Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa "satelitek", połączenie głosników.

XeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar zabrać się za budowę głośników satelitarnych i mam pytanie odnośnie połączenia głośników.

Posiadam wzmacniacz 8 Ohm, więc głośniki też powinny mieć taką wartość. Wpadły mi w ręce przetworniki 8 Ohm, szerokopasmowe. Łącząc je ze sobą równolegle otrzymam 4 Ohm.

- Czy do tak połączonych głośników mogę podłączyć (szeregowo) jeden głośnik wysoko tonowy 4 Ohm i czy takie połączenie da mi 8 Ohm?

- Czy też lepiej połączyć dwa głośniki 8 Ohm równolegle (co daj 4 Ohm) i dopiero te dwie pary połączyć szeregowo co w praktyce powinno dać mi 8 Ohm?

- I czy w ogóle możliwe są takie połączenia jak napisałem.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Ale zwrotnicę będziesz stosował bo chyba nie chcesz po prostu połączyć głośnika wysokotonowego w szereg z szerokopasmówkami bez niczego? Jeżeli zastosujesz zwrotnicę to głośnik będzie miał 4 Ohmy nawet jeżeli będzie to zwrotnica szeregowa. Jak masz wzmacniacz 8 Ohm i boisz się go przegrzać to głośniki szerokopasmowe lepiej połączyć szeregowo.

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś...

W jedną kolumnę chcę wsadzić 2x głośniki szerokopasmowe plus 2x głośniki wysokotonowe. Chciałbym uzyskać te 8 Ohm aby wyciągnąć całą moc z głośników i wzmacniacza.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby 2x szerokopasmowy plus 1x wysokotonowy (każdy z nich 8Ohm). Tylko nie wiem czy da radę tak połączyć aby wyszło te 8 Ohm?

Co do zwrotnicy to powiem prawdę, że się nad tym zastanawiałem ale nie mam zielonego pojęcia "z czym to się je".

Może to zabrzmi głupio i śmiesznie ale czy łącząc trzy głośniki 8 Ohm za pomocą zwrotnicy otrzymam kolumnę 8Ohm na wejściu?

Dwóch głośników 8ohm, mających obsługiwać bas, nie da się sensownie połączyć tak żeby dały 8ohm kolumnę.

Za to gwizdek musi być połączony przez zwrotnicę, inaczej dojdzie do przesterowania i/lub spalenia.

Dwóch głośników 8ohm, mających obsługiwać bas, nie da się sensownie połączyć tak żeby dały 8ohm kolumnę.

Wiem, że łącząc dwa głośniki 8 Ohm uzyskamy 4 lub 16 Ohm a to nie wchodzi w rachubę...

Powiedzmy, że zrobię taki myk, łącze dwa szerokopasmowe równolegle i otrzymuje 4 Ohmy do tego łączę następne dwa wysokotone równolegle co też daje mi 4 Ohmy i teraz: myśląc po chłopsku otrzymuje 2x2 głośniki 4 Ohm a łącząc te dwie pary szeregowo powinienem otrzymać 8 Ohm - tylko czy tak się da? i ewentualnie jak zwrotnica do tego wszystkiego?

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś...

W jedną kolumnę chcę wsadzić 2x głośniki szerokopasmowe plus 2x głośniki wysokotonowe. Chciałbym zyskać te 8Ohm aby wyciągnąć całą moc z głośników i wzmacniacza.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby 2x szerokopasmowy plus 1x wysokotonowy (każdy z nich 8Ohm). Tylko nie wiem czy da radę tak połączyć aby wyszło te 8Ohm?

Co do zwrotnicy to powiem prawdę, ze się nad tym zastanawiałem ale nie mam zielonego pojęcia "z czym to się je".

Może to zabrzmi głupio i śmiesznie ale czy łącząc trzy głośniki 8Ohm za pomocą zwrotnicy otrzymam kolumnę 8Ohm na wejściu?

Nie da się tak połączyć głośników 8 Ohm żeby uzyskać kolumnę 8 Ohm chyba że masz cztery głośniki. Wtedy łączysz dwa szeregowo i równoległe z dwoma następnymi łączonymi szeregowo. Poza tym nie stosuje się dwóch głośników wysokotonowych w jednej kolumnie z powodu interferencji. Jeżeli już chcesz stosować większą ilość głośników wysokotonowych to musisz stosować array speaker a więc kilka a jeszcze lepiej kilkanaście głośników jeden nad drugim blisko siebie. Wtedy interferencje po zsumowaniu charakterystyk wszystkich głośników nie są tak uwypuklone.

Wiem, że łącząc dwa głośniki 8 Ohm uzyskamy 4 lub 16 Ohm a to nie wchodzi w rachubę...

Powiedzmy, że zrobię taki myk, łącze dwa szerokopasmowe równolegle i otrzymuje 4 Ohmy do tego łączę następne dwa wysokotone równolegle co też daje mi 4 Ohmy i teraz: myśląc po chłopsku otrzymuje 2x2 głośniki 4 Ohm a łącząc te dwie pary szeregowo powinienem otrzymać 8 Ohm - tylko czy tak się da? i ewentualnie jak zwrotnica do tego wszystkiego?

Nie da się - jeżeli wysokotonówki miałyby robić za dodatkowe 4ohm na basie, znaczy to, że dostaną pełny sygnał basu - a to je spali najprawdopodobniej.

Jeszcze jedno głupie pytanie o mieszane połączenie głośników a mianowicie: 2x szerokopasmowy 8 Ohm równolegle co daje nam wypadkową 4 Ohmy do tego podłączam szeregowo 4 Ohmowy wysokotonowy co powinno w praktyce dać 8 Ohm ale kiedyś czytałem, że ciężko obliczyć realną impedencję głośników i nie koniecznie musi to dać te 8 Ohm i że taki połączenie jest niepoprawne - czy to prawda?

PS. Są dwa wyjścia - albo poszukać głośników 4ohm lub 16ohm albo zrobić 2.5 drogi na czterech 8ohm głośnikach - układ MMTMM, pary szerokopasmowców wewnętrzna (sąsiadujące z gwizdkiem) i zewnętrzna połączone szeregowo (głosniki w ramach pary), i wewnętrzna para filtrowana tak żeby dociągnąć do podziału z gwizdkiem a zewnętrzna - do baffle step. Można też zrobić MTMMM i głośniki sąsiadujące z tweeterem robiłyby za jedną parę, obsługującą pasmo aż do tweetera, a pozostałe dwa poniżej stanowiłyby dolne 0.5 drogi i sięgałyby baffle step.

Nie wymyślaj konstruowania głośników od zera, na początek najlepiej trochę poszperać po necie i pooglądać gotowe, sprawdzone i obmierzone konstrukcje.

Jeszcze jedno głupie pytanie o mieszane połączenie głośników a mianowicie: 2x szerokopasmowy 8 Ohm równolegle co daje nam wypadkową 4 Ohmy do tego podłączam szeregowo 4 Ohmowy wysokotonowy co powinno w praktyce dać 8 Ohm ale kiedyś czytałem, że ciężko obliczyć realną impedencję głośników i nie koniecznie musi to dać te 8 Ohm i że taki połączenie jest niepoprawne - czy to prawda?

Bardzo chcesz spalić ten gwizdek.

Masz 3 wyjścia :)

1. 16 ohm jest najtańszym rozwiązaniem, ale będzie ciszej grać :P

2. Dokupić głośniki (wymienić na 2x 16 ohm lub 2x 4 ohm, jak radzi misiomor)

3. Zmienić wzmacniacz (poza tym głośno nie musisz słychać muzyki, do pewnego momentu na gałce volume zagra ci na 4 ohm kolumnach, na większych poziomach spali ci się wzmak lub zadziałają zabezpieczenia)

Czyli prawdę mówiąc nie ma sensu jakieś większe kombinowanie, no trudno...

Bardzo chcesz spalić ten gwizdek.

No właśnie nie chcę.

PS

Panowie, wielkie dzięki za wyjaśnienia i szybkie odpowiedzi. Jako jedyne forum (a zakładałem podobny temat na kilku innych) udzieliliście mi fachowych odpowiedzi i nie zlaliście mojej sprawy/usunęliście tematu za (jak to mi napisano) "zaniżanie poziomu forum podstawowymi pytaniami". Tak to jest, że nikt z nas nie jest alfą i omegą w każdej dziedzinie a niektórzy się zachowują jakby przeczytali już cały internet...

Pozdrawiam.

No właśnie nie chcę.

Napisałem dlaczego szeregowe łączenie gwizdka z midwooferem nie ma sensu, a Ty proponujesz jeszcze ostrzejszą kombinację - gdzie jeden gwizdek 4ohm miałby wziąć na siebie moc, którą w poprzednim wariancie rozpraszałyby dwa gwizdki 8ohm.

Napisałem dlaczego szeregowe łączenie gwizdka z midwooferem nie ma sensu, a Ty proponujesz jeszcze ostrzejszą kombinację - gdzie jeden gwizdek 4ohm miałby wziąć na siebie moc, którą w poprzednim wariancie rozpraszałyby dwa gwizdki 8ohm.

No teraz to już wszystko rozumiem, dzięki.

Niech zgadnę, elektroda ?

Tak, dokładnie. Ale nie tylko tam w niektórych od razu smyk do kosza wyrzucali lub tłumaczyli tak, że nic nie tłumaczyli tylko tłukli mi jakimiś wzorami lub żebym się dowiedział co to jest łączenie szeregowe i równoległe, na czym polega i jak się oblicza (jakbym tego nie wiedział) ale jakoś ciężko im było wytłumaczyć jak się głośniki będą zachowywały w takich konfiguracjach jak napisałem powyżej, teraz wszystko jasne - bez wymądrzania się.

Chyba zdecyduje się na połączenie szeregowe bez wysokotonowca czyli dwa średniaki na 16 Ohm i jeżeli wzmacniacz sobie poradzi to na ich podstawie zbuduję jakieś monitorki.

Dzięki jeszcze raz.

Pozdrawiam.

Niech zgadnę, elektroda ?

Na elektrodzie najbardziej mnie wk...... kasowanie wpisów bez żadnego powodu. Moderatorom wali woda sodowa w dekiel. W pewnym momencie powiedziałem sobie że szkoda sobie klawiatury strzępić. Szkoda mojego czasu i wysiłku.

Przy obliczaniu wypadkowej impedancji zestawu głośników bierzemy pod uwagę tylko głośniki przetwarzające dolne pasmo akustyczne

Wysokotonowe podłączone obowiązkowo przez kondensator nie biorą udziału w obliczeniach znamionowej impedancji zestawu głosnikowego także nie można wysokotonowymi korygować wypadkowej

to tak w skrócie :)

Na elektrodzie najbardziej mnie wk...... kasowanie wpisów bez żadnego powodu. Moderatorom wali woda sodowa w dekiel. W pewnym momencie powiedziałem sobie że szkoda sobie klawiatury strzępić. Szkoda mojego czasu i wysiłku.

WITAM

Nie jesteś pierwszy mnie też wywalili po jakimś wpisie te forum elektroda jest naprawdę powalone

Pozdrawiam

Tomasz

Witajcie!

Moje doświadczenie mówi by nie łączyć głośników szerokopasmowych w jakiekolwiek konfiguracje. Powodem jest powstawanie interferencji między głośnikami tak jak to widać gdy wrzucimy jednocześnie dwa kamienie do wody to powstaną różne fale ale nigdy nie kółeczka jak to jest gdy wrzucimy jeden kamień.

Moja rada to jeżeli masz dużo kasy, baw się w konstruowanie Monitorków, ale jak chcesz posłuchać dobrej muzy to kup np M-AUDIO BX5a i ciesz się super sprzętem.

Pozdrawiam

WITAM

Nie jesteś pierwszy mnie też wywalili po jakimś wpisie te forum elektroda jest naprawdę powalone

Mnie nie wywalili. Sam zrezygnowałem. Moderator po prostu porządkował sobie temat kasując przynajmniej jedną czwartą wpisów według swojego widzimisię. Po którymś tam skasowaniu powiedziałem sobie dosyć tej piaskownicy. Dlatego cenię sobie Audiostereo. Tu trzeba naprawdę wk.... moderatora żeby skasował wpis.

Witajcie!

Moje doświadczenie mówi by nie łączyć głośników szerokopasmowych w jakiekolwiek konfiguracje. Powodem jest powstawanie interferencji między głośnikami tak jak to widać gdy wrzucimy jednocześnie dwa kamienie do wody to powstaną różne fale ale nigdy nie kółeczka jak to jest gdy wrzucimy jeden kamień.

Moja rada to jeżeli masz dużo kasy, baw się w konstruowanie Monitorków, ale jak chcesz posłuchać dobrej muzy to kup np M-AUDIO BX5a i ciesz się super sprzętem.

Pozdrawiam

Zwrotnice szeregowe są jak najbardziej godne polecenia tylko że po pierwsze z cztero-ohmowego głośnika niskotonowego i ośmio ohmowego głośnika wysokotonowego nie zrobisz kolumny ośmio-ohmowej i po drugie kolumny są trochę trudniejsze w projektowaniu.

Jeżeli połączysz szeregowo głośnik niskotonowy i wysokotonowy to w szeregu z głośnikiem niskotonowym i równoległe do wysokotonowego masz cewkę która dla niskich tonów ma zerową impedancję i dlatego dla pasma niskotonowego kolumna ma nadal 4 ohmy.

Poniżej wklejam schemat zwrotnicy szeregowej

szeregowyn0018i04.jpg

Zwrotnice szeregowe są jak najbardziej godne polecenia tylko że po pierwsze z cztero-ohmowego głośnika niskotonowego i ośmio ohmowego głośnika wysokotonowego nie zrobisz kolumny ośmio-ohmowej i po drugie kolumny są trochę trudniejsze w projektowaniu.

Trochę trudniejsze w projektowaniu? Przemodelowałem sobie kiedyś zwrotnicę szeregową zrobioną przez uznanego guru takich konstrukcji (miałem pomiary użytych przetworników w podobnej obudowie) i żal było patrzeć na rezultaty. Środek wywalony tak, że tylko miłośnik plumkania mógłby czegoś takiego słuchać dłużej. Optymalizacja zwrotnicy szeregowej jest cholernie trudna, bo zmiana każdego elementu zmienia na raz przebiegi SPL obu przetworników.

Trochę trudniejsze w projektowaniu? Przemodelowałem sobie kiedyś zwrotnicę szeregową zrobioną przez uznanego guru takich konstrukcji (miałem pomiary użytych przetworników w podobnej obudowie) i żal było patrzeć na rezultaty. Środek wywalony tak, że tylko miłośnik plumkania mógłby czegoś takiego słuchać dłużej. Optymalizacja zwrotnicy szeregowej jest cholernie trudna, bo zmiana każdego elementu zmienia na raz przebiegi SPL obu przetworników.

Na symulatorze jakoś da się zrobić ale bez symulatora czyli na żywca faktycznie można osiwieć.

Żeby jeszcze szeregowe zwrotnice oferowały coś extra, może zabrałbym się za jakieś większe optymalizacje celem osiągania pożądanych zboczy filtrów elektrycznych. Skoro jednak równoległe filtry dają mi to niejako z automatu, a w szeregowych jest problem choćby wpływu zmiennej wraz z wychyleniem Levc midwoofera na charakterystykę filtru tweetera (skoro midwoofer jest elementem filtru tweetera) - będę się od szeregowych zwrotnic trzymał z dala.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A ja z upodobaniem projektuję zwrotnice szeregowe. Nic nie jest "wywalone", a optymalizacja widać nie jest "cholernie trudna". Ma też kilka cech, których zwrotnice równoległe nie mają "z automatu". Paru kolegów z forum słuchało, posiadają i są zadowoleni.

>> Father_PiO, 28.05.2012 - 08:34

Jak sobie radzisz z kompensacją baffle step? Czy prośba o schemat przykładowej konstrukcji 2-way na czymś co mógłbym przemodelować nie będzie szła za daleko?

Misiomor program którego używasz do projektowania zwrotnic ma automat do optymalizacji?

Ma jak go sobie napiszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Misiomor: Po pierwsze projektuję zwrotnicę "od końca", tzn. mam szablon szeregówki trzeciego rzędu, który do tego ma łącznie 3 obwody do kompensacji i korekcji. Pokrywa on niemalże wszystkie wymagania typowych głośników, z wyjątkiem membran z blachy i porcelany (tych nie polecam do zwrotnic szeregowych, bo wycięcie rezonansów membrany robi taką sieczkę z fazy, że uzyskanie w tym obszarze synchronizacji z tweeterem jest właściwie niemożliwe - a w każdym razie ja nie umiem). Zaczynam od szablonu, a potem go upraszczam, wywalając nadmiarowe obwody (normalnie raczej zaczyna się od najprostszego układu i się go komplikuje, jeśli trzeba).

Niestety schematu nie podam na forum. Zrobienie czegoś takiego kosztuje sporo kasy i wysiłku, a i nieźle na siebie zarabia. Podam przykładowe przebiegi. Jest to mój nowy projekt, połączenie Etona 8-202 z Fountekiem 5i. Przyszłym właścicielem jest Johnmiki. Zwrotnica ma 9 elementów. Zwracam uwagę na synchronizację fazy w szerokim zakresie. Między 650 i 6500 Hz charakterystyka wypadkowa leży powyżej składowych, a nigdzie poniżej.

Nie wiem jak były mierzone krzywe SPL. Czy mógłbyś podać wykres filtru elektrycznego midwoofera?

PS. Mógłbym też zadać inne pytanie - jaka jest łączna indukcyjność "widziana" przez midwoofer w zakresie przełomu basu i środka - wszystkie nie ogromniaste kondy zastępujemy rozwarciami i sprawdzamy ile mH cewek napotyka prąd przy przepływie od jednego terminala do drugiego.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czy mógłbyś podać wykres filtru elektrycznego midwoofera?

jaka jest łączna indukcyjność "widziana" przez midwoofer w zakresie przełomu basu i środka

Mógłbym, gdybym był w domu :-) Podałbym, gdybym był w domu :-) Niestety nie mam tu (w biurze) projektu.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie wiem jak były mierzone krzywe SPL.

Komora bezechowa na Polibudzie Wrocławskiej, sygnał chirp, transformata świergotowa, okno prostokątne, uśrednianie ze stu pomiarów, próbkowanie 50 kHz. Proste.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.