Jump to content
ahaja

NUDA II - wątek techniczny

Recommended Posts

A ja się pokusiłem o wlutowanie dip-switch'y strony spodniej (bottom), tak aby była możliwość przełączania dopasowania przez wycięte CNC otwory w obudowie.Opis na przelącznikach pozostaje analogiczny,różni się kierunek ON-OFF

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

W obudowie Hydrogigu T441 (440X260X65) mieści się sekcja MM i PSU z transformatorami Indela 029/50(50W).

Można dać MM i MC a zasilanie dać w drugiej obudowie.W pokrywie wycięte CNC otwory na dip-switche

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowe zamówienie sprawiło, że odkurzyłem swoją Nudę kupioną już jakiś czas temu. Czekała sobie polutowana na podłączenie pod 220V. Zgodnie z instrukcją najpierw podłączyłem zasilacz i ustawiłem wyjściowe 17V na każdej sekcji. Ta operacja udała się bez problemów. Podpiąłem następnie dwie płytki MM i chciałem ustawić na nich napięcia, ale regulacja potencjometrami nic nie daje. Wszystkie napięcia stoją w miejscu (patrz zdjęcia). Dodam dla jasności, że potencjometry w zasilaczu zostawiam ustawione na 17V i ich nie ruszam.

 

Jeżeli chodzi o polaryzację elementów to wydają się być w porządku. Czy taki problem może być objawem wady jakiś elementów?

 

47518856.jpg29841634.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

LM-y i BC dobrze są wstawione i polutowane ? Może gdzieniegdzie na innych elementach lut nie przepłynął na druga stronę PCB

A jakie masz napięcie na wsuwkach wchodzacych na PCB MM? i na samych kabelkach doprowadzajacych zasilanie _+.

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

lut nie przepłynął na druga stronę PCB

 

To płytki nudy nie mają metalizowanych otworów???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kol pisze o mk,I ,może oszczędnie z cyną pracował.i nie popłynęła na wskroś.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może gdzieniegdzie na innych elementach lut nie przepłynął na druga stronę PCB

Nie wiem czy na obu płytkach mógł wystąpić ten sam brak przetopu, ale sprawdzę to.

 

 

A jakie masz napięcie na wsuwkach wchodzacych na PCB MM? i na samych kabelkach doprowadzajacych zasilanie _+.

Dzisiaj może będę miał trochę czasu wieczorem to posprawdzam te napięcia i dam znać.

 

Dzięki za pierwsze sugestie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każda z wersji pre jaka tu była miała metalizację otworów. Zatem w sumie wystarczyło podłutować element z jednej strony i działa.

Jeśli lutowie się rozpływa w czasie lutowania to dobrze. Jeśli się robi coś ala 'bombka' to oznacza, że nie łapie - trochę kalafonii załatwia sprawę.

 

Te liczby podane na rysunkach to wartości napięć? Coś małe ...

Zobacz jakie napięcie jest na zasilaczach po podpięciu pcb preampa. Ustaw niższe napięcie wyjściowe z zasilaczy: 15-16V.

 

Z mojego doświadczenia:

jesli wlutowało się elementy bez błędów to nie ma siły, by to nie ruszyło z kopyta od razu.

Najczęściej:

zmienia się stabilizatory, tranzystory, wstawia odwrotnie opampy ... to takie proste błędy, każdemu się mogą przytrafić.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

UWAGA - PROSZĘ O SPRAWDZENIE:

 

Proszę Kolegów, którzy dostali sety z sekcjami MC LO o sprawdzenie czy w paczkach z

 

zasilaczami do nich jest 16 kondensatorów 100n (małe niebieskie).

 

Jeśli jest tylko 8 to proszęo sygnał, doślę.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpiąłem płytki preampa i ustawiłem napięcia na wyjściu na 15,5V. W pierwszym punkcie kontrolnym pre mam 5.10V, a na drugim 3.5V. Wydrukowałem też schemat i z czerwonym pisakiem posprawdzałem wszystkie elementy. Wychodzi, że jest okey. Jeżeli chodzi o samo lutowanie, to do każdej nóżki użyłem trochę kalafonii, ale nie przesadnie, także cyna ładnie się rozpływała na płytce. Zanim zabiorę się za poprawianie punktów lutowniczych wrzucam Wam fotki w wysokiej rozdzielczości. Może ktoś zobaczy coś, czego ja nie widzę. Jestem przekonany, że problem wywołuje jakaś pierdoła (nie piszę tutaj o sobie, chociaż można by to też tak zrozumieć), bo układ jest bardzo prosty w montażu.

 

dsc0031kopia.th.jpg dsc0029kopia.th.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź LM i Bc czy są dobrze wsadzone :)


There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak.

 

Poza tym: zdecydowanie wygodniej jest ciągnąć kolorowe przewody , bo wtedy trudno o pomyłkę. To też bym sprawdził: czy od V+ z zasilacza wchodzi na V+ na pcb pre i tak dalej.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem małą nadzieję na to, że jak przedstawię swój problem to zaraz ktoś podpowie który element nie działa poprawnie. Trochę na skróty, ale nie mam wyrobionej elektronicznej intuicji, więc liczyłem na to że opis napięć jednoznacznie określi przyczynę usterki. Widzę, że tak łatwo nie będzie. Już się nie lenię i biorę schemat do ręki. Po kolei zacznę szukać problemu, bo montaż uznaję za sprawdzony (łącznie z BC i LM).

 

Tak dla zupełnej pewności proszę o opinię, czy dobrze rozumiem proces regulacji napięć. Poprawny proces podłączenia MM Nudy to ustawienie na wyjściu zasilacza napięcie rzędu 16V. Jeżeli wszystko działa poprawnie takie samo napięcie powinienem mieć na pierwszych pinach kontrolnych w sekcji MM. Następnie regulując napięcie potencjometrem w sekcji zasilania MM ustalam je w taki sposób, aby na drugich pinach kontrolnych pojawiło się napięcie pracy wstawionych układów. W moim przypadku zaczynam od NE5534 dla których ustalam jakieś 10V. Czy tak?

 

Przepraszam ahaja, że straszę ludzi swoimi pytaniami, ale mimo wszystko uznaję układ za jeden z prostszych do złożenia. Wszystko tak pięknie opisałeś i skonstruowałeś, że to musi działać:)

 

Dam znać o postępach.

Edited by mate_ous

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po to jest ten wątek by sobie radzić i pomagać.

Nikt nie jest nieomylny.

 

Ja pisałem o tych elementach aktywnych (LM; BC) bo to najczęstsze błędy. Jeśli one są OK, kondy z tego co widzę również, to prawdopodobnie rezystory - zamienione na przykład.

 

Napięcie na pcb pre można zmierzyć bez opampa na nóżkach podstawki precyzyjnej.

 

Jesli na wyjściu zasilaczy masz ustawione 15-16V to to samo musisz mieć na wejściu na pcb pre. Jeśli nie to może zamieniłeś kable.

1. Czy LM w zasilaczu się grzeją?

2. Jaki jest spadek napięcia na rezystorach w gałęziach zasilania na pcb zasilaczy?

3. Jakie trafo do tego podpiąłeś?


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wczorajszym dniu u mnie też się troszkę posunęło :), ale do końca to jeeeeeeeszcze. Na razie odpalone zasilacze i zlutowane MC.

post-30447-0-25298500-1342347679_thumb.jpg

post-30447-0-32434000-1342347698_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

MC - wejście sygnału - w miejsce potka robimy zworę, prawda ?


____________________________________________

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benpe - dziękuję, tak.

 

Na wejściu sygnału na pcb pre jest miejsce na helitrim (np 50R). Można wstawić taki i wyregulować do wartości mniej więcej odpowiadającej oporności wewnętrznej wkładki MC.

 

Można również wlutować tam zworkę jak na moim zdjęciu.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaką metodę przyjąć przy ustawianiu switchy , czy np. ustawić standardowe 47k ohm i próbować ustawić wartości w pobliżu tych 47k ohm, czy zacząć od najmniejszych wartości? Moja wkładka wg producenta ma właśnie 47k ohm , natomiast pojemność przewodu w Thorensie TD318 to 150pF - zgodnie z danymi w inst. obsługi.Takie ustawienia zastosowałem czyli R=47k ohm i C=150pF, jak narazie dźwiękowo przeciętnie, opampy OPA134

Share this post


Link to post
Share on other sites

47k to raczej podają dla MM jako obciażenie.

Zwykle wejścia wzmacniacza (pre) mają dopasowanie właśnie na 47 k.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, najlepiej zacząć od 47k , bo jest mało danych dla tej wkładki, a potem sie pobawić.

 

Na alle... można zakupić OP27 z AD zamiast tych 134. Już ciekawsze od 134 będą proste NE5534.

Ale to moje zdanie.

Edited by ahaja

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie ladnie gra na LME49710

OPA604 też wypada jak trzeba

 

a ceny obu przystępne

 

134 zagrały słyszalnie gorzej


audiokarma.org

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie zasadnicze : czy czepiać się oscylacji 0,1V w napięciach zasilających.

Ustawiajac napięcie na wyjściu PSU na +-16,50V po wyregulowaniu na PRE mam w punktach przy opampie 11,50V .Z tym ,że po każdorazowym przełożeniu podłączenia (Pre>PSU w 4 kombinacjach płytka pre- zasilacz) napięcia zmieniają sie w zakresie 11,45V -11,55V w każdej gałęzi Czy to + czy -. Pomiar jest bez obciążenia układem scalonym,na "jałowym biegu". Każdorazowe przełożenie przewodów zasilajacyh daje odmienny wynik od poprzednio wyregulowanego.Nie jest to wiele (o,1V ) ale jest niepowtarzalne .Jak podlaczę i zostawię :"na wygrzewanie "- trzyma o.k

.LM lekko letnie,

Wersja na helipotach w PSU.(Tradycyjna:)

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Docelowo zawsze ustawiaj pod obciążeniem.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do MM mam LME49710NA.

O modusie myślę i będe zamawiał, ale niestety jeszcze nie w najbliższych miesiącach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.