Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui TU-717 - grzebany, wymienione trany, prośba o ocenę.

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem kilka dni temu na allegro radio TU-717 w licytacji. Cena dobra, ale jak przyszedł widać było, że był grzebany. Dogadałem się ze sprzedawcą, że mogę zerwać plombę, którą założył (mam możliwość zwrotu w ciągu 7 dni) i ocenić jak bardzo był modyfikowany.

Ciężko ocenić w jakich okolicznościach, ale lutowana była płytka F-2680. Załączam schemat (przepraszam, że tak duży, ale dla czytelności nie chciałem go zmniejszać). To co pierwsze było widać to LED-y, które miały inne kolory niż na schemacie, wszystkie chyba były wymieniane (luty wyglądają partacko). Idąc tym tropem trafiłem na płytkę F-2680, na której zostały wymienione trany, ale na inne niż w oryginale. 2SA733 na BC556 a 2SC1222 na BC550.

Tu miałbym pytania do bardziej obeznanych kolegów:

- czym jest ten układ? (przedwzmacniacz?)

- jakie znaczenie dla układu, brzmienia może mieć taka zamiana tranów?

- czy jest sens przywrócić pierwotne trany? (coś na eBay-u jest, ale czy oryginalne...) i czy można zrobić to bezkarnie nie ruszając reszty (choć nie wiem czy poprzednik się jakkolwiek przejmował - udało mu się np. urwać dwie ścieżki na pcb i połączył kawałkami przewodów).

- czy przywracając trany należałoby je parować (2SC1222 są dość drogie, żeby kupić z podwójnym, potrójnym zapasem).

Generalnie wygląda na trochę, jak pisałem, partacką robotę i próbuję ocenić czy zostawić i się pobawić (zewnętrznie, wizualnie jest w świetnym stanie, reszta elementów wygląda na nietkniętą) czy oddać. A i gra naprawdę przyjemnie.

Czy ma ktoś pomysł co mogło kogoś zmotywować do takiej ingerencji? Jakby zewrzeć wyjście mogłoby popalić te trany?

Jeden jeszcze mały problem to spory offset przy włączaniu i wyłączaniu, ale to może być sprawa starych kondensatorów, i to pewnie też dotyczy tylko tej płytki, np. C25 3,3uF jest zdublowany (od spodu ktoś dolutował drugi taki sam).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23599-0-10860400-1340957944_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- czym jest ten układ? (przedwzmacniacz?)

Tak, to przedwzmacniacz.

- jakie znaczenie dla układu, brzmienia może mieć taka zamiana tranów?

trudno powiedzieć. można to sprawdzić jedynie wymieniając na oryginalne

- czy przywracając trany należałoby je parować (2SC1222 są dość drogie, żeby kupić z podwójnym, potrójnym zapasem).

Nie wydaje mi się aby producent parował te tranzystory, ale można to oczywiście zrobić.

Jakby zewrzeć wyjście mogłoby popalić te trany?

Nie, to nie jest możliwe, przyczyna musiała być inna.

Jeden jeszcze mały problem to spory offset przy włączaniu i wyłączaniu,

Co to konkretnie oznacza?

Na rysunku poniżej krzyżykiem wykreśliłem tranzystory nie biorące udziału w przenoszeniu sygnału, tak więc nie musisz ich wymieniać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dzięki za odpowiedź. Przy włączaniu i wyłączaniu pojawia się stała na wyjściu. Jak wpinam bezpośrednio do końcówki mocy i steruję głośność z radia przy wł.,wył.wybija mi zabezpieczenie przed stałą na wyjściu.

Przy włączaniu i wyłączaniu pojawia się stała na wyjściu.

To nie stała się tam pojawia. Nie ma takiej możliwości, ponieważ na wyjściu jest kondensator. To co się tam pojawia to chwilowy impulsowy skok napięcia. Dwa ostatnie przekreślone tranzystory powinny go wytłumić, ponieważ służą one do wyciszania wyjścia. Czy działają ci funkcje Muting, Noise Cancellor i Calibration Level?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Cześć.

Wychodzi na to, że tranzystory nie do końca zostały dobrze dobrane i ten skok napięcia jest z konda 470mikro filtrującego poprzez wymienione trany.

Jan

o którym 470mikro mówisz? tam nie ma takiego kondensatora

Przepraszam , ale po co to kupiłeś ? Dla wyglądu , sympati do marki , czy czegoś innego? Ciekawi mnie to strasznie . Jeszcze raz użyje słowa przepraszam ze z takim zapytaniem , nie jest to zadna złośliwość(czy inne pokrętne myśli). Dlaczego kupiłeś ten sprzęt?

Aby bylo jasne firme znam jako producenta doskonałego sprzętu pomiarowego , wielu najwyższej jakości koponentów audio ( czesto wyżej ocenianego niż Alps ) , i jako producenta sprzetu audio od wysokiej półki do zwykłych masowych standardów. Dlatego zapytuje się dlaczego?

o którym 470mikro mówisz? tam nie ma takiego kondensatora

470uF są w zasilaniu, chyba o te chodzi...

Przepraszam , ale po co to kupiłeś ?

:-) Logika była taka...

Zaczęło mnie trochę nudzić słuchanie muzyki z CD, mam dużo płyt, ale słucham bardzo często i wymyśliłem, że fajnie mieć radio. Chciałem kupić coś dobrego i sprawdzonego. Pytałem na forum, szukałem po stronach o "starych" tunerach i wychodzi na to, że Sansui to czołówka tamtych czasów i wiele osób stawia ten sprzęt dźwiękowo ponad współczesnymi konstrukcjami... to pewnie duże pole do dyskusji. 717 to wysoki i ceniony model.

Walory estetyczne były dla mnie dodatkowym atutem, obsługa takiego sprzętu to przyjemność.

Trafił się model w dobrym stanie i opisany przez sprzedającego jako 100% sprawny, udało się wylicytować dobrą cenę. Niestety okazało się, że coś jest nie tak i próbuję dojść czy oddać (do pn. muszę zdecydować), czy się pobawić i go doprowadzić do właściwego stanu technicznego (takie grzebanie i przywracanie do życia to dla mnie też przyjemność).

A jak napisałem brzmienie jest zacne.

Pozdrawiam

Łukasz

470uF są w zasilaniu, chyba o te chodzi...

Możliwe że koledze janvideo24 o te chodziło, ale tu całkiem nie o to chodzi. Można coś dalej pomyśleć jak sprawdzisz ten noise cancellor.

Noise Canceller działa, to nie jest bardzo spektakularna zmiana, ale słychać przytłumienie i "wyoblenie" wysokich tonów (dźwięk się spłaszcza). Jak pisałem Muting i Calibration też działają.

Ok, sprawdź dwa ostatnie tranzystory te przekreślone po prawej stronie jeżeli jesteś w stanie. One właśnie powinny wytłumić to stuknięcie podczas włączania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.