Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio seria bronze BX6 czy wyższa Silver RX6

szakul4

Rekomendowane odpowiedzi

Był bym wdzieczny za Waszą opinie, bo w tej kwestii nie ma mi kto doradzic.

Mam do wyboru pod HK AVR 265 lub 365 : Monitor Audio seria bronze BX6 (za ok 1500/szt )lub wyższa, lepiej wykonana, piekniejsza (czern lub biel fortepianowa) seria Silver RX6 za 2500/szt. czy Elac-i 68.2 za super promocyjną cenę 999zl ( w sklepach internetowych najtaniej mozna je kupic za 1500/szt),???

Elac-i słyszałem tylko w MM wiec nie słyszałem;-), ale wydały się bardziej interesujace niz JBL Northridge, o ktorych najpierw myślałem.

BX6 są genialne, zagraly najlepiej z tych co słuchałem w studiu odsłuchowym i praktycznie miałem je brac.

RX6 mam dopiero odsłuchiwać, liczac ze zagraja jeszcze lepiej niz BX, bo to wyższy model a wyglądają (co dla mnie tez ważne) znacznie lepiej.

Jak zauważyliście po wyborze amplitunera, system w 60% będzie potrzebny pod TV HD, kino i gry wiec głośników będzie 5 w systemie 5.0, bardzo jednak zależy mi na dobrej muzyce w stereo, mimo że amplituner stereo będę rozważał w przyszłości i puki co musi to ładnie zagrać z AVR HK.

Ponieważ już mnie skręca by kupić nowe zabaweczki bardzo proszę o pomoc. Z góry bardzo Wam dziękuje!

Witaj.

Słuchałem długo BX6 i w końcu użytkowałem je przez dłuższy czas....

W odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu urzekły średnicą i sceną...

W domu było już nieco gorzej - tutaj ważna jest aranżacja pokoju.

Mogę odnieść się jedynie do BX6 oraz RX8 ( moim zdaniem podobna filozofia dźwięku tylko w różnej skali ) - trzeba poeksperymentować z ustawieniem ( również z zatykaniem otworów BR ) oraz ze wzmacniaczem.

Niestety pod moim HK AVR4550 ( który swojego czasu był jednym z topowych modeli HK ) kolumny nie pokazały swoich możliwości w pełni.

Odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli ograniczasz się do amplitunera to moim zdaniem BX6 powinny w zupełności wystarczyć . Ampli będzie zawsze wąskim gardłem Twojego systemu.

Pozdrawiam

Witaj,

zacznę od amplitunera - jeśli zastanawiasz się nad AVR 365, zwróć uwagę na model wyższy AVR 460, który szczególnie w stereo zagra lepiej.

co do kolumn, to zdecydowanie pozostałbym przy Monitor Audio. Jeśli budżet pozwoli, to zdecydowanie sugeruję serię Rx czyli model Rx6, który optymalnie zagra z HK.

Alternatywnie zwróciłbym jeszcze Twoją uwagę na kolumny Tonsil Pulse (teraz także dostępne w kolorach piano), jest to jednak konstrukcja 2-głośnikowa tak więc jeśli posiadasz pomieszczenie do 22-25 m2 będzie idealnie.

Zapraszam na odsłuchy które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli już chcesz wydać po 2500zł za sztukę to poszukaj używanych GSów, wtedy dopiero zobaczysz co znaczy zagrać genialnie. Niestety, z drugiej strony taka elektronika jaką wymieniłeś to stanowczo za mało pod te kolumny.

Ja bym w ogóle nie łączył HK365 z Monitor Audio. Robiłem odsłuch u klienta w domu i to nie jest to. Podłączyliśmy Monitor Audio RX8 do w/w HK i niestety, te kolumny nawet 20% swoich możliwości nie pokazały. Do tego konkretnego Amplitunera znakomicie za to nadają się Paradigmy 11v7 - grają z Harmanem nieco bardziej z życiem od MA zwłaszcza słychać to na wysokich tonach. Odsłuchiwaliśmy: Roxette-Joyride, B.B. King & Friends - 80 , Dire Straits - On Every Street.

MA dobrze grają z Denonami - to każdy tu na forum potwierdza. Bardzo Dobrym rozwiązaniem do tego Harmana są też Dali Ikon 6 MK2. Czasami mam jednak wrażenie, że Harman stroi swoje sprzęty tak, żeby sprzedawać je ze swoimi JBL'ami.

Ja również nie łączyłbym AVR365 z RX8 ale właśnie z AVR460. RX8 potrzebują dużo prądu żeby grać. AVR460 ma dwa razy mocniejszy zasilacz według danych producenta. Co do brzmienia, to u mnie RX8 z AVR460 gra pięknie zarówno w kinie jak i stereo, system gra równo całym pasmem bez uwydatniania poszczególnych zakresów. Słucham wszystkiego więc potrzebowałem sytemu uniwersalnego z nie męczącą górą i głębokim basem, który zagra klasykę, jazz, pop jak i metal. System sprawuje się doskonale.

jesli zdecydowanie chcesz pozostac przy kolumnach monitor audio, to za cene ponizej 5k zl kupisz pare uzywanych gs20. i to jest duzo lepszy wybor niz rx6 lub rx8.

polecam ebay.de, tam znajdziesz nawet powystawowe egzemplarze z pelna gwarancja.

Alternatywnie zwróciłbym jeszcze Twoją uwagę na kolumny Tonsil Pulse (teraz także dostępne w kolorach piano), jest to jednak konstrukcja 2-głośnikowa tak więc jeśli posiadasz pomieszczenie do 22-25 m2 będzie idealnie.

Pulse nie dadzą rady w większym pomieszczeniu? W końcu to konstrukcje wolnostojące więc do 30-35 m2 nie powinno być problemu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.