Skocz do zawartości
IGNORED

monitory odsłuchowe

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zastanawiam się nad zmianą monitorów obecnie Adam Audio A7X na inne do kwoty 5000 lub drugi pułap 10 000. Monitory podpięte są pod mixer a źródłem dźwięku jest analog (gramofony). Niewiele wiem o monitorach pasywnych, bo chyba na takie padnie wybór a jeszcze mniej o końcówce która ma to napędzać.

Muzyka którą słucham to głownie elektronika w postaci break beat, deep house, psy chill ale również dla relaksu jazz. Zależy mi na dynamicznym, ciepłym i detalicznym brzmieniu. Nie mam ciśnienia na monitory które muszą koniecznie mocno uderzać dołem, ale oczywiście musi być on szybki i dynamiczny.

Proszę o propozycje.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

https://www.audiostereo.pl/topic/95860-monitory-ods%C5%82uchowe/

Używasz ich też do miksowania w studiu, czy tylko do słuchania muzyki? Co Ci nie odpowiada w ADAMach (będze łatwiej coś polecić).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

właściwie do adamów nie mam zastrzeżenia, szukam alternatywy:) głównie do mixowania, ale nie jako producent tylko jako dj więc można powiedzieć, że monitory do słuchania muzyki.

Osobiście zostałbym przy monitorach aktywnych.Monitory pasywne, końcówka, preamp, kabelki i koszty rosną a jakość nie, nawet w cenie do 10.000zł. Poszukiwania, porady, wymiana, zaraz ktoś doradzi kefy i nada 326 i tak w kółko.Monitory aktywne to prosta droga i bardzo dobra. Może bez tego miksera? Doradzam APS Aeon lub monitory Naumana z jakimś daciem np. Edirola. Lecz najpierw odsłuchy. Naumana można wypożyczyć za kaucją w Aplauzie.W Adamach ta wstęga może nie pasować niektórym. Mnie nie pasuje.

tego się właśnie obawiam wchodząc w świat monitorów pasywnych, w aktywnych nie mam tego problemu o którym wspomniałeś. APS zdecydowanie wchodzą w opcję i będę je brał do odsłuchu. Co do mixera to jest to konieczność bezwarunkowa:) Gramofony podłączone do mixera, mixer do monitorów...do tego jeszcze podczepiam mojego Bursona:)

Tak zerkam jeszcze na Dynaudio MB15A, trochę cena, ale gdzieś je odsłuchać bym chciał.

tego się właśnie obawiam wchodząc w świat monitorów pasywnych, w aktywnych nie mam tego problemu o którym wspomniałeś. APS zdecydowanie wchodzą w opcję i będę je brał do odsłuchu. Co do mixera to jest to konieczność bezwarunkowa:) Gramofony podłączone do mixera, mixer do monitorów...do tego jeszcze podczepiam mojego Bursona:)

Tak zerkam jeszcze na Dynaudio MB15A, trochę cena, ale gdzieś je odsłuchać bym chciał.

A jak gramofony to zaraz wzmacniacz lampowy, a takie nos'y atakiesiakie, wymiana, parowanie lamp, ich roczniki, prądy spoczynkowe. A może lampizacja, wyntadże itp,itd... To wszystko, o czym to ludzie bajdurzą. I oczywiście wszystko musi być ciepłe. Jakby lata nie było.

Daj sobie spokój. Te Adamy to bardzo dobra rzecz.

ADAM S2X (skoro masz A7X, to może być dosyć pewna ewolucja)

Unity Audio The Rock MKII (obudowa zamknięta, a mimo to ~35Hz -3dB przy 7" wooferze)

Focal Solo 6be

KK DS-6 (mało info o nich, ale ciekawe)

Nie wiem czy na mackie nie ma problemu z ciągnącym się basem (kiedyś myślałem nad zakupem modelu mniejszego, 624 MK2 i czytałem na ich temat). Tak czy inaczej, sam jestem ciekaw jak się mają w bezpośrednim porównaniu do A7X i ile w tym rozwlekłym basie jest prawdy. Mackie MKII to niższa półka niż Focal Solo, ADAM SX, Unity Audio The ROCK. Mackie to rzaczej będzie krok w bok wzgl. AX, a nie do przodu.

Jeśli szybki i dynamiczny dół to radzę zainteresować się też Behringerami Truth 3031A i nie czytać opinii internetowych znawców na ich temat. Behringery mają rewelacyjny stosunek cena/jakość. Wiem, że to sporo poniżej podanego pułapu cenowego, ale to chyba dobrze? :) Zawsze jest to poza tym przejście z małej membrany ADAMów A7x na większą.

Behringery mają bardzo dobrze kontrolowany (do samego dołu) i szybki bas, nisko strojony bas reflex, który nie wpierdziela się w muzykę tam gdzie nie powinien, szybkie tony średnie i wysokie dzięki wstędze (chociaż ze standardową rozdzielczością, zapewne gorszą niż ADAMy A7X), bardzo fajnie wysunięte i naturalnie brzmiące wokale oraz perkusję.

Wiem, że to sporo poniżej podanego pułapu cenowego, ale to chyba dobrze?

Ryzyko minimalne. Też jestem zdania, że warto je podjąć. Znam jedną opinię o Behringerach biernych (odpowiednik 2031) i ta opinia była całkiem sympatyczna (chociaż bardzo pobieżna). Kyle polecał kiedyś KRK, taki 3 drożny model (chyba RP10-3)- też bardzo ciekawy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Akurat serii Rookit osobiście nie lubię, chociaż słuchałem tylko 6 i 8. Może RP10 rzeczywiście będzie ciekawe. Idąc w stronę trójdrożnych pojawił się niedawno również nowy Fostex, nie pamiętam modelu. Patrząc na same dane techniczne wydaje się produktem bardzo nietrafionym, ale wiadomo - trzeba posłuchać, a nie gdybać.

Akurat serii Rookit osobiście nie lubię, chociaż słuchałem tylko 6 i 8. Może RP10 rzeczywiście będzie ciekawe. Idąc w stronę trójdrożnych pojawił się niedawno również nowy Fostex, nie pamiętam modelu. Patrząc na same dane techniczne wydaje się produktem bardzo nietrafionym, ale wiadomo - trzeba posłuchać, a nie gdybać.

Ja osobiście postawiłbym na Behringera 2031 (tu ryzyko najmniejsze z możliwych - bo cena "piekielnie " atrakcyjna) lub 3031 a z droższych na Genelec-a

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Noo panowie ale bez przasady żeby polecać koledze Behringery czy KRK kiedy ma Adamy :)

Różnica w wieklości woofera to 1.4 cala. Po drugie Behringer podaje częstotliwość od 50Hz, Adam od 42Hz. Adamy mają też o wiele lepszy woofer.

Moim zdaniem najlepiej sprzedać te A7X i kupić więsze ADAMy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Powróćmy na ziemię... Zamieniać Monitory ADAM w dodatku ze wstęgą (?) na cokolwiek Behringer'a wg mnie to cofanie się o poziom do tyłu, jak nie o dwa. Na Twoim miejscu dozbierał bym i kupił Focal'e, jeśli już Ci ADAM'y nie odpowiadają brzmieniowo :)

Powróćmy na ziemię... Zamieniać Monitory ADAM w dodatku ze wstęgą (?) na cokolwiek Behringer'a wg mnie to cofanie się o poziom do tyłu, jak nie o dwa. Na Twoim miejscu dozbierał bym i kupił Focal'e, jeśli już Ci ADAM'y nie odpowiadają brzmieniowo :)

Nawet lepiej: to Air Motion Tranformer, ADAM nie stosuje zwykłych wstęg.

Muria, słyszałeś kiedyś A3X? Niewiele większe od 2l kartonu mleka a bas mają nieziemski.

Nie słyszałem, ale słyszałem trochę monitorów z małą membraną basową, na podstawie których wyrobiłem sobie taką a nie inną opinię - rzeczywiście, niektóre miały nieziemski bas, ale tylko ilościowo, bo jakością tego co się wydobywało z tuneli bass reflex już bym nie nazwał.

A zmierzam do tego, że jak już będzie spnmdm będzie w sklepie, to niech nie przekreśla niektórych marek tylko dlatego, że mają opinię low-endu. Może okaże się, że zechce on poświęcić jakość wysokich tonów np. w zamian za lepszy bas po 3x niższej cenie.

Noo panowie ale bez przasady żeby polecać koledze Behringery czy KRK kiedy ma Adamy :)

No to wtedy Genelec 8260 !! lub nieco ;-) taniej 8250. Firma sprawdzona, satysfakcja gwarantowana (chyba).

nie tylko twoim zdaniem Behringer to cofanie się wstecz.

A czy można się coś bliżej dowiedzieć dlaczego jest to cofnięcie do tyłu ? Może ktoś słuchał w/w Behringerów i napisze coś z autopsji na ten temat lub może jakieś linki do ocen bo ogólne stwierdzenie, że to cofnięcie w tyłu to trochę za ogólnie. Kolumny wyglądają na bardzo solidne (15kg/szt), głośniki też (niski z kewlarową membraną i aluminiowym koszem), do wzmacniaczy też nie można znaleźć ewidentnego punktu negacyjnego ( na LM3886, które nawet Jeff Rowland w swoim Modelu 10 stosował, zwrotnica Linkitz-Riley 24dB/okt). Wg deklaracji firmy każda kolumna ma indywidualną metryczkę z charakterystyką. Czego można oczekiwać od konstrukcji więcej ?

zdecydowanie nie kupię behów, nie przekonuje mnie ta firma kompletnie:)

tak się też zastanawiam czy zmiana kabli zasilających monitory wniosłaby coś do ich brzmienia? jestem w stanie za kabel dać do 500 zł najlepiej używka, może coś też polecicie?

zdecydowanie nie kupię behów, nie przekonuje mnie ta firma kompletnie:)

Hehe, może dzięki takim uprzedzeniom Behringery kosztują tyle, a nie 2x więcej :) Ale to tylko dobrze dla tych, którzy zechcą je porównać z innym sprzętem.

Behringer-ta firma działa na rynku profesjonalnym i każdy profesjonalista wie co to za firma. Publiczne nie będę się wypowiadał a te tabliczki z pomiarami to co ? że takie dobre czy złe ?

skk

Publiczne nie będę się wypowiadał a te tabliczki z pomiarami to co ? że takie dobre czy złe ?

Nie wiem nie miałem ich ale gdyby nie to że byłby to trzeci zestaw głośnikowy w domu (nie miałbym ich gdzie postawić) to obowiązkowo bym je sprawdził (ze względu na to małe ryzyko finansowe). Dlatego szukam czegoś bardziej szczegółowego dotyczącego ich grania. Miałem kiedyś zrobione na Wisatonie - WSP21 i Audax-sie - HD100 aktywne monitory i grały rewelacyjnie (oczywiście jak na swoją klasę). Te Bhringery trochę konstrukcyjnie i parametrycznie je przypominają (mowa o tańszych 2031 - polipropylenowy bas i jedwabna kopułka) stąd moje nimi zaiteresowanie.

Jak chcesz sprawdzić to czemu nie ale nie spodziewaj się poziomu Adam Audio A7X. Tanio i z gwarancją nie ma problemu .

Sprawdzałeś (może coś czytałeś w necie) czy piszesz teoretycznie na podstawie ceny ? Ja mam dobre (wystarczające mi) kolumny więc nie mam pilnej potrzeby sprawdzenia, ale jeden z moich znajomych się nimi interesuje i myślałem, że może ktoś na forum miał coś z nimi do czynienia (niestety w miejscu gdzie mieszkam nie ma ich gdzie posłuchać). Adam to na pewno bardzo dobre głośniki, ale jak można mieć coś dobrego taniej to może warto spróbować ? Z tym, że jak bym miał postawić w "ciemno" i bez ograniczeń finansowych to zdecydowanie na Genelec-a.

W pracy mamy kilka "gratów" tej firmy ogólnie nie jest źle ale do miana prawdziwego "professional" to jeszcze daleko tej firmie, trochę niedoróbek, nie najwyższej jakości podzespoły. Projekt niezły(wiadomo dlaczego) gorzej z wykonaniem.

"ale jak można mieć coś dobrego taniej to może warto spróbować" -każdy by tak chciał(chodzi o te taniej)

Nie masz gdzie posłuchać przecież jak kupisz przez internet (umowa zawarta na odległość, poczytaj sobie w internecie) to masz prawo do zwrotu w ciągu dziesięciu dni., tak stanowi prawo.

skk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.