Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw głośników do laptopa?

watch.out

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i Panie,

Przejdę od razu do sedna. Można powiedzieć, że jestem zielony jezeli chodzi o sprzęt audio itd więc proszę o wyrozumiałość ;)

Poszukuję zestawu głośników do pokoju (małego.. ok 9. m2) w którym spedzam większość wolnego czasu. Aktualnie "urzęduję" na laptopie i raczej się to już nie zmieni (komputer stacjonarny kurzy się w kącie :P) podlączając do niego wierzę poprzez kabel AUX. Chce się tego pozbyć i wstawić cos mniejszego i nowocześniejszego.

Zastanawiam się nad wyborem zestawu w 5.1 (wiem, że 2.1 może mi nie starczyć(?), lubię czasami słuchać głośno muzyki ale jak już wspomnialem nie wyjadaczem/audiofilem więc nie jestem jakoś wyjątkowo wybredny jezeli chodzi o barwę dźwięku itd. Oczekuję po prostu troche przestrzenności i czystoci dźwięku. Tylko teraz sie zastanawiam, czy przypadkiem zestaw 5.1 to nie jest marnowanie potencjału podłączając go do laptopa..? (jak go podłączać.. pod usb czy mały jack?).

najważniejsze pytania:

1) Czy warto szukać jakieś zestawu do np 300-400zł? czy to ma sens?

2) Czy takie bezpośrednie podłączenie zestawu 5.1 do laptopa jest w ogole technicznie mozliwe?

3) Czy może powinienem szukać zestawu wzmacniacz+głośniki? i tez... czy da się to podłączyć?

Bardzo Was proszę o pomoc i podanie przykladowych zestawów.

tak... tylko CZEGO ja potrzebuje? :D

Do tak małego pomieszczenia z powodzeniem wystarczy creative t-20 :) głośniczki sa malutkie, ale naprawdę zaskakują (na plus) przestrzenią, potęgą i jakością dźwięku (mam na myśli oczywiście ich stosunek jakości do ceny). Dość długo zastanawiałem się nad zakupem zestawu do gabinetu, i wybór padł właśnie na t-20 (było to kilka lat temu). Uwierz mi, że osoby które słyszały te głośniczki pytały się zawsze ze zdziwieniem - no dobra, ale gdzie jest subwoofer? więc basu z nich nie brakuje. Dziś wybrałbym jakieś inne monitory aktywne do 300-400zł, ale te creativy w zupełności mi wystarczają (jako jeden z zestawów). Naprawdę polecam Ci je odsłuchać, ew. inne 2.0. Subwoofer w muzyce dla pomieszczenia o takim metrażu jest zasadniczo zbędny, a w tej cenie będzie więcej z niego strat niż korzyści. Niektórzy w ogóle są przeciwni idei używania subwoofera w systemie audio, ja go nie wykluczam choć nie dysponuję pomieszczeniem odsłuchowym o metrażu w którym wspomniany subwoofer byłby wskazany.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.