Skocz do zawartości
IGNORED

Hardware i software do nagrywania audycji

mjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

W ogólnie pojętej przyszłości planuję zacząć tworzyć coś na kształt audycji radiowej, czyli nagrywać trochę gadania przeplatanego piosenkami, sklejać to wszystko na komputerze i wysyłać w sieć. Jestem jednak kompletnie zielony, jeśli chodzi o ogarnięcie tego od strony praktycznej. W związku z tym proszę o parę wskazówek.

Wiem tyle, że będę potrzebował do tego jakiejś karty dźwiękowej (zewnętrznej - będzie podpinana pod laptopa), mikrofonu do nagrania głosu (lub dwóch, do nagrywania w duecie), oraz oprogramowania do rejestracji i edycji materiału (najchętniej oczywiście darmowego).

No i to jest właśnie to, czego nie wiem:

- jaka karta?

- jakie mikrofony?

- jakie oprogramowanie?

Jasna sprawa, że chciałbym to zrobić dobrze, ale względnie tanio (jak to jest "tanio" w tej materii?).

Bardzo proszę przynajmniej o nakierowanie mnie na właściwe tory, żebym wiedział mniej-więcej, czego szukać.

Pozdrawiam

Paweł

Dodam tylko, że początkowo audycja nie będzie "live" (umieszczanie plików na jakimś portalu typu wrzuta, youtube, czy coś), ale nie wykluczam również takiego rozwiązania, więc dobrze by było, żebym nie musiał upgradować sprzętu w momencie przejścia na nadawanie na żywo.

a jaką masz kartę dźwiękową? Ja bym karty nie wymieniał, tylko dokupił mikrofon. Z tanich do takich rzeczy często polecam ludziom vivanco em55, tu najważniejsza będzie jakość wajścia mikrofonowego w karcie. A jak nie, to kup na allegro mikrofon pojemnościowy na USB. SINN i Behringer c1 USB chodzą po ok. 200zł, te sinny widziałem, że się dobrze sprzedają ostatnio.

Do miksowania wszystkiego na komputerze wystarczy Ci zwykła karta dźwiękowa. Z oprogramowania to chyba wavelab jest darmowy. Niby jest też audacity, ale nie mam przekonania. Miksa zrobisz na wszystkim. Trochę nie ogarniam tematu, bo mam płatnego cubase al (czyli taka lekka wersja).

przykładowe opisy DAWów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kolega jest strasznie zajarany reaperem, ale program kosztuje niecałą stówkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kartę dźwiękową mam wbudowaną jakąś gównianą, więc tak czy inaczej przydałaby się inna, zwłaszcza, że chciałbym móc podpiąć dwa mikrofony. Napisałem, że tanio, ale kilka stów mogę wyłożyć na to, więc biorąc pod uwagę, że mikrofony (te Vivanco) kosztowały by mnie łącznie ok 200zł, to do tego można by dokupić jakąś kartę za powiedzmy 400-500, zwłaszcza, że - jak sam napisałeś - jakość wejścia jest w tym przypadku ważna.

W kwestii programowej - dzięki za linki, widzę, że jest tego sporo, więc coś znajdę odpowiedniego.

no tak, znalazłem nawet coś takiego, powinno wystarczyć, a tańsze.

Ukryta Zawartość

uważam, że nie ma co przepłacać, to są zwykłe mikrofony. Wyżej jest Alesis io2 za 450, dalej presonusy i m-audio za niecałe 600. Uważam, że to już przesada do takich mikrofonów i zastosowań.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.