Skocz do zawartości
IGNORED

jakiej mocy głośniki do kolumny?

nasker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i zielony....Mam wzmacniacz technics'a su-v620 i dwie stare kolumny unitry (model bodajże p60w, czy coś takiego), dwa otwory były od nowosci na głóśniki o średnicy 30 cm, nad nimi chce jeszcze wywiercić dwa otwory na głośniki wysokotonowe(na rysunku2) i tu mam pytania bo chce kupić dwa głośniki niskotonowe każdy o mocy RMS 120, jakiej mocy mam kupić dwie wysokotonówki ??? i jakiej średnicy wywiercić dziury na wysokotonowe? czy będą one w pełni działac na tym wzmacniaczu?

[obrazekLUKASZ-141966_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przeczytaj choć parę wpisów nt. kolumn na tym forum, to zrozumiesz, że popoełniłeś faux pas! To jakby nie ten poziom zaawansowania... A jeśli domagasz się dyskusji, to najpierw podkształć się choć trochę w temacie, a potem wpisz w dziale DIY.

Najlepiej kup sobie z drugiej ręki jakieś kolumny Unitry, Tonsila i po sprawie. Zrobienie kolumn to trochę więcej niż wywiercenie dziur i wstawienie w nie jakichkolwiek głośników

Nasker!

Jeżeli masz starocie Unitry i chcesz je reanimować to może zainteresuje Cie sprzęt mojego kolegi o którym pytałem niedawno na tym forum. Kolumny Tonsil Scherzo w dobrym stanie (może i w idealnym -nie wiem bo nie widziałem). To nie są jakieś atrakcyjne kolumny ale mogą się okazać mistrzami świata w porównaniu z tym co chcesz zbudować. Mogą mieć jedną wadę -nie zrobią tyle hałasu co te Twoje głośniki po 30cm.

To było tu:

Ukryta Zawartość

wątek 9411

Ukryta Zawartość

dziwią mnie wasze opinie.... nie każdy ma kase na nowe kolumny i kombinuje sobie, własnie takie są poczatki przygody z audio powinniśmy zachecać do budowy od najprostrzych rozwiązań a nóż spodoba sie i wciągnie Go w świat audio, a z takimi komentarzami... sam zaczynałem zabawe z audio już w wieku 12 -13 lat budując sobie z pudełka tekturowego kolumny wsadzając głośniki od starych telewizorów czy radii...

Pozdr.

Albo i do reszty się zniechęci. To rzeczywiście na zakładkę do DIY. Niech mu podrzucą trochę lektury. Niech sobie poczyta i przekona się, że to nie takie proste. Tym bardziej, że koszt tej zabawy może być wcale nie mniejszy, niż kupno używanych kolumienek Unitry. Może też zajrzeć na inne forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tam też bawią się w audio, sami robią sobie kolumny. I choć za audiofilów się tam nie uważają (zwrot zapamietany z tego forum: "chyba, że jesteś audiofilem jakimś") to też mu wytłumaczą, iż takie proste to nie jest.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.