Skocz do zawartości
IGNORED

Nad 375BBE + Nad 565BBE co dalej......

opium30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono użytkowników tego forum. Od jakiegoś czasu przeglądam wasze porady i uważam, że to jedno z ciekawszych for poświęconych tematyce audio. Do brzegu. Muzyki lubiłem słuchać od zawsze. Przyszła pora aby zainwestować we własny sprzęt. Obecna konfiguracja to :

Nad 375bbe piec

Nad 565bbe CD

Grandhigh TS3080 kolumna

oehlbach przewód chinch

oehlbach przewód kolumna

Chcę zainwestować w kolumny i jakieś przewody do kolumn. Mam już swoje typy ale chciałbym usłyszeć jeszcze kilka obiektywnych opinii. Nie jestem audiofilem, dla mnie muzyka musi brzmieć ciepło przyjemnie bez dudniącego basu ale z wyraźną górą.

Moje typy na kolumny :

Monitor Audio rx6

Monitor Audio rx8 ( boję się czy nie będą za mocne do wielkości pomieszczenia )

Monitor Audio GS20 ( ale te najmniej ze względu na cenę )

Przewód do kolumn KLOTZ :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomieszczenie to około 16m2 +8m2 otwarta kuchnia ale z nieregularnymi scianami .... i tu zapewne zacznie się problem...... poniżej schemat gdzie stoją kolumny ( czerwone prostokąty lub zielone prostokąty dwa możliwe ustawienia )i w zasadzie jest to JEDYNE możliwe miejsce bo używam tych kolumn także do oglądania filmów a w tym miejscu jest wyprowadzony kabel TV :

kolumny.jpg

Proszę o doradzenie w kwesti : kolumn, przewodów, może ustawienia ?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/95810-nad-375bbe-nad-565bbe-co-dalej/

Witaj,

zacznę od ustawienia / akustyki - rewelacja to nie jest, jednak jeśli zachowane są proporcje na zdjęciu, wolałbym ustawienie zielone. Największym problemem będzie stereofonia, gdyż z tego co widzę zazwyczaj będziesz słuchał muzyki z rogówki, która nie stoi naprzeciwko kolumn. Dobry odsłuch będzie zapewniony tylko naprzeciwko kolumn czyli (wynika ze zdjęcia) przy stole.

Kwestia kolumn - skłanałbym się raczej w stronę mniejszych i lepszych kolumn. Dlatego z wybranych przez Ciebie najlepiej będzie pasował Monitor Audio Rx6. Zwróć jednak uwagę na monitory Monitor Audio GX100 (nie bój się monitorów w tym pomeszczeniu). Biorąc pod uwagę warunki akustyczne i inne czynniki, zdecydowanie proponowałbym Ci kolumny Kef Q500 lub jeśli budżet pozwoli (znacznie lepsze) Kef R500. Najlepszym rozwiązaniem natomiast byłyby kolumny Amphion Argon 3 lub wersja podłogowa Amphion Argon 3L, są to jednak konstrukcje droższe.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuje za odpowiedz, z odsluchow skorzystalbym gdybym mial blizej. Natomiast zapytam jak wygladaja cenowo zaproponowane kolumny ?

Co do planu widocznego na zdjeciach to naroznik jest zamienuony ze stolem:-)

Kolumny zaczelu duzo lepiej grac w rozstawieniu zielonym, w czerwonym bylo mocno slabo.

Monitorow sie nie boje, jewli beda graly lepiej jak podlogowe to nawet nie bede sie zastanawial :-)

Do gry dolaczmy jeszcze paradigm 9v7

No i kwesta kabelkologi czy ten klotz da rade do kolumn czy poszykac czegos innego?

Jak wyraźna góra i bez dudnienia to posłuchaj także coś z Dali np Ikon 6. Zerknij także na rodzimą produkcję, bo można lepiej i taniej w porównaniu z konkurencją zagraniczną. Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) model Deimos II - stojące w rozsądnej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj nie mam rozeznania, ale rezultaty mogę Cię miło zaskoczyć.

Co do firmy RLS to warto skontaktować się z właścicielem, bo to gość z bardzo dużą wiedzą i w dodatku miły. Zadzwoń i pogadaj a coś Ci doradzi.

Spytaj eszcze tutaj, może się dogadasz, bo warto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Minas Anor IIIs z firmy studio16hertz , warto zainteresować się tą kolumną po zjada na śniadanie te co wymieniłeś ..

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Cześć, jestem już po odsłuchach. Testowałem dzisiaj najróżniejsze kolumny. Budżet jaki założyłem to MAX 10,000pln i ani centa więcej . Słuchałem pod wzmakiem NAD 356 ( niestety trochę słabszy jak mój 375 ) :

Monitor RX6

Monitor gx100

Dali ikon 6

Kef Q700 ( najgorsza kolumna ze wszystkich na moje ucho )

Quadral shogun X

Focal 726

AUDIUM COMP 8 SUPER

Tannoy definition dc8

No i na koniec rodzynek czyli kolumna która spodobała mi się wizualnie PRZEOKROPNIE czyli

Quadral platinum m4 kolumna przepiękna i grała PRAWIE ( niestety ) najfajniej z tych wszystkich które słuchałem

quadralplatinumm4white.jpgquadralplatinumm4white.jpgPrzepiękna w białym lakierze z połyskiem po prostu rewelacja pasowałaby do calutkiej koncepcji meblarskiej jaką mam. Niestety podłączyliśmy po nich ponownie MONITOR AUDIO RX8 no i została w moim uchu zdeklasowana mimo że naprawdę chciałem, żeby dobrze zagrała bo bym się nawet nie zastanawiał nad zakupem .......

Tak więc na chwilę obecną RX8 zostaje faworytem ale szukam dalej nie mówię koniec na tej kolumnie.

Fajnie, że podajecie typy na 100% wezmę je pod uwagę przy odsłuchu.

Ps. W jednym z salonów odsłuchowych dzisiaj, pokazałem panu listę którą zrobiłem, na którą ( ja to tak odebrałem ) stwierdził że kolumny są "nijakie" z wyostrzoną górą ciężką do słuchania..... nie wiem co mam o tym myśleć

Gość

(Konto usunięte)

Ps. W jednym z salonów odsłuchowych dzisiaj, pokazałem panu listę którą zrobiłem, na którą ( ja to tak odebrałem ) stwierdził że kolumny są "nijakie" z wyostrzoną górą ciężką do słuchania..... nie wiem co mam o tym myśleć

I trochę racji w tym jest, bo akurat Monitor Audio, Dali, tak jak zresztą i Bowers & Wilkins 685 oraz CM5 ("przewinęły" się przez mój dom) grają wyostrzoną górą - bynajmniej nie są jednak "nijakie"...

I widzę też małą sprzeczność, gdyż podoba Ci się "wyraźna góra", a jednocześnie oczekujesz "ciepłego brzmienia".

Dla mnie "cieplej" zagra raczej przy wyeksponowanych bardziej średnich tonach...

I moja propozycja na takie brzmienie to Xavian XN250 Evo (mam ten sam sprzęt, co Ty - spójrz do "O mnie") lub Dynaudio Focus 160 (mają teraz na nie promocje i bodajże firmowe standy dostajesz gratis).

Co do kabelków, to w zupełności taki Klotz Ci wystarczy :)

PS A może, jeśli mają to być podłogówki, to Xavian Piccola? :)

http://www.xavian.com.pl/index.php?x=produkty

Ememka, niestety właśnie dziś spóźniłem się do audio forte, szkoda, że od nich nie zacząłem. Mój ojciec u nich kupuje od wielu wielu lat i sam podpowiedział żebym najpierw do nich podjechał, że jest tam miły człowiek ( nie pamiętam imienia ) który zawsze dobrze mu doradził ( notabene ojciec też ma RX8 ale grające pod moonem CD i wzmakiem ) tak więc widzę, że Audio Forte jest dilerem tych Xavianów więc zobaczymy :) nie mówię nie.

Co do sprzeczności " ciepłe brzmienie " vs ostra góra. Może żle się wyraziłem. Ciepłe brzmienie WYRAŹNA góra gdzie całość gra czysto klarownie z "ciepłym brzmieniem" ale bez efektu "kolumny pod kocem" szukam swojego brzmienia .......

Monitory odpadają ! musiałbym je dopełnić subwooferem bo dla mnie grają fajnie ale "bez jaja" a jednak lubię jak jest trochę basu

Gość

(Konto usunięte)

U mnie na 18 m2 - sam pokój plus obok jeszcze "otwarta" kuchnia; brak drzwi - grają monitory i jest okay :)

Ale to już wedle uznania :)

Jednak posłuchaj przynajmniej Dynaudio Focus 160 - można się zdziwić, jaki bas... ;)

Koniecznie sprobuj cos na Scan Speakach - np. Xaviany. Dynaudio tez zacne ale moga dac z NADem za duzo basu. IMHO konstrukcje powyzszych firm wywalaja w kosmos Monitor Audio, Amphion ("metalowe" brzmienie). Drobne korekty zrobisz na koncu kablami - ale to dopiero po kilku miesiacach grania.

Poza tym jesli masz do wydania okolo 10 k PLN, zainteresuj sie rynkiem wtornym. Za mniejszą kasę można było kiedyś kupić np. Dynaudio Special 25. To byłyby pewnie kolumny na reszte zycia, sojące kilka klas wyżej niż Twoje NADy. Wiekszosc klockow second hand z wyzszej klasy jest bardzo zadbana - czesto nie odbiegaja niczym od stanu sklepowego, a kosztuja okolo 40-50% ceny sklepowej.

Spróbuj też połączyć klocki IC VDH The Orchid - jest piekielna synergia z NADem :-)

Dzięki serdeczne za ogrom ciekawych informacji, na 100% każdą z nich sprawdzę i przetestuję.

Interkonekt to właśnie to za czym powoli się rozglądam, a co powiedz na IC nordost enchantress ?

Gość

(Konto usunięte)

rock, jazz, muzyka elektroniczna - trance, drum&bass, czasami metal tak więc słucham praktycznie każdego rodzaju muzyki

Oj, to zmienia całkowicie postać rzeczy, bo żadne z wszystkich wymienionych kolumn nie nadają się do takiej muzyki!

;)

A na poważnie, to większość raczej słucha muzyki o szerokim spektrum gatunkowym, a moim zdaniem, o czym już kiedyś pisałem, nie ma czegoś takiego, jak sprzęt do konkretnej muzyki.

Ba, żaden praktycznie nawet nie jest w ten sposób projektowany i konstruowany.

Nie ma takiego czegoś, że sprzęt z podobnego przedziału cenowego, zbliżony klasą, rewelacyjnie odtworzy np. rocka,

a beznajdziejnie zabrzmi na nim jazz...

I w mojej ocenie nie jest żadnym podstawowym wyznacznikiem to, jakiej muzyki słuchasz.

Podstawowym jest ogólne brzmienie, np. podbity bas, i będzie on podbity w każdym rodzaju muzyki i jeśli taka prezentacja Ci odpowiada, to każdy rodzaj muzyki zabrzmi na danej konfiguracji dla Ciebie przyjemnie.

Powiem Ci szczerze, że ostatnio naprzemiennie mam faze na dwie płyty.

Pierwsza z nich to anjunadeep 04 i tutaj obecny zestaw z kolumnami grand high ts3080 "rwie suty" jest taka dynamika, że aż ciarki chodzą po plecach wszystko czyste klarowne i po prostu idealne. Przerzucam płytę na Guns`n`Roses i utwór w utwór padaka, brzmi to bez jakiegokolwiek polotu wszystko jakby stłumione więc sam już nie wiem co o tym myśleć. Czeka mnie jeszcze wymiana IC zobaczymy co będzie dalej :)

Ps. przed CD nada miałem cd kenwooda jakiś taki prosty model dp1060 ? po przejściu na 565 po prostu przepaść nawet nie przypuszczałem, że CD-k może aż tak zmienić jakość dzwięku :)

Gość

(Konto usunięte)

Powiem Ci szczerze, że ostatnio naprzemiennie mam faze na dwie płyty.

Pierwsza z nich to anjunadeep 04 i tutaj obecny zestaw z kolumnami grand high ts3080 "rwie suty" jest taka dynamika, że aż ciarki chodzą po plecach wszystko czyste klarowne i po prostu idealne. Przerzucam płytę na Guns`n`Roses i utwór w utwór padaka, brzmi to bez jakiegokolwiek polotu wszystko jakby stłumione więc sam już nie wiem co o tym myśleć. Czeka mnie jeszcze wymiana IC zobaczymy co będzie dalej :)

Ps. przed CD nada miałem cd kenwooda jakiś taki prosty model dp1060 ? po przejściu na 565 po prostu przepaść nawet nie przypuszczałem, że CD-k może aż tak zmienić jakość dzwięku :)

I pierwsza płytka zabrzmi super na każdym innym sprzęcie, a druga, na tym samym sprzęcie, jak była padaka, tak będzie nadal... :)

To jest wina realizacji płyty, a nie przeznaczenia sprzętu.

Inaczej: zgłoszę Cię do Nobla, jeśli teraz znalazłbyś sprzęt, na którym te płyty zabrzmią z odwrotnym skutkiem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.