Skocz do zawartości
IGNORED

Discman zamiast wzmacniacza słuchawkowego

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Discman? stary przypomniałeś mi czasy jak jeździłem autobusem(długa trasa, się nasłuchałem) do szkoły z plecakiem wypchanym płytami to były czasy... Któż dziś pamięta te discmany w erze empetrójek ?

To nie żart. Chodzi mi o zwykły odtwarzacz CD audio przenośny, żadne mp3. Zwykły discman. Wyszło sporo modeli, napewno, któyś musi cechować się bardzo dobrąjakaścią dźwięku.

Jak wyżej. iRiver serii iMP lub SlimX, ale w sumie możesz mieć tę samą jakość dźwięku kupując odtwarzacze dyskowe iRiver iHP-120/140 lub H120/H320. Wgrywasz Rockboxa i wtedy będzie czytał bezstratne formaty plików chyba nawet w trybie gapless, co jest rzadkością wśród urządzeń odtwarzających pliki. Przeważnie taki odtwarzacz z drugiej ręki ma już wgranego Rockboxa. Pojawiają się rzadko. Natomiast co do cudownych właściwości napędzania słuchawek to trzeba być realistą. Siedzi tam Philips UDA1380 i wyżej 35mW przy 16 omach nie podskoczy. Idąc dalej zdroworozsądkowym tokiem rozumowania - nie jest potrzebny nawet lossless, ponieważ wysokiej jakości m4a/aac/ogg 400~500kb/s niczego nie ujmą tego typu aparaturze, pozostawiając możliwość upchania większej liczby albumów. Słabszą jakość wynikającą z użycia formatu mp3 nawet 320kb/s da się usłyszeć, ale np. odnośnie Vorbisa to już jest sprawa dyskusyjna nawet na porządnych słuchawkach, ponieważ wąskim gardłem staje się sam odtwarzacz. Można więc się pokusić też o iRivera E10 na przykład, a z nowości to niestety nie jestem zorientowany, ponieważ moje zainteresowanie takim sprzętem zatrzymało się na tym ostatnim. Sony ma niektóre modele udane.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Osobiście używam ogg z różnym bitrate i stwierdzam że do urządzeń przenośnych w zupełności wystarczy. Sansa Clip + czyta także pliki bezstratne ale flac w zasadzie nie używam. Ogg zajmuje dużo mniej miejsca a jakością nie ustępuje plikowi lossless. Oczywiście - jak napisał micheleangelo - jest to wina samego urządzenia.

Nie rozumiem po co piszecie o mp3, metodahc kompresji, plikach bezstratnych?

Ja mam tylko płyty oryginalne audio i do takich płyt poszukuje discmana. Chodzi o to, że mam sprzet w innym pokoju niz spie, a chcialbym przed snem tez czegos posluchac czasami. Wiec pytam o dobrego discmana. Chyba jakies modele musza grać przyzwoicie?

Kiedyś słyszałem, że na bazie Sony D-99 który podobno był bardzo dobrym źródłem jak na przenośny odtwarzacz cd budowano sypialniane zestawy odsłuchowe. Do tego był jeszcze jakiś wzmacniacz słuchawkowy. Może całkiem znośnie zagra bez wzmacniacza słuchawkowego.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Może faktycznie stare Discmany Sony to dobry trop:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mam model z linku

Ukryta Zawartość

ale nie polecam noszenia go ze soba w plecaku, nie maja g szoku czy tam innej duzej pamieci po skoku plyty.Ale jako stacjonarne zrodło w domu polecam bardzo.

Ukryta Zawartość

A z jakimi słuchawkami ma to grac?Bo jesli z jakimis lepsiejszymi pradazernymi to zapomnij.Jak masz jakies "lekkostrawne" sluchawki to faktycznie mozna poszukac jakiegos udanego modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.