Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha + Dali Zensor 5 v Roth Audio Oli 30 - prośba o opinie

tito2002

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Właśnie zakupiłem nowe mieszkanie i chciałbym je nieco wykończyć w audio, w związku z czym mam prośbę o pomoc w sprawie skompletowaniu zestawu audio.

Wymyśliłem sobie wstępnie (z pomocą mojej ładniejszej połowy :) ) 2 zestawy do pokoju o pow. 20 mkw (docelowo: muzyka 60% (pop, smooth jazz, czasem spokojny rock), film 20%, gry 20%):

- Yamaha RX-V473 lub 673 (zależy mi na airplay) + zestaw kolumn: Dali Zensor 5 + 1 + vocal, lub

- Yamaha j.w. + zestaw głosnikowy: Roth Audio Oli 30 + 10 + C20.

Czekam na łaskawe opinie, czy takie zestawienia są OK, ewentualnie który będzie lepszy?

A może jakieś inne propozycje w granicach do 5-6 tys.

Zastanawiam się jeszcze nad nową Yamahą RX-A820, która ma dopiero trafić do sprzedaży - może warto trochę poczekać?

Pozdrawiam

Witaj,

jeśli dosyć często będziecie słuchali kuzyki, zwróciłbym Waszą uwagę na zestaw oparty na amplitunerze Marantz SR5006 lub SR6006 oraz zestawie kolumn Dali Zensor 5/1/Vokal. Konfiguracj taka zapewni bardzo wysoką jakość dźwięku stereo oraz dobre efekty przestrzenne.

Yamaha jest świetna w efektach przestrzennych, dźwięk wielokanałowy jest bardzo efektowny. Konfiguracja oparta na RX-V673 lub na najnowszym RX-A820 także zapewni wiele radości z odsłuchów. Znowu jednak (biorąc pod uwagę duży nacisk na odsłuch muzyki) propnowałbym model RX-A1010 lub RX-A2010 - będą po prost lepsze dźwiękowo.

zapraszam serdecznie na odsłuchy, które pozwolą na wybór optymalnej konfiguracj

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

zdecydowanie poczekałbym na nową Yamahę z serii Avantage i dorzucił do tego Roth Audio. Z Dali może być za ostro, z Rothem będzie perfekcyjnie do muzyki pop - przede wszystkim masz tam piękny, soczysty, masujący basik.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Nie ma jak dobre rady od branży :) Tym bardziej że sprzeczne.

Jeżeli masz możliwość odsłuchu to najlepiej jakbyś sam porównał oba systemy. Do Dali raczej polecił bym Denona. Coś z nowych modeli z 13 na końcu. Do Yamahy lepiej Roth Oli.

Porównywałem Dali i Roth, z tych dwóch bardziej podobają mi się Roth Audio.

Nie ma jak dobre rady od branży :)

Ja nie mam parcia na konkretną markę - po prostu są ludzie którym bardziej leży zestawienie Denona z Monitor Audio niż z Dali i są tacy którzy zestawiają Onkyo właśnie z Dali albo z KEFami. Staram się doradzać ludziom tak jak koledzy z Q21, podstawa to indywidualny odsłuch. Jednak ogromna większość ludzi po przesłuchaniu kilku kompletów i połączeń właśnie decyduje się zestawiać Denona 19XX z Monitor Audio BX6 a potem w późniejszym czasie dokupuje pozostałe głośniki do kina. Za to kiedyś kupiłem (u Rafka :) )dla mojego klienta Roth'y Oli40 i w połączeniu z Amplitunerami Marantz'a grają naprawdę dobrze więc i z Denonem też bedzie dobrze i w tym kierunku bym poszedł. Z nowymi Yamahami nie mam doświadczenia zbyt dużego, ale miałem swojego czasu dwie w domu (RXV396 i RXV630) i to były amplitunery które wymagały jasnych kolumn takich jak np. Paradigm i z MA mogą zagrać "bez zębów" Reasumując Marantz/Denon z MA BX6 albo OLI40 ewentualnie Onkyo 609 + KEFy C7 i będziesz na pewno zadowolony - tylko cena może nieco wyskoczyć poza założone widełki, ale warto

Dzięki za wszystkie uwagi. Tochę mi się rozjaśniło w sprawie sprzętu. Jak widzę w moim przypadku większość sugeruje Denon, Marantza a dopiero potem Yamahę. Ciekawi mnie zatem czy Yamaha jest tak rzadko kupowana czy też ma tak specyficzny "format" dźwięku, że mało komu pasuje? Jeśli można to prosiłbym o sugestie jakiego zatem Denona warto wziąć tzn. czy warto dopłacać do wyższych modeli np. 2312/13 lub 3312/13 czy też szkoda kasy i wystarczy mi 1912 (na stronie Denona wycofany??) lub 1713? Czy dodatki w wyższych modelach są przydatne czy to bardziej dla podbicia ceny? Wybierając Yamahę myślałem, że modele RX-A (810 lub też nowy 820) są "muzyczne" a nie tylko kinowe. Tak czy już jestem bliżej celu. Jeszcze jedno pytanko - gdzie w Warszawie można spokojnie i bez "nacisku" posłuchać sugerowanych zestawów i ewentualnie potem dostać dobrą cenę (może być też spoza Wa-wy)?

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za rady

Tito2002 zapraszam na odsłuch. Zarówno Dali, Rothy czy wspomniane wyżej przez Kolegę Monitor Audio będziesz mógł u nas odsłuchać. Yamahy Ci nie znajdziemy ale na pewno coś z Denona czy też Marantza się znajdzie :) Jeśli jesteś zainteresowany to odezwij się do mnie, ustalimy co i jak :)

Pozdrawiam,

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.