Skocz do zawartości
IGNORED

Za ile prywatna sala kinowa?

bartekxyz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moim marzeniem jest posiadanie własnej sali kinowej z pomieszczeniem technicznym w którym byłaby szafa rackowa na sprzęty typu ampli, serwer rozsyłający na cały dom multimedia itp, w sali dobre oświetlenie którego strefy i natężenie byłyby ustawialne. W niedalekiej przyszłości chciałbym postawić dom i stąd pytanie: czy za 100tys można zrobić salę z prawdziwego zdarzenia dla 8-10 osób gdzie dźwięk i obraz wgniecie w fotel nawet najwybredniejszego odbiorcę? A jeśli 100tys jest kwotą niewystarczającą/za dużą to ile taka przyjemność może kosztować? W moim wypadku odpadał by koszt robocizny budowlanej i ciągnięcia infrastruktury kablowej bo to mogę zrobić przy nadzorze akustyka sam. Hipotetycznie jest to sytuacja budowania pomieszczenia od zera w powstającym domu - prawdopodobnie byłoby to 50m2 piwnicy.

https://www.audiostereo.pl/topic/96306-za-ile-prywatna-sala-kinowa/

W kwocie oscylujące przy 100 000 zł możesz zrobić salę kinową. Jednakże czy taką która wgniecie w fotel - nie sądzę.

Policzmy:

15 tys - w miarę podstawowy dobry projektor

8-10 tys - ekran

10-15 tys - amplituner (jesli chcesz aby wgniatało w fotel to zdecydowanie ta druga kwota to minimum)

3 tys - blu-ray

15-30 tys - głośniki (jesli chcesz aby wgniatało w fotel to bardziej ta druga kwota)

10-20 tys - wygodne rozkładane fotele (aby mogło Cie w nie wgniatać)

20-50 tys - sterownie (w zależności co to musiało by być czy tylko oświetlenie i sprzęt czy również inne rzeczy)

4-5 tys - serwer z odtwarzaczem jakimś w miarę budżetowy, ale przyzwoitym

10 tys - kable, akcesoria itd.

Nie licząc kogoś kto Ci zaprojektuje od podstaw, nie tylko jeśli chodzi o sprzęt ale i o akustykę

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wgniecenie w fotel najwybredniejszego odbiorcę to pojęcie względne. W kinach, które odwiedzasz jest taki efekt?

Jak dla mnie wycena powyżej jest za wysoka. Blu-ray za 3000zł? Przy kinie w większej sali raczej potrzeba 2 mocnych subwooferów niż wyrafinowanych kolumn. Jeśli chodzi o amplituner to wydaje mi się że można kupić o wiele tańszy a oczywiście wszystkie głośniki zasilić w takim pomieszczeniu oddzielnymi końcówkami.

<p>Również wydaje mi się że można tą kwotę rozłożyć inaczej niż zaproponował to RMS. Dobry ekran nie kosztuje 8-10 tyś. Przy odpowiednim rozłożeniu kwoty można zrobić dobre kino które jednak wgniata w fotel.Dyrektor firmy w której pracuje też sobie zrobił salę kinową na 8 osób na poddaszu. Wydał coś koło 100 000 i efekty są rewelacyjne. Dużo lepiej niż w kinie :)

przy 50m2 100ooo to budżet Bardzo OK -

- nie ma się co zastanawiać - tylko robić...

- ja bym zaczął prozaicznie od KSZTAŁTU pomieszczenia -

tak aby nie powodowało fal stojących czy innych przypadłości dźwięku...

oczywiście - jeśli oglądałeś jakieś amerykańskie czy japonskie jaskinie za 2 miliony dolarów -

no to tego nie będzie -

- ale obraz o przekątnej 4 m plus dobry dźwięk będzie dawało ogromną radość...

ja mam raptem 90 cali przekątnej - ale jakiś meczyk HD czy Hobbity z blureja są super

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Niestety większość budżetu przy budowie profesjonalnej sali pochłania samo pomieszczenie. Jego projekt, wykonanie, wykończenie i wszelkiego rodzaju ustroje akustyczne. Przy kwocie rzędu 100000 na sam sprzęt nie wydałbym więcej jak połowę tej sumy. Albo robimy "salę kinową" albo kino domowe.

Oczywiście ta się zrobić salę kinową i za dużo dużo mniejszą kwotę. Efekt też jakiś będzie.

To tak jak z samochodem - jeździ świetnie Ferrari, równie nieźle BMW, Audi i Lexus, całkiem fajnie Mercedes, dla większości osób Opel też jest ok, a dla tych co mają niewiele kasy to i Fiat 126p będzie wystarczający. Kwestia potrzeb i końcowego efektu oraz świadomości osób którym jest to budowane. Jeśli ktoś jeździł Ferrari na BMW czy Lexusa będzie patrzył z lekką pogardą.

Testowaliśmy kilka rodzaj ekranów i różnice potrafią być bardzo duże. W naszej pokazowej, prywatnej sali kinowej poszliśmy również na kompromis i powiesiliśmy ekran za ok. 7 tysięcy.

Przejrzyj ten wątek to się dowiesz co można mieć za 75.000zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się zadowolisz zwykłymi kanapami, nagłośnieniem Kody i tanim projektorem, bez oświetlenia od Swarovskiego to może wystarczy 100.000.

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jeśli koszt robocizny odpada potrzebujesz w zasadzie dobry projekt. Koszty spytaj osoby, które miały z tym do czynienia. Myślę, że dział 'Akustyka' będzie pomocny choć jest ukierunkowany w głównej mierze na stereo.

Co do sprzętu nie piszesz czy chcesz nowy czy używany. Nie piszesz jakie masz wymagania co do sprzętu. 'Wgniatanie w fotel' to pojęcie mało precyzyjne. Jednego 'wgniecie' średnie Onkyo a drugi potrzebuje monobloków 500W. Sprecyzuj swoje wymagania ale myślę, że przy użyciu nowego, dobrej klasy sprzętu ciężko będzie się zamknąć w 100000zł pod klucz.

Jak zwykle sami teoretycy :)

Ja mam pokój kinowy może nie kosztyjący 100 tyś, a jedynie cząstkę tego a potrafi wgnieść w fotel i to bez ekranu za 8 tyś. Podstawa to akustyka i dobry sprzęt i projektor. Tobrze też mieć dobrego fachowca pod ręką który wie co i jak zrobić i nie będzie żądał za to połowy tej kwoty.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Też mam dedykowany pokój tylko pod kino domowe. I jesli chcesz kupić nowy sprzęt to te 100000zł to wcale nie jest jakiś duży budżet. Oczywiście inaczej bym rozłożył wydatki niż propozycja RMS.pl

I nie ma mowy o żadnym amplitunerze. Tylko processor i końcówki mocy.

Dobry processor z dekoderami dźwieku HD potrafi kosztować 15-25tzł. Końcówki mocy na 7.1 to wydatek jeszcze większy. Oczywiście BD może być tani jesli mamy processor do obróbki sygnału.

Ale już głośniki musza być dobre i drogie. Ze dwa dobre suby to wydatek 20-35tzł. No niestety 50mkw zobowiązuje.

A gdzie reszta ?

Tak sobie teraz pomyślałem. Nie lepiej ograniczyć pomieszczenie do 25m2? Potem zamówić projekt, kupić materiały. Za robociznę nic nie płacisz bo wykonujesz sam. Za resztę kup 'zwykły' procesor np. Marantz AV7005 lub Onkyo, dobierz do tego końcówki mocy, kup lepsze głośniki 'zwykłego' (np. Monitor Audio, B&W, Klipsch, Paradigm) producenta, projektor klasy najtańsze JVC czy Optoma HD8x. Do tego zwykły odtwarzacz BD, serwer, odtwarzacz sieciowy. W 100000zł zmieścisz się spokojnie.

Jak zwykle sami teoretycy :)

Ja mam pokój kinowy może nie kosztyjący 100 tyś, a jedynie cząstkę tego a potrafi wgnieść w fotel i to bez ekranu za 8 tyś. Podstawa to akustyka i dobry sprzęt i projektor. Tobrze też mieć dobrego fachowca pod ręką który wie co i jak zrobić i nie będzie żądał za to połowy tej kwoty.

1. Ciekawe po czym to stwierdziłeś ?

2. Jak koledzy niżej stwierdzili to co ciebie uszczęśliwia dla innych może okazać się "szmirą"

3. Akustyka - czyli projekt, pomiary, budowa pomieszczenia zgodnie fachową wiedzą (tak jak napisałem pochłania sporą część budżetu)

4. Każdy chciałby znać kogoś kto zbuduje mu kino za darmo ale w dzisiejszych czasach wiedza kosztuje. A dobrych fachowców jest jak na lekarstwo. Myślę, że każdy szukający odpowiedzi w tego typu tematach przekonał się już o tym nie raz.

5.I troszkę szacunku do innych bo nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie.A wielu kolegów z forum dysponuje wiedzą i sprzętem o którym nawet ci się nie śniło :-)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tak sobie teraz pomyślałem. Nie lepiej ograniczyć pomieszczenie do 25m2? Potem zamówić projekt, kupić materiały. Za robociznę nic nie płacisz bo wykonujesz sam. Za resztę kup 'zwykły' procesor np. Marantz AV7005 lub Onkyo, dobierz do tego końcówki mocy, kup lepsze głośniki 'zwykłego' (np. Monitor Audio, B&W, Klipsch, Paradigm) producenta, projektor klasy najtańsze JVC czy Optoma HD8x. Do tego zwykły odtwarzacz BD, serwer, odtwarzacz sieciowy. W 100000zł zmieścisz się spokojnie.

Nie to zły pomysł. Z własnego doświadczenia wiem że jak ktoś pyta o kino za 100000zł to i tak w końcu wyda 200000zł. Nie warto kupować kiepskich klocków które za chwilę będziemy sprzedawać i szukać lepszych. Zwłaszcza jak kupujemy nowe, to musimy wcelować w to co szukamy. Inaczej klapa. Szkoda kasy.

Do najtańszych i dosyć niezłych należą odtwarzacze sieciowe DUNE-a:

http://sklep.rms.pl/index.php?k203,kino-domowe-odtwarzacze-sieciowe-hdd,1

Jeśli masz 3 filmy to do niczego. Ale jak masz lub chcesz mieć płytotekę z setek czy tysięcy filmów, wtedy zrzucając je na dysk masz do nich dostęp z poziomu odtwarzacza, również do swobodnego ich przeglądania, opisów, okładek, wszystko na ekranie i za naciśnięciem 1 przycisku.

Mam trochę filmów, w tym sporo na BR, rozumiem że jest prosty sposób na ich zripowanie na użytek własny?

Czy muszę do tego celu uruchamiać kompa czy wystarczy taki kombajn, do którego wkładam płytkę, zaznaczam odpowiednią opcję i wszystko się "samo robi" ?

Witam, moim marzeniem jest posiadanie własnej sali kinowej z pomieszczeniem technicznym w którym byłaby szafa rackowa na sprzęty typu ampli, serwer rozsyłający na cały dom multimedia itp, w sali dobre oświetlenie którego strefy i natężenie byłyby ustawialne. W niedalekiej przyszłości chciałbym postawić dom i stąd pytanie: czy za 100tys można zrobić salę z prawdziwego zdarzenia dla 8-10 osób gdzie dźwięk i obraz wgniecie w fotel nawet najwybredniejszego odbiorcę? A jeśli 100tys jest kwotą niewystarczającą/za dużą to ile taka przyjemność może kosztować? W moim wypadku odpadał by koszt robocizny budowlanej i ciągnięcia infrastruktury kablowej bo to mogę zrobić przy nadzorze akustyka sam. Hipotetycznie jest to sytuacja budowania pomieszczenia od zera w powstającym domu - prawdopodobnie byłoby to 50m2 piwnicy.

Za kilka lat mam nadzieję zrealizować podobne marzenie, z tym że w moim przypadku będzie to pomieszczenie kinowo-odsłuchowe (co także analogiczne - w moim przypadku koszty robocizny również odpadną). Rozumiem, że 100.000zł to cena za całość (tj. aranżacja wnętrza, elektryka, sprzęt etc.). Akurat jeśli chodzi o liczbę osób, to niewielką różnicą ceny da się zrobić nawet i na 20 osób, różnica to tylko koszt siedzeń i odpowiednia adaptacja akustyczna, rozmieszczenie wszystkiego zgodnie ze sztuką AV. W tej cenie jest to jak najbardziej możliwe.

Moim skromnym zdaniem sam fakt posiadania takiego pomieszczenia w domu, sprawia że potencjalny odbiorca będzie pod wrażeniem, jako że sale odsłuchowo-kinowe, nie są u nas tak popularne, jak ma to miejsce za wielką wodą.Tam też wielokrotnie zresztą udowodniono, że rewelacyjny efekt można osiągnąć niewielkim kosztem. Jak sądzę - u nas także mając odrobinę samozaparcia i dobrego smaku można zrobić coś wielkiego stosunkowo niewielkim kosztem, jak i z drugiej strony ogromnym kosztem odstawić kiłę (pieniądze to nie wszystko, bardzo istotny jest także zmysł estetyczny, czy też gust - można wywalić milion złotych a jeśli ktoś będzie chłopem od pługa oderwanym, to efekt raczej nie będzie czarujący;).

W każdym razie trzymam kciuki, będę obserwował temat. Byłoby miło, gdyby kolega pochwalił się od czasu do czasu postępem prac.

PS. Ktoś powyżej dokonał porównania HT do aut - jeśli ktoś z ferrari splunie w kierunku fiata 126p, to oznacza tylko i wyłącznie tyle, że jest mentalnie małomiasteczkowym, nowobogackim chamem bez klasy (a jej nie da się na szczęście kupić za żadne pieniądze :)).

Pozdrawiam, życząc wszystkim miłego dnia :).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Nie lepiej ograniczyć pomieszczenie do 25m2?

Łatwiej wymienić sprzęt, gdy wzrosną możliwości i apetyty niż powiększyć istniejące pomieszczenie.

Najmniejsze pomieszczenie, w którym skutki jego małości były dla mnie mało bolesne, to 28 m2

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Akurat jeśli chodzi o liczbę osób, to niewielką różnicą ceny da się zrobić nawet i na 20 osób, różnica to tylko koszt siedzeń i odpowiednia adaptacja akustyczna, rozmieszczenie wszystkiego zgodnie ze sztuką AV.

Nie zgadzam się z Tobą. Wielkość pomieszczenia ma duży wpływ na koszty, nie licząc nawet siedzeń, im większe pomieszczenie tym potrzeba większa moc aby uzyskać odpowiednie ciśnienie akustyczne, szczególnie jeśli chodzi o niskie częstotliwości. To również od razu większe koszty jeśli chodzi o adaptację akustyczną, czy nawet tak prozaiczne jak koszty architekta. Większe pomieszczenie to też większy ekran, bo ekran o podstawie 2m będzie ok. do mniej więcej 20m2, ale do 50m2 zdecydowane będzie to już za mało. Do większego ekranu przydałby się też lepszej jakości projektor... itd.

PS. Ktoś powyżej dokonał porównania HT do aut - jeśli ktoś z ferrari splunie w kierunku fiata 126p, to oznacza tylko i wyłącznie tyle, że jest mentalnie małomiasteczkowym, nowobogackim chamem bez klasy (a jej nie da się na szczęście kupić za żadne pieniądze :)).

Zgadzam się w całej rozciągłości :)

Nie zgadzam się z Tobą. Wielkość pomieszczenia ma duży wpływ na koszty, nie licząc nawet siedzeń, im większe pomieszczenie tym potrzeba większa moc aby uzyskać odpowiednie ciśnienie akustyczne, szczególnie jeśli chodzi o niskie częstotliwości. To również od razu większe koszty jeśli chodzi o adaptację akustyczną, czy nawet tak prozaiczne jak koszty architekta. Większe pomieszczenie to też większy ekran, bo ekran o podstawie 2m będzie ok. do mniej więcej 20m2, ale do 50m2 zdecydowane będzie to już za mało. Do większego ekranu przydałby się też lepszej jakości projektor... itd.

Dokładnie. Te same zostają w zasadzie tylko odtwarzacze i procesor. Dlatego zaproponowałem mniejsze pomieszczenie. Tak w ogóle to autor tematu niech coś więcej napisze o wymaganiach, maksymalnym budżecie itp. Bez tego robi się znowu spam.

Panowie polecam inwestycję 50$ w lekturę www.curtpalme.com/TheHomeTheaterBook.shtm

Myślę że znakomita większość z was bardzo by się zdziwiła jak skomplikowanym i pracochłonnym przedsięwzięciem jest budowa prawdziwej sali kinowej, nie pokoju że sprzętem. Zakładając że samo pomieszczenie juz mamy,potrzebny jest oczywiście pomysł i jakiś konkretny projekt, rozrys czy cokolwiek. po pierwsze izolacja akustyczna pomieszczenia od reszty domu, poprowadzenie kabli do prądu, glośnikowych, sygnalowych, oświetlenie, wentylacja, ewentualnie klimatyzacja. Dalej trzeba się zastanowić nad ekranem i jego maskowaniem, ewentualną zabudową kolumn (nie chce żeby były widoczne),budowa proscenium, podestu na siedziska, dobór ewentualnych siedzisk

Trzeba to z sensem wykończyć i przy okazji nie zapomnieć o akustyce bo ta wbrew pozorom ma większy wpływ na całość niż rodzaj procesora.

Jak się upiramy z wyżej wymienionymi, DOPIERO WOWCZAS INWESTUJEMY W SPRZĘT!!!

Projektor podstawowej klasy kosztuje 15000???wolne żarty...za połowę tej ceny można dostać sony vpl hw 15 który rzuci na kolana większość widzów z wyjątkiem tych którzy na siłę się uprą żeby dopatrzeć się jakichś błędów.

Widzę pozatym że koledzy braki w dynamice rekompensują mocą wyjściową wzmacniaczy..a może by tak odwrotnie, kupować bardziej efektywne kolumny zamiast pchania kasy w kilowatowe piece??rynek jest na tyle duży że wybór sprzętu jest prawie że nieograniczony. Moim zdaniem lepiej kupić urzywane monobloki niż pchać dziesiątki tysięcy w najnowsze wielokanałowe końcówki mocy. Procesor nowy to rozumiem, ale końcówki???Jak człowiek chce kupować tylko to co lokalny handlarz ma w ofercie i polegać na jego zdaniu, to pewnie i 100k na sam sprzęt nawet nie starczy..

Tak w ogóle to autor tematu niech coś więcej napisze o wymaganiach, maksymalnym budżecie itp. Bez tego robi się znowu spam.

Czytałem po cichu wszystkie posty i sprzeczki w wątku a im więcej ich było tym bardziej obawiałem się odezwać.

Chyba źle, że napisałem

gdzie dźwięk i obraz wgniecie w fotel nawet najwybredniejszego odbiorcę?

Nie mam zapędów audiofilskich a chcę kina które będzie brzmiało jak... kino.

Projektor podstawowej klasy kosztuje 15000???wolne żarty...za połowę tej ceny można dostać sony vpl hw 15 który rzuci na kolana większość widzów z wyjątkiem tych którzy na siłę się uprą żeby dopatrzeć się jakichś błędów.

Sony robi juz duzo nowszy model , ktory tez jest uznany za b.dobry przez audiovideohd.fr

Ukryta Zawartość

Ja mam HW20 bo nie odczuwam potrzeby 3D , jest rewelacyjny ( mialem Infocusa 720 p przez 5 lat , a potem przez 4 lata Optome HD800x), albo jeszcze lepszy :

Ukryta Zawartość

Moja rada : oddzielic kino od stereo.

Wtedy mozna urzadzenia do kina kupic za ok 35-45 tys , sale bym zmniejszyl od ok 30 m - rzadko beda goscie do wgniatania we fotele. Dobry ampli za 6-8 kpln i kolumny za 15-18 pln tez wgniota we fotel na dobrych sciezkach DTS HD Master Audio. Ekran staly , a nie elektryczny - przeciez to ma byc dedykowana sala kinowa ( 2-5 kpln ) i projektor za 10-12 kpln. Efekt murowany.

Reszte przeznaczyl bym na b.dobre stereo w innym pomieszczeniu , z pieknym widokiem np na ogrod.

W kinie generalnie nie ma okien i powinno byc ciemno , a piekne stereo w pieknym salonie to dodatkowy atut domu.

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Zgadzam sie, kino i stereo ciezko polaczyc. Kino to przedewszystkim dynamika, wysokoefektywne kolumny o efektywnosci conajmniej 90-92db, membrany z papieru. Za oceanem bardzo chwala nowa serie Cerwin Vega z serii XLS, np. XLS215, efektywnosc podana przez producenta jest nieco zawyzona, w rzeczywistosci okolo 93db/1, wystarczajaco duzo na kino w 30m i sredniej mocy zasilacze. 15 calowe woofery nie jak w wiekszosc kolumn hifi pretendujacych do uzytku w "kinie" majacych 18-20cm...XLS215 graja taka dynamika ze doslownie wgniota w fotel.

Ukryta Zawartość

W tej cenie mozna kupic nawet 3 sztuki na wszystkie frontowe kanaly i jedna ukryc za ekranem akustycznie transparentnym (koszt kolumn jakies 8000.)..Do tego Elektronika emotivy jak ktos chce nowy sprzet, uzywanych koncowek mocy jest na rynku wbrod. Na wizje np. wyzej wspomniany przez kolege marslo projektor sony lub cos ze stajni JVC...ja osobiscie budujac kino i majac taki budzet, pojechal bym po bandzie jak to sie mowi i kupil sony g90, z tym ze CRT to nie kazdy lubi, ja osobiscie tak bo mam mniejszy model g70 i sobie chwale. Na zrodlo OPPO 93, ma funkcje streamowania z sieci, do tego modyfikacja u Lukasza Fikusa, tzw. lampizacja wszystkich kanalow (wiem ze bedzie mial w ofercie po przystepnej cenie). Wowczas to nawet nie potrzeba procesora dekodujacego formaty bezstratne bo OPPO wypluje to po analogu w najwyzszej mozliwej jakosci jaka ten klocek oferuje. Mysle ze majac 100K mozna osiagnac spektakularne efekty..

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.