Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera Sony vs Yamaha do słuchania stereo ~` 2000zł

Neverland69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem tutaj nowym użytkownikiem chociaż forum przeglądam :) Dlatego jeżeli popełnię głupstwo porostu mnie upomnijcie :) Postanowiłem kupić amplituner oraz głośniki (rozważałem kwestie wzmacniacza) wzmacniacz odrzuciłem ze względu na to ze chce podłączyć pod to TV, konsole, odtwarzacz Asusa do filmów.

Amplituner ma działać z 2 kolumnami Jamo S606 nie chce kupować 5 kolumn ze względu na przeciętnej wielkości pokój i ogólnie złe opinie na temat słuchania muzyki w głosnikach 5.1. Ale zmierzajmy dalej generalnie 50/50 ma służyc do oglądania filmów i słuchania muzyki głównie Rock i Heavy Metal (Pink Floyd, Queen, itd) Na amplituner chce wydać max 2000zł na nowy rozważam kilka opcji ale chciałem je zawęzić do dwóch producentów Sony i Yamaha, byłem ostatnio w salonie sonego i sprzedawca mnie przekonywał ze model:

Sony STR-DH820

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma opcje która sie nazywa HP 2CH (HP (2CH)) ok 1699zł

bądź

Sony STR-DN1020 ok 2000zł

"Tryb ten jest ustawiany automatycznie po

podłączeniu słuchawek (poza funkcją

„A. DIRECT”). Standardowe źródła

2-kanałowego dźwięku stereo całkowicie

omijają przetwarzanie za pomocą pól

dźwiękowych, a wielokanałowe formaty

przestrzenne są przekształcane na

2-kanałowe, poza sygnałami LFE."

Prosto mówiąc naciskając magiczny guziczek omijamy całe przetwarzanie i elektronikę amplitunera ( podobno ma to tylko Sony) w tym przedziale cenowym teraz pytanie czy inni producenci tez mają taką funkcje ? Jaki model polecacie czytałem ze wart polecenia jest amplituner Yamaha RX-V671 tylko pytanie czy tam cos takiego jest tylko inaczej sie nazywa ? Czy to jest w ogole coś warte czy to nic innego jak kit sprzedawcy.

Jeżeli macie jakieś inne sugestie jestem otwarty byleby były poparte argumentami.

Pozdrawiam i jak gdzieś się walnąłem - krzyczcie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

inne firmy też to mają ale to i tak nie działa jak o tym piszą, postawisz koło takiego amplitunera wzmacniacz używany 300-400zl np rotela i bedzie pozamiatane, skoro 2.0 to po co ten amplituner

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2

Chcesz koniecznie amplituner do 2 kolumn wybierz amp stereo po co 5 końcówek, potencjał tego amplitunera będzie się marnować w stereo, do 2 kanałów z yamaha proponuje np :

Ukryta Zawartość

To pytanie raczej do zakładki stereo :)

Ukryta Zawartość

Zrob jaki Ci koledzy radza.

Od kilku lat sluchalem muzyki na AV ampach, poczawszy od Denona 19XX skonczywszy na Onkyo 805. Niedawno kupilem wzmaka Advance Acoustic MAP 308 (uzywany za 600€) i zapomnialem o ampli. W kinie sluzy jako koncowka.

Jezeli starcza Ci dwie kolumny to idz w stereo bo co innego nie ma sensu.

Czyli ta yamaha do stereo sie nada ? tylko teraz pytanie czy nie lepiej jest kupić wzmacniacz np HK 980 co o nim sądzicie ? Chcialbym podłączyć pod ten wzmacniacz tv lcd oraz konsole jako odtwarzacz plyt + odtwarzacz filmów asus mini player czy to wszystko będzie działać jak kupię wzmacniacz a nie amplituner ? Czy naprawdę taka jest różnica w dźwięku między 5.1 a stereo na korzyść stereo. Czy te wszystkie dekodery dźwięku które są do odsluchu w filmach nie sa warte dopłaty ?

Starsza konstrukcja jednak dość udana Denona. Nie mozna zarzucić jej wad. Ja osobiscie nie przepadam za dzwiekiem Denona. Przy głosniejszym graniu i w basowych kawałkach ma basu ąz nad to i jest malo kontrolowany. Przy połączeniu z Jamo spiłowały by nieco gory wiec dobre zestawienie. Zastanowil bym się mocno jednak nad NAD 316 lub Yamaha RX 300 a dorzucił bym do lepszych głośników Roth Oli 40 lub Tannoy V4.

bardzo wiele pozytywnych opinii przeczytałem na temat tego amplitunera stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak Wy się do niego odnosicie ? wart swoich pieniędzy ? Te glosniki Jamo sluchalem w salonie Sonego bardzo fajnie grają moim zdaniem. Lepiej kupic tego denona czy np taką Yamahe ?

Ukryta Zawartość

Czyli ta yamaha do stereo sie nada ? tylko teraz pytanie czy nie lepiej jest kupić wzmacniacz np HK 980 co o nim sądzicie ? Chcialbym podłączyć pod ten wzmacniacz tv lcd oraz konsole jako odtwarzacz plyt + odtwarzacz filmów asus mini player czy to wszystko będzie działać jak kupię wzmacniacz a nie amplituner ? Czy naprawdę taka jest różnica w dźwięku między 5.1 a stereo na korzyść stereo. Czy te wszystkie dekodery dźwięku które są do odsluchu w filmach nie sa warte dopłaty ?

Nie szukaj różnic między amplitunerem a wzmacniaczem bo jedyna podstawowa to taka że amplituner to wzmacniacz zintegrowany z radiem, tu chodzi o liczbę końcówek mocy, czyli do 2 kolumn musisz szukać amp lub wzmacniacza ale stereo z 2 końcówkami bo za ten budżet który wyznaczyłeś dostaniesz lepsze jakościowo stereo.

Co do tego pytania różnicy dźwięku w 5.1 no cóż są lepsze i gorsze opracowania, za 5.1 do mnie przemawiają filmy gry koncerty, ale muzykę wolę jednak stereo. Jeśli myślisz o rozbudowie systemu w przyszłości do 5.1 to należy takiego amp lub wzmacniacza szukać :)

no własnie i tu zaczyna sie problem :) po 1 jako odtwarzacz (czytnik płyt) ma mi służyc Playstation 3 (ma wyjscie tylko hdmi) jak rozumiem podłącze to do telewizora a telewizor zepne ze wzmacniaczem i powinno byc ok. Czy to dobry pomysł ? Amplituner/wzmacniacz ma mi służyc 50/50% muzyka/ filmy no i dlatego tez mam dylemat.

no własnie i tu zaczyna sie problem :) po 1 jako odtwarzacz (czytnik płyt) ma mi służyc Playstation 3 (ma wyjscie tylko hdmi) jak rozumiem podłącze to do telewizora a telewizor zepne ze wzmacniaczem i powinno byc ok. Czy to dobry pomysł ? Amplituner/wzmacniacz ma mi służyc 50/50% muzyka/ filmy no i dlatego tez mam dylemat.

Sam posiadam ps3 lepiej jest połączyć to bezpośrednio z wzmacniaczem kablem optycznym

Amp stereo który posiada takie wejście to np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.