Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór odtwarzacza strumieniowedo do zestawu

bobo29

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni jestem posiadaczem zestawu Yamaha z serii 2000 czyli odtwarzacz sacd oraz wzmacniacz. Do tego zastanawiam się nad dokupieniem odtwarzacza strumieniowego. Mam na oku dwa modele: jeden to Marantz NA 7004 albo Yamaha NP-S2000. Który z w/w modeli brzmi lepiej? Czy przewaga któregoś z nich jest tak duża, że warto go wybrać?

<p> chyba zaproponowal bym ci inne rozwiazanie ktore w moim przypadku sie sprawdzilo

popcorn c300 + dac na lampucerze od mcgyvera.

dodatkowo dostajesz odtwarzacz plikow w pelni multimedialnych, czyli np blue ray

cena to ok 5 tys calosc ale wierz mi ze zadne z wymienionych przez ciebie urzadzen nie zagra takim dzwiekiem.

dodatkowo w obu tych przypadkach bedziesz mial problem z podlaczeniem dysku po usb co jak dla mnie stanowi powazne uchybienie w konstrukcji, bo trzeba zastosowac drogie

Ja polecam Ci Stream Magic 6. Lepszy od Marantza i Yamahy, ma gapless, czyta z zew. dysku HDD, obsługa upnp, radio internetowe i za 3.5 koła można kupić nówkę w polskim sklepie z gwarancją.

<p> chyba zaproponowal bym ci inne rozwiazanie ktore w moim przypadku sie sprawdzilo

popcorn c300 + dac na lampucerze od mcgyvera.

dodatkowo dostajesz odtwarzacz plikow w pelni multimedialnych, czyli np blue ray

cena to ok 5 tys calosc ale wierz mi ze zadne z wymienionych przez ciebie urzadzen nie zagra takim dzwiekiem.

dodatkowo w obu tych przypadkach bedziesz mial problem z podlaczeniem dysku po usb co jak dla mnie stanowi powazne uchybienie w konstrukcji, bo trzeba zastosowac drogie

Tak obecnie najbardziej dopracowane sa odtwarzacze multimedialne bo masowka sie za nie wziela i chinczycy wiec sa tanie i maja wszystko no prawie oprocz systemu operacyjnego ktore stworzyl by je w pelni dopracowanymi urzadzeniami ale mysle ze z czasem i tego sie dorobia ale one do wysokiej klasy audio niekoniecznie pasuja niestety troche odstaja jakoscia sygnalu wyjsciowego i tutaj audiofilskie odtwarzacze beda niestety lepsze okupione jest to drozyzna i niedopracowaniem wiec musiisz podjac decyzje uniwersalny tani dopracowany ze slabym dzwiekiem multimedialny odtwarzacz czy audiofilskiej firmy strumieniowiem...

chwilowy brak działalności w audio.

Witaj,

jeśli zależy Ci na możliwie najlepszym odtwarzaczu strumieniowym pod względem funkcjonalności, wyposażenia oraz przde wszystkim brzmienia, zdecydowanie polecam Ci Cambridge Audio Stream Magic 6.

Serdecznie zapraszam na prezentacje i odsłuchy, urządzeniem świetnie się steruje poprzez bezpłatne oprogramowanie na system iOs lub Android, możemy wszystko pokazać.

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Od kilku dni jestem posiadaczem zestawu Yamaha z serii 2000 czyli odtwarzacz sacd oraz wzmacniacz. Do tego zastanawiam się nad dokupieniem odtwarzacza strumieniowego. Mam na oku dwa modele: jeden to Marantz NA 7004 albo Yamaha NP-S2000. Który z w/w modeli brzmi lepiej? Czy przewaga któregoś z nich jest tak duża, że warto go wybrać?

warto kupic np-s2000, brzmi bardzo podobnie do cd-s2000 ( flac cd i 96/24 ), stylistycznie dopasowany no i obsluga przez smartfona bardzo wygodna, soft stabilny

denon dnp720 jest na brytyjskim amazonie za pół polskiej ceny.

niestety, przedstawiciel Denona z salonu firmowego w wawie potwierdził że przez USB czyta dyski nie większe niż 32GB, nie wiedzieć czamu.

denon dnp720 jest na brytyjskim amazonie za pół polskiej ceny.

niestety, przedstawiciel Denona z salonu firmowego w wawie potwierdził że przez USB czyta dyski nie większe niż 32GB, nie wiedzieć czamu.

No i nie jest gapless, a to duży problem. Poza tym, brzmieniowo to poziom serii 7xx denona (cd), zatem żadna rewelacja.

Gość partick

(Konto usunięte)

przez USB czyta dyski nie większe niż 32GB, nie wiedzieć czamu.

Limitations of FAT32 File System

You cannot format a volume larger than 32 GB in size using the FAT32 file system in Windows 2000. The Windows 2000 FastFAT driver can mount and support volumes larger than 32 GB that use the FAT32 file system (subject to the other limits), but you cannot create one using the Format tool. This behavior is by design. If you need to create a volume larger than 32 GB, use the NTFS file system instead.

http://support.microsoft.com/kb/184006/en-us

nie wiedzieć czemu - w sensie że nie wiem czemu denon tak głupio to ograniczył. z jednej strony podstawową funkcją ma być odczyt danych z dysków a z drugiej takie ograniczenie, a nie każdy ma linuksa żeby formatować FAT32 na większych partycjach.

Gość partick

(Konto usunięte)

Squeezebox Touch obsługuje FAT16, FAT32, NTFS, ext2, ext3.

http://wiki.slimdevices.com/index.php/Squeezebox_Touch_-_USB_Compatibility

ja na początku miałem podpięty po USB dysk 2TB.

Ja polecam Ci Stream Magic 6. Lepszy od Marantza i Yamahy, ma gapless, czyta z zew. dysku HDD, obsługa upnp, radio internetowe i za 3.5 koła można kupić nówkę w polskim sklepie z gwarancją.

Rotel RT-12 jest jeszcze tańszy, ma wbudowanego dobrego DACa Wolfsona i dodatkowo ma radio FM i DAB+, których CA nie ma.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Squeezebox Touch obsługuje FAT16, FAT32, NTFS, ext2, ext3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja na początku miałem podpięty po USB dysk 2TB.

Zgadza sie i niestety wciaz nie ma sensownej konkurencji w swiecie audio poza linnem ale to juz dla innej klienteli ze.wzgledu na koszty ok.6tys wzwyz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rotel RT-12 jest jeszcze tańszy, ma wbudowanego dobrego DACa Wolfsona i dodatkowo ma radio FM i DAB+, których CA nie ma.

Bo to jest przede wszystkim radio - przynajmniej tak go opisuje producent i dystrybutor. Nie zauważyłem tez aby miał usb i czytał z dysków zewnętrznych oraz aby obsługiwał gęste formaty. Jeśli tego nie ma to jest to bardzo drogi sprzęt w stosunku do SM6. Poza tym jak jest radio po wi-fi to po co radio FM?

SM6 obsługuje NTFS, czyli bez ograniczeń. U mnie na raz po 2 wejściach usb obsługiwał dysk 2TB i 1TB.

Czy dyski podpięte pod SM6 wymagają dodatkowego zasilania ? Chciałbym podpiąc pod NP30 dysk 2,5 cala 750 GB lub 500 GB.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Zgadza sie i niestety wciaz nie ma sensownej konkurencji w swiecie audio

Kurczę, muszę gdzieś wypożyczyć tego squeezboxa i porównać go z SM6, według Twoich wypowiedzi to jest to jakieś mistrzostwo świata jeśli tylko linn mu dorównuje - piszę to bez złośliwości. A słuchałeś w ogóle SM6?

Czy dyski podpięte pod SM6 wymagają dodatkowego zasilania ? Chciałbym podpiąc pod NP30 dysk 2,5 cala 750 GB lub 500 GB.

2,5 cala nie wymagają. Tylko 3,5 cala.

Kurczę, muszę gdzieś wypożyczyć tego squeezboxa i porównać go z SM6, według Twoich wypowiedzi to jest to jakieś mistrzostwo świata jeśli tylko linn mu dorównuje - piszę to bez złośliwości. A słuchałeś w ogóle SM6?

2,5 cala nie wymagają. Tylko 3,5 cala.

Nie chodzi mi o porownanie dzwiejowe bo sbt wymaga daca oddzielnego chodzi o dopracowanie urzadzenia i jego mozliwosci, sm6 trocye sie polepszyla po zmianie firmware ale wciaz sbt jest liderem wsrod tanich strumieniiwcow po prostu jest lepiej dopracowany i funkcjonalny

sbt jest liderem wsrod tanich strumieniiwcow

nie jest moim zdaniem; prym wiodą odtwarzacze multimedialne. popcorn hour, dune hd, dvico, teac i masa innych azjatyckich zabawek napakowanych portami USB HDMI i innymi. SQ jest w sumie ograniczony do audio.

Dokladnie. Taki dune hd d1 za ok tysiaka odtwarza wszelakie formaty audio i video + radio internetowe i youtube . Co chciec wiecej? :)

Mam od ponad roku i zlego slowa powiedziec nie moge...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

nie jest moim zdaniem; prym wiodą odtwarzacze multimedialne. popcorn hour, dune hd, dvico, teac i masa innych azjatyckich zabawek napakowanych portami USB HDMI i innymi. SQ jest w sumie ograniczony do audio.

Bo takie ma zastosowanie. Audio i nic poza tym. Obsługa np dune hd bez monitora to dość spory problem. A nie każdy ma, albo potrzebuje tv.

zgoda, z małym ale.

klasyczny strumieniowiec ma ekranik na którym przy odsłuchu nic nie widać - bo kto słucha stojąc metr od kolumn. producenci szczycą się sterowaniem z poziomu smartfona - a to maja też azjatyckie playerki za 1/8 ceny strumieniowca. wyjątkiem jest model SQ Duet, ew. playery TEAC z serii WAP. ale te piloty są tak plastikowe że ludzie i tak przesiadają się na smartfony.... więc w sensie funkcjonalności ja widzę tylko jeden powód zakupu dedykowanego strumieniowca - wbudowany DAC. bo przy innych rozwiązaniach trzeba by, dla poprawienia dźwięku, DAC dołożyć osobno. choć i tak wychodzi taniej...

Bo takie ma zastosowanie. Audio i nic poza tym. Obsługa np dune hd bez monitora to dość spory problem. A nie każdy ma, albo potrzebuje tv.

Ja na swoim dune d1 z odleglosci 3 metrow widze bardzo dobrze wyswietlacz. Jest bardzo prosty ale tez czytelny. Do obslugi nie potrzebujemy tv wcale (oczywiscie do odtwarzania muzyki czy radia internetowego).

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Gość partick

(Konto usunięte)

SQ jest w sumie ograniczony do audio.

podobnie jak inne strumieniowce. no ale tamte mają metalowe obudowy i kosztują kilka razy więcej, to już są audiofilskie, tak?

klasyczny strumieniowiec ma ekranik na którym przy odsłuchu nic nie widać

podobnie jak na wyświetlaczu odtwarzacza CD. poza tym, w czasie odsłuchu, to ja jednak słucham :)

a ruszenie tyłka z fotela w celu wybrania następnej płyty jest czymś tak samo normalnym jak podejście w tym samym celu do gramofonu, odtwarzacza CD czy magnetofonu - takie analogowe ;)

nie są, porównywałem tylko SQ do odtwarzaczy multimedialnych z obsługą obrazu HD.

sklepy "audiofilskie" nie mają logitecha w ofercie i tracą na tym bo logitech nie jest za "audiofilską" markę uznany co o niczym nie świadczy, z moich postów powinno jasno wynikać że dedykowane strumieniowce (denon, rotel, marantz itp) to przysłowiowa "lipa".

Gość partick

(Konto usunięte)

sklepy "audiofilskie" nie mają logitecha w ofercie i tracą na tym bo logitech nie jest za "audiofilską" markę uznany co o niczym nie świadczy, z moich postów powinno jasno wynikać że dedykowane strumieniowce (denon, rotel, marantz itp) to przysłowiowa "lipa".

a to spoko ;)

wypijmy za to.

Gość partick

(Konto usunięte)

a czy sklepy audiofilskie tracą, to nie byłbym taki pewny, gdyż na dzień dzisiejszy Squeezebox Touch kosztuje na Amazon UK £168 - z darmową wysyłką do Polski. wątpię aby chcieli sprzedawać za 870 zł. (po dzisiejszym kursie).

http://www.amazon.co.uk/Logitech-930-000089-Squeezebox-Touch/dp/B002N203SW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1344801003&sr=8-1

Zgadza sie i niestety wciaz nie ma sensownej konkurencji w swiecie audio poza linnem ale to juz dla innej klienteli ze.wzgledu na koszty ok.6tys wzwyz.

Zgadzam sie w conajmniej 110%-ach.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.