Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki szerokopasmowe i subwoofer

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W zasadzie nie jestem wielbicielem subwooferów, ale przyszedł mi do głowy następujący pomysł: są subwoofery pasywne, które mają dwa wejścia ze wzmacniacza (L i R) a następnie dwa wyjścia na kolumny satelitarne. Z gotowców to widziałem takiego Cantona i chyba JBL. W środku takiego subwoofera zapewne jest odpowiednia zwrotnica. Pomyślałem sobie, że można by coś takiego sobie zrobić do takiego towarzyszącego pracy "plumkania".

Jako głosniki szerokopasmowe można by wybrać malutkie Monacory:

http://allegro.pl/glosnik-szerokopasmowy-93-mm-monacor-spx-30tb-i2333562246.html

o całkiem ładnej charakterystyce i odciąć je na poziomie gdzieś 200 Hz.

Czy taki pomysł ma sens? Jak powinna taka zwrotnica w subwooferze wyglądać, gdyby robić go też samemu?

Wszelkie uwagi mile widziane.

Najlepiej zakupić wzmacniacz (panelowy lub nie) 2.1.

Wlasnie niebardzo najlepiej, bo one nie maja filtrow gornoprzepustowych. Dlatego tak czy siak trzeba zastosowac filtr odcinajacy bas od szerokopasmowcow jesli maja pracowac z subwooferem.

Zostaje wiec albo w pelni pasywnie, albo w pelni aktywnie na dwoch wzmakach.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Największa frajda jest wtedy , gdy nie trzeba stosować do szerokopasmowców żadnych subów

Oczywiście, ale nie mówimy tu o dźwięku stricte audiofilskim, ale czymś, co postawię w okolicach biurka i będzie mi grało podczas pracy.

Sam podobny zestaw budować chciałem.

Do dyspozycji jeszcze póki co:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Docelowo miał byś sub na STXie 17-200-8-SW + membrana bierna w 5-12litrach. Bardzo fajny woofer do kulturalnego grania (ze względu na to, że szybko osiąga swoje Xmax).

Na satelitki szukałem jakiś szerokopasmowców i udało zamówić się TB:

Ukryta Zawartość

Jednak później wpadłem na pomysł 2dróg na szerokopasmowcu i 17SW+MB i robię pasywnie bardzo wąskie kolumny, które wewnętrznie mają 12litrów :)

Stąd też LMy do 2.1 są na sprzedaż...

Marzy mi się jeszcze zbudowanie coś na zasadzie bose music monitor:

Ukryta Zawartość

szerokopasmowiec z membranami biernymi i na aktywnej zwrotce aby podkreślić dół.

Na satelitki szukałem jakiś szerokopasmowców i udało zamówić się TB:

Ukryta Zawartość

Sorki, zamówiłem tańsze:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W sumie chodzi mi o to by ten pasywny subwoofer podłączyć do wzmacniacza, który mam. A co do tych głośniczków, to są bardzo interesujące, a na pewno wizualnie atrakcyjniejsze niż monacor. Jeśli się zdecyduję, to chyba będę budować coś sam.

Tylko weź pod uwagę, że bardzo trudno dopasować satelity do pasywnego suba, bo trzeba zgrać o wiele więcej parametrów, jak się z początku wydaje: impedancja, charakterystyka częstotliwości w zakresie podziału, SPL, ogólny charakter brzmienia- może się okazać, że gra nie warta świeczki.

Najgorszy problem może być z impedancją, bo wychodzi na to jakby jeden kanał był jako szerokopasmowiec plus woofer a na drugiej tylko szerokopasmowiec... Czyli takie moje 2drogi gdyby zabrać jednej z kolumn woofer... Bez sensu... Końcówka mocy dla suba nie jest taka droga a wyjdzie niewiele więcej niż gigantyczna cewka w pasywnej zwrotnicy...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witaj<br />

Może i ja coś podpowiem.<br />

Zrobienie pasywnej zwrotnicy wyniesie więcej niż 200zł. By wszystko dobrze zagrało trzeba wygładzić częstotliwość rezonansową satelity 200Hz np 8mH, 280uF, 7,6Ohm a do tego jeszcze filtr 73uF, 200uF i 3,2mH. Wszystko jako przykład. To jest tylko jedna strona a gdzie Sub?<br />

Ja bym zrobił tak:<br />

wzmacniacz poświęcił na Sub wmontowując aktywny 24dB filtr a dokupił stereo wzmacniacz do własnego montażu i podłączył pod zasilanie dużego wzmacniacza. Wiadomo filtr górnoprzepustowy aktywny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.