Skocz do zawartości
IGNORED

KONCOWKA PASSA VS KRELLA

romanek05

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie napisze, ze nie bardzo wiedzialem ,czy zadac to pytanie Tu czy w Stereo, wybralem Hi-end, gdyz mimo wszystko to nie sa tanie urzadzenia, a i ludzie tutaj maja najwiecej doswiadczenia jesli chodzi o sprzet audio.

Po zakupie Tannoy little gold mam dylemat, czy dynki focus 140 sa slabsze ,czy tylko zle zasilone, uzywam manleya mahi z pre shrimp. i tak wpadlem na pomysl jakiegos "lepszego" tranzystora, a konkretnie koncowki , ktora wraz z shrimpem "ozywi" lub nie moje dynki. tannoye z manleyami graja bardzo mocno i glosno(90+), ale nie jest w dzwieku az taka straszna przewaga w stosunku do dynek, zwlaszcza slychac to np na stopie perkusji, gdzie jest pieknie oddane przez dynie. przy czym sam bas,jego tekstura etc to juz tannoye.

Jesli ktos moze cos sensownego napisac ,czy te koncowki sa warte przesluchania(o ile bedzie to mozliwe-jesli chodzi o krella), ewentualnie cos innego-ale generalnie nie chce wydawac wiecej niz warte manleye.

wiem tez, ze krell bedzie dosc leciwy, ale jak to pokazuja tannoye, moze byc stare i dobre.

jest tez opcja kupienia krella kav250a(z audiogonu), ale totalnie nie znam tego i tu tez prosze o podpowiedzi.

nie jest to zadna wyrocznia, mam na czym sluchac, i spkojnie poczekam na Wasze opinie

dziekuje za wszystkie opinie.

rs

https://www.audiostereo.pl/topic/95647-koncowka-passa-vs-krella/
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Romku, generalnie kolumny Dynaudio nie tolerują lampowych amplifikacji, podobnie jak są mało czułe na rodzaj podłączonego okablowania, najlepiej wypadały na nich koncentryczne szwajcarskie Okosy, wprost dedykowane do Dynków. Ale odnośnie końcówki, obawiam się że z lamp odpada wszystko, włącznie z pancernym Audio Researchem. Z tranzystorów rekomendowane jest zestawienie z brytyjskim Chordem. Kilka lat temu posiadałem system oparty o podstawkowe Crafty (poprzednia topowa seria) oraz Chorda SPM 1200 (podstawowy model) i to było synergiczne brzmienie. W podobnym kierunku, a więc szybkość, kontrola i dynamika idą piece Marka Levinsona, więc tu bym też szukał. Krell może być zbyt wolny oraz zagęszczony na dole, a także ciemny na górze, wspomniane wyżej Chord i Levinson wydają się lepsze. Jak chodzi o Passa, to może generalnie nie jest lepszy od Krella, ale do Dynaudio faktycznie może lepiej pasować. Szczególnie te stare Alephy, które były jak dla mnie dość suche brzmieniowo, mogą być jak ulał.

Dzieki.

Jeszcze dodam ,ze mialem integre simaudio moon i-5 ktora byla nazwijmy to niezla, jesli chodzi o bas to nawet bardzo dobra, mowa oczywiscie w zestawieniu z dynkami, ale czegos jej brakowalo, przyznam ,ze myslalem o koncowce simaudio,ale jakos wolalbym sprobowac krela lub passa-zwlaszcza ze w sklepie sluchalem passa ,ale nie z dyniami.

Co do manleya, to bardzo zacne urzadzenie,ale z tannoyami, natomiast z dyniami juz troche gorzej, a przyznam ,ze nie chcialbym sie z dynkami rozstawac, wiec chce dla nich poprobowac

pare koncowek i zobaczyc na co je stac.

Niestety nie mialem przyjemnosci z Mark levinson oraz Chord.

moze jakies konkretne modele?

a i bardzo wazne, czy z moim pre bedzie ok z tymi koncowkami???

pozdrawiam

rs

Tak. do dynek potrzebny solidny piecyk (utarło się że tranzystor), ale miałem w domu dzielony wzmak Octave - LAMPOWY i robił z moimi dynkami co chciał - nie gorsaz kontrola, dynamika i bas niż z Audioneta, więc dobrej lampy bym nie skreślał....

i u mnie słychać zmiany kabelków głośnikowych dość ewidentnie..

więc pewnie jak zawsze wszystko kwestia konkretnego zestawu....

sprzedałem swojego FPB 200c facetowi z pod krakowa ( pozdrawiam krzysiek ) i musze przyznac ze jak sluchalismy u niego to super grało zestawienie z jego contour'ami bodajrze 3.4 jak mnie intuicja niemyli

Napisz jaki masz budżet, bo tak to można strzelać do przyszłego roku ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

a ja sie wyłamie. bo dla mnie dobre zestawienie z dynaudio to pre lampa i power tranzystor.

tyle że aby :to : zagrało potrzebne będą eksperymenty. kiedyś dawno jak jeszcze się podniecałem krellami to miałem bodaj ksa 50. potem się wyleczyłem. Ostatnio kolega sprzedał takiego ogromnego chyba 600. Nie wiem nie pamiętam. Trzymam się z dala od amerykańskich końcówek.. może to śmieszne co napisze ale bardzo ładnie zagrał mi niedrogi wzmak T+A z serii E {nowa wersja} z kolumnami dynaudio audence 52 se. Możesz popróbować nie zaszkodzi a wyzucic pieniądze na podstarzałe audio z przepalonymi od gorąca płytkami zawsze zdążysz { niestety ale niejednokrotnie więcej niż kilkuletnie wzmacniacze amerykańskie to często tykająca bomba odpalana trochę dłuższym i głośniejszym graniem, niezła serwisowa zabawa , polecam średnio jako przyjemnostkę ale idzie przywyknąć.

A tam się wyłamiesz też słuchałem np. znośnego cenowo takiego zestawienia i było ok: Bat VK-5i Krell KSA 50S Dynaudio Audience 50

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pre lampowe jak najbardziej może być, u mnie końcówkę Chorda SPM 1200 z powodzeniem sterował najtańszy BAT VK-3i, naprawdę w tej cenie świetny preamp. Z końcówek Levinsona w zasadzie wszystkie powinny być dobre, choć najnowszy model No 432 mnie rozczarował, gra monotonnie i bez wigoru na średnicy. Mark Levinson jak wino, im starszy, tym lepszy:-)

zamieszanie niezle, ale wazne, ze cos sie dzieje.

sklaniam sie ku pass labs, mimo wszystko te krelle to stare bardzo i ryzykowne, ale od krella nie uciekne daleko, bo wlasnie cd player bedzie chyba s350,

mimo wszystko dzieki za wszystkie wpisy.

rs

zapraszam do dyskusji nadal

Ale o czym tu dyskutować skoro nie wiemy nawet czy szukasz pieca za 3000zł czy za 13000zł ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

> romanek05

Oftopowo chciałbym zapytać: jakiego dzwięku oczekujesz i co jest jego priorytetem? Bo rozumiem, że z obecnej konfiguracji jesteś niezadowolony. No i też chyba można zadać sobie pytanie muzyczne: dokąd zmierzam...??? Jazz... Klasyka... Rock...? I zbudować system pod konkretny rodzaj muzyki... z niewielką tolerancją na pozostałe gatunki muzyczne... The Question is the Answer...! Zestawienie: głośniki / wzmacniacz - jest kręgosłupem takiej konfiguracji. Najlepiej mieć dwa systemy... albo trzy...'-) Wcale nie żartuję... tak właśnie to widzę...

Pozdr, M

Parker's Mood

dokladnie tak to wyglada jak napisales

system z manleyami wspaniale sie zgral z nowo kupionymi tannoyami, jednak jest to system glownie do lzejszej muzy, wokalnej,

jednak zanim pozbede sie dynek, ktorych jestem wielkim fanem, i sa moim zdaniem wybitne,chce dac im szanse pozostania(moze jako drugi system).

Manleye mimo wielu opini nie wyciagnely z dyn wszystkiego(porownuje do tego co slysze z tannoy). a maja wielki potencjal, przywalenie(punch), rowniez gora znakomita, troche mniej live niz z tannoy, ale mysle ze piec typu pass by mogl w tej kwestii pomoc?

moze krell??

jest tu pare sklepow, i na pewno poslucham z dynkami tych wzmakow, jednak chcialem tutaj troche poznac opinie tych ,ktorzy to przerabiali...

rs

Zawsze Krell uchodził za bardziej dynamicznego w wykopem i najlepszym basem.

Pass znów za bardziej pastelowego,bardziej do jazzu i klasyki choć i rocka też potrafiącego zagrać.

Skoro ty masz już system do jazzu/klasyki i szukasz alternatywy z wykopem, szybkością i mocniejszym basem

jak zrozumiałem to sama nasuwa się opcja Krella.

Natomiast które konkretnie to już pewnie trzeba próbować tym bardziej że oczekujesz aby zagrało to dobrze

z konkretnymi kolumnami.

też miałem podobny dylemat i powiem że Krell kav400 sprawdził się fajnie, ale pass to już zupełnie inna klasa, kontrola, pazur, lampowe brzmienie, dla mnie super. Jak masz budżet na Passa, to to jest ta droga. Krell jest dobry, ma podobny charakter brzmienia, ale jest tylko dobry :-)

Pass znów za bardziej pastelowego,bardziej do jazzu i klasyki choć i rocka też potrafiącego zagrać.

Chyba raczej Alephy i XA bo X to juz niekoniecznie.

Kolega poszukujący może Krella z Passem pogodzić....jakąś wyższą końcówką Pliniusa.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wlasciwie podalem passa x150 bo to jedno z tanszych rozwiazan, ale oczywiscie nie zamykam sie na to jako jedyne, natomiast jesli by sie okazalo,ze pass jest lepszy od manleya mahi, to rozwiazanie jest proste.

ale ponoc passy sie mocno grzeja, a tu strasznie goraco,

wbrew pozorom manleye az takie gorace nie sa, a to rowniez dla mnie wazne, chociaz muza najwazniejsza...

tak czuje ,ze bedzie u mnie pass, tylko jeszcze nie wiem ktory???

dzieki za wszystkie podpowiedzi

rs

Mam Passa, i tak strasznie się nie grzeje. Gra czarująco.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Passa już chyba nigdy w życiu nie zmienię.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Możesz spróbować X-250. Jest sporo lepszy niż X-150, choć także oczywiście droższy - ok 10kzł S/H. Kilka osób na forum za moja namową używa tych wzmacniaczy i zostali fanami.

Alephy będą moim zbyt pastelowe. Do tego mocno się grzeją.

Dzieki za konkrety.

postaram sie posluchac w tym tygodniu i zdac relacje, choc to pewnie bedzie odsluch sklepowy.

ale jak sie trafi na audiogonie i bedzie w moim budzecie, to przyjedzie do mnie.

wtedy sobie porownamy z manleyami,ktore rowniez czaruja-oczywiscie moim zdaniem

jeszcze raz dzieki

rs

W sklepie raczej X-250 nie znajdziesz, chyba że masz na myśli X-250.5.

Bardzo fajny jest nowy Cary SA-200.2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kosztuje chyba 14kzł nowy. Sam używam obecnie poprzednika - Cary CAD-200, i jest to świetne urządzenie, grające trochę jak lampa ale mające przy tym 200W/350W (8/4 Ohm) na kanał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kosztuje chyba 14kzł nowy. Sam używam obecnie poprzednika - Cary CAD-200, i jest to świetne urządzenie, grające trochę jak lampa ale mające przy tym 200W/350W (8/4 Ohm) na kanał.

Chyba upały znacząco wpływają na treść wpisów.

Też mam tranzystor i gra troszkę jak lampa i troszeczke nawet jak hybryda ma wielką moc 500w/500w-8/4ohm...........i co z tego wynika?))

Odnosnie paru ostatnich wpisow- mialem w domu z dynaudio kilka mocnych piecow(rogue audio-100watt , bat 300, simaudio moon) i niestety nie przekonaly mnie te watty,

manleye maja okolo 40 watt i graja na prawde dobrze. w zasadzie to nie szukam tranzystora bo chce koniecznie usunac lampe, chce po prostu sprawdzic, czy ktores z tych urzadzen

poprawi pewne aspekty , oczywiscie w podobnym przedziale cenowym. czy to sie uda z passem- zobaczymy, ale jesli bedzie to skok w bok, to oczywiscie go nie kupie. jedyny problem

to ze nie mam wybitnego zrodla- obecnie dac audio gd19(ktory jest moim zdaniem b dobry).

co do kabli to ja jestem zielony zupelnie,

pozdrawiam

rs

to jak sobie pogadaliscie ,to cieszy mnie,bo moze wiecej sie dowiem o passach etc.

moze ktos napisze jak sie ma integra passa do koncowek typu x150,x250

bedzie to gralo na razie z pre manleya

rs

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.