Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 3805 - słaby zasilacz (!?)

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

w najnowszym teście magazynu Audio podają, że w/w Denon ma (za) słaby zasilacz w związku z czym moc spada z 107 W/8 Ohm - 2 kanały do 70 przy 5 (przy 7 nie sprawdzali) i jest to najsłabszy wynik z testowanej piątki - słabszy nawet od Yamahy RXV2400 !! w której zasilacz "wygląda" jeszcze marniej ... - a tak chwalono denona za dobre zasilanie ;-(((

Nie mówiąc o tym, że teoretycznie przy 4 Ohm'ach będzie pewnie jeszcze gorzej - biorąc pod uwagę, że Denon nie poleca - czy tez raczej nie dopuszcza - kolumn poniżej 8 (a nawet 6 !!!)

I tu moje pytanie - czy przy takich parametrach wzmacniacza można go używać bez strat dla jakości dźwięku na następującym zetawie kolumn :

fronty - 4 Ohm (ale jak na 4ohmowe niezbyt trudne - minima właśnie w oklicy 4 i 3,5 Ohm)

centralny i surround - 6 Ohm

tylne surround - 8 Ohm

Czy przy małych i średnich pioziomach głośności brzmienie będzie prawidłowe ? Czy z załozenia trzeba poszukać jakiegoś lepszego zasilania ???

Zakładam, że tak na prawde (przy ograniczeniu producenta do 8 Ohm) chodzi o wykorzystanie przy pełnym wzmocnieniu - jeśli nie będzi się przesadzać - czy odczuje się jakieś ujemne skutki zastosowania kolumn 4 Ohm ???

Poradźcie - bo juz nie wiem co kupic ...

Pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/9555-denon-avr-3805-s%C5%82aby-zasilacz/

czsopisma audio znienne są:D. Teraz yamaha bedzie miała cool zasialenie i bedzie wychwalana tak jak denon wczesniej,i wszyscy na forum: nie kupuj denona bo ma marne zasilanie:D.Pewnie Horn dał wiecej w kopercie od Audio Klanu:D

P.S Vonda nie przejmuj sie tym,i tak wiekszośc kolumn 8 omowych ma po 5 Ohmów,nie muwiac juz o 6 Ohmowych czyli tych minimalnych zalecanych przez Denona,wiec jak kolumna ma 4 Ohm to nie powinno spajsc do 1 Ohma:)

P.S 2 jakie masz pomieszczenie??

"Pewnie Horn dał wiecej w kopercie od Audio Klanu:D"

poprawka,powinno byc: Pewnie Audio Klan dał wiecej od Horna:) tak czy siak oba ampli bedą miały zasilanie na tym samom poziomie jakosciowo-wydajnosciowym,bo to podobna klasa sprzetu.

--elfan. :

To JEST kolumna 4 Ohmowa - Sonus (producent) podaje 6 Ohm ;-)) - podałem zmierzone (w prasie ;-)) wartości również przy pozostałych kolumnach

--

czyzby naprawde taka moc mediów ? - ta opinia jest/była ogólnie przekazywana nie tylko na polskich stronach

--

~30 m2 - ale nie prostkątny ...

--

no cóz - Yamahę mozna kupić oficjalnie przynajmniej 1000 złotych taniej ...

< Denon nie poleca - czy tez raczej nie dopuszcza - kolumn poniżej 8 (a nawet 6 !!!)>

Oops - mój błąd miało być "nawet 6" a nie "a nawet 6" - miałem na myśli, że oficjalnie Denon nie dopuszcza nawet 6 Ohm'owych kolumn przy tym ampli

faktycznie !!!

"Speakers with an impedance of from 6 to 16 ohms can be connected for use as front and center speakers"

Dalej to samo piszą o "surround speakers" ...

I jak tu wierzyć prasie ;-))

Dalej pozostanje aktualne pytanie jak podłączenie kolumn 4 ohm'owych wpłynie na dźwięk (że kolumny "pociągną" 2x więcej mocy z wzmacniacza niz 8 ohmowe to wiem - ale czytałem też w "prasie fachowej", że taka konfiguracja powoduje z założenia pogorszenie jakości dźwięku, wyostrzenie itp. - czy to prawda ? - czy to wynika z "teorii" ???, mozna tak uogólnić ??

Może ktoś z "fachowców" się odezwie ...

Też tak czytałem że takie experymenty moga spowodowac jakieś skutki uboczne,ale w praktyce jest inaczej,np słyszałem ze to jest zalezne od tego jak głosno słuchasz,bo jak nie podciagasz gałki volume do wartosci max to nie powinno być problemu.Jak producent zaleca od 6 Ohm to jak podepniesz kolumny co maja na plakietce 6 Ohm to w praktyce beda miały 4 Ohmy wiec i tak nie bedziesz przestrzegał zaleceń,ja mam podpiete kolumny 8 Ohm a w praktyce bedą miały napewno mniej a ampli mam ustawione na min 8 ohm i nic sie nie dzieje wiec w Twoim przypadku powinno być tak samo.A co do tego stwerdzienie że "mogą wystapic jakieś przesterowania" to bardzo wielkie uogólnienie,bo nie wszystkie kolumny na rynku maja takie same spadki inpedancji

to "onanizowanie" sie ta wielkoscia zasilaczy wydaje sie byc specjanoscia tego forum :-))

jak elfan napisal "..Vonda nie przejmuj sie tym.." podlacz co masz i zapomnij te teoretyczne dywagacje powodujace tylko zbedny metlik i zamieszanie. Zarowno D3805 jak i Y2400 to znakomite maszyny a cala reszta to kwestia gustu i preferencji.

BTW. Sa wzmaki/amplitunery ktore na 8 ohm oddaja wiecej mocy (padaja przy nizszych obciazeniach), sa takie ktore na 4 ohm oddaja wiecej mocy (stabilne) tak ze nie ma reguly..

xajas

www.jaschiks.com

Cytat z wspomnianego wcześniej "Audio" :

"NAD jako jedyny amplituner w tej stawce

obsługuje kolumny o impedancji 4ohm. Nie jest

to jednak umożliwiane za pomocą selektora, lecz

w ramach opcji bazowej – jak w większości

wzmacniaczy. Można w tym miejscu zapytaæ,

dlaczego inne amplitunery mają z obciążeniami

4 omy kłopot. Problem jest chyba czysto marketingowy,

gdyą nie ma żadnych przeciwwskazań,

by nawet najtańszy amplituner radził sobie

z 4 omami, tyle tylko, że wtedy jego moc maksymalna

musiałaby przypadać na takie właśnie

obciążenie, a specyfikacja przy 8 omach nigdy nie

osiągnęła by 100W, tylko np. 60, co zbyt atrakcyjnie

już nie wygląda..."

No dobra - moze mi ktoś to w prosty sposób wyjaśnić ;-)))

Rozumiem, ze jest to kwestia odpowiedniego skonfigurowania zainstalowanych końcówek mocy ? ... i, że można by teoretycznie ten sam sprzęt "przstawić" tak aby lepiej pracował na 4 Ohm'y ... kosztem mocy przy 8 ?

mozna przestawić ale chyba tylko yamaszke bo ma przełacznik na 8 i 4 Ohmy.Co Yamaszka to Yamaszka;)

"No dobra - moze mi ktoś to w prosty sposób wyjaśnić ;-)))"

przecież tu masz odpowiedz:

"Problem jest chyba czysto marketingowy,

gdyą nie ma żadnych przeciwwskazań,

by nawet najtańszy amplituner radził sobie

z 4 omami, tyle tylko, że wtedy jego moc maksymalna

musiałaby przypadać na takie właśnie

obciążenie, a specyfikacja przy 8 omach nigdy nie

osiągnęła by 100W, tylko np. 60, co zbyt atrakcyjnie

już nie wygląda..."

czy to za trudne do zrozumienia:)

Wybacz elfan ale prosiłem o pomoc kogoś kto się na tym zna ...

Przy "przestawieniu" miałem na mysli swego rodzaju "upgrade" wzmacniacza nie posiadajacego przełącznika 4/8 Ohm (wiem, ze niektóre Yamahy taki mają ..)

Natomiast jeśli chodzi o wyjaśnienie nurtującej mnie kwestii to nie do końca rozumiem części :

"NAD jako jedyny amplituner w tej stawce

obsługuje kolumny o impedancji 4ohm. Nie jest

to jednak umożliwiane za pomocą selektora, lecz

w ramach opcji bazowej - jak w większości

wzmacniaczy. " interesuje mnie wyjaśnienie sformułowania "opcja bazowa"

Skoro cytuję cd artykułu to właśnie po to aby pokazać, że nie o takie wyjaśnienie mi chodzi -czyli: dlaczego podjęto taką a nie inną decyzje przy konstrukcji wzmaczniacza juz wiem - dalej nie rozumiem tylko na jakiej zasadzie to działa i czy "skonfigurowanie" wzmacniacza pod 8 ohmów da inne "wyniki" brzmieniowe niż konfiguracja pod 4 - nie jestem elektronikiem i dlatego proszę o wyjaśnienie ...

"opcja bazowa" ja rozumiem przez to ze dany wzmak/ampli jest skonstruowany pod kolumny np 4 ohmowe ale mozna podłaczyć i 8ohmowe i bedzie dobrze,a inne ampli np ten denon 3805 albo y 2400 jest skonstruowany pod inna impedancje np 8 ohm,i kolumny 4 ohmowe w teori bedą grac gorzej albo mogą wystąpić problemy z wysterowaniem ich,ale w teorii bo w praktyce nie ma sie czym przejmowac.Sory Vonda że to ja znów Ci udzielam porad ale staram sie pomóc;) moze jakiś fachura mnie poprawi;D.POZDRO

elfan.

"Pewnie Horn dał wiecej w kopercie od Audio Klanu:D"

poprawka,powinno byc: Pewnie Audio Klan dał wiecej od Horna:) tak czy siak oba ampli bedą miały zasilanie na tym samom poziomie jakosciowo-wydajnosciowym,bo to podobna klasa sprzetu.

To koperta musiała zawierać powietrze, duuuuuużo powietrza - bo Denon został oceniony lepiej "bardzo dobra" vs. "dobra+"

P.S.

Spójrzcie na cenę Yamahy w Audio: 7000 pln - skąd się wzięła - nie wiem.

A propos' Yamahy 2400 - czyżby cena sugerowana przez dystybutora wynosiła 7000 (najnowsze Audio), a cena bynajmniej nie z Allegro to 5000??? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żeby było jeszcze śmieszniej bodajże w AudioVideo z ubiegłego miesiąca było również zestawienie amplitunerów za 7000 PLN i wstawili tam Yamahę 1400, która w ww. sklepie kosztuje 4 099.

Jeżeli ceny tak spadają, to może mamy właśnie pierwsze oznaki oddziaływania wspólnego rynku europejskiego na politykę cenową dystrybutorów w Polsce. Taki trend potwierdzają również tańsze modele Yamahy - 750 jest tańsza od "przedakcesyjnej" 640 - ostatnio oglądałem taką w EuroAGD, ciekawe komu ją wcisną ;)

Adamu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A kontynując wątek cenowy właśnie sprawdziłem na stronaich Audio Klanu, że mają promocję w swoich sklepach i Y1400 sprzedają za 3299 a 2400 za 4299 - w takim obrazku nie powinni ich porównywać z ampli za 7k zł - to przecież totalna pomyłka.

W takim układzie ocena db+ dla sprzętu tańszego prawie o 3000 w stosunku bdb dla sprzętu za 7000 to jest bardzo dobrze :)

Ciekaw jestem, czy inni producenci podejmą wyzwanie - chciałbym, żeby to był początek wojny cenowej - z korzyścią dla nas :))

Adamu

• 7 miesięcy później...

Ho ho ho! Ale trafiłem na wątek! Kiedyś temat impendacji i dywagacje czy pociągnie czy nie były moim chlebem powszednim. Opiszę pokrótce dlaczego... Więc miałem amplituner Onkyo tx-555, który miał adnotację że obsługuje kolumny min.6ohm przyznam że przy kupowaniu tego ampli nawet nie zwróciłem na taki fakt uwagi, problem pojawił się gdy nabyłem duże podłogowce Mission 704 które mimo nalepki 8ohm głośniki posiadały 4ohm co sam skrzętnie sprawdziłem, dlaczego sprawdziłem? Hmm. gdyż po przyniesieniu ich do domu mój amplituner zagrał z nimi bajecznie i potężnie jak nigdy dotąd, tyle że..... przez chwilę-do momentu aż dałem po garach i się zabezpieczenie nie włączyło...:( Od wtedy zaczeły się problemy... Miałem głowę pełną, czy procesować się z Misja Audio która już wtedy plajtowała, bo polubownie nie chcieli, czy zmienić ampli bo pre-out nie było w tym Onkyo? Wybrałem 2 opcję i po jakimś czasie kupiłem Yamahę rxv-620 która w Audio w owym czasie miała rewelacyjną recenzję, tylko jedno mnie intrygowało 5x27W, no nic przecież jest selektor impendacji czyli nie ma sie co martwić pomyślałem. Nie wiedziałem że popełniam kolejny błąd:( Pocieszeniem że miała pre-out(tylko chwilowym jak sie okaże). Więc po podłączeniu i wcześniejszym przełączeniu selektora na 4ohm usiadłem ochoczo w fotelu, i?.... Dobrze że siedziałem, co z tego że już mi się nie wyłączało....teraz zaczęło pierdzieć że tak powiem. W miejscu basu było jakieś takie manieryczne poluzowanie i jedno wielkie buczenie. Wyglądało to jakby kolumny rządziły amli a nie na odwrót. A co się działo jak włączyłem 5kanałów nie muszę już chyba pisać? Wtedy byłem już ostro wku....rzony:) No nic pomyślałem-jestem uparty-szukam końcówki mocy bo z kolumn nie zrezygnuję! Przypomnę że kolumny były wtedy warte jakieś 2500zł a koszty które ponisołem przy dotychczasowych zmianach ampli były znaczne... Co znalazłem w Audio? Nada C-350 z jego bajecznym prądem 55A(wiem że to komercja). Muszę uczciwie powiedzieć że dopiero po jego zakupie zrozumiałem co to znaczy dobry dźwięk i dynamiczny przkaz bez zamulenia nie mówiąc już o wyłączaniu się przez zabezpieczenie-nawet gdy grałem na połowie gałki. Byłem rad ale tylko wtedy gdy słuchałem w stereo. Gdy zachciałem sobie zrobić seans kinowy i podpiąłem pod pre out z Yamahy i wrzuciłem na Main in w Nadzie było super tylko że...... Pod warunkiem że grało to w kinie. Gdy włączyłem stereo nie mogłem uwierzyć że to ten sam NAD-tutaj przedwzmacniacz Yamahy obnażył swoją beznadziejność. Już wiedziałem że na moim celowniku będzie amplituner który zaoferuje dobry przdwzmacniacz-wybór padł na Denona AVR-2802. Kierowałem się tylko tym że sygnał audio miał w opiniach fachowców najlepszy w swojej klasie. Szukałem tylko z prywatnego importu i pan który miał ściągnąć namówił mnie na 3802 w 2002/3roku za 4100zł-w sklepie wtedy 6200! Wracam do tematu. Więc nie miałem większych oczekiwań do zasilacza tylko chciałem sam sygnał... Podłączyłem(oczywiście z nadem przez pre-out)-było super, zwłaszcza w kontraście do poprzednich kombinacji...Moją uwagę przyciągała jednak znaczna masa Denona-16.5kg to nie przelewki a Nad chyba z 8kg więc troche mnie to nurtowało. Poczytałem instrukcję i okazało się żę mimo napisu na tylnej ściance że min.6ohm producent wzmieniał mimochodem że obsłuży kolumny których impendacja nie spadnie znacznie poniżej 4ohm!! Coż za nonszalancja! Podniecony tym faktem podłączyłem moje kolumny bezpośrednio pod Denona i? Zagrało świetnie!! Wiele lepiej niż z Nadem! Kompletnie się temu dziwię ale tak było. Dodam że ten model Denona w teście Audio miał wynik 5x86W a max pobór to w.g. producenta 400W, myślę że producent zbyt skromny bo wolę nie popierać teorii kopertowych, zwłaszcza że tutaj moc i swoboda była odczuwalna...Z ubolewaniem stwierdzam że kolejni następcy modelu 3802 mają coraz to słabsze zasilanie a i pobór deklarowany coraz to mniejszy, no i chyba nie ma już adnotacji o 4ohm. Powiem jednak szczerze że nigdy nie spróbowałem bezczelnie ekstremalnych umiejętności tego ampli bo jakaś obawa w psychice została że zabezpieczenie okaże się wolniejsze od prądu a tu sprzęt z importu i wcale nie taki tani... Do tego stwierdziłem że chyba rozdzielę stereo i kino. Mission zostawiłem z Nadem a do Denona kupiłem Tannoy M5-pierwsze:)- i całą reszte z serii Mercury (poza subem-mam Paradigma) do kina... Do tej pory mam ten zestaw i jestem b.zadowolony. Nada zmieniłem na Yamahę ax-1090 a mission 704 na? kolejne Tannoy M5 tak dla odmiany:) gra to w róznych pomieszczeniach w zupełnie rózny sposób-jest OK. Konkludując mój przydługi referat:

RAZ-nie mam zaufania do firmy Yamaha-o to kiedyś walczyłem z Elfanem-teraz pokój nastał i tak jest najlepiej,

DWA-Denon był/jest solidny

TRZY-Mission kłamie! jak większość producentów kolumn

CZTERY-Nie ma co się łudzić że jak kolumny 4ohm a ampli 8ohm to będzie dobrze(chyba że ktoś rezygnuje z głośnego słuchania) bo gdyby ampli potrafił to producent by się chwalił albo by chociaż wspomniał, jak milczy to należy sobie darować taki mezalians bo konsekwencje mogą być poważne albo w najl. przypadku takie jak u mnie że zmiany będą bardziej wymuszone niż wynikające z wewnętrznej potrzeby.

Pozdrawiam i mam nadzieję że nie zanudzam...? I tak się streszczałem.

Elfan tylko nie atakuj za tą Yamahę bo tak mi dobrze....:)

Witam wszystkich !!!

Co do tej wielkiej debaty to musz przyznac ze mnie tez nurtował problem zasilacza ale wytłumaczyłem sobie ze firma d... nie pozwoli sobie robic lipy z najwyszym modelem i co sie okazało jest lipa. Zrobiłem mały test położyłem cyfrowy termometr na obudowie przy kolumnach 8 ohm grajac na 20 db grzeje sie do temperatury 43 lub 44 stopnie C. Podłączyłem małe kolumny 4ohm i zaczołem grac na takiej samej skali głośności 20db denon zaczął sie grzac az do 49- 50 stopni zadzwonile do serwisu denona i zapytałem sie czy to normalne gosc powiedział ze taka temp jest zabujcza dla zasilacza. Jesli chodzi o dzwiek zbyt duzej róznicy niema ale jego poprzednik 3803 był lepszy w stereo. Nawet biorąc to na logike jak mozna wyprodukowac lepszy sprzet po niższych kosztach. Sami zastanówcie się.

pozdrawiam.

P.S ELAN NAPISZ DO MNIE I PODAJ TELEFON TO POROZMAWIAMY TYLKO DOMOWY

[email protected]

Vonda

Jutro bede wiedzial dokladnie bo podobno jest duzy problem ze srebrnym kolorem. Ale mysle ze 6400-6500 oczywiscie allegro. Teraz jest tanie euro wiec chyba dobry moment na zakupy. Mam takiego goscia ze wysyla sprzet, sprawdzam i na drugi dzien przelewam mu kase.

franz

Czyli nie polecasz 3805 ...

thomas206:

- dzięki ... jestem ciekaw ... juz od dawna sie przymierzam .. moze w końcu się uda - jak piszesz cena euro na poziomie 3.9123 ... wiele lepiej już chyba nie będzie ;-))

- Piszesz, że jest problem ze srebrnymi - czyżby kolor miał wpływ na cenę ? czy "tylko" na termin dostawy ?

- ten Twój "gość" jest sprawdzony ? coś już u niego kupowałeś ? jakie daje warunki gwarancji ? może go zareklamujesz ? /oczywiście za jego ew. zgodą ;-) ... ten tryb płatności baaardzo by mi odpowiadal ;-))/

- i troche "off-topic" - kiedy wyjdzie AVR3806 ? 4806 juz jest ... czy następca 3805 dopiero za rok czy może przyspieszyli ten 2 letni tryb wymiany ??? moze warto (znowu ;-)) poczekać ? ;-)))

Pzdr

Vonda

- Z euro chyba lepiej nie bedzie, pamietam jak 3805 dlugo 'stal' 4300zl teraz mozna kupic 3900-4000

- Czy kolor ma wplyw na cene to nie wiem, podobno jest duzy popyt na srebrne i brakuje w hurtowniach, akurat w ten weekend maja byc i sam nie wiem co robic ...

- Sprzedawca jest sprawdzony bralem od niego kilka rzeczy zawsze bylo ok. Gwarancja ... slowna jak cos sie bedzie dzialo do wysylasz do mnie - tak mowi. Jak jest w praktyce nie wiem, na szczescie nic sie nie zepsulo.

Pierwszy raz kupowalem cos u niego jakies 3 lata temu (balem sie ze w srodku beda cegly:)) i sam zaproponowal taki rodzaj platnosci, od tamtej pory nie kupuje inaczej :)

Nie wiem jak teraz sprzedaje i nie chce pisac ze ten i ten 'daje' tak sprzet bo pewnie znalazlby sie jakis oszust ... Jednak jak bedziesz powaznie zainteresowany to na priv dam namiary. gg 518280

- nie wiem kiedy wyjdzie 3806(7). Vonda ja tez czekam i czekam ... Juz mnie to irytuje mam kase na kino a nie mam kina ... Im wiecej czytam ... :) Denon mi bardzo odpowiada i brzmieniowo i wizualnie i jeszcze ma swietne dvd, tylko ten cholerny zasilacz ...

Pozdr

PS Oby Malysz mial medal

thomas206 >

"Jednak jak bedziesz powaznie zainteresowany to na priv dam namiary"

- jestem b. poważnie zainteresowany !!! skoro nic nie słychać o następcy 3805 ... już dłużej nie wytrzymam ... - ale nie mam gg i ... nie chcę mieć ... i tak internet zżera mi masę czasu ... co by było gdybym zaczął "gadać" ;-))

W związku z czym ... - mój mail : [email protected] - mógłbyś się odezwać ? może się załapię na ten sam transport ? - może razem wynegocjujemy lepszą cenę ? - to już prawie hurt ;-)))

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.