Skocz do zawartości
IGNORED

Wyznawcy złomu z reichu - przyszłość motoryzacji

Kubri

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skąd się biorą tacy wielbiciele starych smieci dla folksdoicza w rodzaju 20 latnich bmw z silnikami od czołgu wg zapomnianej technologii z penemunde???

Czy to kompleks małego polaczka który w dzieciństwie tylko furmanke widział?

Czy może przyrodzenie nie urosło za duże i musi sobie skompensować?

Tak się będzie jezdziło już niedługo:

Ukryta Zawartość

a

tak się jeżdzi już dzisiaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubri, ale z ciebie [cenzura]. Tylko klapsa dac.

A moze kogos (np mnie) nie stac na nowe auto? A nawet gdyby bylo mnie stac na nowe, to napewno nie kupilbym Yarisa, ktorym sie podniecasz w co drugim poscie jakby to byl Bentley. O sorry! Przeciez Bentley to nie synonim luksusu! Tylko Chevrolet Volt! Foto ponizej :)

[cenzura].

Po prostu mamy sentyment do klasykow:)))

Ten czlowiek tego tez nie pojmie. [cenzura]. W niej mieszcza sie tylko Yarisy, Matizy i 3 cylindry. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Powypadkowych i rdzewiejących ?

To już nawet nie o to chodzi. Ale dlaczego Polak musi mieć samochód i chawire duże! :-)

Nawet jak stare i rozpadajce się.

Chyba ty przezyles kiedys jakis wypadek? :) [cenzura].

Calkowita ignorancja i definitywny brak wiedzy. Rozbrajasz mnie z kazdym postem :)

PS. [cenzura] :)))

?👈

Kubri, ale z ciebie dzieciaczek wychodzi. Tylko klapsa dac.

[cenzura] :-)

Wstaw se do tego szkopskiego czołgu jakiś silnik z lotniskowca.

Tylko przewietrz kanapę bo na te kapustę jeden brise nie pomoże :-)

Opublikowano · Ukryte przez Piotr_1, 16 Lipca 2012 - xx
Ukryte przez Piotr_1, 16 Lipca 2012 - xx

Wyświetl postUżytkownik stefan5000 dnia 16.07.2012 - 17:46 napisał

Po prostu mamy sentyment do klasykow:)))

Ten czlowiek tego tez nie pojmie. Za mala mozgowniczka. W niej mieszcza sie tylko Yarisy, Matizy i 3 cylindry. :)

Załączone miniatury

Załączona grafika: chevrolet-volt.jpg

Nie wyjezdzaj mi tu z patronackim tonem!Lepiej dozbieraj kasy na nowsze BMW!

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Na yarisa nie ma a na nowsze BMW? po prostu lansuje złoma żeby sobie poprawić samopoczucie.

Ja nie mam na nowe - albo nowsze BMW to jeżdze najtańszym co ma koła i silnik i spełnia swoje zadanie tak jak dla większości ludzi w cywilizowanym świecie dla których samochód nie jest fetyszem tylko środkiem transportu.

I 3 cylindry w zupełności wystarczą :-)

[cenzura]

A temat założyłem żeby podyskutować o rzeczach o których w twoim nie dane mi było łaskawie.

A słowo "odgryżć" piszemy inaczej :-)

te nowe beemy nawet zaczynają jakoś wyglądać lepiej. Seria Z nawet niczego sobie, do zabawy.

Wkrótce BMW też wypuści coś na 3 cylindrach, ale bardziej z mody niż potrzeby.

Dosc zawansowane formy muzyczne:)))

słowa słabo słychać. Pewnie opracowane brzmienie na zestaw Bose w BMW.

Ja nie mam nic przeciwko BMW , dendrwuje mnie natomiast , gdy widze doroslych ludzi uprawiajacych lans w pol-trupach z matowym lakierem ze starosci . Gdyby ludzi w polsce bylo stac na nowe samochody , to pewnie by jezdzili sredniej klasy autami,ale niestety jest jak jest i musza sie meczyc tymi nie do konca klasykami.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

• Redaktorzy

Czy to kompleks małego polaczka który w dzieciństwie tylko furmanke widział?

Nie sądzę. Przypuszczam że to zdrowy rozsądek ludzi, którzy nie planują wyrzucać tzw. nowoczesnego samochodu raz na pięć lat, bowiem zgodnie z planem się zużył.

to niech kupia uzywany ale z głową. A nie rozpadające się trupy wielkości kanapy naroznej i potem filozofują jakie to dobre trwałe i lpg trzeba założyć.

W Polsce już nawet nissana ZX300 przerabiaja na gaz. Za 20 lat zobaczymy może jakies Bugatti EB zagazowane.

Wracając do tematu.

Ford zmienił kierunek rozwoju. Do tej pory kazdy następca modelu był wiekszy od poprzednika.

Nowa Fiesta i Focus są wyrażnie mniejsze, lżejsze o bardziej sportowym wyglądzie.

Nie sądzę. Przypuszczam że to zdrowy rozsądek ludzi, którzy nie planują wyrzucać tzw. nowoczesnego samochodu raz na pięć lat, bowiem zgodnie z planem się zużył.

zgadza sie, i znajomy ma starszego BMW i powiem ze ma cos w sobie to auto, czego nie ma np. moj ford mondeo, takze dla milosnikow motoryzacji to taki sam "kasek" jak dobry lampowiec dla audiofila

a jak sie nie jest milosnikiem ani tego ani tego to pozniej tylko zdziwienie co on widzi w tych lampowcach czy starych autach

chwilowy brak działalności w audio.

A co myślicie o silnikach typu bokser? Obecnie Subaru jest liderem w produkcji silników przeciwsobnych oraz jako pierwsze wprowadziło w tym układzie diesla.

Ukryta Zawartość

Żona jeździ starą imprezą 1,6 to co prawda muł ale komfortu zawieszenia mogą pozazdrościć współczesne jeździdełka. Miałem okazję pojeździć WRX-em z 200kucami, to odjazd:)

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

co on widzi w tych lampowcach czy starych autach

W lampowcach to nie wiem. W starych autach głównie rdzę. Bo klasyk to nie stare auto. Stare auto to odpad poniemiecki.

Na szczęście wszyscy płaczą że nowe auta sa mniej trwałe niz te z czasów Adenauera. Jest wiec szansa że następne 20 lat nie będzie już czego sprowadzać do Polski z Niemiec bo wszystko sie zdąży szczęśliwie rozpaść na części.

A co myślicie o silnikach typu bokser?

Subaru forester był bardzo chwalony za solidność wykonania jak najdroższych marek europejskich.

Subaru kupił dawno temu linie do produkcji silników od jakiegoś upadłego producenta i rozwija od tamtej pory silniki w układzie Boxer, a na przykład Alfa Romeo się z tego już dawno wycofała.

Boxer ma niewątpliwe zalety ale do wykorzystania przy okazji chłodzenia powietrzem. Z czasem rozwiązano trudności produkcyjne tych silników. A nowy diesel boxer z subaru ma chyba 150KM z 2 albo 2,2 litra?

• Redaktorzy

zgadza sie, i znajomy ma starszego BMW i powiem ze ma cos w sobie to auto, czego nie ma np. moj ford mondeo, takze dla milosnikow motoryzacji to taki sam "kasek" jak dobry lampowiec dla audiofila

a jak sie nie jest milosnikiem ani tego ani tego to pozniej tylko zdziwienie co on widzi w tych lampowcach czy starych autach

Ja mam teraz LR Discovery I, kilkunastoletniego. Jest w pełni serwisowalny i prosty jak pralka Frania, na drodze remontu lub wymiany poszczególnych podzespołów można go utrzymywać przy życiu i sto lat. Wcześniej miałem dwa Volvo po kolei, oba w dobrym stanie poszły w pewne ręce i jeszcze sporo pojeżdżą. Natomiast wozy z okresu po 2000 roku (generalizując) zgodnie z fabrycznym założeniem mają rozsypać się w całości na raz, w miarę możności zaraz po upływie gwarancji. To na ch*j mi te pióra, za bogaty jestem, czy co? Mój Sokół Millenium kosztował kilkanaście tysięcy...

takie 3cylindrowce beda nienaprawialne tylko wymieniane po 250 tysiacach na kolejny silnik z osprzetem, nie ma nic lepszego dla przemyslu motoryzacyjnego, juz jak widac 'nowoczesnym' polglowkom wytlumaczono nawet , ze 'tak jest dobrze' i 'tak ma byc'....bedzie tak jak z cyna bezolowiowa, wszedzie pchac oprocz wojska i medycyny bo tam zimny lut za dużo kosztuje, tutaj gownozjady polkna te hujdaje i inne cuda techniki widze bez popitki, jeszcze pewnie przez jakichs okres przejsciowy 20-30 lat karetki pogotowia beda jezdzic nieekologicznie i ciezarowki....na rynku lodowek sie udalo, czemu ma sie sprzedaz gówna nie udac na rynku motoryzacyjnym? ta sama metodologia, chwyty juz opanowane...nawet nikogo juz nie dziwia silniczki litrowe z dwiema pierdziturbinkami , gwarancji na takie nowe cudo z pewnoscia nie da sie przedluzyc:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Kurbi, ale bijesz pianę nie wiadomo dlaczego. Piszesz, jakbyś motoryzacją się interesował od roku. Małe nigdy nie będzie ładne, brzydkie pięknym się nie stanie, a wolne nigdy nie będzie szybkie.

• Redaktorzy

takie 3cylindrowce beda nienaprawialne tylko wymieniane po 250 tysiacach na kolejny silnik z osprzetem

Oczywiscie, sa tak wysilone, że zużyją się w założonym wcześniej czasie i zapewne nawet nie będzie się opłacało ich rozłożyć żeby sprawdzić, co pierwsze rąbnęło.

Ale te 250 000 to raczej nieuzasadniony optymizm.

Kurbi, ale bijesz pianę nie wiadomo dlaczego. Piszesz, jakbyś motoryzacją się interesował od roku. Małe nigdy nie będzie ładne, brzydkie pięknym się nie stanie, a wolne nigdy nie będzie szybkie.

Ale "wielkie nie zawsze będzie wielkie, i małe wiecznie małym nie zostanie..." :-) (Brecht)

Ta, mój kolega pracował w firmie robiącej te nowe małe silniki do fordów bodajże. Blok silnika jest tak odchudzony, że podczas pracy się wygina. Nie rozpada się wyłącznie dzięki tulejom cylindrycznym, które go wzmacniają. Super nowoczesne rozwiązanie, takie eko-organiczne lol Lepiej nie zaglądać pod maskę na włączonym, bo można skończyć bez twarzy.

takie 3cylindrowce beda nienaprawialne tylko wymieniane po 250 tysiacach na kolejny silnik z osprzetem,

I całe szczęscie. Wyobrażam już sobie te kluby za 20 lat posiadaczy 3 cylindrowych BMW m3 :-) W epoce samochodów elektrycznych.

A tak się rozleci i spokój. Nikt złomowiska z Polski może już robił nie będzie.

Ale "wielkie nie zawsze będzie wielkie, i małe wiecznie małym nie zostanie..." :-) (Brecht)

Nie brechcz się.:-)

Ta, mój kolega pracował w firmie robiącej te nowe małe silniki do fordów bodajże. Blok silnika jest tak odchudzony, że podczas pracy się wygina. Nie rozpada się wyłącznie dzięki tulejom cylindrycznym, które go wzmacniają. Super nowoczesne rozwiązanie, takie eko-organiczne lol Lepiej nie zaglądać pod maskę na włączonym, bo można skończyć bez twarzy.

Wycisnąć 180KM z 1 litra pojemności jak zapowiadają to musi być wyczyn. Tym niemniej koledze to się coś wygina ale na pewno nie blok silnika i na pewno się nie trzyma dzięki tuleją cylindra.

Obecnie stosuje się coraz częściej wtrysk bezpośredni na zamkniętych zaworach, który umożliwia podnoszenia stopnia sprężania również w silnikach benzynowych. W Dieslach to samo. Dlatego na układy korbowe działają coraz większe siły. I jest to bardzo prawidłowe działanie bo tylko w ten sposób można podnieść sprawność silników w cyklu Otto.

Dlatego też widać pewien powrót do wykonywania silników z żeliwa zamiast aluminium. to jak wczesniej powrót do łańcuchów rozrządu zamiast pasków.

Epoka elektrycznych jeszcze dłuuuugo nie nastąpi - zbyt wielka mafia trzyma łapę nad paliwami

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Ostatnio w komisie oglądałem fajne lupo, a sprzedawca się mnie pyta: to dla dziewczny? A ja, z pewnym zażenowaniem, nie, że miałby być dla mnie, że chciałbym spróbować czegoś ekonomicznego. A on na to że acha, rozumie :) Stwierdziłem, że takie auto do mnie jednak nie pasuje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.