Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt kolumn podłogowych. 3-drogi z basem ala AUDIO PHYSIC

M.R

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Pytanie laika brzmi:

Czy potrzebna będzie membrana bierna jeżeli damy tylko jeden głośnik basowy z boku obudowy?

Czy jeżeli mam dany projekt wraz ze zwrotnicą i pojemnoiściami obudowy gdzie bas jest z przodu będziemy musieli zmieniać zwrotnice?

Czy nie będzie niedoboru Basu?

Rozumiem, że masz schemat zwrotnicy i obmierzone skrzynki jakichś kolumn AP i chcesz je sklonować? Jeżeli wstawisz jeden głośnik basowy zamiast dwóch, będziesz musiał całkowicie przeprojektować zwrotnicę. Przy przeniesieniu wooferów z przedniej ścianki na boczną - najprawdopodobniej też, bo pewnie przestaną się zgrywać fazowo ze średniotonowym. Na dodatek AP zdaje się nie używa już ogólnie dostępnych na rynku przetworników, więc możesz mieć problem z kupieniem takowych. Jedyne z tego, co piszesz, co można w miarę bezproblemowo zrobić, to zastąpić membrany bierne basrefleksem (licząc się z tym, że zagra ciut inaczej, no i prawdopodobnie z lekką zmianą pojemności skrzynek).

BTW, był tutaj kiedyś wątek o klonowaniu AP Virgo (nie pamiętam, której wersji I, czy II). Ale przetworniki też już raczej trudne do kupienia...

Witam

To nie ma być klon AP. Ma być ALA AP

Głośniki Zwrotnica chce żywcem wziąć z projektu STX ;) 3 drogi.

Niestety na wyższy pułap cenowy mnie nie stać.

Projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To raczej odpuść zmiany i zrób dokładnie wg rysunków. Akurat ten projekt jest wyjątkowo starannie zaprojektowany i dokładnie pomierzony, więc szkoda byłoby go zepsuć przestawianiem głośnika niskotonowego. Podział między nim a średniotonowym nie leży dostatecznie nisko, żeby można to było zrobić bezkarnie. Można by zaryzykować coś takiego przy podziale na 150 Hz, a nie w okolicach 300-400 Hz jak w tych kolumnach. Nie da się bez pomiarów i poważnej modyfikacji zwrotnicy.

No niestety pozostaje zbudować coś dobrego na rok lub dwa. Także zbuduje wg projektu STX monitory. A za poważną konstrukcje zabiore się powoli. Niestety nie mam możliwosci pomiarów. Informacji szukam na forach. A w głowie tyle pomysłów na 3 drogi.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zacznijmy od tego, że są dwie szkoły. Jedni mówią o wyższości zestawów trójdrożnych, drudzy dwudrożnych. Obie grupy na swój sposób mają rację. Ale większość ludzi powie, że ten głośnik basowy umieszczany z boku to jest kompromisowe rozwiązanie. Chodzi o słynny WAŻ (Współczynnik Akceptacji Żony). Nieraz widuję na zagranicznych serwisach ogłoszeniowych opisy sprzedawanych kolumn w stylu: "świetnie grają, ale ożeniłem się", "doskonały dźwięk ale nie są woman-friendly" ...

Te FX-200 są faktycznie nieźle zaprojektowane i szkoda ten projekt psuć, jak już napisał twonk.

A jak duże masz pomieszczenie? Bo jeśli kilkanaście metrów, to w założonym budżecie mógłbyś spróbować zrobić monitory SR71 Zapha (www.zaphaudio.com). Wypróbowany przez wiele osób projekt (także przeze mnie), który naprawdę potrafi fajnie zagrać.

Ciekaw jestem, przy moim braku wiedzy w temacie - czym ryzykujemy przestawiając głośnik do 300 Hz na bok? Poza oczywiście kłopotami z ustawieniem z kolei zbyt blisko ścian bocznych. Bo zyskamy może design, lepszą może przestrzenność dźwięku. Przecież większość zestawów 5.1 ma podział ok 250 - 300 Hz. I to często podział gorszej jakości niż w tym projekcie. A wyjścia subwooferów w tych zestawach ( często dobrej klasy ) bywają, prawda różniaste - przód, tył, podłoga, bok. Czy może się pojawić duże zapadlisko w pasmie i dlaczego. A najważniejsze - czy musi i z czego to ma wynikać przy jeszcze sporej "bezkierunkowości" dźwięku w tym obszarze częstotliwości ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Bo zyskamy może design, lepszą może przestrzenność dźwięku.

Zyskasz tylko słupkowaty i zapewne modny design. Przestrzenności dźwięku na pewno nie.

Nie porównuj zestawów kina domowego z subwooferem plującym w podłogę do stereo. W kinie domowym nawet dobrym zwykle chodzi głownie o wielokanałowość i efekty. Jak się ten wieżowiec wali to masz poczuć podmuch spadających cegieł. Jak Rambo rzuci granat, to masz poczuć podmuch itp...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

czym ryzykujemy przestawiając głośnik do 300 Hz na bok?

Rozsynchronizowaniem faz, co skutkuje nie tylko dziurą na charakterystyce SPL przez niepawidłowe sumowanie ciśnień z głośników, ale i np. nieprawidłowym powstawaniu odbić od ściany czy podłogi.

Poza oczywiście kłopotami z ustawieniem z kolei zbyt blisko ścian bocznych.

Nie ma żadnych kłopotów. Sam napisałeś 6 zdań dalej, że w tym zakresie dźwięk jest wszechkierunkowy, więc powinno być oczywistym, że przełożenie woofera z przodu na bok przesunie go w kierunku ściany o jakieś... 5 cm? Maksymalnie 10. To już bardziej się martw o przesunięcie go w kierunku tylnej ściany, bo przysuniesz go 15 cm. Naturalnie mówię o centrach akustycznych.

Przecież większość zestawów 5.1 ma podział ok 250 - 300 Hz.

Nie istnieją takie zestawy, jeśli mówimy o hi-fi, a nie o charczkach z marketu za 200 zł za komplet.

wyjścia subwooferów (...) bywają (...) przód, tył, podłoga, bok.

Ponownie: sam sobie napisałeś, że dźwięk niskoczęstotliwościowy jest wszechkierunkowy. Każdy z takich subów może dobrze działać.

Eh. Zakończmy dyskusje. Tutaj potzrebny mi jest dobry projekt powiedzmy próbny na przetwornikach któryc nie będzie mi zal jezeli będzie to grało do D>>>PY

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Eh. Zakończmy dyskusje. Tutaj potzrebny mi jest dobry projekt powiedzmy próbny na przetwornikach któryc nie będzie mi zal jezeli będzie to grało do D>>>PY

Nie ma takiej możliwości. Nie możesz sobie "na próbę" zrobić kolumn na głośnikach za 20 zł, żeby spróbować, czy będzie dobrze grało. Bo nie będzie.

Wykonanie kolumn jest zawsze pewnym ryzykiem; jeśli mamy braki w teorii - ryzyko jest większe. Aby mieć dobrze grający zestaw, musisz założyć wydatek na jakieś sensowne głośniki, a to zawsze wyjdzie ci przynajmniej kilkaset złotych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.