, jesli mogę wiedzieć?

ale rozchodzi sie o to ze starsza wersja tego suba miala dwa razy wiekszy pobor pradu tego nie rozumiem wogule czyzby wstawili glosnik o wiekszej efektywnosci i dlatego wzmacniacz jest taki slaby bo nie widze innego wyjscia

Te obecne moce subów to trochę jak kiedyś moc "pmpo"

mocny wzmacniacz 200watowy (tzw prawdziwe 200 wat) to tak naprawdę wystarczający napęd.

Kiedyś np. suby paradigma miały wzmacniacze 100-150 W i były "kruszycielami murów".

Obecnie każdy wypierdek ma już niby kilkaset watów, tylko że na pomiarach maksymalnego ciśnienia wcale nie jest głosniejszy niż te "prawdziwe" 150W. Więcej tu marketingu i wyścigu zbrojeń niż sensu.

Każdy głośnik o normalnej efektywności po dostarczeniu 1000W poszedłby z dymem.

Tak wielka moc może być przydatna w przypadku egualizacji głośnika, gdzie dla wyrównania charakterystyki przenoszenia musi być np. przycięty wyższy bas kosztem niższego. Wtedy taki układ ma niższą efektywność i trzeba go odpowiednio nakarmić.

Nie oznacza to jednak, że subwoofer ze wzmacniaczem 1000W będzie robił większe zamieszanie niż taki z 200W.

Wystarczy że w tym drugim przypadku głośnik ma o 6db wyższą efektywność i już są szanse praktycznie równe.

Tak więc nie ma co się podniecać samą mocą, tylko efektem finalnym, co z tego wynika.

Akurat co do Velodyne DD nie mam wątpliwości, że to najwyższa półka, natomiast co do podstawowych modeli różnych producentów, co to pręży się dumnie swoimi 1000W pmpo to już podchodzę bardzo sceptycznie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pełna zgoda. W Velodyne chyba faktycznie siedzi ponad 1kW. Po włączeniu go w system musiałem wymienić bezpiecznik w instalacji domowej.

DD12 ma 1250W RMS i 3000W w szczycie. Tam jeszcze trochę mocy idzie na pracę serwa które ma za zadanie utrzymywanie tego głośnika w ryzach.

3kW... A do mnie sasiedzi przychodza przy kilku procentach tego.

migrena ale ten jbl nie ma chyba wejsc i wyjsc wysokopradowych bo ja używam suba do stereo nie do muzyki ale filmów oczywiście bo magnat troche muli tą super mocą 40 wat

Chyba nie bardzo rozumiem, bo brakuje w twoim zdaniu znakow przestankowych.

Po co ci sub aktywny skoro bedziesz korzystac z zewnetrznego wzmacniacza?

server unreachable;--

Gość Gosc

(Konto usunięte)

3kW... A do mnie sasiedzi przychodza przy kilku procentach tego.

No u mnie oprócz tych 3kW z suba jest jeszcze 1kW w amplitunerze i 1kW w końcówce do napędzenia frontów. Sąsiadów na razie nie było:-)

witam wlasnie kupilem magnat sub 301a gdy wyjolem go z kartonu jakie bylo moje zdziwienie uwaga pobor pradu 40 watts nie wierzylem ze magnat moze dac wzmacniacz do 30 cm glosnika a jednak a starsza wersja miala podobno az 80 wat a nowy model ma polowe tego czy firma magnat zrobila perpetum mobile bo nie pojmuje tego

Nie wiadomo dla jakich warunków podali tą moc. Może w spoczynku, może to moc samego transformatora, może to średni pobór mocy lub Bóg wie co jeszcze. Pewnie pobór mocy zaniżyli żeby nie straszyć klientów.

Jak gra to bym się nie przejmował. Jak to się mówi papier wszystko przyjmie. Poza tym ktoś wyżej pisał że poza transformatorem są jeszcze pojemności które magazynują energię. Sam transformator może być słabszy ale napięcie zasilające wzmacniacza może gwarantować większą moc w impulsie niż wynikałoby to z mocy samego transformatora z powodu pojemności w zasilaczu.

nie powiem żeby grał zle ale czuc że nad głośnikiem brakóje kontroli ale czego sie spodziewac po subie bódżetowym czy ktoś wie czemu jak balance ustawie na prawy lub lewy głośnik to suba nie słychac wogóle połaczony jest wejsciem wysokoprądowym

no tak czego sie spodziewadź po co brałeś skoro takie dziadostwo ktura godzina jurz wiem nie odpowiadajcie kolacja józ ide wogule to co jest z tym sóbem czemu niby 80 ale 40 choć było 100 to o co chodzi że nie gra?

• 3 lata później...

No u mnie oprócz tych 3kW z suba jest jeszcze 1kW w amplitunerze i 1kW w końcówce do napędzenia frontów. Sąsiadów na razie nie było:-)

boś zabrał prąd z klatki schodowej jeśli mieszkasz w bloku lub z latarni oświetleniowych jeśli w domku i nie mogą znaleźć drogi do Ciebie w tych ciemnościach :) :)

no tak czego sie spodziewadź po co brałeś skoro takie dziadostwo ktura godzina jurz wiem nie odpowiadajcie kolacja józ ide wogule to co jest z tym sóbem czemu niby 80 ale 40 choć było 100 to o co chodzi że nie gra?

mczaj ile wypiłes gdy to pisałeś :)

ale to co napisał Kolega kontakt jest de best :)

-

mało nie zlałem się ze śmiechu, przed padnięciem na glebę Kolega kontakt zdążył nacisnąć " - " , chyba pił razem z Kolegą mczaj. Musiało być nieźle.

to jest zupełnie inna technologia te 40 watt jest do porazenia prądem chińczyka który pod wpływem prądu pcha membranę do przodu w wstecz wraca na sprężynce wiec jest tylko połowa mocy potrzebna

to jest zupełnie inna technologia te 40 watt jest do porazenia prądem chińczyka który pod wpływem prądu pcha membranę do przodu w wstecz wraca na sprężynce wiec jest tylko połowa mocy potrzebna

jak zdechnie chińczyk to może gorzej grać dokarmia się go przez otwór

to był wpis ironiczny, jakby ktoś nie wyczuł, a błędy są nawsadzane celowo, jakby ktoś nie wiedział...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.