Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza Rock/Metal

PietroPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam pomocy w dobraniu wzmacniacza do kolumn Quadral Vulcan. Pisałem w temacie dotyczącym wzmacniaczy ale tam nie każdy zagląda itd. dlatego zwracam się po raz kolejny o pomoc z wyborem. Mam już mętlik w głowie od szukania czegoś odpowiedniego do cięższych brzmień (Motorhead, Megadeth, AC/DC itd.), a czytając forum doszedłem do wniosku:

Rotel - duża dynamika, ale gra zbyt ostro do tego rodzaju muzyki

Marantz - gra zbyt grzecznie bez wykopu, stopa zlewa się w całość itd.

Yamaha - dudni basem i graj skrajami pasma

Szukam czegoś do powiedzmy 700zł w porywach do 900 jeżeli faktycznie różnica brzmieniowa będzie duża.

https://www.audiostereo.pl/topic/95396-wyb%C3%B3r-wzmacniacza-rockmetal/
Gość

(Konto usunięte)

1. Moim zadniem ważniejszym od doboru wzmacniacza jest dobór kolumn, jeśli już.

To one bardziej decyduja o "wykopie", dynamice brzmienia, czy też "słyszalności walenia w stopę" ;)

2. I uważam, że na tym samym poziomie cenowym (czy też hierarchii producentów - "niższa półka, wyższa półka") wzmacniacze, zresztą dotyczy to i odtwarzaczy, zabrzmią podobnie.

Nie ma tutaj jakichś kolosalnych odstępstw - ten do muzyki rockowej, a tamten wzmacniacz do jazzu.

Nie oczekuj więc, że kupiony w tym samym zakresie cenowym np. NAD, Rotel odtworzą super rocka, a Marantz fatalnie.

Cudów nie ma! Ostatni, który był, zdarzył się ok. 2000 lat temu... ;)

Kurde same utrapienie z tymi Vulcanami :) jakieś opętane są :) nikt ich nie słyszał i nie może doradzić jaki wzmacniacz by pasował. Pewnie dlatego kosztowały 200 zł :)

a tak na serio

Może jakieś propozycje wzmacniaczy ? zastanawiałem się nad Marantz PM-82, Yamaha AX-700/900 (jeżeli uda znaleźć mi się 900 za normalne pieniądze). Który Rotel jest mniej więcej z tej samej półki jakościowej ?

rotel RA971; 972; 980

Dokładnie. Dynamika, przejrzystość, bas, wykop itd.

Miałem 971 i 980. Dobre wzmaki a takiej muzy też słucham.

Nie można dać im za ostrych lub za jasnych kolumn. Same rotele jednak nie kują wysokimi.

urządzenia w podobnym pułapie cenowym nie brzmią podobnie,potrafią się skrajnie różnić

rotel 971 będzie świetnym wzmacniaczem ,jeżeli będzie za jasno korygujesz to kablami ,które również "grają" bardzo różnie ,dobierasz też odpowiednie kolumny,czyli musisz mieć jakąś podstawę (wzmacniacz,głośniki...) i na tym budujesz dalej

jak dla mnie do metalu trzeba mocnego basu ,kiedyś miałem kolumny Paradim Monitor 3 a do tego kable Monster Z1 ,bas zwijał mi wykładzinę na podłodze...

Nie wiem co to za kolumny, ale jak grają na tyle ile kosztują, to nie ma sensu kupować do nich wzmacniacza za 700-900 złotych. Używany wzmacniacz z tego pułapu cenowego będzie adekwatny do nowych kolumn za kwotę nawet 5k zł, więc do używek powiedzmy za 2,5k. Do kolumn wartych 200 zł wzmacniacz za 200 będzie zdecydowanie sensowniejszy...

No i zdecydowanie lepszą jakość uzyskasz kupując w przedziale cenowym do 900 zł jakieś fajne kolumny za 600 i wzmacniacz za 300, niż dokupując wzmacniacz za 700 do kolumn wartych 200 zł.

Chyba, że to rozwojowa sprawa i w przyszłości planujesz wymianę kolumn, ale wtedy nie ma co się nastawiać na dopasowywanie wzmaka do tych quadrali.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość

(Konto usunięte)

urządzenia w podobnym pułapie cenowym nie brzmią podobnie,potrafią się skrajnie różnić

rotel 971 będzie świetnym wzmacniaczem ,jeżeli będzie za jasno korygujesz to kablami ,które również "grają" bardzo różnie ,dobierasz też odpowiednie kolumny,czyli musisz mieć jakąś podstawę (wzmacniacz,głośniki...) i na tym budujesz dalej

jak dla mnie do metalu trzeba mocnego basu ,kiedyś miałem kolumny Paradim Monitor 3 a do tego kable Monster Z1 ,bas zwijał mi wykładzinę na podłodze...

I nie pomyl kolejności, bo to podstawa dobrego brzmienia!

Tak więc kształtuj brzmienie według wpływu poszczególnych elementów na nie:

wpierw wzmacniacz, a resztę skoryguj kabelkami...

No cóż... ;)

Kurde same utrapienie z tymi Vulcanami :) jakieś opętane są :) nikt ich nie słyszał i nie może doradzić jaki wzmacniacz by pasował. Pewnie dlatego kosztowały 200 zł :)

to ja je odkupie i masz problem z glowy :)

poszukaj na forum jest kilka tematow "wzmacniacz do rocka / metalu"

Witam, szukam pomocy w dobraniu wzmacniacza do kolumn Quadral Vulcan. Pisałem w temacie dotyczącym wzmacniaczy ale tam nie każdy zagląda itd. dlatego zwracam się po raz kolejny o pomoc z wyborem. Mam już mętlik w głowie od szukania czegoś odpowiedniego do cięższych brzmień (Motorhead, Megadeth, AC/DC itd.), a czytając forum doszedłem do wniosku:

Rotel - duża dynamika, ale gra zbyt ostro do tego rodzaju muzyki

Marantz - gra zbyt grzecznie bez wykopu, stopa zlewa się w całość itd.

Yamaha - dudni basem i graj skrajami pasma

Szukam czegoś do powiedzmy 700zł w porywach do 900 jeżeli faktycznie różnica brzmieniowa będzie duża.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Quadral Vulcan są różne typy, może bardziej sprecyzujesz typ kolumn wtedy koledzy będą mieli pełen obraz zagadnienia, i będzie łatwiej dobrać wzmacniacz.

Pozd.

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ukryta Zawartość

A ja już zalicytowałem Rotela :D , no nic poczekam aż ktoś mnie przebije i rozejrzę się za NAdem :)

Ukryta Zawartość

ROTEL RA-02:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie nie powinieneś brać nic nowszego niż 15 lat :) Wzmacniacz to wzmacniacz, różnice naprawdę nie są wielkie i nie wymyślono znacznych innowacji od baaaaardzo dawna, co najwyżej jak zrobić to samo taniej. 20 letni Marantz, Yamaha, Luxman, Denon, Onkyo itp. z ówczesnej średniej półki wciągnie nosem jakiegoś shitowatego kilkuletniego rotela z najniższej. Dodatkowo o marce Rotel mam bardzo złe zdanie i trzymałbym się od nich z daleka.

Marantz PM 82 (choć niekoniecznie musi być dobry do rocka) za jakieś 700-800 zeta z takiego NADA 352 czy Rotela RA-02 zrobi mielone. 7 metrowym kijem byś ich nie tknął :) Przy czym, do kolumn za 200 zł to one będa w sam raz, a taki Marantz nie ;)

Aha, kolumny są widzę również ostro vintydzowe, więc może za te 200 zł grają naprawdę nieźle i jednak warto byłoby mieć do nich przyzwoity wzmacniacz :)

Wg mnie nie powinieneś brać nic nowszego niż 15 lat :) Wzmacniacz to wzmacniacz, różnice naprawdę nie są wielkie i nie wymyślono znacznych innowacji od baaaaardzo dawna, co najwyżej jak zrobić to samo taniej. 20 letni Marantz, Yamaha, Luxman, Denon, Onkyo itp. z ówczesnej średniej półki wciągnie nosem jakiegoś shitowatego kilkuletniego rotela z najniższej. Dodatkowo o marce Rotel mam bardzo złe zdanie i trzymałbym się od nich z daleka.

Marantz PM 82 (choć niekoniecznie musi być dobry do rocka) za jakieś 700-800 zeta z takiego NADA 352 czy Rotela RA-02 zrobi mielone. 7 metrowym kijem byś ich nie tknął :) Przy czym, do kolumn za 200 zł to one będa w sam raz, a taki Marantz nie ;)

Aha, kolumny są widzę również ostro vintydzowe, więc może za te 200 zł grają naprawdę nieźle i jednak warto byłoby mieć do nich przyzwoity wzmacniacz :)

Dałem za nie co prawda 200zł ale jako nowe kosztowały 3.250, - DM / szt. ;)

Wooooooo, no to chyba interes życia zrobiłeś. Żal byłoby kupić jakiś wzmacniacz warty teraz około 2k zł za nowy, zamiast jakiegoś porządnego klocka który kiedyś kosztował 2000 DM :)

Wooooooo, no to chyba interes życia zrobiłeś. Żal byłoby kupić jakiś wzmacniacz warty teraz około 2k zł za nowy, zamiast jakiegoś porządnego klocka który kiedyś kosztował 2000 DM :)

W takim co byś polecił ze swojej strony ( oprócz Marantza PM-82 który podobno nie nadaje się do cięższych brzmień) ? :)

No właśnie nie wiem z używek, bo na razie mam Marantza PM-72. Jestem generalnie bardzo zadowolony, gra z podłogówkami Acoustic Energy Neo 3 i brzmienie jest dość neutralne, ale jest w tym jakiś cień delikatności. Ja słucham bardzo wielu rzeczy, więc mi to zupełnie nie przeszkadza. Natomiast testowałem ostatnio różne nowe wzmacniacze do 5k i jestem na 90% pewny, że ten Marantz spokojnie im dorównuje. Pomijając absolutnie genialnego xindaka MT-3 który wciągnął je wszystkie nosem zupełnie w tym przedziale cenowym nie ma powodu do upgradu (poza tym Xindakiem na którego powoli ciułam ;). Natomiast NADy i Rotele, modele poniżej 3 tysięcy grały gorzej, dlatego odradzam w miarę nowe używki najniższych modeli. Poza tym, brzmienie to tak naprawdę kwestia kolumn i odpowiednie kolumny mogą całkowicie zniwelować delikatnościowe tendencje Marantza i nie będzie problemu.

W każdym razie ja przed zakupem tego Marantza interesowałem się wzmakami z tej linii - kilka wyszukanych na szybko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukaj jakichś opinii o tym jak te serie bądź całe marki sprawdzają się w preferowanej przez ciebie muzyce. A poza tym możesz eksperymentować, bo te klocki można potem prawie zawsze bezstratnie odsprzedać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tymi archiwalnymi cenami starych sprzętów jest czasami jak z bacą co psa za milion wymienił na dwa koty po pięćset tysięcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.