Skocz do zawartości
IGNORED

Emotiva budżetowo ;-)

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę:

(co prawda moje pytanie zahacza o kino domowe - ale jednak priorytetem pozostaje stereo)

Chciałbym skonfigurować następujący zestaw:

stereo:

- źródło : Emotiva ERC-2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) [do kupienia]

- wzmacniacz : Denon PMA 1500 AE [jest]

kino:

- żródło:

1./ Denon DVD 2910 [jest - na razie]

2./ jakiś blue-ray- obecnie LG BD560 zdaje się ;-) - docelowo może Oppo 93 lub 95 ...

3./ WD TV Live lub coś podobnego [do kupienia]-

- procesor: Emotiva UMC-1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [do kupienia]

- końcówka mocy:

1./ kanały główne - wspomniany wyżej Denon PMA 1500 AE

2./ pozostałe kanały: Emotiva UPA-500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [do kupienia]

Oczywiście kusi XPA-5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale przy Denonie na fronty to przerost formy nad treścią chyba ... może w przyszłości zmienię wzmacniacz "główny"

Zastanawiałem się jeszcze nad DAC'iem XDA-1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale w w/w konfiguracji

to chyba nie ma sensu ...

Kolumny: Sonus Faber Grand Piano Home (zestaw 5.1) + Heco Signature (D'Appolito) rear na kanały tylne surround

Dotychczas "kino" grało poprzez Denona AVR 3805; ze względu na przeprowadzkę i nie skończony "salon" nie wypróbowałem jeszcze opcji z Denonem 1500 jako końcówką mocy do kanałów przednich.

I pytanie: - czy w/w zestaw ma sens ?

Czy Denon jako pre/ power dla głównych kanałów jest ok, czy z założenia Emotiva będzie lepsza ? (zakładając jako pre stereo również UMC-1 + ew. któryś XPA jako końcówka)

Nie ukrywam, że Denon (PMA1500) jak na razie odpowiada mi brzmieniowo i mocowo (trzyma bas w ryzach - może ze względu na stosunkowo wysoki współczynnik tłumienia 220 przy 4 Ohm'ach - co ciekawe Emotiva podaje: "Damping Factor (8 Ohm load): > 500" dla modelu UPA-500 ) ale wiele doświadczeń "własnych" nie mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94731-emotiva-bud%C5%BCetowo/

mam dvd ale zakładam (czytając wielce pochlebne opinie) iż dedykowany cd (ERC-2) będzie znacząco lepszy jako odtwarzacz płyt cd ... blue-ray jako czytnik cd pomijam ;-)

Natomiast UMC-1 czyli przedwzmacniacz wielokanałowy / procesor zamierzam kupić przede wszystkim - ale tylko pod kątem kina ... mam nadzieję iż Denon PMA-1500AE mimo wszystko do stereo sprawi się lepiej ...

Niemniej jednak jeśli uważasz iż ERC-1 nie wniesie nic "nowego" (czytaj: "lepszego") do dźwięku stereo w stosunku do dvd 2910 Denona to chętnie zaoszczędzę ;-)

To może w takim wypadku jednak DAC: XDA-1 ?

Niemniej jednak jeśli uważasz iż ERC-1 nie wniesie nic "nowego" (czytaj: "lepszego") do dźwięku stereo w stosunku do dvd 2910 Denona to chętnie zaoszczędzę ;-)

Przesiadka z "gołego" dvd2910 na ERC-1 zapewne wniosłaby poprawę stereo, ale podobny efekt osiągniesz kupując własnie DAC-a. Pamiętaj, ze UMC-1 to też DAC, niekoniecznie gorszy od XDA-1 w stereo. Wydaje mi się, ze na forum są osoby, które porównywały oba "klocki".

W takiej konfiguracji używałbyś jako końcówki mocy stereo.

Właśnie na to liczę - na wypowiedzi osób mających okazję posłuchać / używać w/w sprzętów Emotivy ...

(w końcu to na podstawie wpisów na tym forum zacząłem się tą firmą interesować ;-))

• 2 tygodnie później...

tak to działa, są naganiacze i naganiani ;)

Patrick czy słyszałeś sprzęt Emotivy ? Ewentualnie sprzęt, który posiada autor wątku ? Bo latasz po tych wątkach, robisz wiatr, a twoje wpisy jakoś nie wnoszą nic merytorycznego. Masz 870 postów i 817 pozytywów, czy to podstawowa potrzeba pisania na forum ?

A teraz do rzeczy

Vonda ja posiadam UMC oraz końcówki mocy Emotivy. Wpięty mam również XDA-1, ale robi obecnie tylko jako DAC dla DVD i PC w stereo, a UMC jako przedwzmacniacz. Według mnie gra to przyzwoicie w stereo, ale nie powiem Ci czy elementy Emo coś u Ciebie poprawią, nie znam urządzeń, które posiadasz. Pamiętej też, że dzwięk może być ani lepszy, ani gorszy - poprostu inny. Teraz pytanie czy Ci podpasuje.

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, mało osób w Polsce zna Emo, mało porównań.

Ponieważ posiadam XDA, chcem za jakiś czas pożyczyć przyzwoity CD i porównać, czy dobry CD będzie lepszy w roli transportu niż DVD. Oba będą podączone do XDA-1. Bo jeśli nie bedzie lepiej to bardziej opłaca się na Twoim miejscu zakupić XDA, bardziej uniwersalne rozwiązanie. Ale to porównam za jakiś czas bo dopiero co sprawiłem sobie nowe kolumny.

Gość partick

(Konto usunięte)

Bo latasz po tych wątkach, robisz wiatr, a twoje wpisy jakoś nie wnoszą nic merytorycznego. Masz 870 postów i 817 pozytywów, czy to podstawowa potrzeba pisania na forum ?

człowieku, zejdź ze mnie. załóż sobie prywatne forum i po krzyku.

to jest "luźna uwaga" czy konkretne ostrzeżenie iż sprzęt Emotivy nie jest wart swej ceny ?

>omen - dziękuję za wypowiedź ...

może jednak ktoś taki się znajdzie - mający w swej historii doświadczenia z Denonem i Emotivą ;-)

człowieku, zejdź ze mnie. załóż sobie prywatne forum i po krzyku.

Może przesadziłem, jednak fajnie by było jeśli coś wiesz na temat tego sprzętu, żebyś to napisał.

Bo po takich uwagach:

To ktoś będzie się bał odezwać, żeby nie być zaraz o coś posądzonym.

to jest "luźna uwaga" czy konkretne ostrzeżenie iż sprzęt Emotivy nie jest wart swej ceny ?

No widzisz, i od razu robi się atmosfera podejrzeń. Jeśli coś wiesz to po prostu napisz, tez chętnie poczytam

Gość partick

(Konto usunięte)

luźna uwaga na temat opinii na forum.

To ktoś będzie się bał odezwać, żeby nie być zaraz o coś posądzonym.

chodzi o to aby nie podpalać się i oddzielać ziarno od plew.

No widzisz, i od razu robi się atmosfera podejrzeń. Jeśli coś wiesz to po prostu napisz, tez chętnie poczytam

przecież to już dawno zostało na tym forum napisane, że jest to kolejne chińskie audio dla amerykanów.

PS. dla mnie, jeżeli sprzęt audio jest niedostępny w UK, to nie istnieje i obojętne czy to jest Emotiva, Hegel czy cokolwiek innego :)

ale oczywiście, jak ktoś ma amerykański metraż, to czemu nie ;)

przecież to już dawno zostało na tym forum napisane, że jest to kolejne chińskie audio dla amerykanów.

Możesz napisać gdzie, bo nigdzie takiej opinii nie znalazłem ? Skoro kolejne to możesz podać, wymienić przykłady jakie konkretnie firmy produkują chińskie audio specjalnie dla amerykanów ?

PS. dla mnie, jeżeli sprzęt audio jest niedostępny w UK, to nie istnieje i obojętne czy to jest Emotiva, Hegel czy cokolwiek innego :)

A mnie nie interesuje co jest dostępne w UK, mnie interesuje odsłuch. Tak na marginesie Emotiva nigdzie oprócz USA nie jest dostępna ponieważ prowadzi politykę sprzedaży bezpośrednio od producenta, właśnie po to aby sprzęt kosztował np 500$, a nie 1500$ dla końcowego klienta.

Wiele Polskich, porządnych firm takich jak Studio16Hz, AudioAcademy, Harpia itd. nie jest dostępnych za granicą, ba nawet w Polsce jest problem z odsłuchem, czy to znaczy, że nie istnieją, że mają kiepskie produkty ?

Prowadzą tą samą politykę co Emotiva, omijają pośredników, aby wyeliminować ich spore marże.

ale oczywiście, jak ktoś ma amerykański metraż, to czemu nie ;)

A co ma do tego metraż ?

Żeby nie było, nie bronię jakości Emotivy, niech każdy jeśli ma możliwość sam się przekona czy sprzęt jest warty uwagi. Nie podoba mi się natomiast takie podejście, krytyka dla samej krytyki, ktoś nie słyszał, ale już wszystko wie, albo jeden coś tam słyszał nie wiadomo do końca co i gdzie, a reszta powtarza bez refleksji. To nie chodzi tylko o Emotivę, ale w ogóle o sprzęt.

Gość partick

(Konto usunięte)

Możesz napisać gdzie, bo nigdzie takiej opinii nie znalazłem ? Skoro kolejne to możesz podać, wymienić przykłady jakie konkretnie firmy produkują chińskie audio specjalnie dla amerykanów ?

sam sobie odpowiedziałeś:

A mnie nie interesuje co jest dostępne w UK, mnie interesuje odsłuch. Tak na marginesie Emotiva nigdzie oprócz USA nie jest dostępna ponieważ prowadzi politykę sprzedaży bezpośrednio od producenta, właśnie po to aby sprzęt kosztował np 500$, a nie 1500$ dla końcowego klienta.

BTW to gdzie w UK mogę odsłuchać ofertę Emotivy?

Wiele Polskich, porządnych firm takich jak Studio16Hz, AudioAcademy, Harpia itd. nie jest dostępnych za granicą, ba nawet w Polsce jest problem z odsłuchem, czy to znaczy, że nie istnieją, że mają kiepskie produkty ?

Prowadzą tą samą politykę co Emotiva, omijają pośredników, aby wyeliminować ich spore marże.

co nie zmienia faktu, że przy jednostkowej sprzedaży, ceny i tak mają kosmiczne. nie wspominając o braku komór odsłuchowych - ot, takie DIY.

A co ma do tego metraż ?

tzw. brzmienie kalifornijskie w polskim czy angielskim metrażu? nie wydaje mi się.

Żeby nie było, nie bronię jakości Emotivy, niech każdy jeśli ma możliwość sam się przekona czy sprzęt jest warty uwagi. Nie podoba mi się natomiast takie podejście, krytyka dla samej krytyki, ktoś nie słyszał, ale już wszystko wie, albo jeden coś tam słyszał nie wiadomo do końca co i gdzie, a reszta powtarza bez refleksji. To nie chodzi tylko o Emotivę, ale w ogóle o sprzęt.

a mnie nie podoba się nachalna reklama sprzętu, którego nawet nie można odsłuchać i który wcale nie jest tak tani dla polskiego klienta jak dla amerykańskiego czy norweskiego.

może czas utworzyć temat lub zakładkę pt. Lokalne wynalazki?

a mnie nie podoba się nachalna reklama sprzętu, którego nawet nie można odsłuchać i który wcale nie jest tak tani dla polskiego klienta jak dla amerykańskiego czy norweskiego

A gdzie ta nachalna reklama?

• 4 tygodnie później...

wciąż jeszcze nie starczyło czasu żeby sprawę sfinalizować ...

Ale najdalej w przyszłym tygodniu będę musiał się za to wziąść bo się "promocja" skończy ;-) tylko ten drogi dolar ;-((

Na dzień dzisiejszy na pewno zdecyduję się na procesor UMC-1 (częściowo ze względu na dużą zniżkę na następcę który będzie z wyższej półki i pewnie za jakiś czas się na niego pokuszę) i końcówkę UPA-500 (choć tu cały czas męczy mnie XPA-5 ... ale chyba jednak nie żeby Denonowi konkurencji za silnej nie robić ;-)))

DAC'a na razie sobie podaruję ... liczę, że wypuszczą za jakiś czas nowy model - może już z serii Reference ?

Albo może jakiś playerek "plików" z wbudowanym daciem ... co prawda nic chyba jeszcze takiego nie zapowiadali ale ludzie na ich forum rzucali takie pomysły ...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja myślę że zwrócenie się w kierunku produktów Emotivy (Oppo i innych) jest jedną z dróg poszukiwania high-endu za grosze. Jego znalezienie jest tak samo prawdopodobne jak znalezienie czarnego kota w ciemnym pokoju. Zawsze jest coś co powoduje że urządzenia te mają do wysokiej jakości daleko no ale jak się nie ma pieniędzy i doświadczenia to też gdzieś szukać trzeba.

A ja myślę że zwrócenie się w kierunku produktów Emotivy (Oppo i innych) jest jedną z dróg poszukiwania high-endu za grosze. Jego znalezienie jest tak samo prawdopodobne jak znalezienie czarnego kota w ciemnym pokoju. Zawsze jest coś co powoduje że urządzenia te mają do wysokiej jakości daleko no ale jak się nie ma pieniędzy i doświadczenia to też gdzieś szukać trzeba.

A jakich urządzeń Emotivy kolega słuchał ?...., bo np. Stereophile ma trochę inne zdanie...ale może nie mają doświadczenia ?, albo podrajcowała ich niska cena o dziwo ?......bo zazwyczaj mlaska się o najdroższym....

Uprzedzenia prawdę powiedziawszy to obecnie można sobie wsadzić, bo można się nieźle zdziwić....i potem odszczekać to w ciemnym pokoju, z którego czarny kot już dawno wyskoczył w popłochu :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak się zastanawiam dlaczego każdy (?) producent nie naliczający od razu 100, 200, 300% "marży" i nie dający zarobić całej kolejce pośredników od razu jest z założenia skreślany ?

Tanie nie znaczy od razu, że marne bo nie koniecznie zrobione z marnych komponentów, i nie koniecznie zaprojektowane bez wiedzy czy nie poprzedzone odpowiednią ilością badań ... Oczywiście taka Emotiva za pewne nie ma tak rozbudowanego działu projektowo-badawczego jak Krell i nie ma takiego doświadczenia (choć to zależy od tego kogo zatrudniają - tego nie wiem ale nie wykluczone, że ludzi z doświadczeniem zdobytych w inych firmach - prawda ?;-) ale trochę już tego na rynek wprowadzili i może wolą zarabić na "ilości" i małych marżach ... Miejsce produkcji też przecież nie wybrane przypadkowo ...

PS Ja tam nikomu w portfel nie zaglądam ;-) ale ferowanie takich opini: "jak się nie ma pieniędzy" itp nie jest miłe ...

Przyszło Ci do głowy, że ktoś może po prostu uznać za niecelowe wydawanie kilkudzisięciu tysięcy na sprzęt audio ?

/PS btw czy to jest "tani" wzmacniacz ?

Ukryta Zawartość

i co mu brakuje ?

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A jakich urządzeń Emotivy kolega słuchał ?...., bo np. Stereophile ma trochę inne zdanie...ale może nie mają doświadczenia ?, albo podrajcowała ich niska cena o dziwo ?......bo zazwyczaj mlaska się o najdroższym....

Uprzedzenia prawdę powiedziawszy to obecnie można sobie wsadzić, bo można się nieźle zdziwić....i potem odszczekać to w ciemnym pokoju, z którego czarny kot już dawno wyskoczył w popłochu :D

http://www.stereophile.com/content/music-round-51

Słuchałem końcówki mocy UPA-500 i odtwarzacza który przypominał Advance Acoustics. Mając porównanie nie daję się nabierać ani na Oppo ani na Emotive.

Przyszło Ci do głowy, że ktoś może po prostu uznać za niecelowe wydawanie kilkudzisięciu tysięcy na sprzęt audio ?

Kilkadziesiąt tysięcy to jest tak samo wygodne uogólnienie jak w przypadku piewców SACD którzy twierdzą że żeby dorównać urządzeniu SACD należy kupić odtwarzacz CD za minimum 100.000 PLN. Tymczasem w klasie cenowej ich urządzenia z drugiej ręki (choć wcale niekoniecznie) można znaleźć odtwarzacz który brzmieniowo będzie ciężko porównać do rzeczonego SACD. Sprawa rozbija się cały czas o tę samą kwestię: o doświadczenie i rozeznanie. Fakt, niska cena zaskakuje. Do tego jeszcze marketingowa strategia firmy która rzekomo nie daje zarobić pośrednikom zachęca do zakupu. I tak zostajecie wplątani w spiralę marketingową pod nazwą Emotiva sądząc (bo tak właśnie założyli stratedzy firmy) że zrobiliście interes życia bo nie daliście zarobić pośrednikom. Przy pierwszym lepszym rzetelnym porównaniu okazuje się że Emotiva wcale high-endem nie jest i brzmi podobnie jak urządzenia z podobnego przedziału cenowego masowych producentów. Mija rok czy dwa lata Emotiva psuje się a Wy zostajecie z palcem w przysłowiowym nocniku i już nie jesteście tak pewni że zrobiliście interes życia.

Słuchałem końcówki mocy UPA-500 i odtwarzacza który przypominał Advance Acoustics. Mając porównanie nie daję się nabierać ani na Oppo ani na Emotive.

Kilkadziesiąt tysięcy to jest tak samo wygodne uogólnienie jak w przypadku piewców SACD którzy twierdzą że żeby dorównać urządzeniu SACD należy kupić odtwarzacz CD za minimum 100.000 PLN. Tymczasem w klasie cenowej ich urządzenia z drugiej ręki (choć wcale niekoniecznie) można znaleźć odtwarzacz który brzmieniowo będzie ciężko porównać do rzeczonego SACD. Sprawa rozbija się cały czas o tę samą kwestię: o doświadczenie i rozeznanie. Fakt, niska cena zaskakuje. Do tego jeszcze marketingowa strategia firmy która rzekomo nie daje zarobić pośrednikom zachęca do zakupu. I tak zostajecie wplątani w spiralę marketingową pod nazwą Emotiva sądząc (bo tak właśnie założyli stratedzy firmy) że zrobiliście interes życia bo nie daliście zarobić pośrednikom. Przy pierwszym lepszym rzetelnym porównaniu okazuje się że Emotiva wcale high-endem nie jest i brzmi podobnie jak urządzenia z podobnego przedziału cenowego masowych producentów. Mija rok czy dwa lata Emotiva psuje się a Wy zostajecie z palcem w przysłowiowym nocniku i już nie jesteście tak pewni że zrobiliście interes życia.

Za to dajesz się nabierać na 30-sto letni szrot, albo hi-enda w stylu PM 75, którego ceny swego czasu podskoczyły dzięki Tobie do absurdalnego poziomu, a grało to jak grało, a raczej plumkało :D Zresztą uwielbiam to nic nie mówiące sformułowanie: 'Hi-end' ;-)

Celowo piszę złośliwie, żebyś zrozumiał, że to co Tobie leży, może nie leżeć innym...żyj i daj żyć innym....gra cały system i u kogoś taka Emotiva też może grać bardzo dobrze, a przy okazji wcale, a wcale się nie zepsuje....i już prędzej to nabywca starego szrota zostanie z ręką w nocniku.....i już nie będzie tak piał nad własnym rozeznaniem i doświadczeniem, a zapłacze pokornie w kąciku .......

Używam od 1,5 roku DAC-a Emotiva XDA-1. Na pewno nie można zarzucić Emotivie braku solidności wykonania. Zarówno DAC jak i pilot do niego wykonany jest powiedziałbym "pancernie", może jedynie napisy na pilocie troszkę przez ten czas zaczęły się wycierać. Co do obsługi, też na plus. Pierwsza seria w tym mój egzemplarz ma regulacje głośności liniową a nie logarytmiczną stąd przeskok z poziomu 0 na 1 (skala 80) to za duży skok głośności, z kolei brak odczuwalnej zmiany przy poziomach 60-80. Po krytyce użytkowników zmieniono algorytm na log. i wszystkim zainteresowanym wysyłano całe panele przednie ze zmodyfikowanymi układami. Podejrzewam, że z naprawą gwarancyjną nie było by problemu, kwestia tylko wysyłki do USA i z powrotem (opłaty i cła).

(...)

ooo !? Słuchałeś UPA-500 ... Możesz opisać wrażenia (to w sumie jest nowość, mało opini o tym wzmacniaczu - a już po polsku to chyba w ogóle nic ...)

Jak rozumiem nie podobał Ci się - ale napisz dlaczego, co było nie tak ... i z czym porównywałeś ?

Sam się zastanawiam jak się sprawdzi taki zestaw UMC-1 + UPA-500 - cenowo to wyjdzie (z wszelkimi opłatami) poniżej 5tys. i pytanie czy jakikolwiek dostępny amplituner AV w tej cenie będzie porównywalny jakościowo ...

Skoro miałeś okazję posłuchać to na pewno Twoja opinia będzie pomocna (w końcu po to jest forum żeby wyrażać opnie ;-)

PS słuchałeś w Stanach czy gdzieś w Polsce ? Widzę, że jesteś z Krakowa - ma ktoś u nas w mieście UPA-500 ?

PS 2 zaraz, zaraz - napisałeś Hi-End ? hmmm... 5-kanałowa końcówka mocy za 360$ Hi-Endem ? takie cuda to tylko na Allegro ;-)) a na poważnie - pytanie jak wypada porównanie sprzętu Emotivy do innych w podobnej cenie ... nie zamierzam pretendować w tym sprzętem do miana Hi-End ... chciałbym tylko poczuć postęp jakościowy w stosunku do Denona AVR 3805 ...

Możesz napisać coś więcej o systemie w jakim słuchałeś ? Ważne jest też z czym się porównuje, w końcu UPA-500 jest dosyć budżetową propozycją Emotivy. No i jakies konkrety, co bylo dobrze, a co źle.

Przy pierwszym lepszym rzetelnym porównaniu okazuje się że Emotiva wcale high-endem nie jest i brzmi podobnie jak urządzenia z podobnego przedziału cenowego masowych producentów.

.

Dla mnie wogóle pojęcie Hi-End jest niczym więcej jak pojęciem marketingowym, nic ono tak naprawdę nie mówi. Drugą funkcją jest chyba podniesienie dobrego samopoczucia posiadacza owego "Hi-Endu" po wydaniu walizki pieniędzy. Daleki jestem od szfowania takimi zwrotami.

Jednak nie rozumiem tej całej wypowiedzi, odsłuchałeś UPA-500, czyli sprzętu dosyć budżetowego i piszesz, że nie gra jak Hi-End (że już tak napiszę), to chyba naturalne.

Mija rok czy dwa lata Emotiva psuje się a Wy zostajecie z palcem w przysłowiowym nocniku i już nie jesteście tak pewni że zrobiliście interes życia.

Na jakiej podstawie to piszesz ? Masz jakąś wiedzę, doświadczenie w tym temacie ?

Ja trochę wiem, więc odpowiem.

Emotiva udziela 5-cio letniej gwarancji na swój sprzęt - raczej sporo.

Miałem następujący problem - czasami nie załączał mi się w procesorze program kalibracji do akustyki pomieszczenia. Napisałem do Emotivy, odpowiedź dostałem w ciągu 24H. Napisano mi, że przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzony mikrofon i że niezwłocznie wysyłają nowy. Po 10 dniach dostałem paczkę, faktycznie winą był mikrofon. Nie musiałem odsyłać starego, o nic więcej nie pytali.

Darekdz gdzieś napisał, że z własnej winy ułamał gniazdo RCA w końcówce mocy. Napisał do Emo, odpisali, że przepraszają, iż ma problemy z ich sprzetem, na własny koszt za darmo wysłali gniazdo, po 3 dniach dostał paczkę.

Serwis Emo działa w ten sposób, że jeśli ma się problem, to się go opisuje. Oni starają się określić co jest przyczyną i jeśli wyrazimy chęć przyślą nam nową część, a my sami ją wymieniamy. Sprzęt Emo ma budowę modułową, nie ma problemu z samodzielną wymianą, no chyba, że ktoś jest całkowitym laikiem. w ten sposób możemy uniknąć drogiej wysyłki do napawy w USA.

Zawsze ich maile cechowała duża kultura, a na odpowiedź nigdy nie czekałem dłużej jak 48H.

Takie są moje doświadczenia z serwisem Emotivy, więc chyba nie jest aż tak źle.

pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Za to dajesz się nabierać na 30-sto letni szrot, albo hi-enda w stylu PM 75, którego ceny swego czasu podskoczyły dzięki Tobie do absurdalnego poziomu, a grało to jak grało, a raczej plumkało :D Zresztą uwielbiam to nic nie mówiące sformułowanie: 'Hi-end' ;-)

Celowo piszę złośliwie, żebyś zrozumiał, że to co Tobie leży, może nie leżeć innym...żyj i daj żyć innym....gra cały system i u kogoś taka Emotiva też może grać bardzo dobrze, a przy okazji wcale, a wcale się nie zepsuje....i już prędzej to nabywca starego szrota zostanie z ręką w nocniku.....i już nie będzie tak piał nad własnym rozeznaniem i doświadczeniem, a zapłacze pokornie w kąciku .......

Nie przypominam sobie aby ceny PD-75 podskoczyły dzięki mnie. No chyba że w Twojej wyobraźni. Sam kiedyś zastanawiałem się dlaczego jest taki drogi i można te wpisy znaleźć na forum więc jak zaczniesz pitolić to spróbuj z sensem. Wskaż w mojej konfiguracji 30-letni szrot. Wszystko masz opisane w "o mnie". A z vintage to jest tak że trzeba wiedzieć co wybrać i warto mieć szacunek dla tego co w audio już było. Jak się nie ma wiedzy to albo pisze się takie bzdety jak Ty albo wystawia się byle gówno na Allegro pisząc "high-end". Zresztą co to jest high-end? I czy on w ogóle istnieje? Dla mnie jest system dobry albo zły.

W historii audio są rzeczy dobre i złe. Moim zdaniem Emotiva należy do tych o których za parę lat wszyscy zapomną.

PS Podziwiam Twoją pewność siebie - jest zdumiewająca jak się prześledzi jakie bzdury wypisujesz

chciałbym tylko poczuć postęp jakościowy w stosunku do Denona AVR 3805 ...

Ten ampli nie jest żadnym wybitnym klockiem. Moim zdaniem Emotiva mimo wszystko może zagrać lepiej. Jak zwykle wszystko zależy od konfiguracji. Powiedzmy że w klasie cenowej 400 USD Emotiva jest best-buy. Pytanie tylko czy za te pieniądze można kupić dobry dźwięk? Z drugiej ręki jeśli już ale wciąż wszystko zależy od tego co dla kogo znaczy "dobry". Sprzęt należy do mojego znajomego który stale jeździ do USA. Żona prowadzi tam jakieś interesy. Jak coś pisz na PW. Zapytam czy zgodzi się na odsłuch.

A tak btw, słyszałeś coś poza swoim Denonem? Było coś co wzbudziło Twoje zainteresowanie?

Pozdrawiam.

(...)

Ten ampli nie jest żadnym wybitnym klockiem. Moim zdaniem Emotiva mimo wszystko może zagrać lepiej. Jak zwykle wszystko zależy od konfiguracji. Powiedzmy że w klasie cenowej 400 USD Emotiva jest best-buy. Pytanie tylko czy za te pieniądze można kupić dobry dźwięk? Z drugiej ręki jeśli już ale wciąż wszystko zależy od tego co dla kogo znaczy "dobry". Sprzęt należy do mojego znajomego który stale jeździ do USA. Żona prowadzi tam jakieś interesy. Jak coś pisz na PW. Zapytam czy zgodzi się na odsłuch.

A tak btw, słyszałeś coś poza swoim Denonem? Było coś co wzbudziło Twoje zainteresowanie?

Pozdrawiam.

Przyznam, że mimo wieku nie mam zbyt dużego doświadczenia w dziedzinie audio ... po prostu nie mam czasu ganiać, pożyczać, słuchać, wymieniać, kombinować itp. ... mam bardzo ograniczony czas wolny i wolę poczytać książkę ... oczywiście słuchając muzyki ;-) ... najchętniej kupiłbym raz i na tym poprzestał ...

W sumie najlepszym wzmacniaczem który słuchałem jest Denon PMA 1500 AE który posiadam ... ... i na razie wygląda na to, że zostanie ... może kiedyś będzie okazja posłuchać czegoś jednoznacznie lepszego to się zastanowię ;-) Jeśli masz / macie jakieś sugestie co wziąść pod uwagę, na co naprawdę warto poświęcić czas i posłuchać, co mogłoby się sprawdzić z moimi głośnikami to proszę o sugestię. Pytanie czy muszę na lepszą amplifikację wydać 5, 10 , 20 czy więcej tys. ? Jeśli będzie jednoznacznie lepiej to poważnie wezmę pod uwagę ...

W w/w Denonie 1500 szczególnie podoba mi się kontrola basu nie wiem czy odpowiedzialny jest za to współczynnik tłumienia w okolicach 220 jak zmierzyli to w "Audio" czy moc, czy też wyjątkowo wybredne kolumny, ale to słychać ;-))

Zdecydowanie najważniejsza jest dla mnie szeroko pojęta jakość "dźwięku" w stereo, w "kinie" w sumie nie narzekam nawet z tym co mam ... chociaż ... ;-)

Jak już pisałem Emotiva UPA-500 ma zasilić pozostałe 5 kanałów z opisanego w pierwszym poście systemu 7.1 i mam nadzieję, że do tego celu wystarczy ... kanały surround a już na pewno tylne surround nie mają za wiele do roboty, co innego centralny ... tu mam pewne obawy ...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przyznam, że mimo wieku nie mam zbyt dużego doświadczenia w dziedzinie audio ... po prostu nie mam czasu ganiać, pożyczać, słuchać, wymieniać, kombinować itp. ... mam bardzo ograniczony czas wolny i wolę poczytać książkę ... oczywiście słuchając muzyki ;-) ... najchętniej kupiłbym raz i na tym poprzestał ...

W sumie najlepszym wzmacniaczem który słuchałem jest Denon PMA 1500 AE który posiadam ... ... i na razie wygląda na to, że zostanie ... może kiedyś będzie okazja posłuchać czegoś jednoznacznie lepszego to się zastanowię ;-) Jeśli masz / macie jakieś sugestie co wziąść pod uwagę, na co naprawdę warto poświęcić czas i posłuchać, co mogłoby się sprawdzić z moimi głośnikami to proszę o sugestię. Pytanie czy muszę na lepszą amplifikację wydać 5, 10 , 20 czy więcej tys. ? Jeśli będzie jednoznacznie lepiej to poważnie wezmę pod uwagę ...

W w/w Denonie 1500 szczególnie podoba mi się kontrola basu nie wiem czy odpowiedzialny jest za to współczynnik tłumienia w okolicach 220 jak zmierzyli to w "Audio" czy moc, czy też wyjątkowo wybredne kolumny, ale to słychać ;-))

Zdecydowanie najważniejsza jest dla mnie szeroko pojęta jakość "dźwięku" w stereo, w "kinie" w sumie nie narzekam nawet z tym co mam ... chociaż ... ;-)

Jak już pisałem Emotiva UPA-500 ma zasilić pozostałe 5 kanałów z opisanego w pierwszym poście systemu 7.1 i mam nadzieję, że do tego celu wystarczy ... kanały surround a już na pewno tylne surround nie mają za wiele do roboty, co innego centralny ... tu mam pewne obawy ...

Posłuchaj wzmacniaczy Coplanda. Zwłaszcza tych lepszych np CSA 29. Można je kupić z drugiej ręki poniżej ceny nowego Denona. Zwróć uwagę na Krella zwłaszcza KAV 300i. 300iL czy 400xi bym sobie darował. W porównianiu do Denona to jedna a nawet w przypadku Krella dwie klasy wyżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.