Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak do 5tysi, (dla Paradigm Monitor 9 v7)

Symbian_X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Stoję przed ogromnym problemem jaki jest dobór wzmacniacza do moich kolumn Paradigm Monitor 9v7. Grały one już z A-S700, C356 oraz A-S2000. Najlepsze było polaczenie z nadem o dziwo, bo jest to bardzo wydajny prądowo wzmak i bardzo dobrze bujał basem (wiem, że to nie był kontrolowany bas, ale grał tak jak lubię), natomiast zerowa średnica i kłujące wysokie były nie do zniesienia więc musiałem uciekać od niego. S2000 gra bardzo dobrze średnimi i wysokimi ale znowu za mało mocy ma w basie jak dla mnie, gdyby tylko miał trochę więcej muzykalności w sobie i bas z nada to bym go zostawił….. Nie podobało mi się jeszcze w A-S2000 to, że wysokie tony były mało czytelne (wokale) i trochę mało zrozumiałe (może trochę małą rozdzielczość ma ta Yamcia) i trochę za mała separacja instrumentów, wszystko zlewa się w jedną całość. Jednak nie poddaję się i postanowiłem poszukać czegoś do 5tys. Mam nadzieję, że tym razem zakończą się już moje poszukiwania….

Słucham głównie muzyki elektronicznej (ATB, Fatboy Slim) oraz rocka (Nirvana, RHCP). CD mam Yamcie S2000.

Podsumowując, potrzebuję dobrej średnicy (głównie do płyt rockowych, gdzie jest perkusja, trąbki i inne instrumenty dęte/uderzane), lekko wycofanej (z racji wyostrzania wysokich przez Paradigmy), lecz mimo to nadal bardzo czytelnej i wyraźnej góry oraz mocnego uderzenia w basie (który mógłbym poczuć na własnej skórze, jak to było z NADem, praktycznie czułem jak bym miał subwoofer w pokoju). Fajnie by było, gdyby wzmak grał dynamicznie i potrafił budować nastroje (gdzie trzeba ostrzej, tam dać sporo mocy, a gdzie trzeba delikatnie to żeby tam był spokojny).

Propozycje:

- Musical Fidelity M3i

- Vincent SV 226 mkII

- Exposure 2010S2

- Hegel H70

- Moon 220i (ten chyba za drogo wyjdzie ale jestem ciekaw waszych opinii na jego temat)

- Anthem 225

- Xindak XA-6950(09) – tutaj właśnie nie wiem jaka wersja dokładnie, bo z tego co zauważyłem to jest ich parę. Ale chyba ta ma 2x130W przy 8 Ohm i kosztuje ok. 5tys.

Jest w czym wybierać :) Także liczę na porady użytkowników którzy jednak słyszeli wyżej wymienione wzmaki. Miałby to być wzmak „na lata” więc dobrze by było, żeby cieszył się dużą bezawaryjnością….

Witaj,

napewno namawiam na odsłch porównawczy poszczególnych wzmacniaczy, który pozwoli Ci na zapoznanie się z charakterystyką poszczególnych urządzeń.

Z mojego doświadczenia jednak zdcydowanie poleciłbym Ci trzy konstrukcje: Hegel H70, Vncent SV-226mk2 (dodatkwym atutem wzmacniacza jest bardz prosty i tani upgrade poprzez wymianę trzech lamp sterujących, służę w sprawie wyboru modeli lamp pomocą) oraz nie wymieniony przez Ciebie świetny wzmacniacz Roksan Kandy K2.

Każdy z wyżej wymienionych powinien dobrze zagrać z Twoimi kolumnami, zapraszam jednak serdecznie na odsłuchy.

W przypadku pytań służę pomocą

PS

a może warto posłuchać także systemów dzielonych, które niewiele przekroczą założony budżet np. Quad Elite Pre i Stereo Amp lub Audiolab serii 8200

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam.

q21 podprowadzil Cie na dobry kierunek.Twoje problemy zalatwi konstrukcja dzielona z osobna koncowka mocy.Nie wiem czy wtedy nie bedziesz

musial dolozyc do budzetu...

YAMAHA do PARADIMow to chyba nie ten kierunek. EXPOSURE tez nie pomoze. Rozejrzyj sie za dzielonym ADCOMem.

Spróbuj piecyk Darka Kuleszy=darkul.Gra niebywale dynamicznie a przy tym kulturalnie.W opcji - wewnętrzny dac.Niebawem opisze swoję wrażenia w wątku o jego piecach.Możesz skontaktowaćsię z nim na PW.

Polecam,

Anthem jest bardzo mocny i dynamiczny. Posiada tez amerykański sznyt. Osobiście jednak skłaniałbym się ku sprawdzonemu wzmacniaczowi Roksan K2. W parze z tymi głośnikami prezentuje się rewelacyjnie. Proponuje posłuchać.

No wlasnie, pod wzgledem wydajnosci pradowej i mocy Roksan i Anthem to praktycznie te same jednostki. Jedynie bardziej bym ufał Anthemowi jesli idzie o bezawaryjna prace bo tam jest nieco mniej elementów elektronicznych które mogą się zepsuc w przyszłosci.... A to tez jest dla mnie bardzo wazne.

Kup tego i będziesz mega zadowolony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o wgląd w nagranie, przestrzeń, prowadzenie basu, bardzo dobrą wydajność prądową to możesz także odsłuchać Atoll IN100.

Podejrzewam że przy muzyce szybkiej mocnej gdzie jest bardzo dynamicznie jak rock to będzie znakomity, gitary brzmią pięknie, prowadzenie perkusji cudowne.

Tylko nie wiem jak zagrałby z Twoimi kolumnami w sensie góra pasma (zapytaj w klubie Atoll-a może ktoś grał z Paradigm) i odsłuch oczywiście w Twoim setupie :)

pzr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.