Skocz do zawartości
IGNORED

Diy - kolumny na głośnikach Vifa PL18WO-09-04 + Vifa XT25TG-30-04

zboruch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu złożyłem sobie kolumny na ww przetwornikach, zwrotnicę zastosowałem wstepnie bardzo prostą tj. pierwszego rzedu do PLki cewka 0,9mH,do Xt kond olejowy Telpod 4uF.

Gram juz na tym jakiś czas....jadnak przdało by się w końcu zrobić zwrotkę adekwatną pod te głośniki.

Prosze kolegów z forrum o pomoc.

Pozdrawiam

Marcin

Luknij ...może się przyda oczywiście po lekkiej korekcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja gram na I rzędu 0,5 mH i 8,2 uF; tyle, że z rezystorem szeregowym na górze, bo mam na dole 8 Ohm. Jestem dźwiękiem zachwycony, czego wszystkim życzę. Możesz pozostać przy I rzędu, ale te 750 Hz dla dołu i 10 kHz dla XT nie wygląda na dobrze policzone. Ciekaw jestem, czy nie różni się dźwięk tych kolumn od DOBRYCH słuchawek, bo powinno chyba czegoś brakować. Pewnie trzeba coś kompensować, ale wyszedłbym z punktu np. 0,4 mH i 10 uF , zastrzegam, że to "nie może" grać wg. fachowców, że jestem profanem, ale spróbowałem kiedyś sam, nie oglądając się na znawców i nie żałuję. Powinno być lepiej, niż dotychczas, pełniej. To jak by zagrały moje kolumny, gdyby je zaprojektowali fachowcy, to wprost trudno mi to sobie wyobrazić; pewnie bym umarł z zachwytu...Albo by je utylizowali razem ze mną...PS. polecam też każdemu, kto ma jaki taki sprzęt - wymień kable w torze HF na cienki solid; to bywa więcej warte, niż bardziej skomplikowane i drogie eksperymenty.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

próbowałem kiedyś dawąć mniejszą cewkę i większy kond, ale namoje ucho było podbicie średnicy oraz XT strasznie się darł, przy tych wartościach jest w miare OK, ale też jakby troche średnica wypchnięta

Dlatego właśnie, że każdy dobiera "pod siebie" nie ma kryteriów obiektywnych; może to i dobrze. Też musiałem się przyzwyczajać. Ale dziś trudno byłoby komuś mnie przekonać do zmian. Nie odpowiedziałeś, czy próbowałeś porównań z DOBRYMI słuchawkami. Ja uważam taki test za absolutnie niezbędny, bo i porównasz z głośnikami, a co najważniejsze, przekonasz się, czy ten dźwięk jest zasługą tylko głośników. Jest często tak, że wielu konstruktorów próbuje kompensować kolumnami czy kablami ewidentne wady reszty toru. Wszystko jedno, czy chodzi o WZM, CD czy okablowanie, ale trzeba to sobie uświadomić i wtedy dopiero zmieniać coś, co psuje najbardziej. Z moich doświadczeń wynika, że 1. SŁ w CD; 2. SŁ we WZM; a na końcu posłuchać, jak to się ma do barwy kolumn. Sądzę, że to jest klucz. Życzę sukcesów; a L-pada nawet 10 dB zawsze można dołożyć ;-).

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niestety nie mam dostępu do dobrych słuchawek, posiadam jedynie Philipsy HP890 więc nie traktuję ich jako punktu odniesienia. W sumie z brzmienia moich kolumn jestem zadowolony, lecz chciałbym spróbować jak to zagra z "lepszejszą" zwrotką wyrzszego rzedu

Życzę sukcesów. Ciekawe, że też mam od dawna te słuchawki Philipsa - 890 i uważam je za zupełnie wystarczające nie tylko do tego rodzaju porównań, ale do przyjemnego, a i krytycznego słuchania wielu gatunków muzycznych. Są może tylko nieco (2 x ?) za ciężkie do długiego słuchania.

dzieki za porady, jakiego rodzaju kondy masz przy wysokim?
A co za różnica jakie kodny?

Jeśli chcesz się z tym bawić to kup wkładke mikrofonową, ściągnij np Holimpulse, poczytaj o zwrotnicach i zrób to porządnie. Takie strojenie zwrotnicy przez porównywanie do słuchawek to sobie można...

jakiś czas temu złożyłem sobie kolumny na ww przetwornikach, zwrotnicę zastosowałem wstepnie bardzo prostą tj. pierwszego rzedu do PLki cewka 0,9mH,do Xt kond olejowy Telpod 4uF.

A ścianka przednia jest pochylona? Jeśli nie to nie ma najmniejszych szans zgrać filtry I rzędu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życzę sukcesów; a L-pada nawet 10 dB zawsze można dołożyć ;-).

Audioburak, ja Ci napisze wprost - nie masz odpowiedniej wiedzy w temacie, to po jakie licho udzielasz rad? Nie znasz się wiec nie pisz w tego typu tematach. Jak wysokonówka ma wysoki poziom harmonicznych ponizej np 2,5khz to choćbys nie wiem jakiego lpada założył to i tak może brzmiec za ostro. Sam L-pad nic nie zalatwi, mozna "zamulić" całkiem wysokie tony, a i tak bedą brzmiały nieprzyjemnie.

---------------------------------------------------------------

Pewnie trzeba coś kompensować, ale wyszedłbym z punktu np. 0,4 mH i 10 uF , zastrzegam, że to "nie może" grać wg. fachowców, że jestem profanem, ale spróbowałem kiedyś sam, nie oglądając się na znawców i nie żałuję.

Matko i córko! 10uF jako p-ierwszy rząd dla głośnika wysokotnowego. "Świetny" pomysł.

"Coś kompenoswać" - co kompenoswać? Wiesz, że w dzwonią w jakimś kościele, a nie wiesz w którym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Kolego Tomq88. Wybacz konfidencję. Mało wiem, dlatego korzystam z WINISD; 4 Ohmy i 16 uF dla 2500 Hz ( co jest 5,0 razy pomnożoną częstotliwością rezonansu z katalogu tej Vify, myślę, że starczy ). 16 uF, a nie 10, jak radziłem. A może powinno być 16 i byłoby wzorcowo. Napisz na forum, że autor tego WINISD, to na początek głąb; a reszta wg. Twej inwencji,kultury i erudycji. Bo to nie ja wyliczyłem. To po pierwsze. Po drugie sam piszesz, że może brzmieć za ostro. Pytam się tylko; ale czy musi? Ja używam 8,2 uF przy 8 Ohmach, bo jest jeszcze rezystor. Dla MNIE absolutnie za ostro nie jest; powiem więcej. Zaczynałem od 6,8 + 6,8 uF i za ostro nie było; co prawda dla pierwszej XT BG sprzed wielu lat. Poza tym obawiam się, że należysz do konowałów leczących wady wzmacniacza czy CD za pomocą kolumn albo kabli; mam jednak nadzieję, że tak nie jest. A w ogóle to dopiero po zastosowaniu 1rzędu usłyszałem prawdziwą Wiolonczelę, Skrzypce, Prince'a, Jima Morrissona czy Stevena Tylera. Na pewno są inne zwrotnice, 2, 3 rzędu ; zapewnią może to samo. Ale robienie tu doktoratu? Z tak dobrym głośnikiem VIFY? Przecież główną przyczyną spodziewanych ostrości, jak sam wiesz, są resztki tego, co zostaje wpuszczone w głośnik nisko-średnio, bo często ma on pod koniec pasma alpy rezonansów i to właśnie trzeba głównie wyrzynać. Bo Vifa jest jak deska. A kolumny i tak czytam, że są odchylone; można to zgrać na 1 rzędzie bez otwierania przewodu doktorskiego. A grać może źle nawet przy 3 rzędu, bo to właściwość np. Wzm, CD, czy niedopasowanego okablowania i nie do końca dopracowanej skomplikowanej zwrotnicy.I najważniejsze. Gdybym miał wątpliwości co do efektów akustycznych, czy możliwości zepsucia głośnika, nigdy bym sobie w ogóle d... nie zawracał, lękając się reakcji różnych mędrców. Poza tym nie polecałem strojenia do słuchawek, tylko porównania wersji z 4 uF i 0,9 mH. To dla mnie strojenie prawie jak Totemy Mite; więc spodziewałem się sporej dziury w pasmie. A przy okazji, to jaka powinna być kolejność elementów zwrotnicy od zacisku + ; najpierw C czy rezystor tłumika i dlaczego; tego TEŻ nie bardzo rozumiem, chociażem elektronik, ale z innej branży?

dziury w paśmie raczej nie ma (chyba że jestem głuchy,albo takie granie preferuje), niedawno mialem dla porównania kolegi monitory DIY na skanach dół na węglówce chyba 854K + plus wysoki "duży rewelator" kupił niedawno od kogoś z forum, grało to inaczej lecz średnicy w moich dziełłach było jakby wiecej

Czyli jednak przyda się próba z wyższym rzędem zwrotnicy. Choćby ze względu na możliwość podniesienia poziomu średnicy w dotychczasowym rozwiązaniu. Ale może to jest optimum, choć tak na oko nie wygląda. Zapewne "albo takie granie preferuje" wydaje mi się rozwiązaniem, które tłumaczy wszystko. Zależy jeszcze od tego, czego się słucha. Każdy z nas dobiera brzmienie dla siebie i tak powinno zostać, bo ABSOLUT jest tym, do czego każdy dąży indywidualnie. Życzę sukcesów.

Napisz na forum, że autor tego WINISD, to na początek głąb; a reszta wg. Twej inwencji,kultury i erudycji.
Autor nie jest głąbem. Ale autor zapewne zakłąda, że użytkownik tego programu wie, że głośnik nie jest czystą rezystancją i że przy zgrywanie głośników ze sobą należy uwzględnić zjawiska takie jak odległości głośników od siebie, itp.

Program wylicza tylko teoretycznie, w praktyce wyjdzie to nieco inaczej. A moje stanowisko jest takie, że po co męczyć się i strzelać dobierając elementy na słuch, skoro można zorbić pomiary?

Wg Ciebie inżynierowie w fabrykach kolumn głośnikowych(tych lepszych) tą głąby, bo nie robią zwrotnic "na słuch" tylko za pomocą pomiarów (ba, co niektorzy nawet w komorach bezechowych)?

Co do doktoratu - kolumny to twór techniczny i tak należy do nich podejść.

A w ogóle to dopiero po zastosowaniu 1rzędu usłyszałem prawdziwą

Nie potepiam zwortnic I rzedu samych w sobie, maja swoje zalety, miedzy innymi lpesza odpowiedz impulsowa filtrów. Nie neguje takze tego, ze dla Ciebei to gra lepiej, ale prosze, nie siej tu jakis herezji pszac, ze tak sie robie zwrotnice.

Poza tym obawiam się, że należysz do konowałów leczących wady wzmacniacza czy CD za pomocą kolumn albo kabli; mam jednak nadzieję, że tak nie jest.

Daleki jestem od tego. Kable wybieram zwykle miedziane "no-name".

zboruch, Wylicz podział na poczatek np 2,5 khz, 2 rzad woofer, 3 tweeter, kup garsc elmentwo RLC i mierz i ewentualnie zmieniaj. Ewentualnie zrob pomiary glosnikow, wrzuc je do SpeakerWorkshop i tam symuluj zwrotnice, a potem złoż pomierz kilka wersji dla porównania.

Wiekszosc niezbednych likow podalem wczesniej.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Widzę, że lata tłuczenia do łbów, że zaprojektowanie zwrotki na słuch można sobie wsadzić tam, gdzie światło nie dochodzi, jest nic nie warte. Szkoda się użerać ze "złotouchymi" takimi jak Audioburak czy McGyver i świta jego naganiaczy (i wiem, co mówię, bo kontakt z żenującymi potworkami tego drugiego pana niestety miałem). Żal... W internecie popularne jest hasło odnoszące się do samochodów - "wiejski tuning". Dla tworów (nie użyję słowa kolumn) opisywanych przez wymienionych, proponuję wprowadzić termin "wiejskie audio".

Macie, ociec moze jakieśić kompleksy, cy co ? Moze jak Lord Farquad ? A jus jo myśloł, co se spokojniuśko Elisabeth Wallfisch cy Patricka Bismutha na jeich gęślach posłucham; abo ty basetli Morcka cy Scotta LaFaro, a tu mnie na tych moich Kurpsiach wypatsyli i wydali; nawet bez ichnich srebrników, z dobrego serca, dla samy psyjemności. Dopóki nie musisz robić ( bo pewnie nigdy 6dB nie robiłeś, bo nie uchodzi i nie można się wykazać ) moich "wynalazków", to nie masz się czego wyżywać. Na ucho nie stroiłem; co najwyżej wziąłem z kalkulatora z WINISD + odchylenie + podcięcie frontu XT, żeby je zbliżyć. Przód lity dąb 4 cm, 30l, BR 71mm - 1/3 średnicy głośnika. Wewnątrz 3 elementy punkt do punktu i cienki solid. Szkoda, że nie powołujesz się na pomiary kolumn z półki HI-END, bo wiele z nich wygląda, jakby nigdy nie widziały nie tylko programu, ale i komory bezechowej. I tak uważam, że mam szczęście, bo gdybym trafił na Twój gorszy humor, to nie byłoby "village audio", ale może "nigger", a nawet "kosher". Nigdy nie twierdziłem, że te moje kolumny są dziełem sztuki inżynierskiej. Mogę tylko cieszyć się, że chodząc z własnymi płytami po sklepach czy Audio Show w Sobieskim zwyczajnie

mam się z czego cieszyć. I tu możesz mieć rację, że może to być wynikiem nieświadomości, co tam jest na wyjściu "elektrycznie". Uważam to za sprawę drugorzędną, bo DLA MNIE gra dobrze.

bo DLA MNIE gra dobrze.
... i niech tak zostanie. Innym w głowach nie mąć. A Father_PiO nie ma kompleksów tylko dyplom z akustyki.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>> Dopóki nie musisz robić ( bo pewnie nigdy 6dB nie robiłeś, bo nie uchodzi i nie można się wykazać )

Nie masz pojęcia, co robiłem, a o twojej nieznajomości tematu najlepiej świadczy właśnie to, że nie wiesz, że to na zwrotnicy pierwszego rzędu najlepiej można wykazać swój kunszt i wiedzę. Bo jest najtrudniejsza. Tego, że "nie uchodzi" nie będę nawet komentował.

>>> Na ucho nie stroiłem; co najwyżej wziąłem z kalkulatora z WINISD

Rzeczywiście, nie stroiłeś na słuch, tylko zajrzałeś w szklaną kulę :-)

>>>BR 71mm - 1/3 średnicy głośnika.

Ale zależność... Wychylenie objętościowe i prędkość powietrza w tunelu - tematy do przyswojenia.

>>>Szkoda, że nie powołujesz się na pomiary kolumn z półki HI-END, bo wiele z nich wygląda, jakby nigdy nie widziały nie tylko programu, ale i komory bezechowej.

Guzik mnie to obchodzi. Partacze są wszędzie. Są "supersamochody" 10 razy droższe od Nissana GTR, które zdychają przy nim w dragu, w slalomie, itd.

>>> Nigdy nie twierdziłem, że te moje kolumny są dziełem sztuki inżynierskiej.

>>>Mogę tylko cieszyć się

>>>DLA MNIE gra dobrze.

Wyjaśnijmy coś: cieszę się, że się cieszysz i że słuchanie muzyki sprawia ci przyjemność. Ale to jest forum, czytają to ludzie. Piszesz o swoich wynalazkach w formie porady, czegoś, co ktoś inny może próbować zrobić. A na lekcjach koledzy zawsze mówili "jak nie wiesz, to nie podpowiadaj".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.