Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny komputer

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Tak trochę przez przypadek wyszedł mi komp bez wiatraków i to nie jakiś słaby, więc pstanowiłem się podzielić konfiguracją, może się komuś przyda.

A oto przepis:

1. Zwykła pionowa obudowa z dziurami na dole, na górze i z boku. Ważne jest aby zasilacz był montowany na dole. (Poziome typu HTPC do pasywnego chłodzenia zwykłego procesora się nie nadają), n.p. Aerocool Vs-9

2. Procesor Inte Core trzeciej generacji: może być dowolnie szybki. Ja włożyłem czterordzeniowy i5-3450 3.10GHZ

3. Chłodzenie procesora: Thermalright HR-02 MACHO, nie instalujemy dołączonego wiatraka, bo nie ma takiej potrzeby

4. Pasywnie chłodzony zasilacz Seasonic X-400 lub X-460 (jak kto woli)

5. Jeśli ktoś chce więcej pograć, to jeszcze karta graficzna, pasywnie chłodzona Sapphire ULTIMATE HD 7750 (można poczekać na 7770, niedługo będzie w sprzedaży)

6. Dysk WD20EARX, praktycznie bezgłośny.

Oczywiście można zrobić cichy komp na Atomie, ale to co podałem to jest zwykły nadający się do gier mocny komputer.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

https://www.audiostereo.pl/topic/95281-bezg%C5%82o%C5%9Bny-komputer/

Dysk można wsadzić w scythe quiet drive. U mnie tak jest. Ale jak ma być na maksa hardcorowo to dysk SSD. Ja zawszę wyciszam mój komputer na ile można ale jak kiedyś zbliżyłem się do granicy bezgłośności zacząłem słyszeć pracującą elektronikę, co było gorsze. Wtedy dałem sobie z tym spokój i nie popadam w skrajność. Poza tym komputer całkowicie pasywny i dodatkowo wydajny smaży się ostro. Jeden wentyl na wydmuch powinien być.

Gość partick

(Konto usunięte)

Ja zawszę wyciszam mój komputer na ile można ale jak kiedyś zbliżyłem się do granicy bezgłośności zacząłem słyszeć pracującą elektronikę,

a nagłosniejsze to te elektrony sa...

Wbrew pozorom akurat pracujace cewki i kondensatory mozna uslyszec jesli sa kiepskiej jakosci. Np monitory lcd bardzo czesto "cwierkaja".

Obudowa nie musi miec zasilacza na dole ale w przeciwnym wypadku konieczna jest perforowana gora. Do gier ten szafirek to raczej slaby jest. Lepiej wymienic w jakiejs lepszej karcie chlodzenie na pasywne plus wentylator uruchamiajacy sie powyzej krytycznej temperatury (czyli w grach :).

server unreachable;--

Patrick ja nie wypowiadam się jak audiofil bo nim nie jestem. Słyszałem pracę elektroniki. Co to było nie potrafiłem zlokalizować na ucho. Płyta główna lub zasilacz. W zależności od tego co się działo na pc, czy był pod obciążeniem czy nie słychać było właśnie ćwierkanie i inne szumy, nieregularne i nieprzyjemne. Chciałem tylko poinformować, że złożenie komputera pasywnego może się skończyć niepowodzeniem jeśli się trafi na taką elektronikę.

Witajcie,

Posiadany przeze mnie "pecet" po odłaczeniu zasilania od HDD osiągą niesłyszalność, niczym leżący po drugiej stronie biurka telefon kom. Tak, najgłośniejszy jest teraz monitor

zasilacze Seasonic piszczą.

Też to gdzieś czytałem, ale nie dotyczyło to akurat tych modeli, które podałem. Mój nie piszczy jak na razie.

Poza tym komputer całkowicie pasywny i dodatkowo wydajny smaży się ostro.

Pasywny zawsze się bardziej smaży, to jasne. To oczywiście skraca żywotność podzespołów. Ale i tak nie ma żadnego porównania do temperatur osiąganych w laptopach, a ludzie przecież laptopy używają. W przeciętnym laptopie rdzenie pod pełnym obciążeniem osiągają temperaturę graniczną po kilkunastu sekundach i procesor włącza zabezpieczenie (zwalnia zegar). U mnie temperatura krytyczna w ogóle nie jest osiągana, robiłem opdowiednie testy.

Do gier ten szafirek to raczej slaby jest. Lepiej wymienic w jakiejs lepszej karcie chlodzenie na pasywne plus wentylator uruchamiajacy sie powyzej krytycznej temperatury (czyli w grach :).

7750 nie jest kartą dla rasowego gracza, 7770 też nie, ale jak ktoś gra okazjonalnie, to wystarczy. Nie słyszałem, żeby dało się wymienić w zwykłej karcie chłodzenie na pasywne, ale pewnie się da. Może jakiś link?

Obudowa nie musi miec zasilacza na dole ale w przeciwnym wypadku konieczna jest perforowana gora.

To prawda, ale góra jest czesto perforowana tylko częściowo, więc trzeba się dokładnie upewnić, że zasilacz będzie miał wystarczająco dużo perforacji od górnej strony.

6. Dysk WD20EARX, praktycznie bezgłośny.

W to akurat nie wierzę ;) Może dla tego że miałem do czynienia z kilkoma dyskami "praktycznie bezgłośnymi" (w opinii innych) , a jak sam je dorwałem do testów, to zawsze okazywało się że były słyszalne. Jak już coś to SSD.

Nie słyszałem, żeby dało się wymienić w zwykłej karcie chłodzenie na pasywne, ale pewnie się da. Może jakiś link?

Da się bez problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... ale lepiej kupić kartę oryginalnie pasywną (mniejsze ew. problemy przy reklamacji).

W przeciętnym laptopie rdzenie pod pełnym obciążeniem osiągają temperaturę graniczną po kilkunastu sekundach i procesor włącza zabezpieczenie (zwalnia zegar). U mnie temperatura krytyczna w ogóle nie jest osiągana, robiłem opdowiednie testy.

W laptopach z którymi ja miałem do czynienia po prostu zwiększała się prędkość obrotowa wentylatora ... i tyle. Pierwsze słyszę by w tym przypadku był zwalniany zegar (chyba że jest awaria chłodzenia i działa dioda zabezpieczająca, lub wejdziemy w tryb ekonomiczny)

Ukryta Zawartość

W laptopach z którymi ja miałem do czynienia po prostu zwiększała się prędkość obrotowa wentylatora ... i tyle. Pierwsze słyszę by w tym przypadku był zwalniany zegar (chyba że jest awaria chłodzenia i działa dioda zabezpieczająca, lub wejdziemy w tryb ekonomiczny)

A sprawdzałeś? Temperatura rdzeni to nie to samo, co temperatura procesora. Dla Intel Core można to sprawdzić programem RealTemp. Temperatura rdzeni rośnie błyskawicznie.

A sprawdzałeś? Temperatura rdzeni to nie to samo, co temperatura procesora. Dla Intel Core można to sprawdzić programem RealTemp. Temperatura rdzeni rośnie błyskawicznie.

Program Everest - taktowanie w idle (nawet jak temp CPU po wygrzewaniu nadal nie schłodziła się poniżej 55 st.) 2,2 Ghz, po włączeniu obciążenia (System Stability Test) niezależnie od temperatury 2,1 GHz - sprawdzone przed chwilą. Jedyne co się zmieniło to wzrosła temp. CPU z 40 na 64 st ( rdzenie owego cpu 34->58 i 36->60). i RPM wentylatora zmieniło się z 2200 RPM na 2700 RPM

Program Everest - taktowanie w idle (nawet jak temp CPU po wygrzewaniu nadal nie schłodziła się poniżej 55 st.) 2,2 Ghz, po włączeniu obciążenia (System Stability Test) niezależnie od temperatury 2,1 GHz - sprawdzone przed chwilą. Jedyne co się zmieniło to wzrosła temp. CPU z 40 na 64 st ( rdzenie owego cpu 34->58 i 36->60). i RPM wentylatora zmieniło się z 2200 RPM na 2700 RPM

A jaki masz procesor? To co pisałem dotyczy Intel Core.

Kyle musialbys go nagrzac powyzej temperatury krytycznej, ktora moze byc dostepna w biosie ale nie musi.

W stacjonarnym komputerze mam w biosie ustawienie throtlingu procesora przy przegrzewaniu jak rowniez sa programy, ktore ta funkcje realizuja z poziomu systemu operacyjnego (jesli bios udostepnia mozliwosc sterowanai napieciami i czestotliwosciami). To nie musi byc speedstep, bo ten jest tylko w nowszych procesorach, glownie mobilnych.

server unreachable;--

Kyle musialbys go nagrzac powyzej temperatury krytycznej, ktora moze byc dostepna w biosie ale nie musi.

Jeśli komputer nie jest zepsuty i prawidłowo go użytkujemy (nie zatykamy otworów wentylacyjnych poduszką) to procesor się tak nie nagrzeje by zadziałały zabezpieczenia przeciw spaleniu (czyli najpierw dalej będzie zwiększał RPM wentylatora, np. w cieplejszy dzień niż dziś ... dopiero po zatkaniu chłodzenia, kiedy wentylator będzie się już kręcił max ... np. 5000 RPM a temp. przekroczy próg bezpieczeństwa ... np. {strzelam} 80 st. to wtedy dopiero obniży się taktowanie ew. wyłączy komputer - zależy od BIOS itp.).

Oczywiscie, ze tak, ale jakis durny uzytkownik moze sobie ustawic w biosie progi bezpieczenstwa wentylatora na wartosci powyzej bezpiecznej temperatury procesora.

Co do niedzialania tych zabezpieczen przeciw spaleniu to obecnie chyba ksiegowi maja wieksza wladze niz inzynierowie i bardzo duzo urzadzen (chociaz to zwykle laptopy i konsole) jest oddawane w rece klienta z ukladem chlodzenia, ktory nie jest w stanie odebrac calej mocu ukladu przez dluzszy czas. Dlatego predzej ci sie uklad spali badz odlutuje niz zobaczysz dzialanie tych zabezpieczen.

server unreachable;--

Mój nie piszczy i u kupla też nie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Intel Core 2 Duo T6570 zaczyna spowalniać własnie przy około 60 stopni (temp. rdzenia), więc wszystko co pisałem się zgadza. Z tego co się orientuję, to zmiany taktowania nie zobaczysz, bo zabezpieczenie procesora polega na wewnętrznym opuszczaniu cykli pracy, a nie na zmianie taktowania. Pokazują to niektóre programy, np. ten który podawałem RealTemp. Nie wiem tylko, czy działa dla Core 2 Duo, na pewno dla Core i3, i5 i i7.

Taaaa ... nie ma jak porady internetowego 'experta'.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 4 miesiące później...

Pozwolę sobie zacytować moją wypowiedź z innego tematu:

"Z założenia miała to być cicha maszyna. Ciche miało być nie tylko chłodzenie, ale również HDD i elektronika zasilacza, bo nie ma nic gorszego niż piszczące cewki. Obecnie o tym czy PC jest włączony informuje mnie dioda w monitorze bo nie sposób wywnioskować tego na słuch.

Obudowa to Chieftec LBX - duża, wykonana z grubej blachy, sztywna. Wykleiłem ją w środku (boczne drzwi, podłoga, sufit) dwiema warstwami maty bitumicznej twardej, front wyłożyłem gąbką z bolcami.

HDD Samsung F1 750 GB znajduje się w skrzynce stalowej wyklejonej matami bitumicznymi. Jest on ściśle obłożony matami, które odbierają od niego ciepło i wyciszają go.

CPU chłodzony jest wielkim radiatorem miedzianym (masa 1 kg), którego konstrukcja oparta jest na ciepłowodach, tzw. head pipes. Podobne konstrukcyjnie radiatory chłodzą mostki północny i południowy płyty głównej. Karta graficzna chłodzona pasywnie aluminiowym radiatorem.

Radiatory o tak dużej powierzchni oddawania ciepła wymagają jedynie niewielkiego ruchu powietrza w obudowie. Zapewniają to trzy wentylatory 120 mm regulowane potencjometrem, starannie wyselekcjonowane z kilkunastu, odpowiednio wydajne przy zasilaniu 7-8V, ciche przy zredukowanych obrotach i takie, które w ogóle ruszają przy tym napięciu.

Zasilacz oczywiście też ma przerobione chłodzenie - jest nim jeden z tych trzech wentylatorów. Zasilacz 420W, dający stabilne napięcia na wszystkich liniach i nie posiadający piszczącej elektroniki.

Wentylatory zawieszone na kołkach silikonowych, nie przekazują wibracji obudowie.

Komputer waży około 25 kg co poniekąd świadczy o jakości jego wytłumienia.

Na koniec została karta dźwiękowa. To Creative Sound Blaster Audigy - stara jak świat, pierwsza z serii Audigy, która wyszła do sprzedaży."

Pozwolę sobie zacytować moją wypowiedź z innego tematu:

"Z założenia miała to być cicha maszyna. Ciche miało być nie tylko chłodzenie, ale również HDD i elektronika zasilacza, bo nie ma nic gorszego niż piszczące cewki. Obecnie o tym czy PC jest włączony informuje mnie dioda w monitorze bo nie sposób wywnioskować tego na słuch.

Obudowa to Chieftec LBX - duża, wykonana z grubej blachy, sztywna. Wykleiłem ją w środku (boczne drzwi, podłoga, sufit) dwiema warstwami maty bitumicznej twardej, front wyłożyłem gąbką z bolcami.

HDD Samsung F1 750 GB znajduje się w skrzynce stalowej wyklejonej matami bitumicznymi. Jest on ściśle obłożony matami, które odbierają od niego ciepło i wyciszają go.

CPU chłodzony jest wielkim radiatorem miedzianym (masa 1 kg), którego konstrukcja oparta jest na ciepłowodach, tzw. head pipes. Podobne konstrukcyjnie radiatory chłodzą mostki północny i południowy płyty głównej. Karta graficzna chłodzona pasywnie aluminiowym radiatorem.

Radiatory o tak dużej powierzchni oddawania ciepła wymagają jedynie niewielkiego ruchu powietrza w obudowie. Zapewniają to trzy wentylatory 120 mm regulowane potencjometrem, starannie wyselekcjonowane z kilkunastu, odpowiednio wydajne przy zasilaniu 7-8V, ciche przy zredukowanych obrotach i takie, które w ogóle ruszają przy tym napięciu.

Zasilacz oczywiście też ma przerobione chłodzenie - jest nim jeden z tych trzech wentylatorów. Zasilacz 420W, dający stabilne napięcia na wszystkich liniach i nie posiadający piszczącej elektroniki.

Wentylatory zawieszone na kołkach silikonowych, nie przekazują wibracji obudowie.

Komputer waży około 25 kg co poniekąd świadczy o jakości jego wytłumienia.

Na koniec została karta dźwiękowa. To Creative Sound Blaster Audigy - stara jak świat, pierwsza z serii Audigy, która wyszła do sprzedaży."

A ja mam ion zotac 230 1,6Mhz w obudowie m350 i mój komputer waży góra 2kg i działa bezgłośnie bez tłumienia.

ja też od lat dążę do nirvany bezgłośnego i jednocześnie wydajnego PC ;]

to jest imho walka z wiatrakami i poddałem się.

aktualnie posiadam jedno z najbardziej wydajnych i zarazem cichych chłodzeń powietrzem na cpu: Noctua NH-U12P (mam i5 2500k kręconego na 4.3Ghz), radeona 6950 z chłodzeniem DirectCU II, właściwie bezgłośny zasilacz BeQuiet i to wszystko w wytłumionej obudowie Fractal Design Define XL Black Pearl.

po latach testowania i stosowania różnych rozwiązań, to co obecnie siedzi u mnie w PC, jest imho najlepszym optimum wydajność/cisza.

po prostu nie da się inaczej.. albo wydajność (aktywne chłodzenie), albo idealna cisza - pasywne chłodzenie - kosztem wydajności.

chcąc grać np. w BF3 nie ma mowy o pasywnym chłodzeniu procka i grafy ;)

ale do pc audio, spokojnie można zbudować całkowicie pasywny HTPC, tyle że niekoniecznie z tak potężnym cpu jak u autora wątku.

chłodne i tanie, stare Phenomy II nadają się do tego aż za bardzo ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Można jak najbardziej mieć w miarę mocny i cichy komputer. Musi on być chłodzony dużymi radiatorami, ale aby one dobrze oddawały ciepło to musi być wytworzony w obudowie ruch powietrza. Z przodu wentylator zaciąga zimne powietrze, a drugi wentylator w okolicy procesora wyciąga ciepłe powietrze, pomagając jednocześnie zrobić przeciąg w radiatorach chłodzących CPU i mostki.

Nie da się zrobić cichego komputera w standardowej obudowie - przerabiałem to latami. Jedyne słuszne to obudowy Chieftec. Są one wykonane z grubej blachy, są sztywne i bardzo obszerne. Początkowo chciałem big towera, ale nie zmieściłby się pod moim biurkiem. Midi tower jest tak duży jak big towery innych producentów. I to właśnie midi tower Chieftec jest podstawą mojego bezgłośnego komputera. Dodatkowe wyklejenie wnętrza dwiema warstwami maty bitumicznej twardej wycisza obudowę, a jej dociążenie powoduje, że wibracje nie skaczą po niej tak chętnie jak po obudowach wydmuszkowych.

Jeśli ma być cicho to podstawą jest wysoka sztywność i masa obudowy. Inaczej się nie da.

Tak w środku wygląda mój PC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no tak, wszystko fajnie tylko ze Twoja grafa to nie kaloryfer pokroju radeon 6950 :P

tego sie po prostu nie da schlodzic pasywnie.

a jak chce sie grac na full detalach i w fullHD w BF3 i miec te stale 60fps to cos pokroju 6950 to minimum ;]

Ostatnimi tytułami w jakie grałem to Ghost Recon: Advanced Warfighter 1 i 2 i grafika dawała radę po lekkim podkręceniu GPU i pamięci. Ale zgadzam się, że to najmocniejsza karta jaką jest sens chłodzić pasywnie. Można kombinować z mocniejszą kartą chłodzoną Accelero, ale i tak można zobaczyć artefakty po dogrzaniu grafiki.

Posiadam X-460 i muszę się z tym zgodzić. Przy pierwszym uruchomieniu zasilacza był bardzo cichy, ale słyszalny pisk przez 1-3 sekundy, następnie ustawał. Czasem mu się tak zdarzy przy uruchomieniu, ale to jest tylko chwila. Komputer mam na biurku można powiedzieć bez obudowy siedzę od niego oddalony o ok. 0,5m i nic nie słyszę. Ciężko mi powiedzieć czy już w czasie pracy wydaje z siebie jakieś dźwięki, bo zagłuszają go i tak hdd i wiatrak 900RPM.

Po przyłożeniu ucha do zasilacza coś tam niby słychać, ale ledwo i sam nie jestem pewien czy na pewno. Oczywiście może to również świadczyć o moim ewentualnym ubytku słuchu. Częstotliwość dźwięku pisku jest wysoka.

Trochę się wtedy(po pierwszym uruchomieniu) wku... bo w końcu wydałem tyle na ten zasilacz, miał być 0dB, a tu... Ale jest ok. W sumie nie mam mu nic do zarzucenia i jestem z niego zadowolony. Po ponad roku używania jest lepiej, pisk przy starcie właściwie mu się nie zdarza, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio to miało miejsce. Jest to przynajmniej dla mnie na tyle ciche zjawisko że być może go nawet nie zauważam.

---edit

Akurat hałas tego zasilacza można sprawdzić...

Ale nie wiem jak powinien wyglądać rzetelny test.

(...)

1. Zwykła pionowa obudowa z dziurami na dole, na górze i z boku. Ważne jest aby zasilacz był montowany na dole. (Poziome typu HTPC do pasywnego chłodzenia zwykłego procesora się nie nadają), n.p. Aerocool Vs-9

(...)

Dlaczego ważne jest żeby był montowany na dole? Ja uważam wprost przeciwnie.

Po to kupujesz coś fanless żeby było w zakresie chłodzenia samowystarczalne. Na procu, jeszcze tym twoim jakiś wiatrak być musi, reszta el. chłodzi się pasywnie sama. Ciepłe powietrze unosi się w górę pod warunkiem że nie napotka żadnych mechanicznych barier. Dzięki temu nie potrzeba wentylatora tworzącego obieg powietrza w obudowie.

---edit

Nie doczytałem twojego posta, nie chcesz na procu montować wiatraka. Desktopowie intele mają chyba 74 C max, od biedy może i tak być. Też kiedyś na g620 nie użwyałem go, ale potem zmiękłem. 120mm na 900rpm mi nie przeszkadza.

“Kejseren er i garderoben!”

A co powiecie o o zasilaczach chłodzonych pasywnie Silent Power produkcji AZO?

Oraz o Zasilaczach Tagan ostatnio pojawiających się na Allegro modelach z dwoma wiatrakami 80mm średnicy, o mocach do 400 W ?

Nurtuje mnie kwestia wyciszania starych komputerów Takich jeszcze na Pentium 4 lub Athlonie. Do moich potrzeb wystarczające więc nie zamierzam niczego nowego kupować o ile się nie rozlecą.

Natomiast ciszę lubię bez względu na techniczne zaawansowanie.

Pancerne obudowy Chiefteca wielkości euro-palety odpadają. Sprzęt ma się zmieścić w obudowie slim ATX w rodzaju Logic 502B lub Podobnego ION lub Ibox. Obecnie trzymam w najmniejszym dostępnym Antecu, ale dla mnie on jest za duży i plastiki potrafią nieprzyjemnie buczeć. Wytłumianie bitumexem może być skuteczne w obudowach które rozbrzmiewają jak dzwonki, a takich nie spotkałem.

akurat wyciszenie zasilacza czy chlodzenia od procesora to najmniejszy problem.

wystarczy tylko dolozyc troche kasy i po sprawie.

hdd tez mozna wyciszyc bez problemu.

najwiecej klopotow jest z wyciszeniem karty grafiki - w przypadku kiedy chcemy zeby byla wydajna (czyli pograc w najnowsze gry)

tutaj albo drogie i skomplikowane chlodzenie wodne, albo slodki szum wentyli od grafiki.. :]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.