Skocz do zawartości
IGNORED

złagodzenie wysokich tonów..prosze o pomoc

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich..jestem amatorem audiofilstwa.. Zakupiłem zestaw audio Monitor Audio MR6 z hk980, do tego DAC Matrix Mini - dźwięk z USB - format flac..Kable bi wiring - qed classic 79 i profigold PGC 7254 na bass.. Dodam tez ze sprzetu uzywam obecnie w pokoju 16 metrowym...za dwa tyg przeprowadzka do pokoju 23 metrowego.interkonect hama jakiś taki za 50 zł w media (jeden z droższych tam) :) Otóż zestaw gra dobrze w tonach srednich i ciekawie w tonach niskich...niestety mam problem z wysokimi...są bardzo natarczywe - świdrują w uszach - przykład : Spiew starego Cugowskiego strasznie męczy słuch przy dłuższym słuchaniu...gdzie tkwi przyczyna, interkonekt ? Dac ? za mały pokój ? bo wątpie zeby w glosnikach czy wzamcniaczu bo one mają ciepły charakter...

• Moderatorzy

poszukaj kabla głośnikowego lub inter temperującego wysokie, coś wypożycz, nie kupuj w ciemno

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

slyszalem juz na forum o natarczywosci wysokich tonow w tych kolumnach, moze ona takie sa po prostu.

dobry interkonekt napewno by sie przydal zamiast "hama" ale to zrodlo rzeczywiscie moze byc przyczyna i jest szansa ze czytajac z kompa mozesz lapac smieci wlasnie z tamtad i pozniej sieje na wysokich. pozycz jakies znosne cd i sprawdz czy wciaz jest to samo, jesli nie to znaczy ze zrodlo, (tylko nie uzywaj slabego cd bo bedzie ciemne i powaznie przymulone)

polecam Ayon ten tanszy za 8tys, moze jakis sklep ci pozyczy... owocnych testow.

Czesiek85

Podepnij najpierw jakieś CD i sprawdź. Podepnij samo i przez Daca. Będziesz miał pełny obraz sytuacji.

(tylko nie uzywaj slabego cd bo bedzie ciemne i powaznie przymulone)

polecam Ayon ten tanszy za 8tys, moze jakis sklep ci pozyczy...

Jak wepnie coś z takiej półki to zawsze będzie dużo lepiej i obiektywnie nie oceni. Dlaczego tańsze CD musi być przymulone i ciemne?

Ten dac bezpośrednio z usb jest szczegółowy i w miarę przestrzenny, ale nie natarczywy (podpinałem bezpośrednio do usb pod kontrolą ubuntu z kernelem generic, czyli można bardziej audiofilsko).

Według mnie najczęstszą przyczyną męczącego "górą" dźwięku jest słaba akustyka pomieszczenia. I tu na początek można najmniejszym kosztem coś o tym powiedzieć. Każdy ma w domu książki, kwiatki, kołdry, koce itd. A takie eksperymenty mogą być bardzo zaskakujące i pouczające.

chodzi mi poprostu o tym że leci piosenka i całkiem się jej przyjemnie słucha a w pewnej chwili jak wjeżdza jakaś wysoko brzmiąca solówka lub wysoki spiew szczegolnie męski muszę przyciszac sprzęt...męczy głownie sss i szzzz

Na początek porównaj Cugowskiego np. z Sinatrą, Dianą Krall albo Freddy Cole'm. Jak jest dobrze, to znaczy, że szukasz błędów w złym miejscu. Pewnie słuchasz tego z płyty CD (albo nie daj Boże z MP3 ), a mastering, albo i remastering wielu naszych produkcji jest...szkoda gadać. A w ogóle, im lepszy sprzęt, tym bardziej różnicuje nagrania. Jak zmulisz Cugowskiego, może się okazać, że wtedy wszystko inne na tych gratach będzie do D...Trzeba to rozważyć. Porównując do TV, to nigdy nie dopasowywał bym ustawień nasycenia czy jasności odbiornika na polskich filmach z lat 70' czy 80', bo skutek na przykład przy oglądaniu "O północy w Paryżu" byłby podżeganiem do samobójstwa. Podobnie jest z dźwiękiem na polskich filmach; powinny być wyświetlane z POLSKIMI napisami. Polecam zwracanie większej uwagi na nasze "wzorce dźwiękowe". Tym bardziej, że wielu z nas ma płyty pochodzenia wiadomego, a do ich wyprodukowania (nawet i CD) używano kiepskich MP3, jak już nieraz w różnych wątkach koledzy pisali. A najważniejsze - sprawdź, czy te agresywne cechy dźwięku występują już na CD, a może po wzmacniaczu z pomocą słuchawek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Obstawiam kolumny. Mam BX6 i też mam problem ostrych wysokich. Chyba taki sam tweeter. Tylko wzmacniacz z delikatną górą tu może pomóc. Niby góry jest tyle co trzeba ale pasmo np talerzy idzie za bardzo do przodu. Jestem zaskoczony że nawet z harmanem ten problem występuje.

a jak u Ciebie z akustyka pomieszczenia ? bo jesli gole sciany podloga itd. to wysokie tony potrafia dac wtedy ostro po uszach .

Właśnie to samo miałem napisać

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

czesiek85, proponuje na początek zjechać korektorem we wzmacniaczu lub kompie wysokie tony... może to tylko akustyka pomieszczenia - wytłumienie wtedy pomoże. Domyślam się, że źródłem jest komp...może jakiś kabel USB z izolacją galwaniczną lub sam izolator trochę pomoże na zakłócenia z kompa. Następny krok, to może być zmiana okablowania... najpierw oczywiście trzeba wypożyczyć np. Audioquest, XLO, Cardas - czyli kable solid-core.

Wysokie tony mogą być "przeszywające" i mogą być przy tym czyste i przyjemne w odbiorze, albo mogą być przytłumione i natarczywe, kiedy zamiast poprawić tylko zamulisz dźwięk. W sumie to cały system do przeglądu, czyli który element odpowiada za taki charakter brzmienia. Możesz stopniowo zmieniać kąt dogięcia kolumn, aż ustawisz je prosto i dalej zwiększaj - jak wysokie wrócą do normy to korekcja, albo potrzeba większego wytłumienia pomieszczenia. Zdjęcie zrób, to może ktoś oceni "na oko" jakość akustyki. Polecam w pierwszej kolejności darmowe sposoby do wypróbowania.

Obstawiam kolumny. Mam BX6 i też mam problem ostrych wysokich. Chyba taki sam tweeter. Tylko wzmacniacz z delikatną górą tu może pomóc. Niby góry jest tyle co trzeba ale pasmo np talerzy idzie za bardzo do przodu. Jestem zaskoczony że nawet z harmanem ten problem występuje.

MR6 ma inny tweeter. Nieprawdą jest też, że tweeter w BX6 jest ostry, wręcz przeciwnie. Oczywiście mowa w porównaniu z innymi kolumnami dobrej klasy, bo generalnie jak jest złe nagranie + gołe ściany itd o czym było już wspomniane w tym temacie, to wszystko będzie grało za ostro. Taki już urok przyzwoitego sprzętu audio, to nie mini wieża okrojona z detali.

Mialem swojego czasu Rx serie i mialem ten sam problem gora jechala po uszach i najwyzsze srednie strasznie chlodne , moje uszy juz mialy dosc i wyminilem kolumny , ale moge polecic vdh ktory troche pomogl zlagodzic gore nie bylo tego ssss ale srednica dalej byla chlodna. <br />

Jak dla mnie budzetowe serie z MA graja agresywnie , jesli juz MA to naprawde tylko GS seria ktora jest bardzo dobra , kulturalne brzmienie ,ale dalej zostaje charakter Szkoly Monitor Audio czyli troche chlodny przekaz .

a może to wina za bliskiej odległosći od głosników?

Im blizej tym lepiej tzn utrzymac sie przy trojkacie rownoboczym , nie bedzie tak slychac dzwieku odbitego od bocznych scian.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

najgorsze jest to że jazzik brzmi bosko a płytka Comy jest naprawde trudna do słuchania...co ciekawe przed kupnem wszędzie czytałem że MA i HK 980 są miekkie a ja lubie miekkie brzmienie...t

Monitor audio Jazz graja Rewelacyjnie bez dwoch zdan , ale ciezsza myzyka to krew z uszu.

Dla mnie MA sa robione na efektowne granie ale na dluzsza mete to taki przekaz meczy, ja pamietam jak kupowalem rx to zrobily wow juz chcialem je brac pan ktory obslugiwal mnie podlaczyl mi bardziej neutralne kolumny to sobie plumkalo bez efektow, ale pozniej zrozumialem ze taki przekaz mniej meczy.Czlowiek na bledach sie uczy :)

Najlepsze sa czasopisma np AUDIO napisali cos takiego o rx8 Brzmienie:

Harmonijne, nasycone, ocieplone i wybitnie plastyczne, z rozświetlającą, ale nieagresywną dawką wysokich tonów i obfitym, swobodnym basem

ja u siebie slyszalem zupelnie odwrotnie, jedynie co do bassu sie zgadzam.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ale żeby rx8-emi też tak kaleczyły wysokie tony to już nie do pomyślenia..powiem szczerze ostatnią rzeczą jaką się spodziewałem to że jest to wina kolumn

czesiek sprobuj VDH bay 5 mialem go z rx i naprawde pomoglo gora troche sie wycofala zniklo sssss .

Mialem qeda evolution i bardzo duzo gory bylo ale po wymianie na vdh uspokoilo sie.

tak

btw jak chcesz mam do sprzedania bo do atc nie pasuje przykrywa gore.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest taki dokladnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

powiem szczerze chciałbym na początku wypróbować a potem dopiero kupić, nie leże na szmalu - więc jeśli bym kupił i małoby to dało to bym się wkurzył..choć kto wie czy być może przyczyną jest u mnie IC hama...aż wierzyć mi się nie chcę ze to kolumny, jeszcze rozumiem gdyby to wzmak był jasny a on jest ocieplony

spoko, jak bym mieszkal w polsce napewno bysmy sie dogadali.

Nie ma sensu liczyć na kable. Kable mogą wyrównać, uporządkować, dodać "sensu" wszystkiemu.

Zanim się wtopi pieniążki w cokolwiek trzeba sprawdzić u siebie --- koniecznie sprawdzić instalację, oczyścić styki.

Przybliżenie głośników ku sobie może dużo pomóc, ...można spróbować postawić źródło na różnych powierzchniach, drewnianych stopkach, albo zawiesić źródła żyłkach.

Nie wyobrażam sobie mieć sprzętu w domu, na którym każda muzyka, z każdego źródła nie gra przynajmniej dobrze i przyjemnie. Bez tego minimum kupowanie sprzętu dla mnie nie ma sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.