Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia fabryczne a kalibracja odbiorników TV

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w temacie wątku: czy obraz skalibrowany w TV jest na tyle lepszy od fabrycznych nastawów, że opłaca się to robić?

Proszę aby nie wypowiadały się osoby zajmujące się tym zarobkowo z wiadomych względów.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Sonetto III

Mogę się tylko podzielić swoimi osobistymi spostrzeżeniami z moich dwóch telewizorów.

1. LG 42LV5500 (LED LCD). Ustawienia fabryczne są tak dobre, że szczerze mówiąc można nic nie robić.

2. Panasonic TX-P42G30 (PDP). Ustawienia fabryczne są nie do przyjęcia. Konieczna długa i żmudna zabawa. Ale w efekcie (jak to na plaźmie) dostajesz obraz lepszy i piękniejszy niż ten, jaki jest w stanie dać LCD.

Drugie zdanie w drugim punkcie to "Konieczna długa i żmudna zabawa". Albo (jeśli liczyć również nazwę modelu jako odrębne zdanie) "Ustawienia fabryczne są nie do przyjęcia". Gdzie tu manipulacja?

Witam

Tak jak w temacie wątku: czy obraz skalibrowany w TV jest na tyle lepszy od fabrycznych nastawów, że opłaca się to robić?

Proszę aby nie wypowiadały się osoby zajmujące się tym zarobkowo z wiadomych względów.

to zależy jak bardzo fabryczne nastawy odstają od normy oraz z jakiego trybu korzystasz (niektórych nie da się dobrze ustawić)

zresztą jak kupujesz telewizor to sam z grubsza ustawiasz sobie podstawowe parametry, oraz te nieco bardziej zaawansowane jak np temperatura kolorów, fakt że tego idealnie nie ustawisz ale jeśli się mocno pobawisz to różnica nie będzie wielka dla oka (dla pomiarów może i tak)

a czy się opłaca ? jak masz drogi telewizor to wtedy warto wyciągnąć z niego wszystko, jak masz tv za 2-2,5 tys. to wydawanie 20% ceny tv na jego kalibrację raczej mija się z celem

Drugie zdanie w drugim punkcie to "Konieczna długa i żmudna zabawa". Albo (jeśli liczyć również nazwę modelu jako odrębne zdanie) "Ustawienia fabryczne są nie do przyjęcia". Gdzie tu manipulacja?

edit:

Ad2 - 4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest obraz i widać czy się opłaca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To zależy od człowieka ( klienta) a nie od sprzętu.

Jesli ktoś dysponuje gotówką a po zakupie każdego sprzętu elektronicznego odczuwa nieodpartą potrzebę jego upgrade ( samochody, sprzęt audio, sprzęt TV, smartfony ) to będzie robił to zawsze.

Kalibracja telewizorów jest obecnie trendy tak jak dokupywanie markowych kabli.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie wiem co ten filmik ma udowadniać. Że ktoś tragiczne ustawił wysoki kontrast i jasność i przepalił całkiem obraz. Na tyle to chyba każdy sobie potrafi ustawić.

Niedługo aby pogłośnić telewizor trzeba będzie czekać na wdrożenie kolejnej kampanii albo od razu wzywać pana kalibratora. Ja rozumiem, że jest to kolejny etap wyciągania gotówki z mniej lub bardziej zamożnego klienta i jeszcze trochę a okaże się, że nowo sprzedawane TV trzeba będzie obligatoryjnie kalibrować ponieważ z fabrycznymi nastawami nie da się ich oglądać.

Kalibracja telewizorów jest obecnie trendy tak jak dokupywanie markowych kabli.

- o kalibracji usłyszałeś stosunkowo niedawno i dla tego myślisz że jest trendy

- markowy kabel np. zasilający nic nie daje, czego dowodzą pomiary, podczas gdy kalibracja zmienia obraz ... co w pomiarach widać :) ... i "oczami" też NA PRAWDĘ widać (nie to co te pseudoaudiofilskie brednie w wątkach z kablami, w zakładkach STEREO i Hi-End)

Niedługo aby pogłośnić telewizor trzeba będzie czekać na wdrożenie kolejnej kampanii albo od razu wzywać pana kalibratora. Ja rozumiem, że jest to kolejny etap wyciągania gotówki z mniej lub bardziej zamożnego klienta i jeszcze trochę a okaże się, że nowo sprzedawane TV trzeba będzie obligatoryjnie kalibrować ponieważ z fabrycznymi nastawami nie da się ich oglądać.

Rozkalibrowany TV jak najbardziej da się oglądać. On po prostu zwykle świeci "efektownie" z przesyconymi barwami, czy gammą tak zniekształconą by było bardziej kontrastowo (jak większość kolumn Hi-Fi, bo mają np. podbite basy i soprany). Kalibruje ten, co nie chce po prostu tej tandety.

Kalibracja powoduje też znaczne zmniejszenie poboru energii. Jeśli przełożyć to przez wszystkich użytkowników na świecie ekologia zyskałaby ogromny zastrzyk.

Może to przekona "zielonych" zwolenników naszej planety.

Nie wątpię że kalibracja nie powoduje wymiernych efektów, jednakże wkurza mnie to, że przy obecnym zaawansowaniu technologicznym, kontrolach jakosci na wyjściu sprzętu w fabrykach, robi się ważnym elementem kształtowania jakości produktu.

Dlaczego za kalibrację mam płacić dodatkowo, za to, co powinno być zrobione na etapie produkcji i kontroli jakościowej?

Dlaczego za kalibrację mam płacić dodatkowo, za to, co powinno być zrobione na etapie produkcji i kontroli jakościowej?

Otóż to. 10/10. Nic dodać, nic ująć.

Przecież w fabryce kalibrują, tryb THX.

Tylko za taki znaczek się płaci i inna kwestia to że taki tryb nie podoba się większości. Zwykle ludzie wolą nieco podkręcony obraz, stąd większość tv (poza trybem THX) ma nastawy fabryczne przesunięte np w kierunku wyższej temperatury barwowej, wyższej gammy itd.

No właśnie, o to mi chodzi. Za te ustawienia dopłacamy już na etapie produkcji a za kalibrację musimy dodatkowo dopłacać. Inaczej coraz częściej słychać, że obraz jest nieciekawy. Ja wiem że jest to znak naszych czasów, jednakże mnie się to nie podoba, nie podoba mi się wyciąganie ze mnie pieniędzy.

Jeśli dobrze zrozumiałem co pisał Maciek Koper - w plazmach Panasonica w trybie THX też jest to i owo do zrobienia.

Mnie to o tyle mało interesuje, że z trybu THX w zasadzie nie korzystam. Czasem przez ciekawość zajrzę, ale mi się tak sobie on podoba.

Jeśli dobrze zrozumiałem co pisał Maciek Koper - w plazmach Panasonica w trybie THX też jest to i owo do zrobienia.

"to i owo" robi różnicę jedynie na kolorymetrze, różnica dla oka jest pomijalna

Zapłaciłem 100pln za kalibrację Sharpa 60le740 i tak szczerze mówiąc to po skalibrowaniu obraz jest nie do przyjęcia. Jest za ciemny i nawet w nocy bez dodatkowego oświetlenia jest za ciemno, a w dzień to tragedia. Obraz traci dużo szczegółów w cieniach i tak szczerze mówiąc to najgorzej wydane 100pln w moim życiu

Z tego co wiem - profesjonalni kalibratorzy biorą za tę usługę wielokrotność wymienionej przez Ciebie kwoty. Kto Ci więc kalibrował? Pan Heniutek - złota rączka?

ponieważ mam pewne doświadczenia w tym temacie dopisze coś od siebie, osobiście posiadam plazmę Panasonica z trybem thx, i jest to najlepszy z dostępnych trybów, sprawdzałem kolorymetrem, nie jest idealnie ale jest ok, tryb thx działa w okolicy temp.6500 reszta idzie w gore, sam używam trybu profesional po kalibracji- która zrobiłem samemu, kalibracja kolorymetrem zajęła jakieś 45 min, po kalibracji obraz jest naturalny nie przesycony, trzeba się przyzwyczaić, teraz już bym nie użył trybu normalnego.

A po co mam się przyzwyczajać (czytaj: zmuszać) do czegoś co nie lubię? W imię jakiejś czystości ideologicznej? Używam Normalnego, Kontrast: 53, Kolor: 25, Intensywne Kolory: Włączone, Color Remaster: Włączony. Szczegółowy Balans Bieli dopieszczony przeze mnie. I nie wyobrażam sobie inaczej. A zresztą nie chcę inaczej.

Bobcat oświeć mnie i powiedz skąd to wiesz i na czym według Ciebie polega kalibracja?

A co do mojej kalibracji to niestety muszę Cię zawieść, bo nie robił tego pan Heniutek tylko firma i jeszcze dostałem do tego certyfikat ( cokolwiek ma to znaczyć). Aczkolwiek jak napisałem wcześniej obraz jest za ciemny ( przynajmniej dla mnie, dla mojej rodziny, przyjaciół i znajomych) Fakt czerń jest powalająca, ale co z tego jak obraz stracił szczegóły w cieniach. No zapomniałem też o kolorze jest naturalny, ale ten ciemny obraz i tak psuje wszystko[/color]

Skąd wiem? Wyrozumkowałem sobie porównując cenę rynkową usług kalibracyyjnych dokonywanych przez profesjonalistów z zapłaconą przez Ciebie :)

Teraz na poważnie. Napisałem gdzie indziej, że kalibracja powinna być dokonywana w fabryce. Ale przeważnie nie jest. Stąd kwitnie biznes kalibracyjny. Czym jest, a czym (moim zdaniem) powinna być?

Jest ustawieniem obrazu tak, aby spełniał jakieś-tam standardy i normy. Tyle, że otrzymujemy przez to zazwyczaj (nie jesteś pierwszy, który to sygnalizuje) obraz zbyt ciemny, nieostry, z bladymi, wypranymi kolorami. Ortodoksi nazywają go "naturalnym".

Powinna być (i tak na swój prywatny użytek ją definiuję) ustawieniem obrazu wg własnego gustu i upodobań. To jest MÓJ telewizor, kupiony za MOJĄ kasę i ma MNIE sprawiać przyjemność. A że ortodoksi nad takim obrazem załamują ręce i łapią się za głowę? Albo spoglądają z dezprobatą? Standardy i normy mam w ... No powiedzmy: w miejscu, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę.

Pozdrawiam.

Bobcat oświeć mnie i powiedz skąd to wiesz i na czym według Ciebie polega kalibracja?

A co do mojej kalibracji to niestety muszę Cię zawieść, bo nie robił tego pan Heniutek tylko firma i jeszcze dostałem do tego certyfikat ( cokolwiek ma to znaczyć).

100zł ?? Podejrzanie tanio. Są firmy zajmujące się "kalibracją" i do tego ogłaszają się a wiecie na czym polega ta kalibracja ? Na ustawieniu paru suwaków w ZWYKŁYM menu, bez wchodzenia w balans bieli, czyli to co oferuje standardowe oprogramowanie Spyder3tv. Pół godziny roboty i koszt 100-250zł za praktycznie nic nie zrobienie.

Być może na takiego "fachowca" trafiłeś.

Ja też się zastanawiam, bo za parę dni dojedzie do mnie Sharp LC60-LE840. Czy poświęcić więcej czasu i poustawiać wszystko samemu? Czy też zamawiać "cwaniaczka" od kalibracji?

Bo widzę u Kolegów zdania podzielone...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Profesjonalista ustawi Ci naukowo. Wydasz kasę, pytanie czy efekty będą Ci się podobały. Świadomość, że telewizor jest wyregulowany zgodnie z regułami sztuki może nie wystarczyć.

Ty sam ustawisz sobie jak lubisz, a obraz będziesz oglądał z przyjemnością. Świadomość, że telewizor ma ustawienia pozostające w niezgodzie z akademickimi regułami, które wydumał jakiś jajogłowy nie musi być przeszkodą. Dla mnie na przykład nie jest żadną.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.