Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki granitowe pod kolumny? A może coś innego?

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

Zamierzam w przyszłym miesiącu zmienić kolumny na większe (waga 102 kg każda).

Obecne kolumny stoją na firmowych kolcach i na parkiecie.

Wielokrotnie widziałem na zdjęciach ,że niektórzy użytkownicy przy większych kolumnach stawiają je na granitowych/marmurowych płytach.

Czy ktoś próbował już takiego rozwiązania?

A może inne lepsze?

Proszę o opinie i rady w tym temacie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

zamiast granitu wiele osób poleca łupek bazaltowy materiał ma większą gęstość co ponoć lepiej wpływa na dzwięk

Nie rozumiem co miałyby dać tego typu podstawki?

Przecież kolumny stoją i tak już na kolcach i mają minimalną styczność z podłożem.

Można dostać też podkładki pod kolce firmy HARMONIX.

Cholernie drogie.

Nie wiem czy to po prostu nie jest gadżet?

Nie rozumiem co miałyby dać tego typu podstawki?

Przecież kolumny stoją i tak już na kolcach i mają minimalną styczność z podłożem.

Można dostać też podkładki pod kolce firmy HARMONIX.

Cholernie drogie.

Nie wiem czy to po prostu nie jest gadżet?

mimo że na kolcach to i tak ważne na czym będą stały, będzie na pewno różnica jak postawisz na panelach czyli pływającej podłodze a jak na płycie granitowej - odbicia drgania itp

jak na płycie granitowej - odbicia drgania itp

I nie niszczy podłogi. Kolumny ważące ponad 100 kg i ustawione na samych kolcach są nie lada wyzwanie dla podłogi. Dodatkowo podstawa "kamienna" ogranicza "przewodzenie" drgań na podłoże.

Witam.Grałem ciągle na kolumnach postawionych bezpośrednio na podłodze z kolcami.Po kupnie granitów i ich zastosowaniu pod kolumny moim zdaniem dziwięk diametralnie się zmienił.Bas nabrał większej kontroli, średnica z wysokimi pokazała więcej szczegułów.Tylko wysokie uległy wyostrzeniu, ale to mogła być przyczyna akustyki.Po zastosowaniu paneli z PT-80 wszystko wróciło do normy?

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A czy ktoś miał styczność z poniższymi podstawkami pod kolce:

http://www.combak.net/feet&bases/FEET_and_BASES.html

Jeżeli tak to piszcie jakie doświadczenia z tym wynalazkiem.

• 2 tygodnie później...

bajer jest nie powiem ale czy to robi roznice z podstawkami pod kolce za 5zl? pozostaje zawiazac sobie oczy i wybrac sluchajac...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

bajer jest nie powiem ale czy to robi roznice z podstawkami pod kolce za 5zl? pozostaje zawiazac sobie oczy i wybrac sluchajac...

Kolega Fish ma rację, kosztuje to krocie, ale czy jest różnica w ślepym teście w stosunku do tanich rozwiązań, trzeba samemu się przekonać.

• 9 miesięcy później...
  • Redaktorzy

Czy pod płytę granitową w narożnikach warto dać 4 małe podkładki filcowe? Czy śmiało stawiać na podłodze drewnianej?

No i drugie pytanie: czy kolce bezpośrednio na tej gładniej śliskiej płycie? Kolumna nie ześlizgnie się??

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Czyli trzeba coś w tym zrobić... Czyżby nawiercić wiertłem 4 małe stożki w płycie w takim samym rozstawie jaki mają kolce? Nie może być tak, że ktoś oprze się o kolumnę, a ona spadnie z podstawki.

• Redaktorzy

Czyli jednak między kolce a płytę granitową dać te talerzyki (podkładki)? Tak zrobię, dzięki.

Ja właśnie czekam na zamówione podstawy granitowe, jutro mają być. Wybrałem opcję podstawa na kolcach na niej podkładki i na tym kolumna na kolcach.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

U mnie się to nie sprawdziło - za dużo tych kolców (tweeter będziesz miał za wysoko) ale sam zobaczysz jak będzie lepiej.

Podstawy na podłodze na cienkich, sztywnych podkładkach gumowych a na podstawy kolumny z kolcami.

Chłopaki,

Chyba większość z nas ma swoje doświadczenia i spostrzeżenia co do granitów pod kolumnami czy klockami.

Żadnych nie kwestionuję, bo ich zastosowanie to wypadkowa wielu czynników związanych z podłogą i jej rodzajem, wibracjami podłoża i powietrza, a także umiejscowieniem niskotonowych, które w niejednym przypadku mogą, ale powtarzam - mogą "walić" prosto w klocek, a tym samym w granit.

Zatem każdy niech sam przetestuje ich wpływ u siebie.

Jeśli chodzi o moje w tym doświadczenia, to osobiście rezygnuje z granitów.

U mnie pod playerem granit się zupełnie nie sprawdził.Przy głośniejszym odtwarzaniu wibracje powietrza powodowały przeskakiwanie i początkowo obwiniłem o to laser.Po wymianie na Troks Audio, mogę nawalać ile wlezie i nie ma mowy o przeskakiwaniu.Odniosłem też wrażenie, ze dźwięk się nieco uspokoił.

Pod kolumnami(byłymi) już od dawna nie stawiam granitów, bo po za wyglądem, nie robiły nic dobrego, a wnosiły rodzaj szklistości, jakby twardości do dźwięku.W wielu systemach może się to sprawdzić, ale u mnie nie.

Do rzeczy;

Pod kolumnami mam krążki dębowe jak na fotce.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o moje w tym doświadczenia, to osobiście rezygnuje z granitów.

U mnie nie ma szans. Mam BR w podłogę.

Bez podstaw kanapy mi lewitowały :)

:)

m.in. właśnie dlatego kupiłem bez BR:))

U mnie nie ma szans. Mam BR w podłogę.

Jednak BR czy zamkniete, to odchodzimy od tematu.

Mam sentyment do drewna i z czasem wywalę ostatnią granitową platformę.

Jeśli chodzi o te pod kolumny, to osobiście zostaję przy załaczonych na fotce dębowych podstawach.

"Jak będziesz wywalał to daj znać podam ci adres na jaki........ ;)"

Dobre:)

Jakby kto chciał, to mogę podesłać fotki, a są całkiem niezłe dizajnersko i na nóżkach Tary.

Jeśli chodzi o te pod kolumny, to osobiście zostaję przy załaczonych na fotce dębowych podstawach.

Jak będziesz wywalał to daj znać podam ci adres na jaki........ ;)

"Jak będziesz wywalał to daj znać podam ci adres na jaki........ ;)"

Dobre:)

Jakby kto chciał, to mogę podesłać fotki, a są całkiem niezłe dizajnersko i na nóżkach Tary.

podeślij, kable mam do d.... to chociaż platformy bym miał git :)
  • 5 tygodni później...

Swego czasu zabawiałem się z paroma „kaflami” granitowymi i bez. Kolumny T+A TB150, pokój 23 m2, panele. Specyfika kolumn: coś co firma nazywa „transmission bass-reflex” czyli krótkie linie transmisyjne zasilane 2x20 cm wooferami schowanymi w obudowie od tyłu w połowie wysokości, wyloty poziome 3 cm od dołu i od gory obudowy. Efekt: bas schodzący pewnie nawet do 20 Hz, ale ze znacznym poluzowaniem.

Za diabła nie wiem, jak to w ogóle grało, kupiłem z ciekawości. Ale trzeba było coś zrobić. Efekty zabawy:

-Bez granitu, bez kolców: brrr, nie chcę wspominać, bas „tekturowy”.

-Bez granitu, na kolcach: wyraźne przeciągnięcie basu, mile uchu masowanie puchatymi ok. 50 Hz.

-Granit, na nim kolumny na kolcach i podkładkach: wyraźnie lepsza definicja basu, mniej przeciągania, nadal masują ok. 40-50 Hz ale juz tak nie przeszkadza.

-Granit przykręcony do spodu kolumn: bas dziwny z mocnym przeciąganiem w okolicy 60 Hz, za to jakby nie schodził tak głęboko jak dawniej.

-Granit przykręcony, pod spodem kolce i następny granit: lepiej, płytsze zejście, wyraźnie mniej basu, ale przeciąganie zostało, choć mniejsze. Do tego wyraźnie za wysoko tweetery (które znajdowały się między symetrycznymi średniotonowcami), wysokie zrobiły sź przytłumione, wyostrzył przełom góry i średnich.

-Granit, na nim kolumny na kolcach i podkładkach, na kolumnach leży następny granit: najlepszy efekt (pamiętajcie o wylocie BR u góry) i tak zostalo do odjazdu kolumn.

Granit na górze AP Tempo 25 niewiele dawał zaburzając rownowagę kolumn (są pochylone do tyłu) więc go nie stosuję, ale bez granitów nie wyobrażam sobie słuchania. Próbowałem też z ciekawości ciegieł, kostki polbruk i 2 plyt HDF sklejonych po środku matą bitumiczną. Granit wygrał. Teraz jest podklejony dodatkowo matą bitumiczną aluminiowaną od spodu, dla oszczędzania sąsiadÓw i podłogi przy suwaniu.

Dobrze samemu sprawdzić, bo każde kolumny mogą zachowywać się inaczej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12013-0-84214100-1369913920_thumb.jpg

post-12013-0-34786000-1369913928_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.