Skocz do zawartości
IGNORED

Materiał na sufit i podłogi w pokoju odłuchowym

Sandowall

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W moim nowobudowanym domu wynegocjowałem pokój o powierzchni 30m2 wyłącznie do słuchania muzyki. Ma skosy symetrycznie ale nie na całej powierzchni sufitu. Sufit i ściana kolankowa obita płytami kartonowo-gipowymi podłoga ciągle tylko wylewki. Proszę o pomoc w doborze materiałów którymi obić płyty na suficie/ścianach kolankowych i wyłożyć podłogę żeby możliwie optymalnie można było słuchać muzyki. Na podłogę może gruba wykładzina? Nie chce przeginać z drogimi specjalistycznymi materiałami, chciałem się raczej oprzeć na ogólnie dostępnych - tanich magicznych materiałach :)

Mam raczej wolną rękę jeżeli chodzi o walory estetyczne (w granicach rozsądku) ale dosyć chudy portfel (wiadomo budowa swoje pożera).

Dzięki z góry za sugestię.

Pzdr, Marcin Walecki

Gruby dywan albo wykladzina na podloge. Ja kupowalem gruby dywan typu Shaggy 2x3m to jakies 800PLN, doskonale wycisza i redukuje poglos. Na sufit i sciany mozesz wykonac ustroje z welny mineralnej obitej np. materialem do maskownic lub jeszcze lepiej materialem na metry z rolki, w kazdej castoramie, obim itp masz takich materialow setki so wyboru. Koszt niewielki a efekt znakomity, ten krotki filmik powinien Ci zobrazowac jaki wplyw maja ustroje na akustyke pomieszczenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyklad masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 arkuszow welny mineralnej Rockwooll Acoustic Comfort kupisz w OBI za 50PLN, do tego drewienko na ramki, troche kleju w sprayu i material do maskownic. Koszt 6 paneli jakies 250PLN.

Ja bym obowiazkowo dodal pochlaniacze w rogach pokoju, zwykla welna mineralna pocieta w trojkaty 50x60 ustawione jeden na drugim na cala wysokosc pokoju..

Zycze powowdzenia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

isover nie miałem więc sie nie wypowiem ale rockwool nie pyli. Być może dlatego że spryskalem całą powierzchnię klejem w sprayu i lakierem do włosów.

przy najblizszej wizcie w Obim zerkne na dane techniczne i dam znac..

Wątpię abyś znalazł tam dane dotyczące gęstości. Ten Rockwool Acoustic Comfort jest utajniony jak dane o rosyjskich okrętach atomowych.

Na PT80 trzeba nałożyć powlokę (farba, klej). Wydaje się że nie pyli jednak rzucając światło blisko miejsca potarcia wełny ewidentnie widać pylenie. Nie wiem czy to cholerstwo jest szkodliwe ale na pewno nie ma właściwości leczniczych. Do pokoju dziennego lepiej nie ryzykować..

Na PT80 trzeba nałożyć powlokę (farba, klej). Wydaje się że nie pyli jednak rzucając światło blisko miejsca potarcia wełny ewidentnie widać pylenie. Nie wiem czy to cholerstwo jest szkodliwe ale na pewno nie ma właściwości leczniczych. Do pokoju dziennego lepiej nie ryzykować..

PT80 nie ruszane i odpowiednio zabezpieczone - nie pyli - na pewno lepiej jest "zagruntować" powierzchnie, tak jak wspomniałeś, wodnym roztworem kleju, gruntem lub jakąś farbą (wyłączając olejną). Można też zastosować cieńką agrowłókninę i przykleić ją na klej w spray'u.

klej w sprayu to wydatek rzedu 20pln, spryskana powierzchnia w 100% nie pyli, do tego jezeli obijemy to materialem nie sadze zeby bylo to szkodliwe. Panowie to nie azbest :)

A taki wynalazek jak tynk japoński można brać pod uwagę? Przynajmniej wygląda tak jakby miało działać...

A przy okazji 'jakoś' wygląda. Zetknął się z tym ktoś?

Pzdr, Sandowall

klej w sprayu to wydatek rzedu 20pln, spryskana powierzchnia w 100% nie pyli, do tego jezeli obijemy to materialem nie sadze zeby bylo to szkodliwe. Panowie to nie azbest :)

Przynajmniej wygląda tak jakby miało działać

Na co ma działać? Jak wytłumisz za bardzo pomieszczenie i to w zasadzie tylko tony wysokie, to taka muzyka traci błysk i życie. W akustyce jest coś takiego jak współczynnik pochłaniania pomieszczenia, trzeba pilnować aby nie przegiąć w żadną stronę.

Wlasnie ciekawi mnieto jaki wplyw na dzwiek ma tzw. proznia akustyczna. Mam kolege ktory ma calkowicie wytlumione pomieszczenie, znaczy sie wszystkie sciany, sufit, podloga wylozone sa albo wykladzinami albo gabkami akustycznymi, czegos takiego jak poglos brak, bardzo smieszne uczucie, kiedy wchodzi sie do tego pomieszczenia poraz pierwszy, wlasny glos lepi sie doslownie do ust, potrzeba kilku minut zeby sie do tego zjawiska przyzwyczaic. Tak przy okazji to jego system(y) gra(ja) wysmienicie. Co o takiej prozni akustycznej myslec???

Wlasnie ciekawi mnieto jaki wplyw na dzwiek ma tzw. proznia akustyczna. Mam kolege ktory ma calkowicie wytlumione pomieszczenie, znaczy sie wszystkie sciany, sufit, podloga wylozone sa albo wykladzinami albo gabkami akustycznymi, czegos takiego jak poglos brak, bardzo smieszne uczucie, kiedy wchodzi sie do tego pomieszczenia poraz pierwszy, wlasny glos lepi sie doslownie do ust, potrzeba kilku minut zeby sie do tego zjawiska przyzwyczaic. Tak przy okazji to jego system(y) gra(ja) wysmienicie. Co o takiej prozni akustycznej myslec???

No właśnie. Planowałem taki tynk położyć na ścianach/skosach/suficie. Na podłogę panele i niewielki dywan. Jedynie za głośnikami goła ściana (ekran projektora.). Odpuścić sobie ten tynk bawełniany i gipsować?

Pzdr, San

Odpuścić sobie ten tynk bawełniany i gipsować?

Ja raczej poradzę lekturę wątków o adaptacjach od podstaw pokoi odsłuchowych - w Akustyce jest parę takich, ewentualnie poszukać na innych Forach. Nie robić nic pochopnie.

Tanie magiczne materiały to tylko gąbka + magia.

Jak ma być dobrze to możesz wykonać pochłaniacze z płyty Nida Sonic, przykład:

Ukryta Zawartość

edit: Czy to tylko u mnie nie wyświetlają się zdjęcia które Darek publikować w swoim wątku?

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

takie płyty na sufit to ciekawa propozycja jeżeli są tak dobre jak opisuje je producent. Prosty montaż a można jeszcze między płytą a sufit wypełnić wełną mineralną.

takie płyty na sufit to ciekawa propozycja jeżeli są tak dobre jak opisuje je producent. Prosty montaż a można jeszcze między płytą a sufit wypełnić wełną mineralną.

Też się zastanawiam nad częścią sufitu w płytach Nidy Sonic - mam tylko dylemat jaki wzór wybrać:

R15 n8 - otwory okrągłe

C10 n8 - otwory kwadratowe

L5x80 n8 - otwory prostokątne.

Oczywiście opcja z wełną mineralną.

Ten jest fajny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej wybrać najodpowiedniejsze pod względem akustycznym ;-)

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ten jest fajny.

Załączone miniatury

Dokładnie takie płyty zastosowałem u siebie, tyle, że na ścianach + wełna. Sufitu nie ruszałem, bo i tak mam (niestety) niezbyt wysokie pomieszczenie.

Parametry:

Ukryta Zawartość

Polecam

Ukryta Zawartość

Dokładnie takie płyty zastosowałem u siebie, tyle, że na ścianach + wełna.

Witaj Piotr, dziękuję za informacje, napisz mi (przypomnij) proszę, jaką wełnę stosowałeś i jakiej grubości, czy z pustka powietrzną? Stosowałeś profile Nidy, czy takie np z Castoramy?

Witaj Piotr, dziękuję za informacje, napisz mi (przypomnij) proszę, jaką wełnę stosowałeś i jakiej grubości, czy z pustka powietrzną? Stosowałeś profile Nidy, czy takie np z Castoramy?

Mam nide-sonic L5x80 n8 + rockwool rockton + pustka powietrzna (wełna i pustka o zmiennych wymiarach od 10 do 20 cm w zależności od miejsca) + zabudowany rezonator helmholtza w narożniku - tu użylem płyt gipsowo-włóknowych Fermacell

Mam nide-sonic L5x80 n8 + rockwool rockton + pustka powietrzna (wełna i pustka o zmiennych wymiarach od 10 do 20 cm w zależności od miejsca) + zabudowany rezonator helmholtza w narożniku - tu użylem płyt gipsowo-włóknowych Fermacell

Wielkie dzięki za info.

• 1 miesiąc później...

Użytkownik Acoustic Lab dnia 28.07.2012 - 11:27 napisał

Czy to tylko u mnie nie wyświetlają się zdjęcia które Darek publikować w swoim wątku?

U mnie też ich nie widać, ciekawe dlaczego?

U mnie też ich nie widać, ciekawe dlaczego?

darekdz wypiął wrotki z forum , wkurzył się że mu wpisy wycinają czy coś takiego.

Dajcie znać czy jest jakaś dobra tkanina żeby zabezpieczyć wełnę bez impregnowania klejem czy innymi natryskami. Trochę mam ciasno pod sufitem i ściany pomalowane więc wołałbym tylko materiał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.