Jump to content
ahaja

NUDA II - wątek techniczny

Recommended Posts

Zawartośc pasuje - bład w opisie na PCB.Ale łatwe do wychwycenia. 1K jest tylko 2 szt w tym wycinku switcha.

 

I rezystor w poz 3 GAIN swicha ma opis 4k02 a w paczce mamy 4k.zwielokrotnione 2x.

Zamiast 4k02 jest 4k.Sumarycznie ilość się zgadza.

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. W paczce są 4 sztuki 4k02.

Nie ma tam błędu jako takiego w opisie na pcb ... miejsca zabrakło ... ;-)

Dlatego cały czas kładłem nacisk by składać z wydrukowanymi rysunkami z naniesionymi wartościami.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego cały czas kładłem nacisk by składać z wydrukowanymi rysunkami z naniesionymi wartościami.

 

Oj tam oj tam , ....trzeba ćwiczyć IQ:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cd pytań.- W FAQ nie znalazłem odpowiedzi.

 

Co robić z rezystorem 10 Ohm , który jest w pakiecie z LED i DZ.11/12/13/

Jest tego 8 szt,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamięć zawodzi:(

Tym razem robię "zlecone"/Przy własnym stawiałem to samo pytanie .Cóż -starość nadchodzi:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I do Konstruktora pytanie :

Czy można zamienić wobec braku 2 szt, 100nF i dać 220nF na to samo napiecie (63V)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W którym miejscu?


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

MC - przy 56uF okolice LM317/337 zaraz przy wejściu zasilania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tam 100n są na wejściu stabów (na liniach zasilania idących od gniazda PSU) i za stabami.

Mogą być 220n.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dotyczy PSU

 

O ile z zastosowaniem helitrimow bezproblemu mogę ustawić napięcia _+13,2V(tak sobie wybralem :)

to przy wersji z LED i DZ12, na wyjściu (wsuwkach )-mam ok.+-19V . Diody zenera jak pisałem 12V

Ledy sygnalizują świeceniem napiecie.,Symetrycznie wskazują zanik napiecia po wyłączeniu sieci (równomiernie gasną )

Pomiar ten jest bez obciażenia płytkami MM/MC..Wiem że była sugestia aby napięcia ustawiać po ich podłączneniu.Ale +-19V nie każdy opamp zniesie.

Napiecia z helitrimami jest o.k.

trafo 2x12(2x 2,05A)

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piszesz o zasilaczach na pcb pre czy o głównych zasilaczach? Bo tam mają być wsadzone ledy+zenery.

Na pcb pre tylko zenery.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro pisze, że dotyczy PSU, a pomiar jest bez obciążenia płytkami MM/MC - to chyba główne zasilacze.

Edited by burz

Share this post


Link to post
Share on other sites

główny PSU ten z ledami .

Sprawdzałem w drugim zestawie z helitrimami i jest tez ok.

Przy diodach i LED pojawia się ????? +-19v

Przy zastosowaniu helitrimow w PSU i DZ11V na obu płytkach ( MM) przy podstawce opampa mam +-11,47 V

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinieneś mieć:

12V+1,8V+1,25V=15,05V około na wyjściu

Jeśli nie masz to coś nie tak zrobiłeś z diodami.

 

13,2V w PSU to za mało. Tam powinno być około 15V - 16V.

Bo jeśli masz w psu MM diody 11V+1,25= 12,25V

Skoro tyle nie masz to znaczy, że staby nie pracują poprawnie, jest na nich za mały spadek napięcia (pownien być min. 2V).


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy ustawianiu w PSU helitrimami ,moge ustawić i na 16 V .wtedy w zasilaczu na MM gdy jest DZ11 mam na opa 14V

Tak samo zachowują się obie płytki PSU.głównego. i tak samo pre MM.(obie jednakowo zmontowane)

Pisząc o diodach -masz na myśli Zenery czy główne w mostku.(PSU).

 

Kropka na płytce =pasek na diodzie ,przy montażu.

Pasek na DZ =jak na rys w instrukcji PDF.

 

Gdy w układach PSU i PRE (MM) są potki niebieskie - nie ma problemu z ustawieniem napięcia.

16V wPSU i 12 w zas PRE MM.

post-30841-0-51926300-1344235901_thumb.jpg

post-30841-0-01610300-1344236011_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

i pytanie o helipota 2k w sekcji MC przy wejściu przy 100nF.

Powinien tam być ? Brakuje mi go fizyczne .

Co nim ustawiamy?

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pokiełbasiłeś z ledami.

post-1494-0-74551600-1344244065_thumb.gif

post-1494-0-33102300-1344244066_thumb.gif


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to mamy coraz nowsze korekty "live" :)

o potku i c nie było info.

LEDy odpuszczam,skoro wersja Mk I chodziła bez nich i było o.k ,to nie modyfikuje

Pytanie do "składaczy"- a jak Wam się zachowują napięcia z DZ12 i LED.Fakt że zachowana jet symetria "odstępstw" i to w obu płytkach PSU ,każe wątpić w błąd montażu czterech łącznie gałęzi

2x(+) i 2x(-) no i stabilność , bez kłopotów.

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam LEDy/Zenery zamaist potków.

PSU daje +/- 16,3 V

W MM mam DZ12V i do OpAmpów dochodzi po 13,5V.

W MC mam DZ11V i do OpAmpów idzie 12,5V.


____________________________________________

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricon

Wrzuć dobre zdjęcie tego kawałka z diodami na pcb psu.

W psu trzeba dać zenery na wyższe napięcie by potem był zapas, o którym pisałem.

 

Na poprzedniej stronie zamieściłem zdjęcia z wlutowanymi pinami z listwy precyzyjnej - można sobie wtedy wymieniac między helipotami a diodami.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może w zoomie lepiej będzie widać.

Tak jak opisane było . 3piny DIP i wsuwka z diody zenera i wyprowadzenia (dłuższej elektrody A) LED'a. Led zamontowany na "smyczy" z uwagi na sygnalizację _+ na panelu.Nawet jak dałem na 13v to na wyjściu było symetrycznie po 19,20V w gałęzi.

 

I jeszcze uzupełniające

post-30841-0-78839000-1344281923_thumb.jpg

post-30841-0-46656300-1344282196_thumb.jpg

post-30841-0-97345800-1344283904_thumb.jpg

post-30841-0-29321700-1344283995_thumb.jpg

Edited by ricon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pisałem dla mnie to błąd w podłączeniu. Kiedyś też tak miałem, przez nieuwagę i po przelutowaniu leda zadziałało.

 

Te DZ + Led to napięcia referencyjne - nie powinienes brac stąd ledów i ciągnąć kilometrowych kabli ...

Lepiej obciążyć staby na wyjściu i stamtąd wziąć napięcie do świecidełek ;-)

Albo do jednej z wtyczek wyjściowych doterminować dodatkowe przewody i podpiąć ledy z rezystorami ograniczającymi.

post-1494-0-74743700-1344290371_thumb.gif


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko ok.,-poza miernikiem.Chinczyk kolejny raz daje ciała.

Co ciekawsze na pomiarach rezystancji było dobrze i dokładnie ,Padł w zakresie napięcia AC,Ku mojemu przerażeniu wskazywał sieciowe na 271V!!!.

A na wyjściu trafa U" 21V a powinno 17,2V to dało trop.Stąd to wysokie 19V przy pracy z DZ i LED

Po pomiarach drugim miernikiem wszystko o.k.

Drobna rzecz, a stresu full.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie na finał

Diody LED są na 12V czy standartowe niskonapięciowe.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zenerach jest opis na jakie napięcie są.

Ledy maja około 1,8V.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm, mam zenerki+LED i jest spory rozrzut (trafo 2x15,77V) - jeden zasilacz daje na wyjściu bez obciążenia 16,58V i 17,81V (po mostku odpowiednio 20,1V i 19,7V), drugi 18,03V i 17,32V (po mostku 19,8V i 20,1V). Dobrze, że w zasilaczach na płytce MM dałem potki:)

 

Mimo wszystko, czy takie różnice w zasilaczach to sprawa normalna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takich różnic nigdy nie miałem. Najwięcej to jakieś 30mV między gałęziami.

Może wziąłeś zenery na wyższe napięcie o 1V do tej drugiej gałęzi?

Posprawdzam jutro i pomierzę z ciekawości.


PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • MAGAZYN KULTURALNY

  • Blog Entries

  • ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.