Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie bo zgłupiałem już

rodger16

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić sprzęt i wydać około 4tys zł

Zdecydowałem się na stereo ze wzgledu na to ze glownie slucham muzyki a nie ogladam filmów a wszedzie sie mowi o tym ze aplituner stereo w tej samej cenie zagra o niebo lepiej od amplitunera 5.1

Tylko dlaczego aplituner stereo nie ma wejsc optycznych ani hdmi a kazdy nawet najtanszy 5.1 ma takie wejscia.

Skoro w stereo nie ma takich wejsc to w jaki sposob mam podlaczyc odtwarzacz i tv tak aby sygnał był przesłany w wysokiej jakosci ( w tv czesto puszczam musyke z usb )

Obecnie mam starszy juz aplituner yamahy i dzwiek z tv mam podlaczony za pomoca kabla optycznego. wydaje mi sie ze to duzo lepszej jakosci polaczenie jak chinch.

amplitunery stereo ktore biore pod uwage to yamaha r-s 700 i marantz sr 5023

kolumny monitor audio mr6

nie chce samego wzmacniacza stereo poniewaz amplitunery stereo maja jeszcze wyjscie na subwoofer.

Podsumowując jak mam podłączyć amplituner stereo do tv i dvd tak aby sygnal byl wysokiej jakosci jak w polaczeniu hdmi i kablu optycznym?

• Redaktorzy

Zamiast amplitunera zainteresuj się integrą Hegel H70 i będziesz miał wejścia cyfrowe ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Podsumowując jak mam podłączyć amplituner stereo do tv i dvd tak aby sygnal byl wysokiej jakosci jak w polaczeniu hdmi i kablu optycznym?

Ja mam DacMagica i wykorzystuje wejście optyczne w połączeniu z Tv, wejście USB do muzyki z laptopa i zostaje mi jeszcze jedna para optyk lub coax do podłączenia innych urządzeń np. PS3 lub DVD,CD. I zedecydowanie optyk jest lepszy niż RCA z TV.

Amplitunery kinowe są bardzo praktyczne (mnogość wejść, wyjść i innych bajerów) , ale niestety nie grają najlepiej w stereo.

Pomiędzy amplituner stereo, a źródła (TV z wyjściem cyfrowym, odtwarzacz DVD) możesz wpiąć jakiś prosty, niedrogi przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC), który poda do amplitunera analogowy sygnał przyzwoitej jakości z ww źródeł.

Ale może przenieść ten temat do działu KD?

Generalnie sygnał z TV czy DVD jest poza tematami rozważanymi w dziale STEREO.

Kino jest kino - nieważne czy na 2, 5 czy 7 głośnikach.

Inne prawa nim rządzą.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Za 6 tys to już można się pokusić o... nawet nie będę pisał o co, bo zakładka Stereo już do tego nie służy.

Zakładka Stereo służy mianowicie obecnie do porównywania zalet miniwież.

Tak sobie myślę, co zrobić, by przywrócić zakładce Stereo dawny blask...

Może założyć kolejną zakładkę: SPRZĘT ŚMIECIOWY (albo POPULARNY, by zachować polityczną poprawność) i tam umieszczać wszystkie pytania o miniwieże, co czytają MP3 i o kompletne systemy do max. 400 złotych... generalnie o zawartość sklepów Saturn, Euro RTV - AGD i innych "nie dla idiotów"...

I wcale nie żartuję.

Nowa zakładka może uratować STEREO ale ktoś musi mieć jaja i oddzielić miniwieże od, choćby i taniego, ale jednak Hi-Fi.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

>>il Dottore

I nadszedł czas, że się zgadzamy :) Plusiki podarowałem Panu, bo dobrze Pan prawi!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Gość

(Konto usunięte)

Zamiast amplitunera zainteresuj się integrą Hegel H70 i będziesz miał wejścia cyfrowe ;-)

Dobry trop. Jako nastęny przykład integry z jeszcze większa funkcjonalnością mogę polecić model Harman Kardon HK990. Obecnie kupisz go za 4tzł. Masz komplet wejść cyfrowych, autokalibrację jak w amplitunerze i spory zapas mocy. DVD podłączysz cyfrowo i nawet znośnie posłuchasz płyt CD. Co do TV to niestety wysokiej jakości nie uzyskasz ale zamiast ciagnąć sygnał z TV lepiej wyjść też sygnałem cyfrowym od razu z dekodera i wtedy będzie lepiej.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

nawet 4 tys. bym za toto nie dał, a co dopiero sześć.

;-)

Firma Hegel musi przede wszystkim poprawić jakość produkcji - nie obrobione i nie pomalowane końcowki blachy o które można się skaleczyć(!), nierówno działające potencjometry, kiepskie przyciski... Jakość dźwięki też nie powala. Kolejna firma, którą promują na siłę w prasie i... na forum...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Subwoofer mozna podłączyć pod pre-out we wzmacniaczu. Jesli oczywiście wzmacniacz takie posiada. Chyba wszystkie Advance Acoustic posiadają, a to przyjemne wzmaki.

Jeżeli ma się dobry TV całkiem ciekawy efekt może dać podłączenie bezpośrednie dekodera SAT, DVD do telewizora po HDMI, a z telewizora do wzmaka już poprzez cinche.

Tunerem bym sobie chyba nie zawracał dupy. Radio mają dekodery SAT, ja mam we wzmaku wejście PC na małego jacka, podłączam ajfonika i już.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli ma się dobry TV całkiem ciekawy efekt może dać podłączenie bezpośrednie dekodera SAT, DVD do telewizora po HDMI, a z telewizora do wzmaka już poprzez cinche.

No to raczej zawsze przyniesie gorszy efekt niz wyjście po optyku z dekodera i do wzmaka z wbudowanym DAC-iem. Nie wierzę w TV z przyzwoitym przetwornikiem D/A na pokładzie.

HK990 ma również dedykowane wyjścia na suba. Dwa.

Amplitunery kinowe są bardzo praktyczne (mnogość wejść, wyjść i innych bajerów) , ale niestety nie grają najlepiej w stereo.

Pomiędzy amplituner stereo, a źródła (TV z wyjściem cyfrowym, odtwarzacz DVD) możesz wpiąć jakiś prosty, niedrogi przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC), który poda do amplitunera analogowy sygnał przyzwoitej jakości z ww źródeł.

Grają grają :) tylko do tych bajerów jak to nazwałeś trzeba jeszcze dopłacić za to dobre stereo.

No to raczej zawsze przyniesie gorszy efekt niz wyjście po optyku z dekodera i do wzmaka z wbudowanym DAC-iem. Nie wierzę w TV z przyzwoitym przetwornikiem D/A na pokładzie.

HK990 ma również dedykowane wyjścia na suba. Dwa.

Faktycznie ten HK 990 to dobry pomysł.

skk

Gość Gość

(Konto usunięte)

Grają grają :) tylko do tych bajerów jak to nazwałeś trzeba jeszcze dopłacić za to dobre stereo.

To pokaż mi amplituner który zagra jak wzmak za 4tzł. Bo ja mam Onkyo 905(nowe 2teu) i jest tylko do kina. Bo stereo w porównaniu z przyzwoitymi wzmakami stereo jest nie do przyjęcia.

Gość partick

(Konto usunięte)

Za 6 tys to już można się pokusić o... nawet nie będę pisał o co, bo zakładka Stereo już do tego nie służy.

Zakładka Stereo służy mianowicie obecnie do porównywania zalet miniwież.

Tak sobie myślę, co zrobić, by przywrócić zakładce Stereo dawny blask...

Może założyć kolejną zakładkę: SPRZĘT ŚMIECIOWY (albo POPULARNY, by zachować polityczną poprawność) i tam umieszczać wszystkie pytania o miniwieże, co czytają MP3 i o kompletne systemy do max. 400 złotych... generalnie o zawartość sklepów Saturn, Euro RTV - AGD i innych "nie dla idiotów"...

I wcale nie żartuję.

Nowa zakładka może uratować STEREO ale ktoś musi mieć jaja i oddzielić miniwieże od, choćby i taniego, ale jednak Hi-Fi.

zakładki Stereo już nic nie wydobędzie z bagna ponieważ pełni ona analogiczną funkcję jak np. pl.comp.pecet czy pl.comp.os.linux w Usenecie - czyli kanalizuje nowicjuszy.

moim zdaniem, jedynym wyjściem jest utworzenie zakładki Hi-Fi - ale tutaj mamy opór administracji forum.

To pokaż mi amplituner który zagra jak wzmak za 4tzł. Bo ja mam Onkyo 905(nowe 2teu) i jest tylko do kina. Bo stereo w porównaniu z przyzwoitymi wzmakami stereo jest nie do przyjęcia.

Np cos z stajni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na pewno granice kd/stero zacierają amplitunery dzielone czyli procesor + dobra końcówka mocy tak jak Arcam FMJ AV9 ale są to ceny już znaczne i w 1/3 tej kwoty mamy porównywalne jakościowo stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale tutaj mamy opór administracji forum

...tu juz dawno przestalo sie liczyc kto pisze i co pisze ...teraz liczy sie ilosc klikniec...klik- kasa, klik- kasa...

...wszyscy przeszlismy na ciemna strone mocy...may the force be with you...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

I wcale nie żartuję.

To żeś się Waszmość odrobinę jakby zagalopował w swoich sformułowaniach. Zarówno w Saturnie, jak i w markecie "nie dla idiotów" stoją na półkach i czekają na klientów plazmy Panasonica, w tym z najwyższej serii VT. Nazwanie tego "sprzętem śmieciowym" jest totalnym nieporozumieniem i dowodzi nieznajomości zagadnienia.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

To żeś się Waszmość odrobinę jakby zagalopował w swoich sformułowaniach. Zarówno w Saturnie, jak i w markecie "nie dla idiotów" stoją na półkach i czekają na klientów plazmy Panasonica, w tym z najwyższej serii VT. Nazwanie tego "sprzętem śmieciowym" jest totalnym nieporozumieniem i dowodzi nieznajomości zagadnienia.

Popieram.

Ponadto chyba oczywistym jest, że skoro powstała zakładka Hi-End to miejsce tych, którzy przeszli tam wypełnią w zakładce Stereo amatorzy MP-3, iPodów i marketowych miniwież. Natura nie znosi próżni.

A w ogóle o co ta piana :), przecież jak wół napisane jest pytanie o amplitunery stereo i sposobie ich podłączania, to w jakim dziale o nie pytać? żeby czasem nie urazić "starszyzny" :)

Może założyć kolejną zakładkę: SPRZĘT ŚMIECIOWY

I koniecznie też osobną zakładke dla audiofili w której będą mogli bezgranicznie szerzyc swe mongolskie teorie o wplywie kabli i gniazdek sieciowych na dzwiek.

Z tanich ampli stereo wejścia cyfrowe posiadają min. in. produkty Harman Kardon , Model HK3940 np. Z droższych modeli mamy Nada lub Naima. Wystarczy poszukać w jednej z popularnych porównywarek cenowych w sieci.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zamierzam kupić sprzęt i wydać około 4tys zł

Zdecydowałem się na stereo ze wzgledu na to ze glownie slucham muzyki a nie ogladam filmów a wszedzie sie mowi o tym ze aplituner stereo w tej samej cenie zagra o niebo lepiej od amplitunera 5.1

Tylko dlaczego aplituner stereo nie ma wejsc optycznych ani hdmi a kazdy nawet najtanszy 5.1 ma takie wejscia.

Skoro w stereo nie ma takich wejsc to w jaki sposob mam podlaczyc odtwarzacz i tv tak aby sygnał był przesłany w wysokiej jakosci ( w tv czesto puszczam musyke z usb )

Obecnie mam starszy juz aplituner yamahy i dzwiek z tv mam podlaczony za pomoca kabla optycznego. wydaje mi sie ze to duzo lepszej jakosci polaczenie jak chinch.

amplitunery stereo ktore biore pod uwage to yamaha r-s 700 i marantz sr 5023

kolumny monitor audio mr6

nie chce samego wzmacniacza stereo poniewaz amplitunery stereo maja jeszcze wyjscie na subwoofer.

wzmacniacze stereo hi fi mają za zadanie wzmocnić sygnał analogowy i dlatego nie potrzebują wejść cyfrowych /tzn. hdmi czy optical/ - amplitunery są to wzmacniacze z wmontowanym dodatkowo tunerem radiowym - dźwięk z płyty cd, dvd czy cyfrowego dekodera tv jest zakodowany cyfrowo i żeby go podać na wzmacniacz należy go zamienić na sygnał analogowy - robi to przetwornik tzw. dac /digital audio converter/ - oczywiście większość popularnych urządzeń dvd, kino domowe czy odbiornik tv mają już wbudowane lepsze czy gorsze takie przetworniki. Audiofile używają zewnętrznych specjalnie dedykowanych DAC, które wg nich lepiej przetwarzają sygnał cyfrowy w analogowy - zawsze jednak przy tej procedurze powstają pewne zniekształcenia i straty, które powodują, że dźwięk staje się mało strawny. Jedyny prawdziwy wysokiej jakości niewykastrowany sygnał analogowy możesz uzyskać tylko z winyla lub z taśmy. Zatem jeżeli rzeczywiście zależy Ci na dźwięku prawdziwym i wciągającym to kup gramofon. Cyfra i te wszystkie bajery sprawdzają się bardzo dobrze w video, ale w audio to już porażka.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość partick

(Konto usunięte)

I koniecznie też osobną zakładke dla audiofili w której będą mogli bezgranicznie szerzyc swe mongolskie teorie o wplywie kabli i gniazdek sieciowych na dzwiek.

no ale przecież Towarzystwo Wzajemnego Miziania się Kabelkami już ma swoją zakładkę: Hi-End.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Np cos z stajni Arcam na pewno granice kd/stero zacierają amplitunery dzielone czyli procesor + dobra końcówka mocy tak jak Arcam FMJ AV9 ale są to ceny już znaczne i w 1/3 tej kwoty mamy porównywalne jakościowo stereo

http://audio.com.pl/testy/arcam-fmj-av9:13

No tak, tylko że procesor i końcówki mocy to nie amplituner. I kolega pytał o sprzęt za 4tzł a nie co najmniej kilkanaście tysięcy.

wzmacniacze stereo hi fi mają za zadanie wzmocnić sygnał analogowy i dlatego nie potrzebują wejść cyfrowych /tzn. hdmi czy optical/ - amplitunery są to wzmacniacze z wmontowanym dodatkowo tunerem radiowym - dźwięk z płyty cd, dvd czy cyfrowego dekodera tv jest zakodowany cyfrowo i żeby go podać na wzmacniacz należy go zamienić na sygnał analogowy - robi to przetwornik tzw. dac /digital audio converter/ - oczywiście większość popularnych urządzeń dvd, kino domowe czy odbiornik tv mają już wbudowane lepsze czy gorsze takie przetworniki. Audiofile używają zewnętrznych specjalnie dedykowanych DAC, które wg nich lepiej przetwarzają sygnał cyfrowy w analogowy - zawsze jednak przy tej procedurze powstają pewne zniekształcenia i straty, które powodują, że dźwięk staje się mało strawny. Jedyny prawdziwy wysokiej jakości niewykastrowany sygnał analogowy możesz uzyskać tylko z winyla lub z taśmy. Zatem jeżeli rzeczywiście zależy Ci na dźwięku prawdziwym i wciągającym to kup gramofon. Cyfra i te wszystkie bajery sprawdzają się bardzo dobrze w video, ale w audio to już porażka.

No nie do końca. Są obecnie na rynku wzmacniacze stereo( nie żadne amplitunery), które posiadają również wejścia cyfrowe. Ułatwia to własnie podłączenie urządzeń z wyjściami cyfrowymi. Po prostu wzmak z wdudowanym DAC-iem. Ułatwia to bardzo obsługę, bo obsługujesz wszystko z jednego pilota. Jak wspomniany powyżej HK990.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.