Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie płytki do głośników.

Bolekdpo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z podłączeniem płytki do głośników. Na płytce są cztery pozycje T,M,MH,H i nie wiem do którego głośnika podpiąć który wtyk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdj%25C4%2599cie0043.jpg

Zdj%25C4%2599cie0044.jpg

Zdj%25C4%2599cie0046.jpg

Zdj%25C4%2599cie0047.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz ustalić [+] i [-] na głośnikach. Czerwona nalepka - jeśli jest - zwykle oznacza [+]. Można to zrobić za pomocą bateryjki 1,5VDC - po przyłożeniu napięcia 1,5V membrany powinny wychylić sie w tym samym kierunku - tylko uważaj nie przepal gł. wysokotonowego H.

Trzeba to zrobić, żeby głośniki były właściwie "zfazowane". Na zdjęciu widać, że basowy ma czerwone oznaczenie - niech to będzie punkt wyjścia dla pozostałych.

Potem łączysz [+] na płytce z [+] danego głośnika.

Radzę wymienic elektrolity na jakieś foliowe

Głośniki mają oznaczenia. Kabel kolorowy to plus, a jednolity to minus. Podłączyłem według

1-T

2-M

3-Mh

4-H

i kolumna gra, ale mam wrażenie, że gra tylko gwizdek (4) i bass(1).

@Edit

Duża będzie różnica na kondensatorach foliowych? Te są nowe i nie chce znowu pieniędzy wydawać

i kolumna gra, ale mam wrażenie, że gra tylko gwizdek (4) i bass(1).

Odłącz te głośniki które grają i będziesz wiedział czy pozostałe też grają

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Sprawdziłem i każdy gra, nawet powietrze czuć. Chyba coś jest pomieszane w połączeniu bo strasznie basem wali, praktycznie zero wysokich tonów.

Duża będzie różnica na kondensatorach foliowych?

słuchaj chłopie jak jest byle głośno i z zadowoleniem, nawkładasz tam kasy więcej niż wartość tego paździerza a efektu będzie za 2 zł

a jeśli wyjdzie, że te których nie słyszysz jednak grają, odwróć im fazę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

E tam od razu uszkodzeniu. To tylko kopulka przeciwpylowa, tak? Mozna dokleic czymkolwiek byle klej byl lekki. Nie nalezy zmieniac masy membrany.

server unreachable;--

Tak, kopułka przeciwpyłowa. Zakleiłem butaprenem. Zużyłem na oko 6ml kleju, trochę sporo ale chciałem aby dobrze się trzymał. Waga na pewno się lekko zwiększyła, jednak jakiejś większej różnicy w graniu nie zauważyłem. Jeden problem można powiedzieć, że jest rozwiązany jednak dalej pozostaje problem podłączenia tych głośników do zwrotnicy. Przedtem czułem jakby nie grały dwa głośniki wysokotonowe (3 i 4). Zmieniłem im fazy i dalej to samo. Teraz mam połączone

1-T

2-M

3-Mh odwrócona faza

4-H odwrócona faza

Jeżeli wszystko jest dobrze połączone to mógłbym do tego dorobić przedwzmacniacz, tylko nie wiem czy to coś da.

Może te głośniki które grają ciszej są uszkodzone w taki sposób że grają ciszej, np. mają odklejony wewnątrz magnes lub zwrotnica jest nie całkiem sprawna.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Szybciej zwrotnica, bo jeszcze przed złożeniem wszystkiego do kupy sprawdzałem każdy głośnik podając napięcie tylko na jeden i oba wysokotonowe grały głośno i na pewno odczuwalnie.

No to posprawdzaj zwrotnicę:)

Rozebrałem głośnik, spojrzałem na płytkę i jedyne co zauważyłem to, że jeden kondensator ma inna wartość niż powinien mieć o 3uF w dół. Zobaczyłem czy jest on jakoś połączony z ścieżkami wychodzącymi od H i jest ale niebezpośrednio tylko przez 3 elementy. Postaram się to wymienić jak najszybciej i odpisze czy coś pomogło.

No to jak juz ktos wspomnial wymienic to dziadostwo na najtansze foliowe. Tylko ze tam bedzie ich z osiem sztuk jak nie wiecej, co da w sumie dosyc pokazny koszt. To znaczy to tylko pare zlotych ale to juz spora czesc wartosci tych glosnikow. ;)

server unreachable;--

Po co zaraz wszystkie foliowe, to za duży koszt. Lepiej dać foliowe na wysokich, średnio-wysokich, na reszcie nowe elektrolityczne bipolary, lub poskładać wartości na bipolar+folia.

Wszystkie kondensatory na płytce są nowe i sprawne w 100%. Wymienię te kondensatory o których wcześniej pisałem na foliowe, niestety będę musiał kupić kilka i połączyć je w baterie, bo nikt nie ma w sprzedaży kondensatorów o pojemności 25uF. W piątek jadę do sklepu elektronicznego, prawdopodobnie w ten sam dzień jeszcze je wymienię, wiec napisze czy coś się zmieniło.

Jak już pisałem, nie musisz łączyć wszystkich foliowych, by otrzymać pożądaną pojemność. Połącz np 22uF bipolarny i 3,3uF foliowy- wyjdzie taniej, a równie dobrze. Robią tak nawet poważne firmy w bardzo drogich konstrukcjach. Taki błąd pojemności jest dla działania zwrotnicy pomijalny.

Byłem w sklepie i kupiłem dwa kondensatory elektrolityczne, foliowych niestety nie mieli. Poprosiłem o 3,3uF/63V dostałem 3,3uF/100V. Nie wiem czy mogę to teraz wlutować. Wiem, że można spokojnie dobierać kondensatory o trochę większym napięciu, ale u mnie to napięcie jest 2,5 raza większe( powinienem mieć jeden kondensator 25uF/40V).

Nie wiem czy mogę to teraz wlutować.

Pojemnosc jest istotna w tym wypadku. Napięcie może być jakiekolwiek, ale nie mniejsze niż to co było

To ktorys z tych mikrych kondensatorkow na zdjeciu ma 25uF?

A, doczytalem. 63V. No to moze. Tylko kto daje takie kondensatory w zwrotnicy.

Dobra doczytalem wiecej i...

Ogarnij sie czlowieku! Po co wymieniac jeden elektrolit na drugi? Napisalem na foliowe bo to koszt raptem parunastu zlotych za calosc by wyszedl a moze by to cos dalo. Moze. Ale pewnie nic. Brutalna prawda jest taka, ze robienie cokolwiek z tymi glosnikami mozna sobie darowac.

Przepraszam, unioslem sie...

server unreachable;--

To ktorys z tych mikrych kondensatorkow na zdjeciu ma 25uF?

Nie.

Ogarnij sie czlowieku! Po co wymieniac jeden elektrolit na drugi? Napisalem na foliowe bo to koszt raptem parunastu zlotych za calosc by wyszedl a moze by to cos dalo

Uwierz mi, że chciałem wymienić na foliowe, problem polega na tym, że w sklepie ich nie mieli.

Brutalna prawda jest taka, ze robienie cokolwiek z tymi glosnikami mozna sobie darowac.

Dodanie tych kondensatorów lekko pomogło, w filmach postacie głośniej rozmawiają przy takim samym poziomie głośności, w piosenkach słychać wyraźniej instrumenty.

Przepraszam, unioslem sie...

Spoko.

Mam nadzieję, że te "kondensatory elektrolityczne", to bipolary, bo jak zwykłe, to sobie je można wsadzić w ...

Zwykle. Sklep w którym byłem nie jest hurtownią i nie ma tam wielkiego wyboru, a jechanie do miasta mija się z celem, bo na sam bilet wydam więcej niż na wszystkie kondensatory na płytce.

Chyba problem jest rozwiązany i nie będę już więcej majstrował przy tych głośnikach, bo wydam na to wszystkie swoje oszczędności. Dzięki wszystkim za pomoc.

Zwykle. Sklep w którym byłem nie jest hurtownią i nie ma tam wielkiego wyboru, a jechanie do miasta mija się z celem, bo na sam bilet wydam więcej niż na wszystkie kondensatory na płytce.

Sygnał dochodzący do głośnika nie jest spolaryzowany, więc zwykłe kondensatory przez połowę czasu będą pracować w odwrotnej polaryzacji- dla nich to jest zabójstwo. Internet masz, nie działa u Ciebie poczta???

Nie.

Przeciez ty sam pisales, ze potrzebujesz taki kondensator (patrz nizej). Wymieniajac kondensator na taki o innej pojemnosci rozwalasz cala koncepcje zwrotnicy - zmieniasz parametry filtru odpowiadajacego za to, jakie czestotliwosci docieraja do glosnika.

Jak wymieniles kondensator na inny to bedzie ci faktycznie grac inaczej bo do glosnika bedzie docierac "wiecej" badz "mniej" czestotliwosci. Inaczej nie znaczy lepiej.

Wiem, że można spokojnie dobierać kondensatory o trochę większym napięciu, ale u mnie to napięcie jest 2,5 raza większe( powinienem mieć jeden kondensator 25uF/40V).

Wymienię te kondensatory o których wcześniej pisałem na foliowe, niestety będę musiał kupić kilka i połączyć je w baterie, bo nikt nie ma w sprzedaży kondensatorów o pojemności 25uF.

server unreachable;--

Sygnał dochodzący do głośnika nie jest spolaryzowany, więc zwykłe kondensatory przez połowę czasu będą pracować w odwrotnej polaryzacji- dla nich to jest zabójstwo. Internet masz, nie działa u Ciebie poczta???

Działa, ale kondensator kosztuje 10% ceny przesyłki.

Przeciez ty sam pisales, ze potrzebujesz taki kondensator (patrz nizej). Wymieniajac kondensator na taki o innej pojemnosci rozwalasz cala koncepcje zwrotnicy - zmieniasz parametry filtru odpowiadajacego za to, jakie czestotliwosci docieraja do glosnika.

Jak wymieniles kondensator na inny to bedzie ci faktycznie grac inaczej bo do glosnika bedzie docierac "wiecej" badz "mniej" czestotliwosci. Inaczej nie znaczy lepiej.

Zrobiłem baterie z dwóch kondensatorów. Jej pojemność według obliczeń wynosi 25,3uF.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.