Skocz do zawartości
IGNORED

moda na muzyke relaksacyjna

psychiczny

Rekomendowane odpowiedzi

ludzie sa zabiegani , zestresowani i coraz czesciej siegaja po muzyke relaksacyjna , muzykoterapie , znacie jakis dobrych wykonawcow badz wytwornie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94792-moda-na-muzyke-relaksacyjna/

A mnie zastanawia dlaczego to zalicza się do tak zwanej muzyki relaksacyjnej. Szum wodospadu albo morza są ok, ale chyba przy każdej muzyce można się wyluzować (zrelaksować), grunt żeby tylko była przez nas lubiana i akceptowana. Jakiś dawny kawałek z czymś miłym nam się kojarzący, jakieś ulubione rytmy (wykonawca) wywołujące ciarki na skórze... Przy takiej muzie szybciej odpuszczą mi nerwy niż po godzinie słuchania odgłosów zalecających się waleni.

Ja tu podejrzewam "granie" według zasady: wymyślmy coś i wmówmy ludziom, że tego właśnie potrzebują (to im właśnie pomoże).

ps: a teraz powiedzmy, która muza relaksacyjna jest najlepsza i dlaczego wyszło Wam, że "Patagonia" ?

ludzie sa zabiegani , zestresowani i coraz czesciej siegaja po muzyke relaksacyjna , muzykoterapie , znacie jakis dobrych wykonawcow badz wytwornie ?

Ukryta Zawartość

Po takim pimkaniu biegiem do psychoanalityka.

ps: najlepszy z tego wszystkiego jest obrazek. Pełny relaks.

Ukryta Zawartość

jakiego psychonalityka polecasz ? z tego co czytalem Twoje posty to wielu napewno poznales w swoim zyciu

jesli nie podoba Ci sie tamta muzyka to moze cos takiego ? kazdy ma swoje gusta , mysle ze Pan Justin Bieber moglby sprawic ze zapomnial bys o wszystkich bolaczkach i zatargach z ludzmi , porzadny psychoanalityk zalecilby ci na poczatek wyzbycie zlych emocji i i przykrych wspomnien i klotni z ludzmi

Ukryta Zawartość

ja lubie musice relaxe vol 4 , kupilem w Paryżu super spokojna.

Ukryta Zawartość

Jak już macie słuchać czegoś wyłącznie dla uspokojenia, to polecam dobre nagrania binauralne.

Ukryta Zawartość

Słuchawki + nagranie deszczu robią cuda.

Ukryta Zawartość

ambient jest dobry do relasku

polecam muzyke klasyczna improwizowana :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Jak już macie słuchać czegoś wyłącznie dla uspokojenia, to polecam dobre nagrania binauralne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

boskie!!!! ale cudne. dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ściągnąłem sobie obydwie demówki na kompa. To naprawdę relaksuje :)

Ukryta Zawartość

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• 5 miesięcy później...

Coś niebanalnego dla miłośników ciekawych doznań, ale też pewnej formy relaksu.

Różnej maści bębny i inne tego typu przeszkadzajki wybijają skomplikowne rytmy.

"Akcja" każdego utworu rozwija się w podobny sposób, łagodne wejście, rozwinięcie, i wprowadzenie w coś w rodzaju transu.

Dobrze jest słuchać tego przy głośności zbliżonej do instrumentów grających na żywo, przynajmniej w półmroku, im lepiej system odtwarza bębny i podobne instrumenty czyli można je nie tylko usłyszeć, ale i poczuć na ciele, tym działanie silniejsze.

Nie zawsze to działa tak samo, podejrzewam że trzeba odpowiednio się nastawić, ale moim zdaniem warto spróbować. Na mnie działa to odprężająco i wprowadza w doskonały nastrój.

Nie w każdym przypadku musi być tak samo, to raz.

Dwa, znalazłem to opisane jako "shamanic healing", tak więc za negatywne skutki nie odpowiadam ;-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Myślę że wszelki Ambient downtempo lounge itd itp nie ma dużo wspólnego z dobrą muzyką , myślę że producenci trzepią kasę na zestesowanym społeczeństwie a sądząc z ilości wydanych krążków to się dobrze sprzedaje.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

"Dobra muzyka" to pojęcie tak szerokie, że aż trudne do zdefiniowania. Dla każdego oznacza ono coś innego. Więc argument mocno dyskusyjny.

A że twórcy i producenci robią taką muzykę dla pieniędzy, to oczywiste. Led Zeppelin tez nie nagrywali w celach charytatywnych, a dla robienia kasy...

Luxmany i winyle 

• Redaktorzy

Ladny mjusik...

Ja tam relaksuję się przy Niemenie, SBB, Pink Floyd. Relaksuję się przy trudnych utworach, często smutnych, melancholijnych. Póki jeszcze na psychę mi nie siada, słucham, słucham, słucham. Bo piękne to. Na przykład na dobranoc lubię zapuścić sobie i żonie:

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mozart też komponował dla kasy, ale jest chyba różnica między nim a twórcą utworu "Majteczki w kropeczki".

...ale jest chyba różnica między "Majteczkami w kropeczki" od np. Bliss...

Z resztą dla każdego pojęcie "dobra muzyka" oznacza coś innego. Osobiście nie potrafię powiedzieć czy muzyka Mozarta jest dobra bo jej zwyczajnie nie słucham... nie mój klimat, nie moja bajka, nie znam się na takiej muzyce, więc nie mogę jej ocenić. Poza tym ten rodzaj muzyki, który dziś "nie jest dobry" może się takim stać za 10-20 lat... Wystarczy poczytać jak odbierano muzykę The Beatles czy Stonsów kiedy chłopaki zaczynali. Też wówczas nie była to "dobra muzyka". A dzisiaj ??

Luxmany i winyle 

wspólnego z dobrą muzyką ,

Oczywiści to była tylko prowokacja do dalszej dyskusji na temat wyciągania kasy w dobie "mody na muzykę relaksacyjną"

JA proponuje rodzime klimaty w sam raz na dzisiejszy wieczór w końcu początek weekendu.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

• 2 tygodnie później...

Jako relaksujący fortepian polecam albumik Tsuyoshi Yamamoto - Autumn in Seattle. Piękna i dobra muzyka, a i odprężająca po ciężkim dniu :) Naprawdę lipy nie ma :) Jakość nagrania z audiofilskiego punktu widzenia również ponad standardy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.