Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa czy DAC

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat wałkowany był tysiące razy, jednak może coś się zmieniło w kwestii kart/dac'ów. Otóż dorobiłem się komputera HTPC, na który wyczekiwałem od pewnego czasu (zastąpi w rozrywce mojego laptopa asus ul30vt).

Płyta główna komputera to: Asus M5A78L-M LE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety obecnie posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową. Poszukuję czegoś, co zagra lepiej od Integry znajdującej się na tej MoBo. W przyszłości planuję zakup dac'a w kwocie oscylującej w granicach 1200-1500zł. Na chwilę obecną z przyczyn finansowych chcę kupić kartę dźwiękową/dac do 300zł.

Czy jakość karty dźwiękowej będzie miała wpływ na jakość dźwięku w przyszłości, gdy dorobię się przyzwoitego DAC'a zewnętrznego? Czy mając przyzwoitego dac'a za ok. 1500zł można puścić do niego sygnał po integrze i nie będzie żadnej różnicy z kartą dźwiękową w kwocie do 300zł?

Sprzęt towarzyszący to: Grundig a9000 lub Gainclone stworzony na bezkompromisowych podzespołach. Kolumny to klony totem mite, oraz tonsil siesta w wersji zmodyfikowanej(w dalekich planach coś znacznie lepszego).

Czy lepiej w tej sytuacji dać sobie spokój z zakupem jakiejkolwiek k, muzycznej, doskładać i kupić sobie porządny DAC? Zakup karty muzycznej chyba i tak mnie nie ominie, bowiem w chwili obecnej poszukuje sobie amplitunera do kina domowego, a w tej sytuacji chyba będzie potrzebna lepsza karta dźwiękowa?

Za wszelkie wskazówki będę niesamowicie wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/96259-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa-czy-dac/

Do 300zł masz nawet spory wybór kart na PCI z rynku wtórnego. Np M-audio AP 24/96 która gra po analogu i cyfrze wyraźnie lepiej od każdej integry. Chodzą po 150~200zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.