Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry dysk zewnętrzny 2,5'' do magazynowania muzyki - Pomocy!

Castor Troy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od jakiegoś czasu rippuję sobie moje płyty na dysk twardy w laptopie. Chciałbym zrobić sobie dla spokojnego snu kopię zapasową danych i szukam dobrego dysku zewnętrznego 2,5''. Chciałbym sobie zgrać na zewnętrzny dysko twardy 2,5 cala dotychczasową zrippowaną muzykę w formatach FLAC i ALAC i mam pytanie jaki najlepiej dysk kupić:

1. Czy na USB 2.0 czy USB 3.0?

2. Czy transfer danych z PC na HDD powinien "iść" wolno ze względu na możliwość "zgubienia" jakiś tam danych, tak jak np. USB 2.0 czy nie ma to znaczenia i można spokojnie przerzucać dane przez USB 3.0?

3. Może to głupie pytanie ale zapytam - czy częste "przerzucanie" muzyki z PC na HDD i z powrotem ma jakiekolwiek przełożenie na stratę jakości - zgubienia jakiś Mb danycg? (kiedyś jak się kopiowało taśmę analogową to za każdym razem jakość spadała... )

4. Mam do wyboru dwa dyski i może podpowiecie mi, który wybrać:

- 2,5'' dysk WD 1TB w obudowie Packard Bell Go USB2 - link do aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Toshiba STOR.E EDITION 1TB USB3 czarny nowy FV23% - link do aukcji

Ukryta Zawartość

Jeżeli oby dwa sądo ani, to ewentulanie polećcie proszę jakiś dobry dysk do magazynowania muzyki w formatach FLAC i ALAC.

Z góry dziękuję za pomoc koledzy. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Jak posiadasz port USB 3.0 i chcesz wydać więcej, bierz ten z USB 3.0.

2. Kompletna bzdura. Dane wysyłane przez port USB do pamięci masowych, nie gubią się...

3. Nie, możesz kopiować dowolną ilość razy.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Wyprobuj dysk zewnetrzny adata classic ch11, jest z usb 3.0 jest przeze mnie strasznie eksploatowany i nie ma z nim najmniejszego problemu,wprawdzie ma tylko 500gb ale przenosze w nim muzyke, drugi WB mam model z osobnym zasilaniem,tez nie ma z nim problemu,ogolnie nie ma problemu z dyskami zewnetrznymi, mnie sie jeszcze nigdy zaden nie zepsul.

strumieniowiec, lampy i tuby

Cześć,

Od jakiegoś czasu rippuję sobie moje płyty na dysk twardy w laptopie. Chciałbym zrobić sobie dla spokojnego snu kopię zapasową danych i szukam dobrego dysku zewnętrznego 2,5''. Chciałbym sobie zgrać na zewnętrzny dysko twardy 2,5 cala dotychczasową zrippowaną muzykę w formatach FLAC i ALAC i mam pytanie jaki najlepiej dysk kupić:

1. Czy na USB 2.0 czy USB 3.0?

2. Czy transfer danych z PC na HDD powinien "iść" wolno ze względu na możliwość "zgubienia" jakiś tam danych, tak jak np. USB 2.0 czy nie ma to znaczenia i można spokojnie przerzucać dane przez USB 3.0?

3. Może to głupie pytanie ale zapytam - czy częste "przerzucanie" muzyki z PC na HDD i z powrotem ma jakiekolwiek przełożenie na stratę jakości - zgubienia jakiś Mb danycg? (kiedyś jak się kopiowało taśmę analogową to za każdym razem jakość spadała... )

4. Mam do wyboru dwa dyski i może podpowiecie mi, który wybrać:

- 2,5'' dysk WD 1TB w obudowie Packard Bell Go USB2 - link do aukcji:

Ukryta Zawartość

- Toshiba STOR.E EDITION 1TB USB3 czarny nowy FV23% - link do aukcji

Ukryta Zawartość

Jeżeli oby dwa sądo ani, to ewentulanie polećcie proszę jakiś dobry dysk do magazynowania muzyki w formatach FLAC i ALAC.

Z góry dziękuję za pomoc koledzy. :)

1 - tylko na USB3 (wyższe transfery ... nawet kilkukrotnie). USB2 jest ograniczony do niewiele ponad 30 MB/s

2 - im szybciej tym lepiej (bo krótszy czas kopiowania) ... błędów więcej nie ma

3 - możesz przerzucać ile chcesz, a strat nie będzie - m.in. na tym polega przewaga cyfry nad analogiem

4 - ten z USB3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też do robienia kopii ważnych dla mnie rzeczy (nie tylko muzyki) używam WD My Passport. Rewelacyjne maleństwo, posiada specjalne firmowe oprogramowanie do robienia kopii. Wersji jest sporo na pewno znajdziesz coś dla siebie

A jak jest z dyskami zewnętrznymi WiFi? Pytam, bo używam rDACa z transmiterem WiFi i tak się zastanawiam czy nie będzie strat jakości, jeżeli plik będzie przesyłany w tej kolejności: Dysk zew. Wifi -> komputer (transmiter rWAVE) -> rDAC, hmm?

Bajzel

A jak jest z dyskami zewnętrznymi WiFi? Pytam, bo używam rDACa z transmiterem WiFi i tak się zastanawiam czy nie będzie strat jakości, jeżeli plik będzie przesyłany w tej kolejności: Dysk zew. Wifi -> komputer (transmiter rWAVE) -> rDAC, hmm?

Strat jakości nie będzie, jeżeli byłby słaby sygnał WiFi to przycinki mogą się pojawiać, ogólnie lepiej kablami wszystko spinać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.