Skocz do zawartości
IGNORED

AE Aegis Evo 3 vs Pylon Pearl do miniwieży

Filozof71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu miniwieży (Denon, Yamaha, Teac) i chciałbym mieć lepsze kolumny. Nie chcę podstawek ponieważ nigdy nie miałem i nie chce mieć standów.

Na Allegro pojawiła się oferta :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a wcześniej napaliłem się na Pylon Pearl.

Pokój ok 17 m2, prawie kwadratowy.

Lubię brzmienie nieocieplne, szczegółowe z dobrą stereofonią.

Muzyka : sporo metalu, rock, jazz, klasyka (w takiej kolejności proporcjonalnie)

Ma ktoś sugestie?

pozdrawiam Filozof71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obydwie kolumny są raczej spokojne i delikatnie ciepłe bardzo kulturalne Z dobrym przekazem we to jednak wyższa liga. Choć nie jest to dziewięć jaki podpisujesz to w tych cenach lepsZy wybór!

AE na pewno nie są kolumnami z ocieplonym dźwiękiem. Przynajmniej u mnie tak nie grały. Myślę, że się u Ciebie sprawdzą - mnie się b. podobały, ale oddałem rodzicom i grają z systemem marantza.

Powrót po dłuższej przerwie...

Noszę się z zamiarem zakupu miniwieży (Denon, Yamaha, Teac) i chciałbym mieć lepsze kolumny. Nie chcę podstawek ponieważ nigdy nie miałem i nie chce mieć standów.

Tylko uważaj, bo do takich małych systemów musisz poszukać kolumn o wysokiej skuteczności i łagodnej impedancji. I to nie wg danych technicznych (które często z prawdą nie mają nic wspólnego), tylko pomiarowych.

Zauważ, że różne zestawy mini mają różne parametry. Np. Yamaha Pianocraft uciągnie monitory Usher 520 i wg. niektórych to całkiem udane połączenie, a np. Denon DF107 już nie da rady - sprawdzałem to osobiście.

Chcę Ci przekazać, to że najlepiej jest posłuchać kolumn jak grają z konkretnym zestawem. CO do AE, to wydaj mi się, że one lubią dużo mocy i zestaw mini może ich nie napędzić.

Dziękuję za odpowiedzi. Osobiście skłaniam się do Pylonów bo jakiś taki duch patrioty się we mnie odzywa. AE ma 90 dB musiałoby być naprawdę sporo niezgodności.

pozdr Filozof71

Mam Yamaszkę PC e810 podpięte pod duże 3-drożne podłogówki i radzi sobie świetnie. Kiedyś grało to to w 35m2 i dawało radę, a obecnie gra w 20m2 i jest idealnie. Grunt, to dobrać kolumny o dość wysokiej efektywności. Moje mają 90db przy 6Ohm'ach więc szukaj coś w tych okolicach. Jeszcze lepiej gdybyś znalazł coś 8-ohm'owego... byłoby to jeszcze mniejszym obciążeniem dla systemu.

O łączeniu Pylonów z PC e810 poczytaj u Violet'a na jego blogu... testował takie połączenie.

Luxmany i winyle 

AE nie są na pewno spokojne :) Cała seria Aegis (słuchałem większości, sam posiadam) jest żywiołowa i dynamiczna. To chyba jedne z lepszych kolumn do ostrego rocka, a można mieć je za około 1000zł. Dodam jeszcze, że te kolumny kuleją nieco z efektywnością, więc zalecało by się zastosowanie solidnego wzmacniacza minimum 2x60W.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.