Skocz do zawartości
IGNORED

Test ABX (ślepy test) na AUDIO SHOW 2012

corner

Test ABX (ślepy test) na AUDIO SHOW 2012  

64 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcesz raz na zawsze przekonać się, czy kable sieciowe (i nie tylko) grają ?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dość kontrowersyjny, gdzie mamy wielu zagorzałych zwolenników jak i przeciwników, którzy co jakiś czas toczą swoje boje na internecie. Najlepszym, a zarazem najprostszy sposobem są tzw Testy ABX, które w dużym stopniu udowadniają, na ile nasz wybór uzależniony jest od posiadanej wiedzy/doświadczenia (trzeba "tylko" usłyszeć bez wglądu na cenę, firmę, wygląd itd)

Z taką inicjatywą powinny już dawno wyjść choćby marki kablarskie, aby raz na zawsze pokazać iż kable sieciowe jednak grają, a co za tym idzie zamknąć usta niesłyszącym, dziwiącym się tak czemu kawałek przewodu kosztuje 3000 tyś zł. Oczywiście ślepy test może dotyczyć rożnego rodzaju kabli, oraz innych podzespołów (jeśli pomysł chwyci).

Na AUDIO SHOW 2012 firm będzie pod dostatkiem, może ktoś pokusi się o tak banalny pokaz (przy okazji będzie sporo potencjalnych kupujących) Co do formy: na jakich zasadach ma się to odbywać, pozostawiam Wam. Może przy znikomych środkach da radę o takie show, testerów zapewne nie zabraknie ;)

audioshow_logo.png

Może wzorem afery z seniczem, urządzić zrzutkę na pokój dla trójwymiarowego i jego pociotów?

A tam sobie będą mogli urządzać testy - ile dusza zapragnie.

Musiałem,no musiałem postawić Ci kolejkę,chociaż się nie znamy :).

P.S.

Jeśli mnie pamięć nie myli,to na Audio Show 2011 lub 2010,Marek Lacki chciał udowodnić,że rozróżnia sieciówki.

Niestety nie znalazł się żaden chętny i odważny z niesłyszących,może byli akurat wtedy na urlopie,albo mama ich nie puściła samych pociągiem do Warszawy :),nie wiem, Marek czekał do wieczora,ale nikt nie przyszedł.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A z jakiej paki sluchacz ma podawac marke kabla?Moze jeszcze model i wersje czy bi czy zwykly?Czy banany czy widelki czy golas?Hehehehehe dobre.

Kabel ma wplyw na dzwiek a cena niekoniecznie jest adekwatna do tego wplywu i jego rozmiarow.

Tymczasem przypomnę listę linków do forumowych testów ABX :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ewidentnych spraw nie trzeba udowadniać, widzą i słyszą je wszyscy zdrowi ludzie. Wielu audiofilom przydałyby się wakację, miast pakować 3 tysiące w kabel, warto zobaczyć jak piękny jest świat. Piękne widoki, nowe smaki i zapachy, uśmiechnięci ludzi, słońce, góry, lazurowa woda. Ilekroć gdzieś wyjadę i zdystansuje się do audio i tego forum, po powrocie doznaje szoku. Powodem jest to czym zajmują się ludzie. Dziwi, że piękno muzyki i możliwość jej poznania sprowadza się często do prac doktorskich na temat kabla. Wygląda to debilnie, gdy się spojrzy na to z boku. Jeden facet podłącza coś z tyłu, a dwóch pochylonych w kierunku kolumn milknie, wzrok błądzi w skupieniu i doszukują się zmian w dźwięku....Karykaturalną formę przybrała audiofilska branża. Jest chyba pewnym brakiem w ludzkim życiu, jakimś niespełnieniem, pewną pustką. Za jakiś czas znów wtopię się w tą paranoję i zacznę dyskutować z innymi. Póki co oddzycham wakacjami, nasycony i wygrzany słońcem. Tam nie były mi potrzebne kable, a muzyka grana na żywo przez radosnych ludzi brzmiała lepiej niż na niejednym gównie za 50 tysięcy. Tam była pasja i dusza, a tu są tylko ceny, marki i marketing. Fuj.....

Gość rochu

(Konto usunięte)

A ja mam takie spostrzeżenie.

Największym jadem i złośliwością epatują w temacie kabli (i tak ogólnie w temacie całego audio) te osoby, które określają się jako sceptycy albo techniczni.

Ciekawe dlaczego?

A ciekawe dlaczego w najbardziej bezczelny i dowodzący braku wychowania sposób wyrażają się ci, którzy nie potrafią logicznie myśleć i opierają swe doświadczenie na magicznych praktykach?

Praktykach rodem z wieków średnich?

ONI,nawet jeśli czasem nie mają racji,opierają swoje wnioski na własnych doświadczeniach,porównaniach,odsłuchach,itp.

Ty natomiast swoje doświadczenie i "wiedzę" zdobyłeś surfując po internecie :).

opierają swe doświadczenie na magicznych praktykach?

Znaczy raczej na odsłuchach niż 'ryjkiem" w ekranie oscyloskopu, bo skąd wiesz, czy owi już dawno tego nie robili i mają to po prostu w poważaniu miast w magiczne oczka jakiegoś urządzenia.

Poza tym szkoda czasu choćby z tego względu, że ani warunki akustyczne (zbyt zmienne co minuta otoczenie) ani czas na wystawie na podobne harce nie pozwalają.

Pomysł nie przemyślany i raczej dążący do kolejnego pogłębiania antagonizmów na forum.

Jednym słowem - wydmuszka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

ONI,nawet jeśli czasem nie mają racji,opierają swoje wnioski na własnych doświadczeniach,porównaniach,odsłuchach,itp.

Ty natomiast swoje doświadczenie i "wiedzę" zdobyłeś surfując po internecie :).

A może jednak jest odwrotnie: może jednak TAMCI opierają swoje wnioski na własnych doświadczeniach, porównaniach, odsłuchach, a ONI "doświadczenie" i wiedzę zdobyli surfując po necie i zaczytując się w marketingowym bełkocie w prasie audio?

Skąd masz taką wiedzę? Niczym Wielki Brat podglądasz mnie w domu? ;)

A może ONI i TAMCI po równo czerpią i z doświadczenia, i z netu?

Któż to wie?...

A może jednak jest odwrotnie: może jednak TAMCI opierają swoje wnioski na własnych doświadczeniach, porównaniach, odsłuchach, a ONI "doświadczenie" i wiedzę zdobyli surfując po necie i zaczytując się w marketingowym bełkocie w prasie audio?

Skąd masz taką wiedzę? Niczym Wielki Brat podglądasz mnie w domu? ;)

A może ONI i TAMCI po równo czerpią i z doświadczenia, i z netu?

Któż to wie?...

Pokaż mi opisy tych porównań,odsłuchów,doświadczeń,gdzie tu na forum TAMCI podzielili się własnymi doświadczeniami.

P.S.

Gdzie choć jeden opis z odsłuchów i porównań jakichkolwiek urządzeń,kolumn,itp.,największego tu adwersarza i misjonarza,czyli buma1234?

i teraz pomyślicie jaka to bzdura,

ktoś jedzie na as ileś km jest zmęczony bardziej jedzie poglądać niż posłuchać, i trafia do pokoju abx i co?? nawet jeżeli ma wrażliwy słuch i potrafi rozróżniać tak subtelne różnice to na ile jego percepcja wyłapania zmiany w kablach będzie skuteczna??

tworzenie takego testu w takich warunkach jest troszkę zagrywką osób które chcą udowodnić że różnicy w kablach nie ma i mają na to zwiększone szanse,,

uważam że do testu abx powinno się podchodzić na spokojnie najlepiej w domowych swoich warunkach znając sprzęt, będąc wypoczętym , nie przeziębionym etc,, wtedy to ma sens, a tak to taka zabawa aby w zasadzie nic nie udowonić,

Focal + Naim

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zastanawiam się jak to jest.

Znam mnóstwo ludzi siedzących w audio, w tym kilka osób które kiedyś były zagorzałymi sceptykami i niedowiarkami, a z czasem gdy dorobiły się sprzętu naprawdę z wysokiej półki - zmieniły poglądy i są teraz audiofilami pełną gębą.

Nie znam jednak żadnego przypadku aby ktoś, kto posiadając doskonały sprzęt, pod wpływem jakichś testów pozbył się lepszych klocków i starych poglądów na rzecz wiary w jakieś abx-y.

Czy nie jest tak, że punkt widzenia wyznacza miejsce siedzenia?

Gość

(Konto usunięte)

Pokaż mi opisy tych porównań,odsłuchów,doświadczeń,gdzie tu na forum TAMCI podzielili się własnymi doświadczeniami.

P.S.

Gdzie choć jeden opis z odsłuchów i porównań jakichkolwiek urządzeń,kolumn,itp.,największego tu adwersarza i misjonarza,czyli buma1234?

Możesz przeszukać posty np. "ememki" - na Forum od 2009, tak że musisz troszkę pogrzebać, bo mnie się nie chce... ;)

A jak sam słusznie zauważasz, porównania ONYCH to głównie odsłuchy, własne odczucia i... I tyle.

Porównania TAMTYCH i wnioski z nich płynące dodatkowo poparte są podstawami fizyki, elektrotechniki, materiałoznawstwa., etc.

I celowo napisałem: "A może ONI i TAMCI po równo czerpią i z doświadczenia, i z netu? Któż to wie?...".

Udanej "nawalanki" w tym wątku życzę wszystkim! :) ;)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przecież, jak to można przeczytać w wielu wpisach różnice brzmieniowe są tak jaskrawe, że tylko daleko posunięta głuchota nie pozwala ich usłyszeć, więc gdzie tu jest problem?

Problem jest w samym osobniku,x...y...z ? :)

Jak zawiążesz mu oczęta,po cichu skręcisz kolumny,będzie krzyczał że zmieniłeś kabel,ale jak zmienisz kabel to ten osobnik głuchy,bo nie może zgadnąć :)))

w wielu wpisach różnice brzmieniowe są tak jaskrawe

W wielu,ale nie we wszystkich.

Z mojego doświadczenia z kablami wynika,ze zazwyczaj są to b.subtelne różnice.

Jaskrawość w opisach wydaje się chwilową nadinterpretacją.

Kable dobiera się w sposób niezwykle skrupulatny,bez pośpiechu,emocji i koloru węża.

Dobiera się do danego systemu i tylko do niego.

Jak napisał mikson.

Osobiście uważam,ze atmosfera na AS,zmęczenie podróżą(ja mam np.prawie 400km i hm..,"presja ze strony sceptyków",to zły doradca.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale po co i komu te testy? Wiele razy zostało udowodnione że ich założenia oparte są na manipulacji. Jedynymi zwolennikami są ci którzy chcą sami sobie udowodnić że nie warto przepłacać. Osobiście nie zamierzam ich do niczego przekonywać. Próbują znaleźć różne sposoby na pozorną poprawę dźwięku swoich kiepskich systemów: a to pseudo gęste formaty a to tanie chińskie przetworniki. Nie wiedzą o tym że problem tkwi w jakości wykonania i zestawieniu ich konfiguracji. Najczęściej dokłada się do tego brak wiedzy o akustyce. Niech zatem w spokoju poklepią się po ramieniu i powiedzą sobie: w audio wszystko gra tak samo. Mnie już takie idiotyzmy przestały przeszkadzać.

No właśnie, więc czy aby te zmiany nie są na progu percepcji? A może nie ma ich wcale?

W kontekście np.kabli sieciowych, to najczęściej"na progu",ale nie bez podstaw napisałem,ze"najczęściej", ponieważ bywają wyjątki(już kiedyś omawiałem,więc sobie daruje),ale nawet te wyjątki nie"zrobią cudów".Podstawą jest właściwie złozony system i akustyka danego pomieszczenia.

A po co niby ktokolwiek mialby wchodzic do takiego pokoju i cokolwiek komukolwiek udowadniac? To ewidentnie Wy macie jakis problem z akceptacja faktu, ze ludzie kupuja audiofilskie zabawki. Jak macie problem - to sobie go sami rozwiazujcie.

Jeśli mnie pamięć nie myli,to na Audio Show 2011 lub 2010,Marek Lacki chciał udowodnić,że rozróżnia sieciówki.

Niestety nie znalazł się żaden chętny i odważny z niesłyszących,może byli akurat wtedy na urlopie,albo mama ich nie puściła samych pociągiem do Warszawy :),nie wiem, Marek czekał do wieczora,ale nikt nie przyszedł.

spoko, mam namiar na chłopaków z audiovoodoo. Jest bańka do wzięcia. Test możliwy do ustawienia.

Btw. dziwisz się, że na zloty audiofilskie nie chodzą nieaudiofile?

I temat na bocznicy, kto tam będzie dyskutował, o zgrozo coś udowadniał, BRANŻA mówi słychać i koniec dyskusji!!!, Nie zadawać tyle pytań, tylko marsz do sklepu po kabelek.

Temat o słyszalności kabli nie poparty żadnymi dowodami, oprócz własnego widzi misie, czy "bo redaktor tak napisał" może być dostępny dla wszystkich, ale niesłyszący są źli - pytają o jakieś testy, oj niedobrzy, wynocha z publicznego ;) Co zrobić, Business to Business

Jak należało się spodziewać, niewygodny temat wylądował na bocznicy.

A gdzie miał wylądować?............w pokoju na Audio Show 2012?

Ten test słuchu to wykonaj inaczej,a mianowicie zrób listę i do prof.Skarzyńskiego do Kajetan))

i teraz pomyślicie jaka to bzdura,

ktoś jedzie na as ileś km jest zmęczony bardziej jedzie poglądać niż posłuchać, i trafia do pokoju abx i co?? nawet jeżeli ma wrażliwy słuch i potrafi rozróżniać tak subtelne różnice to na ile jego percepcja wyłapania zmiany w kablach będzie skuteczna??

tworzenie takego testu w takich warunkach jest troszkę zagrywką osób które chcą udowodnić że różnicy w kablach nie ma i mają na to zwiększone szanse,,

uważam że do testu abx powinno się podchodzić na spokojnie najlepiej w domowych swoich warunkach znając sprzęt, będąc wypoczętym , nie przeziębionym etc,, wtedy to ma sens, a tak to taka zabawa aby w zasadzie nic nie udowonić,

Eeeee... sorry, ale jeśli miałbym dać 3000 zł za kabel sieciowy ( a chyba tyle kosztował ten nad którym piał z zachwytu Palton) i to miałoby wnieść różnice, którą byłbym w stanie wychwycic tylko wtedy gdy:

-słucham na spokojnie

- w domowych swoich warunkach

- znając sprzęt,

- będąc wypoczętym ,

-nie przeziębionym

-etc,,

... to ja dziękuję, postoję.

El sueño de la razón produce monstruos.

Rozmowa Na temat kabli :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.