Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o podpowiedz w zakupie Denon-a ?

jk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosze o podpowiedz - gdzie w okolicach W-wy

mozna najkorzystniej kupic taki zestaw:

Denon AVR3805 + DVD 2900 lub

Denon AVR3805 + DVD 2200.

Mile widziane wsparcie sklepu (firmy) ze strony

jakiegos banku do sprzedazy ratalnej, ew sklep moze

to brac na siebie.

jk

https://www.audiostereo.pl/topic/9513-prosba-o-podpowiedz-w-zakupie-denon-a/

xajas napisał:

> czy Denon AVR3805 + DVD 2200 to nie "mezalians"?

Absolutnie nie. Ten kto miał do czynienia z obudwoma 2900 i 2200 wie o czym mówię.

Na marginesie, to że 3805 zyskał 6 gwiazdek z niemieckim areadvd wcale nie oznacza, ze trzeba do niego kupować zaraz A11-tkę. Dla mnie 3805 to model w klasie średniej i świetnie sobie poradzi z każdym źródłem DVD także marki Denon.

jk >

Jeśli szczególny (szczególny do potęgi) nacisk kładziesz na dźwięk, kup 2900. Ponoć dla "złotouchych" gra nieco lepiej i ma bardziej solidny mechanizm.

Jeśli chodzi o obraz w obu przypadkach będzie dokładnie to samo. Pzdr

jk >

mówiąc poprzednio "lepiej" miałem na mysli jedynie sytuację w której skorzystasz z analogowych wyjść odtwarzacza. Tu chcąc uzyskać słyszalną róźnicę pomiędzy 2900 i 2200 warto użyć co najmniej "dobrych intrkonektów" ;-).

Jeśli chodzi o cyfrowe wyjście dźwięku, sytuacja będzie taka sama jak w przypadku obrazu czyli uzyskasz praktycznie to samo.

No obraz z denona 2900 i 2200 to nie dokładnie to samo, ale podobnie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja natomiast mogę powiedzieć, że denon 2200 w porównaniu z w pełni budżetowym pioneerem 565 jest w każdym aspekcie pracy lepszy. Choć powiedziałbym, że poza obrazem, gdzie różnica jest istontna (od razu zauważalna), różnice w klasie samego brzmienia są rzędu 15%-20% - w moim odczuciu - na rzecz denona, co przy bardzo znaczącej różnicy cen nie wydaje się aż tak istotne.

Pozdr

KL

Ukryta Zawartość

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Krzych L napisał:

> No obraz z denona 2900 i 2200 to nie dokładnie to samo, ale podobnie...[link...]

No cóż, test do którego link podajesz sam uważam za miarodajny i rzeczowy. W przypadku 2200 i 2900 jedyna zauważalna w raporcie róznica to fakt że 2200-tka "nie przeszła" testu poziomu czerni ("black levels"). Byc może zgodnie z tym co napisali testujący:

"...

> Another reason for the level differences may be the tolerance of the parts used. In this case,

> a manufacturer should be hand tweaking the players using test instrumentation as it comes

> off the production line. This is probably to much to ask for a $200 DVD player, but anything

> over $1000, especially those with a THX logo, it is expected

..."

im być może trafił się egzemplarz 2200-tki z kiepsko skalibrowanym stopniem końcowym toru video w sekcji komponent

ale ...

mnie trafił się być może egzemplarz 2200-tki który poziom czerni (przy ustawieniu "darker" w Setup) wyszedł dokładnie 0 IRE lub przynajmniej z takim jaki miał stojący obok model 2900.

Faktem jest że im tańszy odtwarzacz, to nie tylko tańszych (czytaj: o wiekszej tolerancji) podzespołów trzeba użyć, także proces produkcji musi być "odchudzony" może nie o "mniej dokładne" pomiary końcowe ale przez narzucenie większego zakrsu tolerancji dla uzyskiwanych wyników.

Jednak posiadając także tańszy egzemplarz można tę tolerancję skalibrować używając wbudowanych w oba Denony aż 5 pamięci nastaw oraz dodatkową możliwośc w opcji "Black Level", zgodnie z tym co piszą testujący:

"...

> The good news is that, in most cases, you can erase these differences by simply using a disc

> with test patterns to properly set contrast, brightness, and color. Once you have done this,

> all players will produce the black level and color.

..."

I bardzo dobrze, zresztą płyty testowe takie jak użytra w teście:

"...

> [...] Avia and Video Essentials

..."

chyba sa robione po to aby właśnie skorygować te niedokładności, a nie po to aby zdyskwalifikować czy zaakceptować konkretny model. Swoją drogą nie omieszkam sprawdzić poziomu napięcia na wyjściach komponent przy ustawionej płytka Avia czerni, mój Tektronix TDS3012 spokojnie sobie z tym poradzi ;-)

Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej kiedy jak piszą testerzy:

"...

> Because of black being at 0 or 7.5 IRE, you need to be extra careful when

> comparing two different players or even the interlaced vs. progressive output on the same player.

..."

Dlatego perfekcjoności ograniczeni budżetem będą jeszcze długo rwać sobie włosy z głowy.

Reasumując, dla mnie na ten przykłąd prawdziwa zmorą dzielącą model 2200 od 2900 nie jest być może niedokładny we wszystkich egzemplarzach poziom bazowy poziom czerni, ale coś co łączy oba modele i zarówno w 2900 jak i 2200 są to:

- błąd Chroma 3:2 Alt

- błąd Chroma 4:2:0 ICP (wyatarczy puścić np. jakiś materiał video np.koncert z regionu 2, gdzie jest sporo czerwieni lub niebieskiego, zgroza, od razu trzeba wyłączyć Progressive :-(

- błąd synchronizacji napisów z ramką (Sync Subtitle to Frames), jeśli ktoś używa projektora to zauważy, szczególnie przy dużych napisach i wnikliwym oku, że kiedy napis pojawia się, wygląda to tak że najpierw rysowana jest jego co 2-ga linia a potem - w kolejnej frame pozostałe. Nie jest to uciążliwe ale na 100" widać.

I żeby się tego wszystkie pozbyć trzeba niestety zainwestować nie w 2900 który ma te same bolączki ale najlepiej w A11 (5900). Swoją drogą ciekaw jestem jak ten odtwarzacz poradziłby sobie z jednem z moich ulubionych*) koncertów K.Minogue ;-)))

Pzdr

*) ulubionych - tzn. zrealizowanych z sposób umożwliający szybkie wyłapanie błędów wielu odtwarzaczy na rynku

Eskwadrat,

To było wyczeroujące...., choć nie do końca wiem, czy na temat ;-))) (jestem profanem w dziedzinie video). Według strony podanej przeze mnie różnica między dvd 2900 i 2200 sprowadza się do aspektu "video levels", a nie "blacker than black level" (rozumiem, że o tym pisałeś, posługując się pojęciem "black level").

Ale i tak wpis ciekawy. Zwrócił moją uwagę na to, że różnica w obu jest minimalna (co podnoszą zresztą różne fora internetowe).

Pozdrawiam

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Krzych L napisał:

> Według strony [...] różnica [...] sprowadza się do aspektu "video levels",

> a nie "blacker than black level" (rozumiem, że o tym pisałeś, posługując się pojęciem "black level").

Dokładnie, tak. W teście "Video levels" dokonuje się sprawdzenia poziomu napieć na wyjściach video przy reprodukcji (odtwarzaniu) czerni (black level) a następnie bieli (white level). Potocznie posługiwałem się nazwą testu czerni, sory jeśli wprowadziłem w błąd. Więcej na temat metod pomiaru mozna znaleźć na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziekuje za cenne uwagi, rozumiem, ze

wybor AVR3805 + DVD2200 - jest OK,

ale prosze jeszcze o ew podpowiedzi odnosnie

potencjalnego miejsca zakupu, z uwzglednieniem

uwag jak w temacie glownym.

Pozdr.

jk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.