Skocz do zawartości
IGNORED

dlaczego na DVD słabo brzmi muzyka?

gigu??

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś umie wyjasnic dlaczego na odtwarzaczach DVD tak słabo gra muzyka ( taka jest opinia na forum i pewnie tak jest chociaż sam nie miałem okazji sprawdzić)- co jest tego przyczyną ? nie znajduje realnego uzasadnienia, przeciez wnetrze powinno byc tylko wzbogacone, a Philips reklamuje ze odtwarza nawet b. dobre płyty SACD które z założenia musza mieć dobrą jakość. (przy tym rozumiem że odtworzyc nie znaczy odtworzyc dobrze) - ktoś zna przyczyne i genezę słabego odtwarzania muzy na DVD?

https://www.audiostereo.pl/topic/9550-dlaczego-na-dvd-s%C5%82abo-brzmi-muzyka/

giguś,

to stwierdzenie to uogolnianie. Moze tandetne DVD gra gorzej niz porownywalne cenowo CD, ale znajdziesz DVD grajace lepiej niz wiekszocs CD. To kwestja jakosci a nie kwestia systemu (DVD vs CD)

xajas

www.jaschiks.com

Dla innych brzmi słabo dla innych tak samo to kwestia tego jakie ma sie uszy:) ale tez tego ze duzo jest przypadków jak porównuje sie np dvd i CD w ten sposób że dvd jest podpiete pod ampli a CD pod wzmaka stereo,wiec nic dziwnego że bedzie cd grac lepiej.

Nie wiem czemu gra gorzej, ale faktem jest, ze kiedys mialem zapietego Denona DVD-2500 i Denona 2560 do tego samego wzmaka Yba Integre zreszta.

Niestety obydwa te zrodla dzielila przepasc na korzysc CD, dzwiek z DVD byl plaski i dwuwymiarowy, cos takiego jak glebia po prostu nie istnialo. Sa dobre odtwarzacze DVD potrafiace zblizyc sie dzwiekem do dobrego CD, maja jednak cene taka, ze kupilbys dwa porownywalne podobnie brzmiace kompakty i jeszcze zostaloby Ci kasy na DVD z dobra wizja.

Moje piec groszy.

Rzeczywiście, muzyka na DVD brzmi gorzej - a może po prostu inaczej. W moim HK3550 podpiętym do Totemów Rokk i DVD 25 jako źródło, muzyka Dire Straits (na przykład) brzmi miękko i jakby trochę anemicznie. Z kolei na zestawie Cambridge A 500 + D500 na tych samych Rokkach wymiata! Na pewno średnica w w CA jest o niebo lepsza niż w HK.

Krótko na temat do słuchania muzyki w stereo CD podłączone do wzmacniacza stereofonicznego ,różnica pomiędzy DVD podpiętym do amplitunera zasadnicza,jeśli ktoś chce korzystać z tego i tego to amplituner z wyjściami pre-out i do nich podłączony wzmacniacz stereo a do niego odtwarzacz CD a DVD do amplitunera.

Tak i 20 000 na biorku!! - czy wy macie pokolei w glowie?? Chcialbym posluchac szczerze wam powiem ta roznice w dzwieku!! ale mi chyba nie dane bo u nas nic sie nie da nawet pozyczyc :((

różnica jest w sprzecie ... o tym wszyscy wiemy ... ale chyba najgorsza plaga sa "źle" nagrane ścieżki - nie chlujnie wydawane płyty aby obnizyc cene ( rynek wymogl przeznaczenie takich płyt - tanie zintegrowane wieże stereo ) ... bardziej ambitne tytuły owszem dokładają starań ale zeby tak wejsc do sklepu i sobie kupic płytke i z przyjemnością posłuchac - to marna szansa ...

proponuje aby ktoś podał kilka tytułów ( lacznie z wydawca ) których warto posłuchac dla samego faktu muzyki ...

albo nawet jakie internetowe sklepiki które tym handluja ...

"Ja nie pisze ze nie slysze!! tylko mowie ze chcialbym uslyszec jaka jest roznica"

ale jak by doszło do tego zebys posłuchał i nie usłyszał róznicy to znajac Ciebie na forum od razu być ogłosił ze nie słychać różnicy i tyle;)

Nie napisalem bym ze ja nie slysze roznicy i nie bede wydawal kasy po to zeby sie komus upodobac!!! Nie wydaje Ci sie ze znowu sie czepiasz?? no ni,c mozemy walczyc nie boje sie takiego prostaka jak ty !!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.